Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (545)

Othello 

všechny recenze uživatele

Až hmatatelně bylo cítit, jak v průběhu stopáže ze mě opadává má pověstná velkorysost. Film obecně má být spíše ztvárněním nikoli popisem, nehledě na to s jakou historickou veličinou operuje a proto mi opulentní žadonění o pozornost a autorské zkratky nevadí. Těžko ale snáším autorské extenze a zde nejsou nikterak taktně zakomponovány, naopak jsou příšerné, kýčovitě nevkusné a jednoduše odhalitelné. Ano, dívám se na tebe, desetimetrová prodlevo v metru mezi zastávkou Piccadilly a Westminster. A nejsi v tom sama. Již od začátku je jasně rozpoznatelné, že postava (samozřejmě) mladé, hezké sekretářky ve filmu existuje jenom proto, že snímek jinak zoufale postrádá ženskou postavu (její reálný předobraz navíc pracoval pro Churchilla až o rok později). Studio samo přiznalo, že scéna v metru je úlitbou současné audienci, která by možná nezajistila tržby z důvodu, že vlastně sledujeme jenom příběh starých bohatých bílých mužů, jak mění svět. To je sice pravda, ale já jsem si nevymyslel, že máte točit film o britský politice ze 40. let. Míra nevkusu těchto připsaných scén je navíc návratem k válečným agitacím, kdy dav jednohlasně skanduje stanovisko hrdiny a podtrhuje ho pevným pohledem roztomile přesvědčené dítko, které nenechá nikdy zemi padnout do rukou nepřítele. Aby má bolest nepolevila, zahraniční plakáty se zaštítily rozsáhlým doporučujícím textem převzatým z recenze ve Washington Post, který zní: "The movie we need right now. This is the portrait of leadership at it's most brilliant, thoughtful and morally courageous." Churchill ale není ani zdaleka historicky jednoznačná, univerzálně kladná postava. Jakkoli se jeho monumentální zásluhy na výsledku 2. světové války nedají upřít, mnoho jeho jiných historických momentů je značně problematických, ať se již jedná o Bůrskou válku, správu kolonií či sklony k rasismu. Jeho nekritické nanebevzívání jako roztomilého, neústupného glosátora se spoustou lidských chyb, ale srdcem vždy na správném místě je do jisté míry zodpovědné za současný kult rozšafného vládce s minimem empatie, zato spoustou vtipných hlášek v rukávu, jehož plodů si tu třeba my užíváme již několik let plnými doušky. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až moc americky natočené - patos a vlastenectví v divadelním rouchu, ale i tak se jedná o dost silný snímek. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Winston Churchill je pro mě velmi kontroverzní osobností. Film se zabývá jeho nástupem do funkce ministerského předsedy v době, kdy se zdá být vše ztraceno, a je pravdou, že to byl právě on, kdo dokázal Británii vyburcovat k dalšímu boji. V průběhu války se však ukázalo, že jeho vměšování se do rozhodování o vedení válečných operací, bylo často kontraproduktivní ( Force Z, Mers el- Kébir, snaha o otevření fronty na Balkáně atd.). Gary Oldman byl v roli Churchilla dobrý, ale přece jen se mi víc líbil John Lithgow v seriálu The Crown. Během celého snímku jsem se nenudil, britská politika mi vždycky přišla zajímavá, pro tu válečnou to platí obzvlášť. Stejně jako mnoho jiných uživatelů, i mě zklamala další várka politické korektnosti. Chybělo už jen to, aby ten opálený mladík po recitaci básně jen tak mimochodem prohodil, že je uznávaným chirurgem a ve volném čase se věnuje opernímu zpěvu. No jo, no... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To se to churchilluje, když máte ty nejlepší maskéry a kopete hereckou superligu. Oldman byl fantastický a nic na tom nemění ani to, že jeho Churchill na můj vkus až příliš často působil šaškovským dojmem. Nicméně když se rozčílil a měl vypadat rozhodně, šel z něj odpovídající respekt. Jinak pokud pominu těch několik málo výjevů ze soukromí, jednalo se, do určité míry, o politickou konverzačku nahlížející do zákulisí britských vládních kruhů krátce před vypuknutím války. Někdy dostatečně dramaticky, jindy poněkud suchopárně, což ale vyvažovali skvělí herci. Každopádně obecně známá fakta byla podána dostatečně zábavným způsobem a to se počítá. Pokud mi něco zůstaně v paměti, tak scéna z metra, která sice působila nepravděpodobně a vypočítavě, ale byla kouzelná a pak závěrečný projev, který jsem už slyšel několikrát, ale v Oldmanově podání měl ještě něco navíc. 80% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman kraluje v této ucelené kapitole z mimořádného života Winstona Churchilla o operaci Dynamo a hrozbě invaze německých vojsk do Spojeného království. Darkest Hour v sobě snoubí přesně ty Oscarové ingredience, které jsem ve většině nominovaných snímcích zcela postrádal. Právě tady se sešla precizní režie společně s hutným tématem a fenomenálními hereckými výkony. Co na tom, že Joe Wright není zrovna dvakrát dobrý vypravěč a místy je to vážně dost znát? Tento "handicap" dohání svým broušeným citem pro detail a podrobným vykreslením postavy Wintona Churchila, jenž byl na počátku svého volebního období mnohými milován, avšak i nenáviděn. Pro mne, jakožto velkého fanouška Druhé světové války, je film Darkest Hour dalším výborně natočeným střípkem těch dní, kdy se psala historie, byť krví, potem a olovem. Společně s filmem "Dunkirk" od Christophera Nolana a filmem "Their Finest" od Lone Scherfigové se tedy jedná o další výborný snímek, který na události roku 1940 nahlíží v jiném a opět velmi atraktivním úhlu. Skvělá práce! PS: Jestli Gary Oldman toho "zlatého plešouna" nedostane, tak vážně nevím! „You can not reason with a Tiger when your head is in its mouth.“ ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Technicky v souladu s Wrightovou řemeslnou zručností precizní, vypravěčsky bohužel značně nevyrovnaný "Dunkerk z druhé strany kanálu" trochu hřeší na to, že má ve svém čele Oldmana. Kvality jeho hereckého výkonu si nedovolím zpochybňovat, člověku nicméně stále vrtá hlavou, do jaké míry je ten humbuk okolo tohoto ztvárnění Churchilla způsoben hereckým mistrovstvím a do jaké míry skvělou prací maskérů. Jinak především pro Británii tolik potřebná óda na nezlomnost a tvrdohlavost jedné z jejích nejvýraznějších osobností, což tam po Brexitu asi potřebují. Jen úplně nevím, co mi monumentální a v každé vteřině extrémně návodný pomník Winstonu Churchillovi měl konkrétně přinést. 60 % ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina je opravdu nabušený film od začátku do konce, kterému vévodí geniální Gary Oldman, ten si zcela jistě dojde v březnu pro sošku. Vše se točí kolem zásadního postoje Británie vůči hitlerovskému Německu a snahy Winstona Churchilla přesvědčit parlament, Chamberlaina a jeho konzervativce, Vicomta Halifaxe, krále Jiřího "Bertieho" VI., a hlavně lid, aby si ponechali svoji důstojnost... Co jim za to slíbil, víme. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Winston Churchill jakožto starý, pochybující, nedokonalý a pošetilý muž, jenž jakkoli rozporuplnou osobností byl, získal si svoje nezpochybnitelné místo v moderních dějinách, především tím, že se odmítl vzdát. Tento jeho portrét, který současně poskytuje velmi zajímavý pohled do zákulisí nejen jeho vzestupu, ale rovněž jedné z nejznámějších záchranných válečných operací, vytváří sice místy jeho poměrně ikonický obraz, ale zároveň se snaží i o znázornění čistě lidské a ať už jde o jakkoli patriotický nebo zjednodušující snímek, je také velice působivý a emotivní, stejně jako Buldokovy projevy. 85 % ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dobré drama z dramatického období. Trochu mi chybělo úderné velké emotivní (hollywoodské) finále, něco jako ve filmu "Králova řeč" (který se odehrává prakticky ve stejnou nejtemnější hodinu v dějinách Británie). Film však ubíhal velmi svižně, bez nudy, až jsem byl překvapen jak to rychle ty dvě hodiny utekly. S hodnocením váhám, ještě kapku většího napětí, dramatu bych uvítal. 3,5 hvězdy (viděl jsem: 1x dvd/cz) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Faktem je, že by tohle byla jinak vcelku nezáživná inscenace nebýt naprosto fantastického hereckého výkonu Garyho Oldmana, jehož hlasový projev dává všemu tomu řečnění neuvěřitelnou sílu a emoce fungují místy na 100 % (scéna ve vagónu!). Díky němu a samozřejmě i kvalitní režii je to celé radost sledovat. Je to trochu vtipné, ale hlavně naléhavé a trochu děsivé. Atmosféra strachu z blížícího se nebezpečí funguje a Gary Oldman to promítá do své postavy. A dává do toho všechno. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Proč jen my musíme mít za premiéra takovýho zmrda. Mít ve vládě týpka s formátem Churchilla, to by se hned lépe dýchalo. Věřte nebo ne, byť se Darkest hour může zdát jako standardní životopisný film, který nebude moc bavit, pravda je taková, že se jedná o docela napínavý snímek s dobře implementovaným a nepřehnaným patosem, jenž si i může dovolit být párkrát vtipný, aniž by narušoval pochmurnou atmosféru situace, ve které se Británie v té době nacházela. A i když člověk ví, jak to celé dopadne, stejně se mu během sledování trochu svírá žaludek při představě, že by Británie skutečně stáhla ocas a podmanila se Mordoru. (Což evidentně dost hrozilo!) Oldman výbornej. (Jak jinak.) Sem tam suchá a nedoladěná scéna, ale v konečném výsledku se jedná a pěkně natočený snímek. Btw, film se klidně může považovat za prequel Nolanova Dunkirku. Průměrné 4* ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok sa dosť opiera o strhujúci herecký výkon Garyho Oldmana. Ono vlastne ani o nič iné nejde. Je to proste nosník, bez ktorého by film nestál až na takých pevných základoch. Konverzačný ( aj keď dialógy jednoznačne dokážu zaujať ) a náučný. I keď neviem, koľko scén je založených na skutočnosti. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina režiséra Joe Wrighta vrhla na filmové plátno Winstona Churchilla v podání Garyho Oldmana, který byl ve své roli naprosto fantastický. Nedá se mu vytknout zhola nic a jeho přednes byl nosným pilířem celého filmu. Snímek krásně ve střípcích doplňuje i Nolanův Dunkirk a rozhodně si zasluhuje divákovu pozornost, která je odměněna již zmíněným hereckým výkonem Garyho Oldmana. S režisérovým Pokáním mohu s klidem v duši zařadit i Nejtemnější hodinu do vyjímečných filmových opusů a rád si film s absencí dabingu opět někdy prohlédnu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

O Churchillovi sa natáčalo veľa filmov a televíznych seriálov. Len za posledné obdobie som sa dostal k 10 filmom o Churchillovi (Churchillova nemecká armáda, Churchillove temné rozhodnutie, Winston Churchil - Velikán 20. storočia, Churchillov bodyguard, Churchillovi leopardi, Churchillov kabinet, Churchillova výzva, Churchillova zrada Poľska- Prípad Sikorski, Churchill, 2017 a ďalšie) a v každom filme muselo byť jeho meno v názve filmu až teraz sme sa dostali k filmu "Najtemnejšia hodina", ktorý je práve o premiérovi Británie v dobe 2. svetovej vojny. Film sa zameriava na začiatok jeho kariéry kedy v snemovni sa diali silné zákulisné ťahy, ale ako skúsený politik (za svoju politickú kariéru bol ministrom obchodu, vnútra, vojny, kolónií aj financií) vedel v týchto spletitých chodbičkách sa orientovať. Veď aj jeho vymenovanie za premiéra sa dialo za zaujímavých okolnosti. Ale ja sa venujem tým tienistým stránkam jeho premiérskej kariéry. Zoberme operáciu Overlord, kde sa postavil na zadné pri plánovaní ale aj pri jej realizácii, obával sa z neúspechu pri tomto vylodení. A tak sa postavil proti svojmu kráľovi Jurajovi VI. Ale on vedel o čom hovorí veď poručík Churchill velil operácii u Gallipoli kde stratil 6 bojových lodí a 200 000 vojakov. Churchill bol obyčajný posluhovač kolonizátorov, otrokárov a zbabelý vojnový zločinec, celú vojnu sa triasol, že Británia príde o okupované územia a nebude mať kto na nich robiť. A to neustále prizvukoval, že Afričania a Indiáni sú len obyčajné zvieratá a divosi. Pre mňa z jeho politickej kariéry sú najdôležitejšie 2 jeho zrady. Prvá zrada Poľska, kde britská tajná služba nechala zabiť generála Wladyslawa Sikorského a druhá zrada bola pripravovaná operácia "Operation unthinkable“, išlo o vyzbrojenie 100 tisíc bývalých nacistov v boji proti Sovietskemu zväzu (začiatok 3. svetovej vojny). ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina je řemeslně slušně zvládnutá lekce historie kolem jednoho z nejdůležitějších momentů 2. světové války, ve které září herecké obsazení vedené téměř dokonalým Gary Oldmanem. Kdyby mu jeho výkon nekazila občas nepříliš důvěryhodná maska, člověk by se až ztratil v jeho výkonu. Bohužel filmu trochu škodí scénář, který hned v několika místech naráží na slabší místa a tak si z těch více jak dvou hodin v kině zase příliš neodnesete. Naštěstí to z pozadí kryje vcelku slušná kamera a nesmírně podmanivý soundtrack Daria Marianelliho. [75%] ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Komornější pojetí života této známé historické postavy, především tedy zaměřené na Churchillovo nejtěžší politické období, kdy každé špatné rozhodnutí mohlo vyústit v katastrofu. Je to takové skoro až divadelní představení, vše šlape jak správné švýcarské hodinky, ale najdou se zde perfektní dialogové situace, kde samozřejmě kraluje Oldman. Musel si určitě projít náročnou přípravou, rozhodně nic snadného, ale bylo na něm vidět, že své roli dal vše. Přesné pohyby, mimika ve tváři, chytré slovní obraty, tím vším Churchill kraloval a Oldman to dokázal stoprocentně napodobit, v některých chvílích člověk skoro věřil, že tam chodil doopravdy on. Tady to doručení zlatého plešouna do rukou Oldmana jednozańačně chápu, jeden z nejšpičkovějších výkonů za poslední dobu. Na obsazení vedlejších rolí si dali autoři taktéž záležet, Dillane bezkonkurenční, Mendelsohn coby britská král také přesvědčivý. Nečekejte zde akční scény, je to prostě biografická pouť životem tohoto pozoruhodného muže, jenž si svými činy a jednáním dokázal přiklonit na svou stranu občany. Film nabídne i scény plné emocí doprovázené mírnějším, za to ale daleko vhodnějším soundtrackem. Za mě dávám 84 % ()

Soundtrack 

všechny recenze uživatele

O něco slabší variace The Crown. Přesto je pořád hodně kvalitní a působivě natočená (pohlcen jsem byl hned od první scény). ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama