Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (545)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Darkest Hour" je rozhodne filmom, ktorý ostane dlho v pamäti. Gary Oldman bol tak vynikajúci, že som absolútne v ňom nevidel herca. Mal som pocit, že sa práve pozerám na skutočného Winstona Churchila. Bol natoľko presvedčivý. Možno mu dosť pomáhala maska, alebo sa mu podarilo do tejto role pribrať, no vyzeral absolútne fantasticky. Už dávno sa mi nestalo, aby sa mi herec úplne stratil v role a podal takýto výkon. Takže mu vysoko tlieskam. Okrem toho to ale aj príbehovo ukazuje dosť vecí, o ktorých toho asi moc nevieme. Ako fakt, že sa musel medzi ľuďmi skutočne presadiť, ako musel bojovať za svoje názory a ako všetci stáli proti nemu a chceli vyjednávať mier. No napriek tomu im rozumiem. Pretože v tej dobe skutočne nikto nechcel vojnu. Lenže nakoľko už sme vo vojne boli, museli sme bojovať, aby sme ju vyhrali. A nie sa hneď vzdať. Sú tu dokonca aj vety, na ktoré človek nezabudne. Mimo známe Churchilove slová mi tu najviac znela veta: "Stop interupting me while I´m interupting you!" Toto je perfektná veta. Plus je skvele vo filme aj Winston zobrazený ako človek. Človek, ktorý nemôže ukázať svoju slabú stránku, musí byť silný a bojovať za každých okolností. No neznamená to, že nie je človekom. A v súkromí sme mali možnosť vidieť aj túto stránku. Film má možno trošku pomalšie tempo, no na druhej strane má vynikajúci spád. Nenudí to a človek síce má pocit, že sa pozerá na veľa udalostí, ale nie sú nudné, sú dobre podané a človek z nich aj mnohé veci pochopí. A je super vidieť aj to, ako veľmi sa snažil Winston bojovať za to, aby dostal svojich ľudí z Dunkirku. Napriek tomu, že mu všetci hovorili, že to nie je možné. A že sú stratení. Klobúk dole pred týmto človekom. Film odporúčam vidieť. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Herecká kreace Garyho Oldmana (+ práce maskérů) podle mne trochu odvádí pozornost od hlavní podstaty filmu, takže méně by v tomto případě možná mohlo být více. Z historického hlediska je to trochu jako sochání pomníku, protože většina premiérových slabin se do scénáře nevešla, ale nakonec proč ne. Joe Wright se zřejmě po předchozím průšvihu drží při zemi, fanoušci Pokání ho možná ani nepoznají. Z herců je ještě třeba zmínit Bena Mendelsohna a Kristin Scott Thomas, ale ani jeden z nich na plátně bohužel moc nepobyl (70%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tí, ktorí nikdy nezmenia svoj názor, nezmenia nikdy nič ... filmy o politike a politikoch nemám moc v láske, ale tento mal šťavu a švih. Pochvala pre Joeho, Oscar pre Garyho. Up Your Bum ... pardon, Victory. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najtemnejšia hodina alebo Čo bolo pred Dunkirkom. Naozaj vynikajúca historická dráma, ktorá je tým najlepším filmom z tohtoročného oscarového výberu. A že si Gary Oldman príde po zlatú sošku je stopercentne isté. Nečakajte žiadnu akciu v tom vojnovom zmysle slova, veď tá skoro neprišla ani v Nolanovej dunkirskej nude. Ide skôr o geniálne dialógy, ktoré ani chvíľu nenudia, na tom si dali scenáristi dokonale záležať. Vo filme je veľa toho britského patriotizmu, ale tu to vôbec nevadilo. Churchill je stvárnený totiž dokonale, ako starý frfloš, ako chytrý politik, ako manžel takmer pod papučou i ako obyčajný človek. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobrý dobový film. Ukazuje známá fakta. Než se Winston objeví naplno, chvíli to trvá. Kouzelné špičkování s manželkou a s králem. Kouzelné suché vtipy ("Musím si dát šlofíka") Občas film až strhne. Korektní zastoupení ho ale hned hodí o ligu zpět. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jako učebnice dějepisu film funguje velice dobře, ale jako filmová zábava, nebo dokonce válečný film už moc ne. Od Wrighta jsem i přes komorní téma čekal něco velkolepějšího. Oldman je ale opravdu výborný. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Snímok situovaný do druhej svetovej vojny, v ktorom druhá svetová vojna, nie je bohvieako zobrazená, skôr a predovšetkým sa zameriava na extrémne významnú politickú osobnosť 20. storočia, WINSTONA CHURCHILLA, od obdobia, keď sa ujal funkcie vojnového premiéra Spojeného kráľovstva, t. j. od 13. mája 1940, pričom film berie na vedomie i podanie demisie predošlého Nevillea Chamberlaina, a tak sa ešte vracia o pár dní späť, až po evakuáciu spojeneckých vojsk z francúzskych pláži v legendárnej Operácii Dynamo, čiže dva - tri týždne deja, scenára. Churchill býva taktiež v kontakte s anglickým kráľom Juraj VI. I napriek tomu, že som sa díval na viacero zaujímavých postáv, od slizkého lorda Halifaxa, cez ženy typu - sexy sekretárka, či ustarostená manželka, vo veľkej podstate je tento film o jeho predstaviteľovi GARY OLDMANOVI, ktorý mi už pomerne veľmi dávno dokázal, že je maximálny možný, herecký chameleón, pamätám si ho, keď stelesnil Oswalda v „kontroverznom” snímku Olivera Stonea, J.F.K. z roku 1991, i vtedy pôsobil, ako by ich jedna MATER mala. Tu podľa mňa, až taká 100 % fyzická podoba v žiadnom prípade nie je ! Veď sa pozrite, ako obidvaja vyzerajú, a je jasnejšie nad slnko vidieť, že tu sa orientovali skôr na to, ako túto reálne jestvujúcu postavu stvárniť. Na mysli mám : vytvorenie si tónu a hlasu reči, pohyb, chôdza, spôsoby vlastnej existencie, a čo mal v obľube robiť, čo jedol, čo pil, čo fajčil, klasické gestá + samozrejme, že pomocou make - upu dokázali maskéri preniesť kilá týchto líčidiel na ksicht herca, ktorý sa ešte viac priblížil k tomu, koho bravúrne stvárňuje. To je zachytené geniálne. A ďalej. Oldman si toto všetko postupne, starostlivo naštudoval, aby sa dokázal stotožniť so svojim predobrazom, a ak by to videl sám Churchill, tak by isto uznal, že si úplne, ako ja. De - facto : Zaslúžený oscar pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe za kalendárny rok 2017, pôjde do rúk práve tomuto hercovi, ktorý podáva svoj bezprostredne najlepší umelecký výkon svojej kariéry. Herecký výkon je jedna vec, film samotný, je vec druhá, a ten sám o sebe, ma extra nezaujal, pretože Wright je strašne slabučký režisér, aby takúto látku mohol plnohodnotne zúžitkovať. Klasici typu Wyler, Stevens, či Curtiz, by sa vedeli teda inak popasovať s takouto pozoruhodnou témou. Ani kamera, ani strih, ani hudba, ani výprava, ma moc neinteresovala, lebo je nezaujímavá. Jedine, ako vravím, Gary si film kradne sám pre seba, a najmä kvôli tomu stojí za pozornosť, inak je to nemastné, neslané, že po pár mesiacoch si maximálne spomeniete na Oldmana, a už na nič iné neostane zvyšok miesta. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman jako Churchill? Jo! Byl to ten nejlepší Churchill, jakého kdy kdo zahrál. Film je dobrým "druhým" dílem k Nolanovo Dunkerk. Sedlo mi to. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Academy Award 2018 nominee. Společně s Akty Pentagon film, které jsem mezi oscarovými nominacemi přesně očekával. A byl tam naprosto po právu: hlavně vzhledem k tomu, jak senzačně Nejtemnější hodina funguje v součinnosti s Nolanovým Dunkerkem. A osobně mě příběh "Churchilla u Dunkerku", byť tam vůbec nebyl, bavil víc. Především kvůli dokonalému Garymu Oldmanovi. Jakkoli si polovinu ceny za jeho roli zaslouží maskéři, Oldman dokázal být tím sebejistým, ale zároveň roztomilým staříkem. A myslím to přesně tak, jak to píšu: Oldman Churchilla nehrál, on jím před kamerou prostě byl. A za to si zaslouží hluboké smeknutí. Vyčítat filmu ty dvě scény, které tu všichni papouškujete (toho jsem si všiml už dřív: někdo s hodně body, jakási "autorita", tu jako jeden z prvních něco napíše, načež se to začne únavně opakovat - proto většina zdejších komentátorů pro neoriginalitu nezaslouží pozornost), je pitomost. Jak moment, kdy sir Winston ¨vysvětluje sekretářce, jak se věci mají, a pak scéna "premiéra v metru" jsou možná nerealistické, ale o to vůbec nejde - ty scény fungují filmařsky. Proto byly ve scénáři, proto jsou ve filmu. Já přece vím taky, že černoch v metru citující řecký klasiky je s velkou pravděpodobností nesmysl. Stejně jako dělání z Chamberlaina a Halifaxe netvory. Ale pro potřeby Nejtemnější hodiny smysl dávají, pomáhají osvětlit postavu Winstona Churchilla, a o to jde především. A o technických detailech filmu, jako je naprosto dokonalá kamera, ani nemá cenu ani hovořit, ta je senzační. Nejtemnější hodina je prostě skvělý divácký zážitek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Precízne zrežírovaná dráma prvých dní nového premiéra Winstona Churchilla, odetá do skvostného šera, podporená divadelnými dialógmi. Filmom sa nesie ústredný konflikt medzi premiérom a členmi jeho strany, ktorí sa mu vyhrážajú demisiou, keď nebude vyjednávať s Hitlerom. Miesto toho zmobiluzuje národ do boja proti fašizmu... V kontexte s minuloročným Nolanovým "Dunkirk" bolo príjemné sledovať politické udalosti aj na druhej strane kanála. Gary Oldman ako inak skvelý. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tyto životopisné filmy nejsou mým šálkem kávy. A proto i přesto, že během filmu byly chvilky, kdy jsem se nudil, tak musím tento snímek ocenit 4*, protože jde o kvalitní film, je to opravdu dobře natočeno. Hlavně herecký výkon Garyho Oldmana je výborný, toho Oscara si zasloužil. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Vizuálně vymazlený biopic o tom, jak byl appeasement poražen. Wright je o něco lepší režisér než vypravěč, a tak dramaticky film sice funguje, ale mezi špičku žánru v tomhle směru nepatří. Film tak táhnou hlavně Gary Oldman (opět skvěle hraje očima a gesty), Kristin Scott Thomas a Ben Mendelsohn jako stále občas koktající král Bertie. Mezi nejlepší filmy loňského roku bych Nejtemnější hodinu nezařadila už kvůli tomu, že některé scény jsou příliš kýčovité - nicméně s Nolenovým Dunkerkem tenhle film tvoří krásné vizuální a tématické combo. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně technicky zvládnutá interiérovka s působivým hereckým výkonem. Wright podle mě opět nezapřel svoji zálibu v divadelním pojetí mizanscény, což mu jde v tomto případě ke cti. Často tak totiž osvěžuje nepříliš rozmanité lokace, které by mohly začít nudit a tahat Nejtemnější hodinu do vod televizní produkce. Film se nevyhýbá humoru i kýčovitějším momentům, přičemž obojí opět považuji za klad, který chrání snímek před chladným akademickým pojetím. Příkladem budiž sekvence v metru, která je z hlediska uvěřitelnosti a realističnosti zcela mimo, naopak v dramaturgické struktuře funguje podle mého názoru skvěle a já si ji jako filmový divák nadmíru užil. Nejtemnější hodina není žádný mimořádný skvost, ale jako prostor pro pravděpodobně oscarovou roli Garyho Oldmana slouží dobře a zároveň není pouhou suchou faktografickou položkou v žánru životopisně historických filmů, jelikož se mu daří předat i méně prvoplánové emoce. 7/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Temné chvíle pro svět i pro Churchilla. Ono to na stránkách dějepisu vypadá jasně, jenže v té době pro ty lidi to byla situace, kdy museli rozhodnout a navždy tak změnit osudy stamilionů lidí. Nabízelo se více možností a tíha rozhodování musela být zdrcující, protože tak či onak šlo o bytí či nebytí a ve hře byly lidské životy. Churchillovo váhání v tomhle filmu je věrohodné a není divu, že na moment převážily pochybnosti, zda nevolit raději méně krvavou cestu. Přízrak Gallipoli ho musel pronásledovat (aspoň by měl, pokud si nemáme myslet, že byl psychopat). Světové a osobní drama se protnou v jednom zlomovém momentu. ____ Gary Oldman předvádí výkon, který zasahuje. Úsporné drama soustředěné do kanceláří a Sněmovny strhuje právě u vědomí toho, o co všechno tehdy šlo. Politické pletichaření není jen bitkou o politickou převahu, ale o příští směřování Evropy. Pochválit musím i dokreslující hudbu, precizně napsané charaktery a postavu Churchillovy ženy, která, i kdyby byla jen z poloviny taková, jak ji zahrála K. S. Thomas, měla by taky mít svou sochu, jako její buldočí manžel. ___ Nemusí být vše podle historie (viz vyfabulovaná, ale neskutečně dojemná cesta metem), nicméně emoce a otázky, které film vyvolává, dokážou divákovi přiblížit atmosféru a přelomovost několika dní roku 1940. Víme, jak vše dopadlo, přesto je snímek napínavý, a to i když napětí většinou plyne z dialogů. SHRNUTÍ: Krvavé válečné drama ze zákulisí. P. S. Přimělo mě to vyhledat si osud obětované jednotky u Calais. Byl to masakr a z těch 4 tisíc mužů (byly mezi nimi i stovky francouzských vojáků) jich mnoho nepřežilo, ale bili se opravdu do posledních sil. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Som ako tá postava Lily James, takéto rozprávanie a charizma ma dokážu strhnúť a fandím a tľapkám a občas som dojatá, hoci sa pozerám na film (aj) o jednej z najväčších tragédií ľudstva. Tľapkám aj Thomas a Mendelsohnovi, neviem, či chcem po jeho výkone Juraja VI. ešte vidieť Kráľovu reč, keďže on tam Juraja nehrá. (Lumiere - 20.1.2018) ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce - kino Atlas] Přesně proto miluju filmovou tvorbu. Nic jiného nedokáže tak působivě p(r)odat emoce někoho jiného. Starý muž bez přehánění podal jeden z nejlepších filmových výkonů. Víra ve svůj národ a obrovské odhodlání se dala krájet a je neskutečně inspirativní. Škoda, že v naší politice nikdo podobný není. 83% ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek asi zatím nejvíc ze všech nutí k upřímný reflexi Churchillovy osobnosti, a k pochybám nad věčně pochybujícím, ale pořád mi chybí reflexe nekompromisní, komplexní. Reflexe svinstev, který Churchillova administrativa - typicky s jeho vášnivou podporou - orchestrovala nebo umožňovala v zemích jako Keňa, Indie, Irák... bohužel, tohle si už sami Britové nenapíšou a nenatočí. Tam se Churchill jako válečný zločinec nenosí. A vzhledem k tomu, že britská perspektiva tak dominuje celosvětovýmu diskurzu, o Churchillově odvrácený (/mimoevropský) tváři se téměř neví. A setsakra by se mělo vědět. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina není strhující, úchvatná ani výjimečná filmová podívaná, ale navždy si ji budu pamatovat jako film, v němž Gary Oldman předvedl nejlepší herecký výkon v kariéře, je to doslova a do písmene jeho životní role. I když jsem zarytým fanouškem Daniela Day-Lewisa - nejlepšího herce všech dob a Rogera Federera filmového plátna, tak uznávám, že si Gary Oldman za rok 2017 toho Oscara zaslouží. A samozřejmě také maskéři, kteří ho proměnili ve Winstona Churchilla. K filmu toho nemám moc co napsat, stojí na Oldmanově fantastickém výkonu, ale nic moc nového nepřináší ani ničím nezaujme. ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama