Reklama

Reklama

American Horror Story - Cult

(série)
Trailer
USA, 2017, 8 h 31 min (Minutáž: 41–51 min)

Kamera:

Gavin Kelly

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Billie Lourd, Alison Pill, Adina Porter, Colton Haynes, Cheyenne Jackson, Billy Eichner, Leslie Grossman, Chaz Bono (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(11)

Ve Spojených státech amerických ohlásili výsledek prezidentských voleb, a zatímco někteří prožívají nečekanou euforii, ostatní jsou v šoku. Je rok 2016. Na první pohled obyčejnou sousedskou komunitu žijící na typicky americkém předměstí rve na kusy nebezpečný kult. Jeho tajuplný modrovlasý vůdce Kai (Evan Peters) využívá strach jako ničivou zbraň. Hrůzné řádění děsivých sadistických klaunů těžce dopadá na vyděšenou Ally (Sarah Paulsonová). Jako by nestačilo, že po zvolení Donalda Trumpa prezidentem trpí tato liberálně založená matka malého Oze nezvladatelnými úzkostmi a léčí se s několika různými fobiemi. Najednou se musí bát nejen o svůj život, ale také o život svého synka a manželky Ivy (Alison Pillová). Sedmá série oblíbeného televizního hitu American Horror Story je opravdovým americkým hororovým příběhem, tentokrát bez nadpřirozených prvků. Skutečnost je přece dost děsivá sama o sobě. (TV Prima)

(více)

Recenze (73)

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akože čo má toto s hororom? Hnusná lezbická LGBT propaganda, že aj ženy môžu vychovávať dieťa. A samozrejme protiTrampovská politika a všetci čo s Trumpom súhlasia sú fašisti, rasisti a antisemiti. Nechápem, načo bola dobrá táto séria. Keby to bolo kdekoľvek inde tak prosím, ale ako to pasuje do seriálu o horore a strachu? V prvých epizódach sme sa sem tam zľakli klaunov, ale to je tak všetko. Po 5.epizóde sa strach vytratil a bola to čisto politika. Nebudem sa diviť ak túto sériu mnoho ľudí ani nedopozeralo, pretože sa tešili na hororovú sériu a dostali prachsprostú politiku. Treba však poznamenať, že herci sú skutočne ako v každej sérií skvelí a aj túto sériu pozdvihli. Ide však o to, že sa to sem nehodí a po skvelej desivej 6.sérií prišli s týmto. Postava Evana Petersa mi bude chýbať, ale inak sklamanie. Hádam to všetko napraví nasledujúca séria. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Black Mirror For Dummies. Škoda, že nebylo víc úplněpřesčáru momentů jako příprava k posvátnému koitu za tónů I Swear. I tak tvůrci asi žrali víc Adderallu než Kai<3, protože s přibývajícími díly přibývala i naprostá mimost a ubýval divákův zájem o osudy kohokoli, včetně svého, když dobrovolně sleduje už sedmou sérii něčeho, co objektivně ani neni moc dobrý. (3,5*) ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejnepříjemnější sezóna a díky absenci nadpřirozených prvků jednoznačně nejtíživější. Pořád žasnu nad chameleonstvím zlatého hereckého jádra (nepřekvapivě kraluje Sarah Paulson), nováček Billie Lourd exceluje každou svou pronesenou replikou a gradující zápletka mě nutí čím dál nervózněji přemýšlet, jestli je všechno tak černobílé, jak se může na začátku série zdát. I přes dokonale fungující napětí i více než kdy jindy typický Murphyovský šťouravý humor je však nejvyšší hodnocení daleko. Míra násilí a krvavých výjevů totiž překročila hranici, na které ještě dokážu všechno bez zaváhání přijmout a okamžiků, kdy jsem se kvůli viděným obrazům začal bezděčně ošívat, bylo tentokrát až příliš. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh siedmej série sa začína v novembri 2016, kedy sa v Amerike stane prezidentom Donald Trump. To je pre dve lesbické matky Ally (Sarah Paulson) a Ivy (Alison Pill) najhorším možným scenárom kvôli ich obavám z toho, že by kvôli tomu mohli stratiť právo na starostlivosť o svojho syna Oza (Cooper Dodson). Na druhej strane panuje obrovské nadšenie a radosť z víťazstva. Nikto ale nie je tak šťastný, ako mladý a ambiciózny Kai (Evan Peters), pre ktorého je Trumpovo víťazstvo signálom pre začiatok revolúcie. Osudy týchto osôb sa začnú prepletať, keď začne mesto terorizovať partia násilných klaunov. - So siedmou sériou som spokojný. Je vidieť, že po rozporuplnej sérii Roanoke si tvorcovia sadli a dlho rozmýšlali nad tým, ako pokračovať ďalej. Našťastie sa rozhodli vykročiť tým správnym smerom a vrátili sa k zvrátenostiam a kontroverzným témam, ktoré tento seriál robia niečím, čo sa v televíznej produkcii často nevidí. Tisíce ludí sa sťažovali, prečo tvorcovia museli vtiahnuť politiku aj do tohto seriálu, ale podla mňa je toto pre moderný horor velmi ideálna téma, čo je vidieť na úspešnej sérii The Purge. Súčasťou príbehu sú mnohé nečakané zvraty, záhady a okolitý chaos. Kult si okolo seba nesie mystériu, a aj keď sa s jeho tajomstvami a odhaleniami jednotlivých členov dalo podla mňa pracovať lepšie, bol som vždy zvedavý na to, kam sa posunie ďalej. Trochu menej sa vydarila práca s flashbackmi. Tých je strašne vela a v niektorých epizódach sa dej odohráva viac vo flashbackoch ako v reálnom čase. Herecké obsadenie hrá perfektne, a aj keď v tejto sérii nie je prítomných až tak vela známych tvárí tohto seriálu, výkony jednotlivcov ich slušne nahrádzajú. Hlavne Evanovi Petersovi táto sezóna po dvoch menej výrazných velmi sedela a zrovna on mi pripadá ako herec, ktorý sa do televíznych projektov hodí viac, ako do tých celovečerných. V záverečných epizódach sa napätie a intenzita pekne vystupňovali, a aj keď to bolo miestami už prekombinované a názorovo sa to odklonilo do pomerne neakceptovatelnej roviny, dopadlo to vynikajúco a prekvapivo. Chcel by som spomenúť ešte aj parádne kostýmy. Masky v hororoch milujem a tu sa s nimi tvorcovia pekne pohrali. Siedma séria je teda u konca a ja som velmi zvedavý, čo sa v hlavách týchto šialencov zrodí zase o rok. + Zack Ward + herec z The Lazarus Effect + herečka z Scream Queens + herečka z Cooties + herec z Insidious: Chapter 3 + herec z The Invitation + herec z Insidious: Chapter 2, Fear the Walking Dead a Frankenstein + herečka z The Mist + herečka z Scream Queens a February + herec z Bone Tomahawk + herec z Circle, Zoombies a Ice Sharks + herečka z Clown + herečka z Some Kind of Hate + herečka z Devil's Due ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Horor pro liberály? Hodně přitažené za vlasy, ale taky hodně (správně) nepříjemné. A zajímavě tématizující nedávnou společenskou situaci, která se zatím příliš nezměnila. Paulson, Peters a Lourd skvělí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovat Cult mimo USA musí být úplně jiný zážitek. Nenesu sice příliš dobře zpolitizování seriálu, ale chápu nutnost toto téma zpracovat. A díky možnostem AHS je ten souboj Hillary vs Trump mnohem vyrovnanější, pocity lidí za tou volbou mnohem skutečnější. Obecně téma matriarchát vs patriarchát AHS sedne, jen konkrétní nápady jsou poněkud vysilující. Opravdu muselo dojít na Warhola i Mansona? Na rozpad nejen tradiční rodiny, ale i té lesbické? A co Twisty? Byl jeho návrat užitečný? Velmi nesvá jsem z herectví Chaze Bono, který je s námi už od Roanoke. Fandím tedy zotavení USA po Trumpovi, ale v další sérii ocením návrat ke strašidelné fikci. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keby absurdita kvitla, siedma séria “AHS” je tým najväčším pralesom na tejto planéte. Myšlienka ponižovania vlastného národa, sa mi nesmierne páči, pričom vykresľovať tých čo volili Trumpa, za absolútnych looserov či idiotov, je taktiež jeden z pomerne zaujímavých nápadov. Akurát je obrovská škoda, že sa to dotklo práve tejto úspešnej hororovej série, ktorá síce siedmym pokračovaním opätovne preukazuje originalitu, no na tej druhej, stojí úplne za hovno, na základe čoho jej sledovanie po 4 epizóde, bez akéhokoľvek váhania, vzdávam. Zabíjať čas, sa totiž dá aj lepším spôsobom, ako čumieť na takúto kokotinu, ktorá pôsobí viac trápne, ako hororovo či vtipne. Chápem, že chceli tvorcovia opätovne zažiariť v žiari reflektorov, no toto je hodné skôr postrčenia do klietky, plnej hladných tigrov. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kult je série vsunutá do reálného světa s reálnými postavami a problémy. Ze startu série divák pociťuje chaos, ale postupně se vše vyjasní. Nesetkáme se s převratnými zvraty, ač jich pár najdeme, což je škoda. Ocením obrat Sarah Paulson, kterou bych na začátku série uškrtil sám, ale v závěru získala mé sympatie. Evan Peters herecky exceloval a k jeho vyšinutosti nelze nic vytknout. Brutální, bezcitná, nechutná, dech beroucí série, která se řadí hodně vysoko. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série, která nejen, že se obešla bez nadpřirozena, ale vlastně ani není moc hororová (v prvních epizodách ještě docela jo, pak ale hororové motivy ustupují zcela do pozadí). Vlastně to ale vůbec nevadí, protože stěžejní téma současných politických, sociálních a kulturních válek je samo o sobě nesmírně nosné a Murphy s Falchukem s ním pracují zábavně i dostatečně nápaditě, přičemž se rozhodně nenechali jakkoliv omezovat politickou korektností (žádný směšný "ušlechtilý" boj utiskovaných menšin se zlými bílými heterosexuály se tu naštěstí opravdu neodehrává). Evan Peters je v roli egoistického mocichtivého psychopata až překvapivě dobrý. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy keď si poviem, že horšia séria ako predošlá nebude, vždy sa sklamem. Vždy vkladám do každej novej série nádej. Tento seriál mám veľmi rada, vždy sa naň teším ale táto séria bola pre mňa rozhodne tá najtupšia a rozhodne i najnudnejšia. Politika? Ako vážne?! Keby viem pozriem si televízne noviny na Jojke, takisto je to plné sračiek. Banda bezmozkov čo nepremýšľa, a tak za celú partiu premýšľa jedna veľmi dementná postava. Pozerať sa 11 epizód na hysterickú čúzu je na mňa naozaj veľa a o jej partnerke ani nehovorím. Tá pravdepodobne mozog nechala v kurníku. Postavy pravdepodobne boli členmi lobotomistického krúžku "Milujem prázdnotu v mojej hlave". Aspoň, že tie morbídnosti sú stále na dobrej úrovni. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ryan Murphy nás opět překvapil. Ze začátku se jen těžko odhaduje, kam seriál bude směřovat. Když se to ale pak zlomí, tak je to super. Tato série se věnuje kultům a to konkrétně jednomu inspirovaném kultem Charlese Mansona. Ukazuje nám, jak jsou lidé snadno zmanipulovatelné a jak lehko se dostane k moci i úplný psychopat. Nemusí to působit úplně autenticky, ale jisté varování tam je. Opět tu je řada starých známých tváří. Objeví se tu ale i dost nových lidí. Celé to stojí hlavně na Sarah Paulson a Evanu Petersovi, podobně jako to bylo ve 2. sérii. Podařilo se jim sem nakomponovat i americké prezidentské volby, které vlastně všechno odstartovaly. Tato série téměř postrádá nadpřirozeno a tím se od ostatních dost liší. Mnoho postav děj opustí. Uvidíme, co nás čeká příště. Prý má být celkem 9 sérií. "Umřel bys pro mě?" ()

swamp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7. SÉRIE /Cult/ Po ne zcela povedeném Roanoke má seriál naštěstí stoupající tendenci v kvalitě. Po znalém divákovi pomrkává sem tam nějakou známou postavou z předchozích sérií a docela dobře zde servíruje události kolem volby amerického prezidenta, přičemž zabrousí do historie až k Charlesi Mansonovi († 19. 11. 2017). ()

mcb 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Politicky angažovaná sedmá sezóna, která je v některých momentech trefným komentářem k současné Americe, jindy zase pojednává o tom, že každý „patříme“ do nějakého kultu. Murphyho tradičně žánrově nevyrovnané a přepálené dílo ale zejména v druhé půli táhne neskutečný herecký koncert psychopata Evana Peterse. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ehm, to asi tvůrci původně chtěli do American Crime Story ale zamítli jim to, tak to trochu zalili krví a šoupli sem, ne? Jako uznávám tu všudypřítomnou tísnivost, kterou to vyvolávalo, než to v závěrečných dílech začalo bláznit a podléhat tradičním neoriginálním kýčům, oceňuji, že se AHS po několika předchozích sériích konečně zase oprostil od vizuálního pozlátka a představil v mnoha ohledech ryze přirozenou a realistickou sérii založenou na ději a pocitech, oceňuji skvělé herecké výkony Sarah Paulson a Evana Peterse (naprosto a beze zbytku jsem propadl kouzlu Billie Lourd), uznávám, že fiktivní příběh umožňuje si volně pohrávat se skutečnými postavami (ale fabulování ohledně několika historických postav se mi moc nezamlouvalo), ale tak nějak, nebýt tam pár vložených, pro děj a zápletku ne zcela nosných a důležitých prvků, asi by to u mě moc neuspělo. Nijak nezpochybňuji horrorovost realistické hrůzy (sám jsem jeden z těch, kdo razí, že horror nemusí být nutně nadpřirozený), ale prostě mi v tomhle ohledu tato série do seriálu moc nesedla (pořád je ale lepší než druhá série). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přestože se mé průměrné hodnocení po jednotlivých epizodách vyšplhalo na čtyři hvězdičky, měl jsem docela hodně důvodů k nespokojenosti. Nejsem fanouškem Donalda Trumpa, ale i tak se mi zdá laciné postavit celou sezónu na boji proti němu a jeho stoupencům, zvlášť když vím, že hlavně v řadách jeho odpůrkyň vznikla i akce, při níž se muži odsuzovali bez soudů, takže od čisté demokracie k inkvizičním praktikám zjevně není tak daleko. Jako vždy mě neskutečně iritovala Sarah Poulson, jako vždy hrál skvěle Evan Peters a jedna hvězdička jde jednoznačně za překvapením sedmé řady- Billie Lourd. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vo finále trochu sklamanie. Je to horror, takže nečakám príliš, ale je sledovaný a to je určitá zodpovednosť. Feministické kecy typu- ženy sú lepšie, majú vládnuť svetu... WTF ?? Každý extrémizmus je pičovina. Existujú ženy, ktoré sú schopné zabiť vlastné deti. Viem, že štatisticky sme starostlivejšie a viac emocionálne odolnejšie než muži, ale to neznamená, že sme nadradené. Znamená to len toľko, koľko reálne v živote zvládneme. Možno to moc riešim, ale záverečný dojem je sklamanie. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod několik přívlastků: jako první sezóna překvapivě úplně bez nadpřirozena (je to tedy stále horror?), takřka civilní (ve smyslu: mohlo by se stát i ve vašem městě), sevřené ("Kai-centrické" = tak jako život v sektě nedává příliš mnoho manévrovacího prostoru: v podstatě může řádový člen toliko a) následovat vůdce, tj. plně se poddat jeho vůli, nechat po sobě dupat, být bezejmenným článkem, b) pakliže je chytřejší, může se po jeho hřbetě vyvézt nahoru, o něčem rozhodovat, týt z výhod tohoto života, c) případně, a to je rozhodně ta nejlepší volba, se snažit vymanit z jeho zhoubného vlivu, jednoduše se vzepřít, tak i postavy této sezóny odvozují svůj charakter, své určení výhradně z toho, kterak se staví ke Kaiovi, titulárnímu mozku kultu), společensky relevantní, fakticky politické (napájející se z ovzduší soudobé Ameriky, snící její stinné stránky). ___ První půlka (resp. 3/4) lepší druhé (s vrcholem v epizodě sedm, revidující případ Zodiac), nevzpomínám si na lepší ilustraci machiavellismu (nebo trumpismu?): zkrátka vyděs, uklidni, rozděl a panuj! Závěr mě pak trošičku zklamal, přeci jen, je rozdíl mezi politickým a náboženským hnutím (hmm, to bych vzhledem k tématu mé bakalářské práce neměl říkat, ale co už), a mezi ďábelskosti a šílenstvím. ___ A teprve s touto řadou jsem si uvědomil další důvod, proč mám AHS tak moc rád: je to díky perfektnímu castingu. Nové angažmá, nová hvězda. Ať už je to Kathy Bates, Angela Basset, Emma Roberts nebo třeba i ta Lady Gaga, posily si mnohdy kradou celou sérii pro sebe. Co se týče Cultu, nemůžu nezmínit fantastický výkon Billie Lourd, další herečka, která se pro učinkování v AHS snad narodila. 80 % ()

filmsim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

AHS Cult je první sezónou, kterou jsem z těch sedmi dokoukal jen z pouhé setrvačnosti. I když jsem nebyl nadšený už z Freak Show či Covenu, tak stále tyhle řady měli určité kouzlo, jímž se dokázaly patřičně odlišit od jiných seriálových titulů. Cult je však pro mě prozatím tou nejprůměrnější sérií, kterou už zachraňuje jen nablýskaný, nákladný a napohled hezky zabalený řemeslný obal. 5/10 Více v mé recenzi na webu Fandíme Seriálům ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sedmá sezóna seriálu „American Horror Story“ u mě se sérií předchozí prozatím bojuje o místo té nejhorší, jaké byly natočeny. Jako kdyby už tvůrci nevěděli, co pořádně natočit, a tak sem dali divné rodinné vztahy, klauny, vrahy, šílence, všechno na jednu hromadu v příběhu, který by měl být kriminální, ale nejdůležitější je onen kult. Nebezpečí kultu osobnosti to celkem vyjádřit dokáže. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Politická propaganda v podaní sklamaných voličov Hillary Clintonovej Ryana Murphyho a Brada Falchuka na jednej strane sklamala na celej čiare, na druhej strane šokovala tak ako máloktorá séria predtým. Bola brutálnejšia a Evan Peters, ako vo väčšine sérií (okrem Covenu) exceloval. Bohužiaľ, tentokrát, ako pri politickej tématike býva zvykom, sa tvorcovia nedokázali odosobniť a svoju frustráciu si vybíjali na bielych mužoch, čím sa nijako nelíšia od svojich predkov, ktorí si ju vybíjali na pôvodnom obyvateľstve. Jeden moment však seriál vystihol dokonale - ak ste feministická lesba s čiernou priateľkou sú Vám otvorené dvere do vysokej politiky, ak ste pracujúci biely muž, sú Vám otvorené dvere do fabriky...Sklamnie na tvárach dvojice režisérov potom, ako sa štáty nacistické pod vládou káčera Donalda takmer nijako nezmenili muselo byť podstatne väčšie ako to naše po poslednom diele série. ()

Reklama

Reklama