Reklama

Reklama

Ruchoth Raoth

Trailer
Krátkometrážní / Mysteriózní / Thriller / Horor
Česko, 2017, 20 min

Obsahy(1)

Ruchoth Raoth označuje v démonologii duše zemřelých zlých lidí – tím je přesně hlavní hrdina Jakub, co se do nedávné doby staral o svou nemocnou matku. Po svém zrůdném činu se však nyní ocitá v kruhu nekonečného utrpení, v němž se mu neustále vrací, co spáchal. Aby se z něj vymanil, a navrátil své duši pokoj, musí se svým démonům postavit čelem... Krátkometrážní snímek režiséra Emila Křižka slavil úspěch na festivalech v Minsku, New Yorku, Winchesteru, Los Angeles nebo Las Vegas. Zde také představitel titulní role Štěpán Kozub získal cenu za nejlepšího herce. (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela povedený snímek na naše české poměry, to musím uznat. Jsem rád, že jej má na svědomí člověk, který pochází kousek od nás a dost se těším na jeho celovečerní film Hrana zlomu, který se z části natáčel (natáčí) i u nás v Rožnově. Měl to velmi slušnou atmosféru, speciální efekty a triky taky nebyli vůbec špatné a především zde exceluje můj oblíbenec Štěpán Kozub, který předvedl velmi povedený herecký výkon – za který byl i po zásluze odměněn hlavní hereckou cenou na festivalu nezávislých hororových filmů v Las Vegas. Alena Sasínová-Polarczyk si rovněž vedla velmi slušně. Jako celek to vidím na lepší průměr (60%), nicméně za Štěpánův výkon tomu přihodím ještě jednu hvězdu navíc. Těším se na další filmy / snímky Emila Křižka – má velký tvůrčí potenciál. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

„Tak dlouho se chodí s kafkami na lysohlávky, až vám rupne v kukačkách.“ verbal / Drogy jsou nedílnou součástí našeho bytí, co se však stane, když nás halušky uvězní v bludném kruhu nevědomí jen proto, aby vše bylo snesitelnější? Začneme chodit do kostela, číst madam Blavatskou a ještě se to zhorší! Syslu této hluboce transcendentní metadonymie o Trojkozubovi a ječivé bábě rozumí patrně jen sám autor, hrstka reinkarnátů, co v měla v minulém životě pásový opar, a možná pár vyvolených, kteří mají stejného valašského dýlera. Nebýt to famózně okozubované, poměrně atmosférické a s entuziasmem vypiplané v každém políčku, jde to okamžitě směr kontejner s použitými stříkačkami. Takhle Kozub za pět, piko za jednu, průměr tři. Jste vynikající grafik a kulantní knižní přívěsista, pane Křižka. Držte se toho, nebo nefetujte. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je videt, ze kdyz se chce, i u nas muze vzniknout atmosferickej thriller/horor, i kdyz tenhle ma jen 20 minut. Dej sice misty trochu postrada smysl, ale je to radne drsny a napinavy a Kozub v hlavni roli je fakt ukazkovej psychopat. Sice jsem to asi uplne nepochopil, ale za tu skvelou atmosferu a Kozuba proste ty 4* dat musim. Co takhle nejakej celovecerak Krizko? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna vec s výbornou hudbou aj atmosférou. Kozub ma milo prekvapil. Vždy ho vidím v rolách kde je len za nejakého truhlíka, no teraz .. hm .. ako slušne ozaj .. akurát ten záver nemusel byť taký odseknutý. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo solidní psycho. Štěpán Kozub byl neskutečnej. O to víc se těším až se mi do rukou dostane Křižkův film Hrana zlomu kde taktéž hraje Š. Kozub. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost slušný krátký horor od místního talentovaného režiséra Emila Křižky. Dost tomu přidává skvělý výkon talentovaného Štěpána Kozuba. Film hezky ukazuje, jak moc se dá dostat z mála. Zaměřuje se na Jakuba, který se na chatě v lesích stará o svou nemocnou matku. Ta ale o jeho pomoc příliš nestojí. Poté se začnou dít divné věci a ani divák neví, co je skutečné, a co ne... Film má vynikající atmosféru a hezky pracuje se světlem a s napětím. "Nech mě umřít!" ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Krátký film je ideální forma pro horor, takže škoda, že jich nevzniká víc. Tady je dobře zvládnutá atmosféra, a hlavně výborný Štěpán Kozub, který vypadá, že mu hororový žánr sedí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v žánrech nahoře v hlavičce chybí horor, naopak žánr thriller přebývá. Nejprve k formální stránce - ta je dokonalá a takhle atmosférický horor (skutečně s pár jemnými odkazy na Davida Lynche) s dobře načasovanými lekačkami a velmi, skutečně velmi dobrými scénami jsem v české kotlině snad ještě v posledních 30 letech neviděl. Ta scéna s matkou nad postelí je dokonalá. Herecky je to Kozubův koncert, ale bez skvělého výkonu paní Sasínové-Polarczyk by to také nebylo ono, protože tu posedlost dovede zahrát skvěle. Nu a pak je zde příběh a poselství. Což o to, poselství samo se mi líbí moc, ostatně už papež Jan Pavel II. razil heslo Nebojte se! a dobře věděl proč. A ano, nevím, jestli to tvůrci zamýšleli, nebo ne, ale křesťanskou linku tam cítím hodně silně. Čímž se dostávám k problému tohoto díla. Z těch náznaků a střípků se to hrozně složitě skládá. Ono to chvilku vypadá jako polemický film o eutanazii, chvilku o dobru a zlu v člověku, ale také o schizofrenii, posedlosti démony... takže vyčíst z toho ono hlavní poselství je docela těžké, a člověk si ani pak není dvakrát jistý, jestli tvůrce dobře pochopil. Ano, vodítky budiž úvodní citát a závěrečná slova matky (odkud asi, že? - což mi teď dochází, že vlastně ano, i tím je to o té eutanazii a posedlosti vnitřními démony, aha), ale... Každopádně, svůj význam jsem v to našel, a když nad tím víc přemýšlím, tak ty náznaky ve filmu je jen podporují. Nechám si to v hlavě ještě rozležet. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl tuto záležitost okomentovat jedním slovem, rozhodl bych se pro termín "divná". Bez mučení se přiznávám, že mi smysl tohoto příběhu hlava tak úplně nepobrala, a proto jsem nad tři kousky jít nemohl. Z toho, co jsem napsal je jasné, že to není chyba tvůrců, ale může za to jen má omezenost. Faktem je, že Štěpán Kozub využil každý moment z těch necelých dvaceti minut k tomu, aby mi znovu dokázal, že je sakra dobrý herec, a už jen proto se vyplatí tento kraťas shlédnout. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No.. Bohužel, ten zamýšlený mindfuck je spíše nadšenecké tápání, než rafinovaná struktura.. Ale jde vidět, že to drží v ruce nadšenec, který má cit pro vizuál a atmosféru, takže to nakonec průser určitě není.. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Na české poměry rozhodně nadstandard, děj sice nic moc, ale vizuální a zvuková stránka super! Jsem hodně zvědav na Křižkův celovečerní film Hrana zlomu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Umírající matka je bez výjimky problémem. Tady za předpokladu, že ji přežijete. Buďto se o ní staráte a máte pocit, že něo ztrácíte. Nebo jí někam pošlete a pak máte výčitky svědomí. Nebo ji dokonce nějak pomůžete na onen svět a poton se - podle nátury - z toho nějak vymotáte nebo to nezvládnete. Tento (příliš) krátký film má smysl. Sám jsem to prožil a několik lidí, kteří to prožívali, mi o tom vyprávěli. Znám ale i takové, kteří zavřeli oči a zacpali si uši a utekli pryč. Samozřejmě - oproti filmu - to nikdy není tak zběsilé, ale také to netrvá dvacet minut, ale léta. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* ač nejsem na horory tak mě obsazení Štěpána Kozuba nalákalo na tento kraťas, který jak název vysvětluje démonologie je o duších zemřelých zlých lidí a jeho vymýtání. Když už jsem nedokázal úplně pochopit celkový význam, tak mu můžu rozhodně pochválit atmosféru, provedení i herecké výkony. Mé doporučení si zaslouží, protože otvírá otázky k tématu eutanázie versus víra, a proto mírně nadhodnocuju a dávám 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] - motto na závěr: komorní kraťas o vymítání osobních démonů ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já bych strašně rád dal 5*, ale prostě to na ně nevidím. Přitom atmosférou je to fakt hodně povedené, na české poměry naprosto nezvykle a já bych strašně rád, aby takových filmů v Česku vznikalo víc, protože už by se zde konečně začaly točit filmy, které tady naprosto zoufale chybí. Taky je to dokonale natočené a zahrané, velmi dobře vedené a i hudba je vybraná skvěle, dokonce bych se nebál to označit jako horor. Sám jsem až šokovaný, že se to někomu v Českých poměrech až tak povedlo. A co se děje týče, nějak jsem to pochopil a dost by mě zajímalo, jestli Křižka náhodou neviděl The Living and the Dead, jelikož mi ho ten film - obzvlášť ze začátku - mírně připomněl. JAK JSEM FILM POCHOPIL JÁ - Jakub se stará o svoji zjevně umírající matku, jenže ta evidentně už takhle dál žit nechce. Mimo jiné žijí v rozpadajícím se baráku. On ale stále chce udržet matku při životě, jenže jednou dojde k dost ostrému konfliktu (ve kterém zjistíme, že Jakub je parchant, nemanželský syn), který vyvrcholí tak, že svoji matku strčí na kolečkovém křesle ze schodů. Matka zemře a on sám za to cítí vinu, se kterou se vnitřně nedokáže smířit a oběsí se. I jako duch zůstává ve svém domě, kde se setkává se sebou samým ve fraku, což měla být asi Smrt a s ní se baví o svém činu. Do toho se stává obětí posmrtných "halucinací", ve kterých ho straší jeho matka - což má zobrazovat tu jeho vinu. Evidentně je tedy v očistci. Ke konci se i dozvídáme, že ho nejspíš vzrušovalo škrtit lidi, takže matka nejspíš nebude jeho jedinou obětí (tady si ale nejsem tolik jistý). Poté, co vše řekne Smrti, Smrt mizí a on v domě zůstává sám. Jeho hříchy jsou mu odpuštěny (asi Bohem, nasvědčují tomu křesťanské odkazy, ale když se tam mluví o reinkarnaci, tak si nejsem jist) a on dostane druhou šanci a znovuzrodí se. KONEC VYSVĚTLENÍ. Nějak tak jsem to pochopil, ale berte to prosím s rezervou, něčím si nejsem jistý a jak to ve skutečnosti bylo myšlené ví jen Křižka. Každopádně tenhle film se mu zatraceně povedl a nechybělo málo a dal bych plný počet. Takhle je to "jenom" za silné 4* a podobných filmů bych uvítal mnohem víc. Tohle přesně je taky ten typ filmů, co v téhle zemi zoufale chybí. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsme se dočkali, ačkoliv jenom v kratičké formě, ale přece jenom. Absolutní nářez a ukázkový milník v české hororové kinematografii. Ruchoth Raoth evokuje vzdáleného českého bratrance V zajetí démonů, jak po atmosferické stránce, tak po té efektové. Stříh a kamera naprostý nářez, herecké výkony víc než excelentní. Jediným důvodem, proč nedávám pět hvězd je to, že na Youtube kanále divadla Mír je tento film zvukově opravdu silně nedostačující. Nevím, jestli to bylo jenom touhle verzí, nebo existuje nějaká zvukově dobrá, ale tady ta hudba neskutečně řvala a dialogům nebylo rozumět tak, že jsem několikrát musela přetáčet, abych slyšela, co herci říkali. To je jedinou překážkou v naprosto skvělém zážitku. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé objevil Štěpána Kozuba, říkal jsem si, že přesně na takové českého herce jsme tak dlouho, možná i nevědomky čekali. Přes jeho komediální hraní se dalo občas přečíst, že právě on doopravdy umí. Nevím o něm zase tak dlouho a tak jsem očekával, že se bude moc pořádně dramaticky předvést až za pár let. Teď jsem příjemně překvapen. Nečekal jsem, že to bude až taková herecká jízda. Paní Sasínová-Polarczyk, pokud to píšu správně, za Štěpánem ani trochu nezaostává a je potřeba říct, že bez ní by film ve výsledku nebyl tak strhující. No a nakonec samotný film. Vždy se najdou některé chybičky nebo detaily, ale to už bych byl hnidopich. Největší přednost Ruchoth Raoth je hutná a narůstající atmosféra, to přesně na filmech miluji a to je přesně ten problém dnešního Hollywoodu a dnešních filmů vůbec. Taky proto jsem tak nadšený z tohohle krátkého počinu z našich krajin a hlavně od našeho režiséra, který pro mě byl do dnešního dne neznámý a nyní má ode mě všechen respekt, že něco takhle famózního dokázal vymyslet a dotáhnout do co nejdokonalejšího konce. Díky. ()

Reklama

Reklama