Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

KevSpa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, kterého retarda najednou napadlo rozdělovat seriál na samostatné profily během vysílání 4. série. Kvůli tomuhle "geniálnímu" nápadu ale nebudu rozdělovat svůj komentář, ten zůstane na základním profilu American Horror Story. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrci tlačili na pilu a různé jiné bodné i sečné nástroje víc, než je zdrávo, do půlky řady se nic neděje, nelogičnosti se kupí přes úsměvné scény (o patnáct let mladší, ale přesto stejně vrásčitá matka představená). Herce jsem si užil - Zachary Quinto přeskočil rovnou z Hrdinů, James Cromwell snad poprvé záporný a Franku Potente jsme neviděli asi sto padesát let. Jinak ovšem zklamání, zdejší vysoké hodnocení mi lehce vyráží dech. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zbytečně nucenější a umělejší seriál, než byla první série American Horror Story, jsem ještě neviděl. Jenže jsem ze všech stran dostával mraky doporučení na údajně nejlepší druhou sérii, že mi to prostě nedalo a tak jsem jí rozkoukal. No a první půlka byla podobného ražení. Tvůrci do blázince vměstnali všecko, co vměstnat mohli. Až jsem si chvíli říkal, že už tu jenom chybí spojitost s nějakým koncetrákem…a ono ejhle. Díl na to už tam na mě vyskakoval nějakej flashback z Březinky. To druhá půlka seriálu byla daleko zajímavější a právě kvůli ní jsem jí vlastně dokoukal. Zbytečně strašidelné scény vystřídalo postupné odpracování jednotlivých postav, na které jsem si postupně zvykal. Až k samotnému závěru, který šel vysloveně na dřeň. Nakonec klobouk dolů. Konečně seriál, který nemá problém položit otázky a zároveň na všecky odpovědět. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 2. série (Asylum) - Od ústředního tématu nevěry a duchů/duší první řady radikálním obratem k (ne)příčetnosti uvnitř katolického blázince ve druhé, Mulchuk hází do kotle jeden nápad za druhým, ať už nacismus, mutanty, mimozemšťany, boha a ďábla či Smrt samou. Někdy to nevyjde na sto procent a občas to působí zbytečně přeplácaně, ale z největší části to pořád baví a překvapuje, a pokud zrovna ne, stejně aspoň herecky oslňuje božská Lange a dokonalá Conroy. Staří známí herci v nových rolích těší, mezi novými postavami je hned několik velkých tahounů (Jude, Kit, Lana "Banana"..) a roztomilých sidekicků (mikrocefalická Pepper!), a Name Game mi jede v přehrávači od rána do večera. 4,5* ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle tvůrčí tým mě nepřestává překvapovat. Troufale jsem si myslel, že vím, co asi můžu od pokračování nejnepříjemnějšího seriálového zážitku očekávat, ale všechny děsivé odbočky nebo sugestivní výjevy mi vzaly dech hned na startu. A to měla spousta gradovaných okamžiků plných strachu, odporu i diváckého nadšení ještě přijít. Jestli tahle Story totiž něco umí, je to donucení diváka k tím soustředěnějšímu sledování, čím víc jsou hlavní hrdinové trýzněni osudem nebo rozmary záporáků. A nová bláznivá parta v jen částečně obměněné herecké sestavě je pro zúčastněné fandění jako stvořená. Dříve nebo později se mi dostali pod kůži jak sympaťák Kit, tak nevyzpytatelná "sister Jude" a dokonce i doktor Arden. Proto je škoda, že příběhu, který má v sobě zdánlivě úplně všechno, co by horror mít mohl, chybí v poslední čtvrtině tempo a občas i náboj. O to větší satisfakcí je pak všeobjímající finále, kde v rámci příjemného tajemství rád odpustím absenci některých odpovědí. Prohlídka blázince tak díky němu potvrdila, že stanice FX má ve svých řadách už po dvou sezónách dokonale specifický a svého druhu zcela nenapodobitelný počin. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak z AHS berieme do úvahy série od Muder House až po Roanoke (vrátane), tak Asylum je jednoznačne najlepšou. Úplná šupa. Famózne postavy, fantastické herecké výkony. Neviem, či ohromujúcejší výkon podal James Cromwell alebo Zachary Quinto ... ale asi Jessica Lange. Bombové sú však i ostatné postavy, bombová je i neuveriteľná muzikálová pasáž a až na mierne WTF nápad s mimozemšťanmi je to fakt vyrovnaná, scenáristicky brilantne zvládnutá séria. Všetko v nej má svoje miesto, zmysel a logiku. Koniec dôstojne uzatvorí konce všetkých dôležitých (a i menej dôležitých) postáv. Poburujúce, škandalózne, desivé. Kontroverzné. Skvelé. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série dodržela pravidlo, že pokračování musí přinést všeho o poznání víc, aby se udržela divákova pozornost. Doslova ho zahrnuje záplavou motivů, které dohromady tvoří neuvěřitelnou splácaninu, která je spíš k smíchu, než aby vyvolávala napětí a strach. Tým scénáristů jako by netvořil celek, ale každý sledoval vlastní linii a hrál si na vlastním písečku, takže se v the Asylum míchá motiv mimozemšťanů, psychopatů, sériových vrahů, válečných zločinců až po ryze duchařské motivy a samotného ďábla. Opět se dá mluvit o skvělých hereckých výkonech a hodně zajímavých filmových postavách, jejichž příběhy ale jdou často do ztracena a protože se ze seriálu vytrácí jakákoli logika a vnitřní soudržnost, musím nemilosrdně jít na dvě hvězdičky. Celkový dojem: 40 %. ()

Dellamorte

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlas s KevSpa. Nicméně jsem absolútnou fanynou série a v tuhle chvíľu si dovolím napsat, že se mi splnil horrorovej sen. Je to prostě něco, čo už budu dlho porovnávať so žánrovým príbuzenstvom, intelektuálně to pitvat nemíním, ale viem, že chci všechno tady a teď. A.H.S. mááá horrory v kapse a nesejde na ktorej strane kalhot. ( ! ) Bo-lebo Jessica a vlastně všechno kolem ní vede ! Make My Day ! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série American Horror Story: Asylum je pro mě nejlepší sérií celého seriálu. Po úvodním Murder House, který nás uvedl do bizarního a temného světa s dokonalým vizuálem, působivou kamerou i osobitými charaktery, přináší Asylum vůbec tu nejlepší a neojriginálnější směs šílenství, hrůz a nebezpečí, jaké dokázal (nejen) televizní horor za poslední dekádu nabídnout. Jedno z nejlepších míst, kde se může hororový příběh vůbec odehrávat, je bezpochyby blázinec. A díky Asylum se mu dostalo té nejlepší pocty, jaké mohlo. Temná hororová atmosféra, charaktery postav, z nichž každá je svým vlastním způsobem narušená, parádní scénář se zajímavými dialogy, šílenství na každém rohu, a pokřivené úhly (nejen perfektní kamery:) vnímání. Úžasná Lily Rabe jako sestra "The Devil" Mary Eunice, elegantně démonický Zachary Quinto jako Dr. Oliver Thredson či naprosto zvrácený James Cromwell coby Dr. Arthur Arden. A jako hudební bonus, který už z hlavy nedostanete... Dominique, nique, nique... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum posouvá hranice tak daleko, až už to přestává být únosné (a zábavné). Ale udělat z toho Iron Sky na pokračování? To by byl jen bláhový sen. Od druhého dílu s Annou Frankovou to šlo naprosto ke dnu, takže pozitivem zůstaly jen malé herecké koncerty. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2.séria je rovnako skvelá ako prvá, ale je pravda, že je pomalá a občas sa zadrháva. Nápad je to ale skvelý. 60.roky minulého storočia a mentálny ústav pre zločincov plný mongolov. Bolo skvelé sledovať tých istých hercov čo v 1.sérií, ale v iných rolách. Nezabudnem na song Sœur Sourire - Dominique. Absolútne dokonalý pre mentálne zaostalých a nehanbím sa priznať, že po neustálom počúvaní tejto piesne v druhej sérií mi iQ kleslo o 50% a začal som škúliť. Celé to prostredie ústavu ale vyzeralo super a dokonca mi táto séria veľmi chýba. Možno asi najlepšia. (Píšem to v čase, kedy som videl 6 sérií). ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria - ASYLUM (90%) Prvá polovica sklamanie. Z názvu seriálu ostalo len "Horror". "American" tam nie je skoro nič a "Story" išlo tiež do úzadia. Traumy sa riešili len námatkovo (homosexualita), naopak do popredia šla až videoherná zbesilosť. Pred príbehom má prednosť prehliadka hororových motívov, ktoré pôsobia dojmom "too much of a good thing", keďže ani na tom dosť veľkom priestore nie je možno spracovať naraz satanizmus, koncentračné tábory, zombies, ufónov a masových vrahov (obzvlášť ufo a zombies mohli byť vyškrtnuté). V polovici série ale nastáva nečakaný zvrat a absolútny charakterový "obrat" jednej postavy a začína staré dobré Horror Story. No vrchol sú posledné tri diely, ktorých dokonalosť je skoro neopísateľná. Príbeh sa nečakane skoro dorieši a nasleduje dejová línia, "čo bolo potom a čo je teraz" s "American" leitmotívom v mediálnom parazitovaní na cudzích a vlastných traumách, čo je zosobnené v parafrázovaní (raz doslova) už spomínanej knihy In Cold Blood Trumana Capoteho (už obal fiktívnej knihy je podobný tej pôvodnej Capoteho) a posledné dva diely a hlavne finiš sú bravúrnym psychologickým rozborom skazenej honby za slávou, ktorá mení obeť na predátora. Navyše to, čo v druhej sérii predvádza Jessica Lange je niečo neuveriteľné! Životný herecký výkon! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokiaľ ste nemali v Murder House psychopatov dostatok, Asylum vám to bohato vynahradí. Miestami je v ňom možno až príliš veľa motívov (sériový vrah, doktor robiaci pokusy na pacientoch, mimozemšťania, posadnutie diablom, ctižiadostivý monsignor...) a opäť je tu podobnosť s Twin Peaks, no je to ešte lepšie ako prvá séria. Apropo, Oliver "Bloody Face" Thredson a Lana Winters sú jedny z najzaujímavejších a najsilnejších charakterov, s ktorými som sa v histórii televíznych seriálov stretol. Nemám čo zhodiť. 100% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první sérii jsem se seriálem definitivně sekl. Po tom, co jsem zjistil, že každá série je jiný příběh, rozhodl jsem se dát American Horror ještě šanci. Druhá série nebo-li Asylum je úplně jinde, atmosféra blázince perfektní, napětí nechybí, děj v každém díle vynikající a zvratů tolik, že to na jedné ruce nespočítám. Herci se dokonce do svých rolí hodili daleko více a srovnávat se nic s první sérií nedá. Asylum je minimálně o dva stupně lepší hororový zážitek a mile rád se pustím do další série .. 9/10 = 95% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až do prvního dílu jsem neměla tušení, do čeho jdu, takže mě jak prostředí, tak zápletky poměrně překvapily. Ne ale zrovna v dobrém. Prostředí blázince mi příjde creepy (nedokážu to prostě popsat česky) i normálně, natož když je to Blázinec s velkým B, jako Briarcliff rozhodně je. Musím se přiznat, že jsem se nutila tuhle řadu dokoukávat, protože mě vůbec nebavila a přišla mi strašně přeplácaná (snad jako by samotné téma blázince a všeho, co se v něm děje nestačilo na horrorový příběh, tak tam ještě museli narvat mimozemšťany, nacisty a kdoví co všechno). Buď jsem si ke konci už zvykla nebo mi posledních pár dílů přišlo o něco lepších, každopádně jsem ráda, že jsem to dokoukala, ale znovu už ne. Hodně slabé 1* ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotím vyloženě objektivně. Hororovej seriál je to dobrej, kvalitně napsanej a natoečenej, místy hůř zahranej, ale s pohádkou na dobrou noc v podobě první série se toto vůbec srovnat nedá. Druhá věc je, že mě (jako odpůrce čehokoliv na pokračování) toto vůbec nabavilo. Seriály vždy sjíždím až pak naráz, přičemž Asyulmu mě po pár dílech začlo ubíjet. Miliarda postav, flashbacků, vaty....nic pro mě (poslední díly proklikány). ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jessico Lange, trochu se za Vás stydím, do čeho jste se nechala uvrtat. Televizní horory si pouštím v nouzi nejvyšší. Zatím jsem zásoben filmy velmi bohatě, abych věnoval čas takovému tupému braku, ze kterého by mě akorát za chvíli mrdlo. Omylem je to zařazeno na Cool na pozdější hodinu, přičemž jsem neshledal z epizodní prezentace nic hardcore. Jen samé psychedelické výjevy a hulákání. Jak píši, ještě pět minut a vezli mě. To se nedalo vydržet. Úroveň zpracování se samozřejmě nijak neodlišuje od desítky režijních výplodů, kdy je nějaký zapomenutý, neobjevený nebo nedoceněný, případně frustrovaný režisér přesvědčen, že stvořil vrcholné dílo. Přesně vidím slabého režiséra, jak drží před sebou zmuchlaný návod s pokyny pro televizní režírování. Celkem lituji ty snaživé pracanty, co se musí lopotit v tele studiu, pak se to hodí do tele na pozdní vysílací čas a je z toho tele výtvor. Já si dám raději šťavnatý steak než tele(cí). Alfonso Gomez, Bradley Buecker, Michael Uppendahl....cože, že vám tahle režisérská "esa" nic neříkají?! Samozřejmě, že vám ani jejich tvůrčí výsledky nic říkat nemohou. Jedná se totiž o zcela druhořadé režiséry, kteří jsou rádi, když na ně zbude pomocná režie v televizním filmu o Tarzanovi, přerostlém hadovi nebo prdu mořském na dně Doubravky. Možná byste mohli znát hardcore režiséra Michaela Rymera, se kterým už v minulosti pár známých herců točilo, ale už potom samou tvůrčí invencí a chválou kritiky dál nic kloudného nenatočili. Jestli vás neodradí pobyt v sanatoriu pro duševně choré, rajcuje vás schematická televizní režie, milujete hrůzostrašné dialogy, a to doslova, a libujete si v dementně nasvícených scénách, co mají navodit depku, gratuluji, stali jste novými pacienty v Asylum. 0% ()

Reklama

Reklama