Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (546)

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Prajem Oldmanovi Oscara. Postaviť film na jednom hercovi je náročná vec. Oldman aj Wright to zvládli na výbornú. Film ktorý má nadhľad, výborné tempo a silne britskú humornú perspektívu. "V" 80% Kino Flóra. Praha. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Dejiny v priamom prenose, pri ktorých pochopíte, prečo by ste nechceli byť významnou historickou osobnosťou. Pretože ocitnúť sa v koži aktérov, ktorí rozhodujú o ich budúcom priebehu v tých najdramatickejších okamihoch je nepredstaviteľne náročné - a vo filmoch sa to iba málokedy podarí dostatočne priblížiť. NAJTEMNEJŠIA HODINA to vďaka svojej sústredenosti dokázala. Zasahovala ma vo väčšine zvolených formálnych postupov a štylistických prostriedkov. Ako lekcia z histórie je to zároveň neuveriteľný doplnok k Nolanovmu DUNKIRKU, až sa človeku nechce veriť, že oba filmy nevznikli v rámci akejsi dohody o spoločnom postupe. Ako historik by som sa mal ochotne pitvať v nepresnostiach, ale ja sa radšej nechám uniesť intenzívnou minimalistickou atmosférou, kde je každý detail presný - a takých filmov nie je veľa. Nebudem sa navážať do tých, ktorým to nesadlo, ale dovolím si poznamenať, že im pravdepodobne tak úplne nedochádza, o aké vypäté momenty sa muselo jednať a akú dôležitú úlohu pritom zohrali pre celý náš dnešný svet. Rozhodnutia jediného človeka! Pritom nemám ani zďaleka pocit, že by šlo o nejakú agitku - práve naopak - ten veľký Churchill, monolit, ktorý odolal a zachránil Európu, je tu ukázaný vo svojej najslávnejšej chvíli, ktorá však mohla byť rovnako ľahko iba ďalším z dlhého radu jeho prúserov, veľký rétor, ktorého prejavy písali históriu, ako človek, ktorý nevie poriadne rozprávať, idol mnohých ako mrzút, ku ktorému nie je ľahké nájsť si cestu. Aká idealizácia prosím vás! Je to konkrétny človek, na ktorého pleciach zavisla nepredstaviteľná zodpovednosť a ktorý ju nielen uniesol, ale dejiny boli k nemu milosrdné a stalo sa to veľkým momentom nielen pre neho... P.S. - I keď ktovie, ako by to dopadlo - a ako by sme vnímali Churchilla - ak by sme vôbec žili - keby si Hitler zmyslel počkať s Ruskom a vrhnúť všetky sily na pokorenie Británie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman úplně skvěle namaskovanej a herecky dokonalej (ha, on mu i ten Oscárek přistál, fajn). O Dunkerku jsme se toho dost dozvěděli už v Nolanově filmu, ale tady to bylo tak trochu z jiné strany. Možná tam toho mohlo být z Churchilova života více a ne jen z období počátku války. Ale i když politiky nesnáším a filmy o politice nemám rád, tohle byl tak trochu jinej film o politice - tohle je totiž britská politika na úrovni a ne ty šaškárny u nás. Bavilo mě to, povedlo se to, ale jednou stačilo. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

V době různých hoaxů a fakenews se i tvůrci životopisných snímků žel nevyhnou různým fabulacím. Sice chápu, že Winston Churchill ve svých pamětech může být dosti subjektivní a mírně nepřesný, ale že by zatajil tak výrazné rozepře ve válečném kabinetu, jaké popisuje tento film, si nejsem úplně jistý. Že existovali v Británii defétisté, kteří chtěli vyjednávat s Hitlerem, to se ví. Ale že by mezi ně patřil Chamberlain s Halifaxem, to si nějak nejsem moc jistý. Ale i kdyby toto vše byla pravda, jsou zde další dosti nevěrohodné (a hlavně i scenáristicky nepřesvědčivé) scény, z nichž ta s Churchillem v metru byla pro mě asi fakt nejvíc na pováženou. Britský premiér cestující v době války sám (bez ochranky) v londýnském metru? Churchill na prahu psychických sil a fyzického vyčerpání, kterého, jak mávnutím kouzelného proutku, zachrání setkání s obyčejnými Londýňany? Nějak jsem na tyhle "pohádky" moc starý a moc znalý skutečných dějin. Ale doba je žel asi taková, že takovýmto fabulacím přeje. Stačí vzpomenout na Masaryka či Miladu... Ale abych nebyl jen kritický. Film je určitě pozoruhodný hereckým výkonem Garyho Olmana v hlavní roli. Ať už snímek fabuluje jakkoliv, ztvárnění samotného Churchilla je myslím scenáristicky a především herecky dosti věrohodné. Že byl Churchill dosti nerudný, soběstředný a arogantní, jsou známá fakta. Přesto právě takovému člověku vděčí dnešní Evropa za to, že je dnes taková, jaká je. Tedy především svobodná!!! A pokud smyslem tohoto filmu má být mj. připomenutí této skutečnosti, pak mu lze aspoň z části odpustit i tu fabulaci. I když za mě, coby milovníka a snad trošku i znalce novodobé historie, opravdu jen z části... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jedna velká nuda. Gary Oldman předvedl skvostné představení, ale jinak je film obohacující jako pořad Pes není kočka na TV Barrandov. Přetažená metráž maří efekt, kterého chtěl Gary Oldman dosáhnout. Určitou satisfakcí pro Garyho může být obdržená zlatá soška pojmenovaná po předchůdci operátora Vodafone. 51% Celosvětový příjem k 7. 3. 2017: $138,812,257, což je 4,63 násobek rozpočtu ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Takmer výborné. Jednoduché, priame, so špičkovým Oldmanom, ktorý film vytiahol minimálne o úroveň vyššie. Jeho výkon patrí k vrcholom jeho kariéry, prípadne rovno na jej vrchol, a to už je čo povedať. Oscara získal zaslúžene - ostatných hercov som síce ešte nevidel, ale toto nebol výkon z rangu "vyhral pre celoživotné zásluhy". Wright drží rýchle tempo, sem-tam osvieži vizuálnou vychytávkou, Marianelli robí z filmu našlápnutý thriller a Delbonnel to všetko jaksepatří chic sníma. Skrátka na to, že som očakával sterilnú nudu som bol prekvapený ako živo a temperamentne celá vec pôsobila. Bohužiaľ príde posledná štvrtina, kde už tak zjednodušený a ľahúčko rozprávkový dej skočí do tých najmazľavejších, najgýčovitejších a najtrápnejších sračiek ako je len možné. Jazda metrom je tak odpudivo podliezavá, lacná a vypatlano populistická, že mi pokazila záver filmu, ktorý patinu a feeling tejto scény už nestratil. Veľká škoda, vydržať v pôvodnom štýle až do konca, dám kľudne za päť. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatný, ale mohlo to skončit i lépe. Objevovali se věci, které byli naprosto nepodstatné pro děj a některé byli i trapné. Popravdě nevím kolik peněz se točilo kolem filmu, ale bylo znát že jich bylo dost, aby se s tím filmem efektově vyblbli. Vůbec toho nevyužily. Takový zajímavý příběh z 2. světové a tak nevyužitý... 3 hvězdy. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Výprava a kostýmy na jednotku, ako dokázali Garyho Oldmana premeniť je neuveriteľné. Palec hore. Avšak príbeh ma nejako nevtiahol do deja, človek každú chvíľu čakal že sa niečo stane, no nie, stále to bolo o tom istom. Neviem, mňa to nejako nezaujalo, bola to nuda. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina je především skvělá lekce historie. A díky dostatku jemného humoru je tento vážný příběh i divácky stravitelnější. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Čo si budeme hovoriť, celý film nesie na pleciach absolútne famózny Gary Oldman. Ostatní hrajú samozrejme tiež dobre, ale skrátka všetky ostatné postavy sú v Churchillovom tieni. Potiaľto fajn. Odhliadnuc od toho ale ide o pomerne rutinne zrežírovanú lekciu z dejepisu. Scéna v metre je už potom čisté peklo a vôbec, celé to na mňa pôsobilo ako dosť zjednodušené podanie skutočných udalostí (najmä ku koncu, ktorý mohol byť naozaj lepšie vystavaný). Za pozretie ale film určite stojí a prípadná soška pre Oldmana bude zaslúžená. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Oldman na hrad! Teším sa, ako tento film rozoberie Dejepis Inak, čo sa historickosti týka, preto sa tomu nebudem venovať. Najtemnejšia hodina je ukecaná dráma s perfektným Garym, striktnými vedľajšími postavami, kamerou konkurujúcou Dunkirku a vynikajúcim makeupom. Nenudí to, ale sú tam momenty, kedy sa buď vcítite do aktuálneho stavu postavy alebo si zívnete. Joe sa to snažil podať najlepšie ako vedel a určite to patrí k jeho lepším filmom. Nechajme sa ale prekvapiť, čo na to povedia "odborníci" a kolko sošiek mu dajú. Lepšie 4 z 5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pokud Gary Oldman nevyhraje zlatýho kluka, tak by se měli všichni stydět a tu kategorii zrušit. Nejsem tady ale od toho, abych tady vymýšlel vylepšení Oscarů, protože jsem stoprocentně přesvědčen, že Gary bude slavit. Je to jeden z nejlepších herců současnosti a výkon v Nejtemnější hodině je dost možná opravdu jeho nejlepším, lepší ztvárnění Winstona Churchilla jsem opravdu ještě neviděl - strhující a naprosto fascinující herecký výkon! A ten film je neméně strhující a neméně fascinující doplňovačka Nolanova (lepšího) Dunkerku. Nejtemnější hodina je fantasticky natočená, je plná neskutečně působivých hereckých výkonů a má naprosto strhující scénář plný luxusních dialogů a mimochodem i naprosto parádní hudby. Rozhodně jeden z nejlepších filmů loňské sezony, to je naprosto bez debat. Čekal jsem nezáživné klásobení, lehkou nudu a něco na způsob Lincolna, ale dostalo se mi fantastického zážitku, na který budu dlouho vzpomínat. Skvostná záležitost. 90%. ()

KObl힀k 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se jedná o téma, které stojí za to být zfilmováno a stále uvažuji, proč se o tomto mnohem více neučí v hodinách dějepisu na základních a středních školách. Vysvětlení těchto událostí a principů, které nakonec vedly k výsledku druhé světové války tak jak ho známe, mohlo žákům do života dodat mnohem více důležitých principů a hodnot, než celý rok výuky o neandrtálcích a jejich pazourcích. Film určitě nebude bavit každého, protože nejde o běžnou látku k natočení mainstreamového filmu pro masy, ale i přesto režisér a scénárista dokázali přenést atmosféru a obecně pocity lidi v dané situaci, až k divákovi poměrně přesně. Abych to shrnul... Nejedná se o film plný strhující akčních scén, kterými se divák může nechat bezmyšlenkovitě unášet, ale jakmile se člověk zamyslí, jak mohlo vše dopadnout v případě, že by ti méně odvážní prosadili svou, zanechá to v něm hluboký dojem... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice možná historicky hodně zajímavé, ale že bych se nějak hodně bavil, to ani ne. Vlastně skoro vůbec. Dokonce bych řekl, že většina scén a projevů již byla natočena v jiných filmech a zde jde jen o takové sjednocení jednoho pohledu na část historie. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Já bych ten film ani vidět nechtěla pokud bych posledních 18let pravidelně do konce února neshlédla všechny filmy, které jsou nominované na Oscara, abych věděla, zdali bych jim já dané ocenění dala. Darkest Hour pro mě nebylo nějak extrémně zajímavé a přestože Garyho Oldmana mám ráda - žila jsem v domnění, že to ztvární skvěle. A také ztvárnil. Kdybych tam při každém záběru neviděla ty jeho nádhené oči - myslela bych si, že je to opravdu někdo jiný. Pro mě silná čtveřice - Oldman, Thomas, James a Dillane - ti to pro mě táhli, ale bylo tam tolik patosu, tolik vlastenectví - až mi to přišlo v tomto směru, že si to vypůjčili od američanů. Příjemným překvapením pro mě byla postava, kterou měl Stephen Dillane, který tu pro mě byl v určité pro mě, za mě - nejvyšší pozici :) :) Film mě nějak nestrhl, bylo mi jedno jak to bude končit, dvakrát jsem se přistihla, když jsem přemýšlela, jak dlouho to bude ještě trvat - a snad už dlouho ne a ocenění - ze všech 6ti nominací na Oscara bych jim dala......ani jednu :) ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama