Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy krátce po nástupu do funkce jedná Churchill (Gary Oldman) s francouzskými představiteli o jejich možnostech a postupech, snaží se těžkopádně používat francouzštinu a má s tím problém. Ve skutečnosti mluvil Churchill francouzsky na velmi dobré úrovni, neboť k tomu měl předpoklady z rodiny (matka strávila nějaký čas ve Francii) a mimo válečná období často trávil prázdniny ve Francii i s rodinou. I během jeho studií byl francouzský jazyk jedním z předmětů, které patřily k jeho silnějším. (uncass)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2017 na Telluridském FF. (Varan)
  • Režisér Joe Wright přiznal, že jedna z nejemotivnějších scén filmu v metru byla do filmu přidána a nebyla podle skutečnosti. Podle svých slov se snažil být historicky přesný především v chování postav. (hendrich6)
  • „Darkest Hour“ neboli „Nejtemnější hodina“ je termín, který použil sám Churchill a pojmenoval jím velmi těžké období druhé světové války, kdy byla Anglie zatlačena zpět z pevninské Evropy po těžké porážce u Dunkerku a byla vystavena neustále hrozbě nacistického bombardování. V té době byla Anglie jedinou protiváhou nacistického Německa. USA vstoupili do války až později po útoku na Pearl Harbor. (Tom:))
  • Představitel Winstona Churchilla Gary Oldman strávil v maskérně dohromady přes 200 hodin. Nanesení make-upu trvalo 4 hodiny. Do maskérny chodil už ve 3:15 a z natáčení odcházel mezi posledními. Uběhla téměř hodina, než mu sejmuli dočasnou tvář. [Zdroj: www.kultura.sme.sk] (PaTeXx)
  • Gary Oldman v průběhu natáčení vykouřil 12 doutníků denně, což mu způsobilo zdravotní komplikace. Vzhledem k tomu, že v minulosti přestal kouřit a odvykl si, se otrávil nikotinem a musel podstoupit kolonoskopii. Celkově během 48denního natáčení vykouřil 400 doutníků v hodnotě cca 30 000 amerických dolarů. (audrey.ley)
  • Proměnu herce Garyho Oldmana ve Winstona Churchilla měl na starosti umělecký maskér Kazuhiro Tsuji (pracoval i na filmech Podivuhodný případ Benjamina Buttona – 2008, Planeta opic – 2001 nebo Hellboy – 2004), kterého o práci na této masce požádal sám Oldman. Řekl mu, že bez jeho spolupráce hrát Churchilla nebude. Kazuhiro Tsuji, přestože už na dalších filmech pracovat nechtěl, nedokázal slavného herce odmítnout. (Gary)
  • John Hurt byl původně obsazen do role Nevilla Chamberlaina. Kvůli jeho vážné nemoci se však nakonec nemohl natáčení vůbec zúčastnit a nahradil jej Ronald Pickup. I tak je Hurtovi snímek věnován, protože se jednalo o jeho poslední projekt. Zemřel 25.1.2017, tedy když natáčení tohoto filmu ještě probíhalo. (Gary)
  • Filmovanie snímky prebiehalo po celej Veľkej Británii, predovšetkým však v Londýne a Manchestri. (MikaelSVK)
  • Toto je druhý britský film o Winstonovi Churchillovi z roku 2017. Prvým bol Churchill (2017), ktorého hrá v hlavnej úlohe Brian Cox. Najtemnejšia hodina však túto snímku úplne zatienila z hľadiska prijatia divákov, kritiky, i nominácií na Oscara. (belinko)
  • Táto snímka je jednou z dvoch snímok nominovaných na Oscara 2018, ktoré prezentujú operáciu Dynamo. Druhé dielo je Nolanov Dunkirk (2017). (belinko)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama