Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (172)

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Se sérií American Horror Story jsem vždycky měl problém, ale jelikož má každá série jiné téma, tak každé sérii do nekonečna dávám šanci na to, aby na mě zapůsobila. Jedna série to už dokázala, tak proč by to nedokázala i druhá. Jenže u této série jsem měl problém s tím, že seriál Carnivale z HBO jsem před lety vnímal daleko intenzivněji. Tohle byl jen pouho pouhý vývar, který opět redukuje to nejlepší, co si ze světa ujetých cirkusáků dovedete představit. Jessica Lange se tu ale mimochodem opět naprosto mistrovsky vyřádila a alespoň nám ukázala, jak parádně umí zpívat. To je ale to jediné pozitivní na této sérii. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obsahuje náznaky spoilerů. Ryan Murphy. Neuvěřitelný talent a titán mezi scénáristy poslední seriálové generace. Po řádně střeleném Popular, kontroverzním Nip/Tucku a muzikálovém úletu Glee si Ryan sednul se svým dlouholetým (pracovním) partnerem, Bradem Falchukem, a společně rozhodli napísati nějaký ten horůrek. A bylo na čase. Naplánovali si projekt ve stylu komorního divadla, odlišné příběhy v každé sérii s různými postavami, ovšem se stejným hereckým obsazením. Proto i můj komentář bude vypadat jinak, než to se seriály obvykle dělávám. 4. série (Freak Show) Přestřelený, výstřední a odlehčený Coven se u většiny diváků nesetkal s tak vřelým přijetím, jako u mě. Tvůrčí tým Ryana Murphyho se proto rozhodl vyhovět jejich přání, a vytasil s o poznání temnějším rázem příběhu i tématu. Freak Show, přehlídka lidských zrůd, tělesně i duševně, se může pyšnit celou řadou věcí. Dokonalým castem (k ústřední partě v čele s J.L. se přidává Michael Chiklis a další), zajímavou partou charakterů (siamská dvojčata v úžasném podání Sarah Paulson, zmrzačený vraždící klaun Twisty, nechutně bohatý psychopatický spratek v podání nováčka, vynikajícího Finna Wittrocka), tísnivým soundtrackem a atmosférou chvílemi tak hustou, že by se už snad ani krájet nedala. Navrch vůbec poprvé propojuje svůj děj s jinou řadou (Asylum), a to hned v dost možná nejlepším díle celého seriálu (Orphans, Pepper!!!). Přesto se u mě bohužel jedná o jednoznačně nejslabší dosavadní AHS sérii. Příběhové linky se objevují a mizí jak se autorům zachce, mnohé postavy (včetně těch hraných hlavním castem) nemají žádnou pointu, žádné opodstatnění, talentem některých je vyloženě mrháno (Frances Conroy, Angela Bassett), selhává i zřejmě zamýšlený komentář o tom, co je to vlastně zrůda (diskutabilně na povrchu nádherný Dandy měl být očividně tou skutečnou zrůdou, zatímco parta tělesně zmrzačených by měla být diváku sympatická, ale to se daří jenom stěží, když většina z nich jsou taktéž vrahové a sympatie si tak získají možná dva tři z nich), ale dva vůbec největší průšvihy spočívají v následujícím. 1) příliš prostoru pro Jessicu Lange (dle spousty fanoušků, kteří se jí přejedli, ne mě) a Evana Peterse (dle mě, který jsem se ho přejedl, ne spousty fanoušků) na úkor ostatních a konečně 2) Freak Show zoufale chybí nějaká konzistentní ústřední linka, která by držela seriál pohromadě. Jednotlivé díly sice většinou fungují, chvílemi jsem zapomínal dýchat, chvílemi měl na krajíčku, ale jako celek to prostě viditelně něco postrádá, a proto je Freak Show promarněnou příležitostí. 4* ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takovýto™, když urvete područky a s prokousaným polštářkem trapnosti koukáte dál. Tvůrci mají nápady, akorát nemají mozek (je dotáhnout). Hra o trůny s ne o moc divnějšíma držkama. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklona před padající oponou je atmosférická až do poslední maringotky, ale přesto po ní zůstává pocit zbytečného zklamání. Herecké obsazení je totiž ještě o něco hvězdnější, dějové zvraty vyhrocenější a některé postavy zvrácenější, ale příběhová linka působí jako hádka pěti scénáristů. Hlavním tématem totiž nezůstane ani kontrast lidských zrůd a ohavných lidí, ani konflikt Jimmyho s Dandym a nakonec snad ani Elsina touha po posledním střípku slávy. Z Freak Show je tak exhibice skvělých hostů s místy nepochopitelnou psychologií hlavních postav a prapodivnými vztahy a emocemi mezi nimi. Hlavně je ale toulavý přírůstek do AHS knihovny svázán jen velmi ledabyle. V tomhle cirkuse totiž Ryan Murphy srdce nenechal. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa po Asylum najlepšia séria. Ako Coven, aj Freak Show ku koncu jemne šumí do prázdna a nie je ukončené až tak dobre, ako by si zaslúžilo (hoci samotná Jessica Lange, zrejme navždy sa lúčiaca s touto sériou, to zvládla dojemne a na úrovni). Ale to prostredie! Freak show! A tie postavy! V čele s vraždiacim psychopatickým klaunom! Trocha zvláštne a alarmujúce každopádne je to, že aj najpozitívnejšia postava tu niekoho zabije alebo sa stane "aspoň" spolupáchateľom. Prečo to až tak vyhrotili, podľa mňa nemuseli, nebolo to nutné. Chcelo to aspoň jednu normálnu, kladnú, pozitívnu postavu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel už to nejde. Tahle řada je jen nekonečná expozice, aniž by se rozjel kontinuální a zajímavý příběh. Zájem o postavy nulový, vydržet sledovat se to pro mě dá už jen silou setrvačnosti. Dynamika druhé řady je v nedohlednu. ()

Botič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

AHS: Freak Show není nic jiného, než kabinet nechutností, který se zoufale plácá v tratolišti krve bez výraznějšího děje s těžce nevyužitými postavami, které jen tak nečinně čekají na to až je Ryan Murphy zcela bezdůvodně popraví. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ovšem Freak Show se stává doposud nejlepší sérií ze všech. Takže ano, pokračujeme. Elsa Mars jako výmarská hvězda snuff porna na hrad! Taky nemuseli točit ty předchozí série jako prequel, mohli rovnou udělat tuhle dokonalou řadu a byl by klid :D Už aby někdo ve skutečnosti natočil The Elsa Mars Hour a všechno bude tak, jak má být. In the land of Gods and Monsters / I was an angel / Living in the garden of evil / Screwed up, scared, doing anything that I needed / Shining like a fiery beacon. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rovnaké herecké obsadenie, iný príbeh, rovnaké “chyby”. Ja proste nerozumiem tomu, načo je dobrá 13-násť epizódová séria, ktorá nie je dejovo či kvalitatívne konštantná. Opätovne totiž strieda lepšia časť horšiu a naopak, pričom napriek tomu, že ide po psychologickej stránke o solídnu premisu, nevyhne sa hluchým dieram, ktoré dokážu celkom pekne otráviť samotné sledovanie tejto série. Fakt neviem ako objektívne ohodnotiť. Aj bavilo, aj nebavilo. Štyri, alebo tri? Tri, alebo štyri? Tak asi “ŠTRI” .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Murphymu nějak dochází šťáva. Po řemeslné stránce je vše stále v tom nejlepším pořádku. Atmosféra sice už nemá s hororem takřka nic společného, v mnoha scénách však režie stále umí navodit správně tísnivou a napínavou atmosféru, z níž vám v některých případech nebude zrovna dobře. Ani kamera, výprava, hudba či herci si ani napočtvrté ostudu neudělají. Jenže tvůrci jakoby nevěděli, jakým směrem se ve své čtvrté řadě vydat. Místo toho, aby se soustředili na pár stěžejních zápletek, se totiž utápí v řadě vedlejších linií, které buďto nikam zásadně nevedou, nebo sérii jen zbytečně natahují a zdržují hlavní dějové linky. Vznikl tak velmi odtažitý a chladný mišmaš, v němž vás postavy vlastně příliš nezajímají a všechny rádoby šokující úmrtí a twisty vás nechají naprosto chladným. Zatím asi nejslabší série. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nejslabší díl. Trochu vařeníčko z vodičky, který ani Jess sama nezachrání. BTW, cover Lany Del Rey je boží. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4.séria seriálu ma prekvapila. Pozitívne. Po strašnej tretej som si dal asi 3 ročnú pauzu a táto séria bola mega. Už klaun bol super postava, cez to, že nebol veľmi ukecaný. Nápad, zasadiť sériu do pošahaného cirkusu bol skvelý. Super na tom bolo, že tam hrali skutočné príšerky. Od siamských dvojčiat, cez mini cigánku, až po krabieho potetovaného chlapíka. V tejto sérií sa s ničím neserú. Vraždí sa ako na Pakistanskom predmestí, nikdy neviete, kto umrie najbližšie. Vlastne by sa dalo povedať, že aj táto séria mi chýba a po druhej sérií, ktorá sa mi páčila najviac je táto druhá najlepšia. Teda aspoň zatiaľ. Ak by existovala knižka tak idem do nej. A v prípade nechutného klauna by sa dalo aj hovoriť o istom strachu. Rozhodne lepší než Pennywise. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je asi moje zbohom kedysi geniálnemu seriálu. Bohužiaľ Freak Show je príklad totálneho vyčerpania nápadov. Jessica Lange hrá po štvrtý krát tú istú postavu. Akurát teraz je okorenená komicky hrozným fejkovým "nemeckým" prízvukom. Postavy (s výnimkou Kathy Bates a Emmy Roberts) nemajú žiadnu psychológiu. Sú to len jednorozmerné karikatúry. Príbeh, ak tu niečo také bolo, je len sledom deus ex machina zvratov a samoúčelných šokov. Kam sa podela psychológia a história postáv z Murder House a prepracovaná meta-kritika spoločnosti zo záveru Asylum? Nič také tu nie je, len exploatačná posadnutosť nechutnosťami a morbiditou. Najsmutnejšie je, že 83 rokov starý a cca 60 minút dlhý film Freaks má lepšie napísané a zahraté postavy ako táto 650 minútová monštrózna prehliadka tvorivej vyčerpanosti. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel jsem, že Asylum nic nepřekoná. Hluboce jsem se mýlil a jsem zato rád, protože Freak Show je jedna z nejlepší věcí, co se kdy na obrazovkách objevila se závěrem tak neskutečným, že pro to jen těžko hledám slova. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá série Freak Show měla obrovský potenciál a skvělý start. Jenže pak jakoby došly nápady, vše ztrácelo větší smysl a navíc bylo zbytečně chaotické. Naprosto využitý potenciál zůstal naplněn pouze u psychopata, který v posledním díle ukáže svou chladnokrevnost a bez soucitu dělá, co mu jde nejlépe. Škoda toho, že jsem přesně tohle čekal a nebylo to žádné překvapení. V tomto směru byla velká chyba, protože to mohlo být daleko epičtější. Fantastická byla Elsa a i mnoho dalších postav. Největší strach však byl z klauna, který se ukázal rychle a bohužel ješte rychleji zmizel. Na jeho postavě se mohlo zapracovat lépe. Celkový pocit z této série je smíšený a bohužel se vrací kvalitou zpátky .. 5/10 = 55% ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cirkus jako takový prostě nemám ráda a klauni jsou pro mě jednou z nejhorších nočních můr, takže jsem nebyla z nápadu téhle série příliš nadšená. Obzvlášť, když se nám tam mělo dostat "nejstrašidelnějšího" klauna vůbec (nakonec se ukázalo, že přeháněli, byl sice creepy, ale nic extra). Každopádně jsem se do toho pustila a od začátku jsem z toho moc nadšená nebyla. Pro mě se po druhé sérii jedná o nejslabší zápletku, příjde mi, že tvůrcům už docházejí nápady a omílají neustále jedno a to stejné dokola, herci se sice vracejí každou sérii s novými postavami, přesto jsou jejich postavy víceméně jak přes kopírák. Nepřišlo mi to ani nějak zvlášť strašidelné, ani odporné a moc mě to taky nevyšokovalo. Byla jsem ráda, že se tam objevil Neil Patrick Harris, ale jeho role byla taky příšerná. Navíc se mi nelíbilo "propojení" s Asylem, líbilo se mi, že až doteď byly všechny série separované, takže to je za mě mínus. Celkově je to pro mě takový slabý průměr. 2* ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola super horor s jedným geniálnym okamžikom (Piggy Man). Druhá bola v jednotlivostiach dokonalá celá. Tretia si dokázala po celý čas udržať aspoň ten tri a pol hviezdičkový priemer a hlavne úroveň. Štvrtej zostala už iba perverznosť. Z trinástich častí by som vyzdvihol opening a Bowieho pesničky. Najlepšie momenty (cameo Lily Rabe, NPH, svatba) boli tie, na ktorých sa dalo zasmiať. Trinásť častí bez akejkoľvek sympatickej alebo uveriteľnej postavy, motivácie, konfliktu. Jediný, kto z toho vychádza ako tak so cťou je Jessica Lange, na druhú stranu takej Angely Bassett mi bolo vyslovene ľúto. Trapná šaškáreň. 30% ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím možná nejlepší série s nejlepším hlavním záporákem (tak odporně samolibý zdegenerovaný psychopatický zmrd se vidí málokdy, vůbec by mě nepřekvapila inspirace Joffreym ze Hry o trůny), ovšem za zmínku stojí i ti ostatní ("usměvavý" Twisty je vedle Kingova Pennywise asi nejděsivější klaun všech dob). Freak Show má obecně velmi zajímavé a nejednoznačné hlavní i vedlejší postavy, přičemž většina z nich je i skvěle herecky obsazena (Finn Wittrock, Michael Chiklis, Kathy Bates, Angela Bassett, Danny Huston aj.), a na rozdíl třeba od podobně zdařilého Asylum nepůsobí dějově ani motivicky nikterak přeplácaně. Navíc jsou zde nejednou k vidění ryze emocionální scény, z nichž některé jsou opravdu silné. A finální epizoda je vysloveně masakrální... ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze všech dosavadních sérií je tahle nejslabší. První série byla dějové sevřená a nová, druhé Asylum rozmáchlý, hutný spektákl, třetí Coven byl zábavný. Freak show v ničem nad svými staršími bratříčky nevyniká. Schází tu zaměření na jeden hlavní příběh, souběžně tu běží několik dějových linií a ani jedné se tvůrci nevěnují dostatečně. A bát se rozhodně nebudete. Stále je to ale AHS, takže je tu spousta fajn ujetostí a WTF momentů. Ačkoli sama série sama o sobě není nic, na co by se vzpomínalo, některé momenty jsou skvělé - například klaunův příběh, příchod Wese Bentleyho coby viktoriánského ducha, dějové napojení na Asylum nebo momenty s Neilem Patrickem Harrisem. Příště prosím více pozornosti na nějaký ten hlavní příběh. ()

Reklama

Reklama