Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (545)

sheen 

všechny recenze uživatele

Doufám, že to Garymu vyjde a vyhraje Oskara. Leta nám dokazuje, že je to pan Herec, neskutečný univerzál, dokáže přesvědčivě zahrát cokoliv. Jinak film lehký nadprůměr, většina filmu se odehrává v Churchill War Rooms. Při návštěvě Londýna minulý rok jsem si je prošel, návštěvu doporučuji. [Kino Atlas CSFD předpremiéra]. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů za přeměnu Garyho Oldmana, který byl naprosto k nepoznání, to je asi tak jediné pozitivum, které k filmu můžu říct. Bylo to dost nezáživné a hrozně nezapamatovatelné, v podstatě jakmile scéna skončila, už jsem ani nevěděla, o čem se mluvilo. 2* Film o tom, jak Churchill vyřešil válku v metru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Závěrečný frenetický konec všechno do značné míry povyšuje a zachraňuje. Kdo četl Churchillovy knihy o 2. světové válce, musí se cítit levně ošizen. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Darkest Hour som si užil všetkými dúškami, avšak na plné hodnotenie ma bohužiaľ až tak hlboko nezasiahol. Miestami mi bohužiaľ snímka prišla nasilu heroická až vrcholne patetická, no na druhej strane, väčšinu prejavov som si skutočne vychutnal. Film v konečnom dôsledku hodnotím nadpriemerne a Oldmanovi samozrejme dávam veľký palec hore. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Historicky věrné, herecký výkon Garyho Oldmana brilantní (Oscar in coming...), kombinace vážných a humorných scén na jedničku. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že z filmu, který pojednává o jedné z nejsilnějších osobností 20. století, mohl pan režisér vytřískat daleko víc. Alespoň, co se emocí týče, neboť jedinou opravdu silnou scénou je London Underground. Nebo by možná stačilo, kdyby byl film koncipovaný jinak než "odnikud nikam". ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Důležité je že Darkest Hour není jen o tom jak Gary Oldman fakt konečně chce toho oscara, a ani o tom postavit pomník Winstonu Churchillovi. Joe Wright se komorní formou zaměřuje jen na krátkou epizodu z nástupu Churchilla do nejvyššího úřadu, organizaci evakuace z Dunkerku a ve finále ikonický proslov k parlamentu kterým zmobilizoval Británii k zápasu o osud světa - a z takto krátké epizody kutá netušené drama. Ve kterém samotného hrdinu vykresluje spíš jako slabého a nerudného starce, který se dokáže vzepnout k síle a prohnanosti zkušeného politika jen když to jeho okolí nejméně čeká. A, bohužel, i s berličkami typu překvapivě prostoduchých zkratek a lehké deus ex machiny. 8/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem se k tomu stavěl dost rezervovaně, ale nakonec mě to dostalo - samozřejmě hlavně herectvím Garyho Oldmana (a pak scénou v metru, která mi v kině přišla jako vrchol filmu, než jsem si ve dvou recenzích přečetl shodný názor, že ta scéna je naopak z toho filmu to nejhorší, čemuž jsem dal nakonec za pravdu). Kromě Oldmana mě tam ještě bavila Lily James, kterou jsem si oblíbil v Popelce z r. 2015. Celkově mi je trochu líto, že jsem z kina odcházel dosti nadšený, ale když si tak čtu kritické ohlasy jiných, veskrze s nimi souhlasím, a tak svůj původní kladný názor bohužel zpětně reviduji. Nicméně stále považuji za malý zázrak, že ačkoli jsem nikdy nemusel filmy J. Wrigtha ani filmy z časů WW2, a už vůbec ne filmy životopisné, přesto mě tento snímek velmi oslovil, a podnítil ve mně zájem o Churchillovu osobu (která mě veskrze nikdy nezajímala), což asi mělo být jeho cílem, takže za mě přese všechno stále palec hore. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Slabota bez jakéhokoli napětí a emocí. Tvůrci by se měli povinně kouknout na film Margin Call. Aby věděli jak se tvoří napětí v konverzačním dramatu. Za mě 40% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To zase byla jednou dokonalá nuda. To byly pro mě dvě nejtemnější hodiny. Kecy, kecy, kecy. Seru na demokracii, seru na Oscary, seru na Garyho Oldmana. Churchill mně může políbit prdel. Maska hrozná. Pořád to byl Gary Oldman. A imitovat neznamená hrát. Vůbec k životu nepotřebuji inteligentní a poučné filmy. Byl to můj přehmat. Krutě nebavilo. 4/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka toho, že i životopis politického velikána lze podělat natolik, že je z něj rutinérský nezáživný počin. Špatně sestříhané, filmu chybí dynamika a napětí, k němuž v reálu bylo mnoho příležitostí, práce s kamerou na úrovni začínajícího amatéra, který si se svým oblíbeným polocelkem prostě vystačí po celý film, jediným zajímavým prvkem zůstává nepřehlédnutelný Oldman, který se snaží ze všech sil zachránit, co se dá, bohužel spoustu věcí ani ten nejlepší herec prostě zachránit nemůže. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nemohol som si zo začiatku zvyknúť na Garyho Oldmana. Jeho oči dávali tvári Winstona Churchilla taký chujovský prasačí vzhľad. No po čase som si v tejto úlohe nedokázal predstaviť nikoho lepšieho. Ani samotného Churchilla! Páčil sa mi výborný uštipačný britský humor a fakt, že sa mi to všetko doplňalo dokopy spolu s nedávno videným (a o hodne slabším v mojich očiach) Dunkirkom. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Asi guilty pleasure. Už druhý deň to neviem ohodnotiť. Uvedomujem si totiž, že takto to naozaj nebolo. A že Churchill nebol ani mrzutý hodný dedulo, ani populistický blb, ktorý robí dôležité rozhodnutia na základe názoru vzorky dvadsiatich vyburcovaných civilov. Že jeho charakter nie je determinovaný len vzťahom k sekretárke. Na druhú stranu, divácky zážitok to bol riadny. Tie prejavy a tie dialógy! A ta scéna v metre. Súhlasím, že tieto spielbergovské blbostičky sú jedným z dôvodov, prečo milujeme film. Bez rozmýšlania. Guilty pleasure. Srdcom. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hm, (další) lekce z dějepisu, no. Sice celkem svižně zrežírovaná, poměrně často odlehčovaná jemnými vtípky, ale v jádru stále příliš konvenční, suchá a nenápaditá. Přece jen jsem čekal, že to Wright nějak autorsky ozvláštní (jako Nolan svůj Dunkerk). Ale bohužel... Standardní filmový pomník skutečnému velikánovi, za jehož ztvárnění bude jiný (herecký) velikán sbírat ceny. Nejspíš zaslouženě, i když snad všichni víme, že zlatého plešouna měl Oldman dostat už dávno - nebo je tu někdo, kdo by mu ho z fleku nedal například za jeho famózního psychopata z Leona?! 60 % ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Rok 2017 přinesl zajímavě propojenou trojici filmů: Dunkirk, Nejtemnější hodina a Churchill. Tři filmy spojené tématem druhé světové války a jedné z jejich největších osobností. První dva jmenované dokonce mohou fungovat jako doplňkové filmy. Nolanův Dunkirk vypráví o klíčové operaci války z pohledu vojáků uvězněných na pláži v Dunkirku, kteří si zoufají, proč pro ně z domova nepošlou pomoc. A Wrightova Nejtemnější hodina osvětluje politické pozadí. Trochu ironicky ale Dunkirk Wrightovu filmu škodí, protože Nolan nám ukázal utrpení vojáků, kdežto ve Wrightově filmu vidíme hlavně politikaření. To je sice zajímavé, ale působí cynicky. Budiž Darkest Hour připočteno k dobru, že krátce uvidíme obětované britské vojáky v Calais, což je jedna z nejsilnějších scén filmu. Je mi proto i trochu líto, že Wright neukázal hrůzy války. Winstonovo drama by pak mělo ještě větší sílu, protože základní téma filmu je opravdu dobré. Budete vyjednávat s tygrem, když máte hlavu v jeho tlamě? Nebo budete bojovat? Wright kolem toho postavil fenomenální a elegantně natočené drama (nepleťte si ho ale s biografickým filmem). Obrovsky pomáhají herci - Gary Oldman jako Churchill je zkrátka výjimečný (nejlepší herecký výkon, co jsem viděla za poslední dobu), jeho hlas, gesta, řeč těla i mimika jsou k nepoznání. Ben Mendelsohn jako koktavý král má unikátní charisma a přála jsem si ho vidět víc. Na jeho scény s Oldmanem jsou radost pohledět - stejně jako Oldmanovy scény s úžasnou Kristin Scott Thomas. Nebudu se dále rozplývat nad herci, všichni jsou skvělí, tohle je prostě něco, co si Wright umí pohlídat. Spolu vytvořili dobře napsaný, silný a sofistikovaný snímek - sice ne jeden z nej Wrightových filmů, ale něco, za co se rozhodně stydět nemusí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný Gary Oldman a ďalší výborní herci a niektoré vypiplané zábery neokážu zakryť, že Najtemnejšia hodina je vlastne iba klasická akademická jednohubka s výrazným zameraním na oslovenie akademikov. Našťastie to nie je akademická nuda, studená ako psí čumák, ale možno by jej striedmosť a nejaké tie drsnejšie a chladnejšie momenty pomohli sa odraziť od patetickosti a snahy zapáčiť sa každému, aj menej náročnému divákovi. Churchillove chyby sú prezentované ako chyby poručíka Columba, čiže tak, aby ste si ho obľúbili a nadobudli dojem, že bol morálne dokonalý a všetky chyby, napríklad Gallipolli, bola iba zhoda nešťastných okolností, čo tak možno aj v skutočnosti bolo, neviem. Každopádne sme v teritóriu Čistá duša a spol., na čom nie je nič zlé, ide iba o to, aké očakávania od projektu, venujúcemu sa Churchillovou osobnosťou očakávate. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Při pohledu na precizní herecké schopnosti mistra Oldmana moje srdíčko zaplesalo radostí. Nejpůsobivější herecký výkon za minimálně poslední 4 roky. Věřil jsem mu každé gesto. Udělal z dobrého filmu úžasný. Joe Wright si tak u mě po předchozích nezdarech napravil reputaci. Z mého pohledu řemeslně a obsahově dokonalý film, který je vzhledem k tématu neskutečně zajímavý. Winston Churchill byl zajímavá osobnost, která se objevila ve správný nehezký čas na správném nehezkém místě a musela provést pár těžkých nehezkých rozhodnutí, aby byl svět hezkým místem. V současné době jsme nasraní, že se někde vraždí kvůli "troše" černého zlata. Áďa vraždil pro ideu, pro své přesvědčení, což je jistě mnohonásobně nebezpečnější. Z letošních nominovaných jsem viděl prozatím 5 filmů a tři z nich(včetně tohoto) by byly v jiných letech horkými adepty na vítězství. Opravdu žasnu nad tím, kolik úžasných snímků bylo letos k vidění. Je mi zle z pomyšlení, že loni zvítězila ta homosexuální negerská sračka Moonlight a letos lehce nadprůměrná zoofilní pohádka. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Film o tom ako dokáže Gary Oldman čarovať. Pretože jeho výkon nebol len dobrým hraním, toto muselo byť kúzlo. Do čarovnej truhly vliezol Gary, no vyliezol z nej Winston Churchill a bol ním až do poslednej klapky. Povaha britského premiéra mi nebola dvakrát sympatická, ale získal si môj rešpekt a obdiv za svoju zapálenosť, statočnosť a nekonečnú vieru vo vlastný úsudok. Pretože každý chlap si musí vedieť stáť za svojim, obzvlášť politik. Škoda len tých zopár prehnane nerealistických scén, ktoré by bez prikrášlenia a zveličenia pôsobili pre konzumného diváka veľmi nudne a obyčajne. Isté však je, že Gary Oldman je svojím výkonom veľmi silným kandidátom na tohtoročného Oscara. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tuhle story zná asi každý. Takže se tady jedná pouze o herecké výkony a ty jsou dosti povedené. A taky, která ženská by nechtěla v 57 letech vypadat jako Kristin Scott Thomas? Myslím, že by to chtěla minimálně každá druhá. A výkon Gary Oldmana byl skvělý, akorát bez titulků se to moc nedá, což je škoda. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Trocha historického ponaučení, neb dle mého jen zlomek (nebritské) populace věděl / ví o značně nejisté pozici Churchilla po jeho jmenování premiérem a jeho více než trnité cestě k jeho slávě. Sympatické bylo rozhodnutí nepojmout film klasicky životopisně, tedy od kolébky do hrobu, neb děj se soustředí na pouhých několik dní, kdy se rozhodovalo o (Churchillově) bytí a nebytí. Překvapila silná snaha tehdejších politiků uzavřít s Ádou mír a mít tak od něho pokoj. Potěšil Mendelsohn, Oldman jako vždy perfektní... 90% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi to ľúto, ale v mojich pocitoch po dosledovaní filmu prevláda sklamanie. Pravdepodobne to spôsobili priveľké očakávania. V každom národe a v každej kritickej dobe sa nájdu Chamberlainovia a Churchill. Chytráci, ktorí volia ústupky a kompromisy so stratou tváre a tí, ktorí sa so zurvalosťou buldoga valia vpred aj keď vyhliadky na ich úspech sú minimálne. Tohto zápasu sa mi vo filme nedostávalo a namiesto toho som dostal obraz rozplizlý mnohými nepodstatnými detailmi. Ale bohužiaľ, takýto dojem u mňa prevláda u väčšiny životopisných snímkov. ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama