Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 579)

golfista 

všechny recenze uživatele

V podstatě nemám co vytknout. Mám rád Sci-Fi postavená na cestování v čase typu "Frekvence" nebo "Cesty do neznáma". Když k tomu přibude slušná atmosféra skoro jako v "Donnie Darko", pak k úplnému uspokojení chybí velmi málo.... Jak je vidět, i bez hereckých hvězd a obřího rozpočtu (za pouhých 13 mil.!) lze natočit film, který dokáže maximálně zaujmout. Chce to "jenom" originální nápad a výborný scénář :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Množstvo vizuálnych režijných vychytávok, neskutočne nadupaný dej a tajuplná atmosféra, podporená krásnym mysterióznym a emotívnym soundtrackom vás načisto pohltia a sprostredkujú vám pôsobivý a dojímavý zážitok. Ale pri aktívnejšom používaní hlavy neraz zakopnete. Niektoré zvraty sú iba pre efekt a stráca sa v nich zmysel predchádzajúceho diania (prečo sa nevrátil viacej krát do jedného okamihu a nevypiloval jeho okolnosti tak, aby bolo všetko perfektné?!). Vlastne je to celé taká naivnejšia verzia Dvanástich opíc, točiaca sa nie okolo zániku sveta, ale okolo lásky. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ashton Kutcher, který si mohl tímto filmem zajistit nesmrtelnost, mi přijde jako jedna ze slabin jinak dost zajímavého filmu na věčně aktuální téma: změní-li se v naší minulosti jedna jediná drobná věc, může následovat sled dosti významných událostí ?!?!. Malý představitel Evana se mi líbil mnohem víc, měl krapet morbidnější výraz a to by bývalo bylo dobré i u Evana dospělého, abychom mohli být v napětí, co se z něj všechno ještě může vyklubat. Občasné nelogičnosti a "hra proti nastoleným pravidlům" (viz Anthony) mě netrápily tak jako otázka, proč musí mít každý cestovatel v čase pořád dokola křeče a tady k tomu ještě chrlení krve, vždyť opakovaný vtip není vtipem a kdyby to milý Ashton aspoň zahrál vždy trochu jinak.......Naopak Amy Smart byla ve svých různých verzích vždy skvělá. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Efektní thriller postavený na originálním nápadu za milión. Hlavně v první polovině božská atmosféra a dobrá režie neznámých debutantů, ale přesto jen lepší tři hvězdičky. Nemůžu se zbavit pocitu, že Butterfly Effect je prvoplánová záležitost, v níž se za coolózním vizuálním kabátem nic zajímavého neskrývá a že kolovrátkovité posuny v čase jsou jen scenáristovým interním cvičením nápaditosti. Vypadá to sice zatraceně dobře, ale po chvíli jsem už pouze čekal, čím autor překvapí tentokrát, aniž bych z jeho hrátek s hlavním hrdinou bylo cítit opravdové zoufalství a zmar. Všechny ty posuny jdou až příliš easy a překážky, které autoři (mimochodem velmi dobrému) Kutcherovi házejí pod nohy nikdy nepůsobí dojmem, že teď už je to ale opravdu v řiti. Prostě chybí gilliamovská bezvýchodnost a tíživost, takový ten pocit znejistění známý z Dvanácti opic. V Butterfly effect jde všechno příliš hladce (a tytéž "hladké" emoce cítím i z filmu samotného), takže výsledek vypadá jako ideální efektní zábava pro generaci MTV, která film lehce stráví a stejně rychle jí vyšumí z hlavy. Dobrý film, ale za vším tím humbukem jsem nenašel nic opravdu zajímavého (škoda té nedotažené ústřední milostné linie - ta to mohla držet). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První třetinu si mráz udělal z mých zad autodráhu, zhruba v polovině jsem netušil, která bije a nečekané posuny v ději mně držely v napětí a na konci bylo v mém případě o dalšího spokojeného diváka navíc. Hutná atmosféra, výborná režie a hlavně zajímavý příběh dělají z The Butterfly Effect podívanou, která nenechá vydechnout. Potom se i logické díry ve scenáři a skutečnost, že téma časových paradoxů není nikterak objevné (a bylo zde již zpracováno v mnoha lepších provedeních), dají s klidným srdcem prominout. Tenhle film dokáže hodně zaujmout. A jen tak na okraj, Amy Smart je nádherná :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, nedotažené zpracování. Rozhodně méně "mind-blowing", než tvůrci dle domýšlivé prezentace příběhu zamýšleli. 75% Zajímavé komentáře: Cival, betelgeuse, Marius, mustafa, Jordan, Mertax, Laurent, Geoffrey (??) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pravda, pokud by byl dojezd takový, jako rozjezd, tedy skoro stoprocentní psycho, byl bych spokojen. Ovšem v druhé třetině, tváří v tvář veselým barvičkám a rozpustilému kampusu, to bledne a i když se snímek chce vrátit podruhé do stejných kolejí a částečně se mu to i daří, už to prostě není ono. Také s vědomím toho, že se mohl hrdina pořádně zamyslet a logicky pouvažovat, při kterém rozhodnutí by všechno zůstalo tak, jak má, ale hodinový film by asi nebyl to pravé. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Čekal jsem zajímavou podívanou alá Donnie Darko, ale kdepak to. Osudový dotek je lehce sledovatelnou báchorkou zaměřenou na nenáročné mladší publikum, přičemž hrátky s časem tu jsou pouze na efekt a nemají žádnou hloubku. Dívat se na to určitě dá, ale mojí srdcovkou se TBE určitě nemá šanci stát. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že tohle je majstrštyk a to jak dějový, tak svou pointou. Byla chvíle asi kolem 40 minuty kdy jsem se trošku ztrácel v dění, ale nějakým zázrakem jsem se zase vrátil do hry a od tý doby jsem příběhu zcela propad. Cokoli říct, by mohlo znamenat prozradit víc než by bylo zdrávo a nejsem zde kvůli tomu abych komukoli kazil filmový zážitek, takže pokud chceš dostat chytrý a emotivní, ale přitom ne žádný filozoficky náročný biják je tohle výborná volba. Ashton Kutcher odehrál svou životní roli o tom žádná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda. Ten dobrý nápad sa dal spracovať tak, aby si film naozaj zaslúžil miesto v prvej 200-vke na CSFD. Zo začiatku to vyzerá veľmi nádejne, po prvú zmenu minulosti je to výborný film, ako z učebnice "pútania divákovej pozornosti". Potom to ide totálne do prdele, pretože začne nelogický, občas do nechcenej komickosti zachádzajúci scenáristický guláš, ktorý navyše nehorázne kazí Ashton Káčer. Taký mizerný herecký výkon sa fakt často nevidí. Suma sumárum, tento priemerný filmík nemá čo robiť ani v prvej tisícke naj filmov, nie na mieste 166, kde je v okamihu, keď píšem tento komentár... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Není to stoprocentních 5 hvězdiček, ale i tak je tenhle film velmi, a to slovo zdůrazňuji, VELMI milé překvapení. Ashtona Kutchera jsem měl zatím tu "čest" vidět jen v Hele vole, kde mám káru, a to při vší úctě, je podprůměrný film, takže jsem na tohoto herce měl vytvořený spíše negativní náhled. Ten se utvrdil po opakovaném propírání jeho vztahu s Demi Moore, kdy jsem usoudil, že tento týpek asi nikdy nedostane pořádnou roli, jelikož mu stačí být slavný díky bulváru. Omyl. Týpek pořádnou roli dostal, a ne ledajakou. A uchopil ji výborně a i díky jeho výkonu se tenhle film dočkal celého hvězdného nebe, jak je vidět v kolonce Hodnocení uživatelů. Paradoxní přitom je, že nejde o žádný blockbuster, natočeno to bylo s (na dnešní poměry) minimálním rozpočtem a ještě minimálnější reklamou. O to větší úspěch film sklidil, a zcela zaslouženě. Námět není zcela originální, ale je zpracován po svém, přetaven do solidního scénáře a natočen s brilantní lehkostí a s až nečekaným dopadem na diváka. Tenhle film mohu s klidným svědomím doporučit všem milovníkům tajemna, záhad a sci-fi, na své si ale přijde asi každý, kdo se neztratí na spletité stezce vedoucí několika dějovými liniemi k vlastnímu cíli. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V roce 2004 a 2005 vznikly tři opravdu výborné filmy na stejnou tématiku. Svěrací kazajka, Hranice života a výše jmenovaný Osudový dotek. Podobní, ale každý naprosto o něčem jiném a proto se to nedá srovnat. Ale i kdybych musel tak bych souhlasil s tím, že tento je ze třetice nejlepší. Ashton Kutcher, herec, kterého bych si v takovém filmu opravdu nedokázal představit, ale opak je pravdou a on zahrál opravdu úctyhodný výkon, který filmu patřičně zvyšuje na kvalitě a pokud si na něj vzpomenu tak na úkor tohoto filmu. Příběh je nasnímán pro diváka opravdu nádherně a příjemně ubíhá...a dává divákovi čas na to aby si to patřičně urovnal v hlavě. Velice zajímavý film, který vtloukává divákovi hřebík do hlavy a je poté těžké ho z něj jen tak vyndat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Od Ashtona Kutchera prekvapenie po hereckej stránke a konečne hrá znesiteľnú postavu a nie len nejakí komický žváchanec, celý príbeh poskladaný z niekoľkých dejových línii sa nesie v strhujúcom tempe s určitou dávkou sci-fi, o tom ako každá drobnosť môže pomeniť chod života a čakaný efekt môže nakoniec vyznieť úplne opačne než by hlavný hrdina, so schopnosťami putovať v čase čakal. Záchytný bod sa tu stáva životný denník a priamo cez napísané vety v ňom sa dá vrátiť do minulosti a pomeniť chod udalostí... Film je svojou témou a spracovaním dosť jedinečný a naplno dokáže zaujať zmysli po celý čas trvania, od neznámych režisérov ako Jonathan Mackye Gruber a Eric Bress je to prvotriedny debut a už len na vybudované zázemie treba nadviazať aby presvedčili že to nebola len náhoda. Z hercov sa tu ešte dobre uviedla Amy Smart dobre dopĺňajúca Kutchera. ║Rozpočet $13miliónovTržby USA $57,938,693Tržby Celosvetovo $96,060,858║ prípad keď za málo peňazí je veľa muziky ()

imf 

všechny recenze uživatele

Inteligentní thriller pohrávající si s časovými paradoxy, který by vás rozhodně neměl odradit "teenagerovským" obsazením hlavních rolí. Tedy ne že by se z Kutchera najednou stal oscarový herec, ale scenáristická a režisérská dvojka má po vlažném rozjezdu v rukávech tolik es, že by s nimi vyhrála víc než jen jednu filmovou partii. Pokud máte rádi komplexní filmy, které nejedou v hollywoodsky jednoznačných sladkobolných kolejích, tohle bude váš šálek kávy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Věčného svitu neposkvrněné mysli na mě Butterfly Effect zapůsobil mnohem silněji atmosférou, úžasným spádem i svižnou režií. Na druhou stranu: propracovanost milostné linie je slabší. Nápad s měněním paměti je defacto totožný, jeho rozpracování možná zasloužilo větší hloubku (posoudím až po dalším shlédnutí) a méně televizních pastelek pro milostné scény. Nicméně hra s kauzálními liniemi je provedena naprosto přehledně, čistě a úchvatně, neustálé zvraty, střihové kulometné palby a změny časoprostorových perspektiv mě doslova přimrazily a donutily sledovat tenhle netradiční milostný sci-fi spletenec bez dechu. Z herců mě dost zaujal Evan-chlapec, který nejen vizuálně připomíná Dannyho z Osvícení. Jeho přerody v dospělý odraz sebe sama mi přivodily příjemné mrazení. Dvojice režisérů se podepsala pod vskutku výrazný a vydařený počin, Butterfly Effect patří ke špičce mezi sci-fi dramaty made in USA. Proto mu odpustím i ten happy end... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Děsivě působivý nápad ve výborném zpracování. Ashton Kutcher konečně hraje a nesnaží se tvářit na každou kočku ve filmu nadrženě. Vedle něj už se spíše najdou nové tváře, než nějací staří pardálové, i proto možná film působí svěže. Velmi silné je téma, podpořeným vynikající atmosférou. Kdo by nechtěl mít podobnou možnost cestovat podle deníku? Ale ta odpovědnost za činy... Přesto je celý příběh a cestování zpět velmi přehledné, divák se neztrácí. pro mnohé diváky to samozřejmě bude dost důležité. Výborný film. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: J. Mackye Gruber, Eric Bress .. Zajímavý nápad a dobře napsaný scénář na téma teorie chaosu. Kdyby tohle (nápad a cool scénář) měla většina filmů, nemuselo by se vše zaplácávat nesmyslnými triky a podobně.. Začátek mě opravdu vtáhl do děje a nastolil spoustu otazníků. Vyprávění bohužel zvolní a začnou přicházet odpovědi. A bohužel už ne tak extra zajímavé jako začátek. Duo scénáristů/režisérů stvořilo zajímavý snímek, který místy sice lehce zmateně, ale nakonec vkusně namíchal několik paralelních příběhu Evan Treborna. Při poslední scéně, jsem se začal (ač to vlastně neumím) modlit, ať to nemá po příjemném a snesitelném happyendu další sladce příšerný konec. Uff! Nechybělo mnoho a dobrý dojem byl ta tam.. Naštěstí nestalo se tak a vcelku zajímavý snímek si udržel konečnou nadprůměrnou úroveň. Hodnotím 70%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film má vydařenou atmosféru, dobrou hudbu, přiměřené výkony (Ashtona bych ale zase tak nepřeceňoval - jen ostatní nečekali, že je schopen přiměřeného výkonu v nekomediální roli - lepší mi přišli dětští herci). Samotný nápad s cestováním v čase není špatný (tohle téma mám moc rád), ale je třeba si dávat velký pozor na logické nesrovnalosti - ty myslím v mnoha chvílích překračují únosnou míru. Dále SPOILERY - ČTĚTE JEN PO ZHLÉDNUTÍ FILMU: Hlavní logické nesmysly: Jeden z hlavních motivů je, že se Ewanovi v dětství stávalo, že si určité chvíle nepamatoval - později to je vysvětleno tak, že právě v tu chvíli byl ve svém těle Ewan z budoucnosti. Tady ale nesedí mnoho věcí. Otec se na něj vrhne právě proto, co mu řekne Ewan z budoucna - tzn. důsledek jeho cesty do minulosti se projevil hned, jindy ale (výpadek při natáčení porna, při kreslení ve škole) se důsledky hned neprojeví (např. nemá propíchnuté ruce). Mimochodem četl jsem o režisérské verzi - tam film končí jinak, Ewan se ke konci dívá na projektor, ale nevidí na něm dětskou oslavu, ale svůj porod a způsobí svou smrt a spáchá tak sebevraždu - uvědomí si, že příčinou všech potíží není jeho vztah s Keyleigh, ale on sám. Nevím, jestli to je lepší závěr, ale určitě je temnější. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tam kde žánroví bratříčkové (nejen Dvanáct opic či Donnie Darco) ve své důmyslnosti teprve začínají zahřívat své kola logiky, tak tam už Osudový dotek se svou "dějovou a časově paradoxovou" linií dávno stojí na červenou. Přesto je to dobrý snímek, hlavně v první polovině. Pak dochází scenáristům (a vzhledem k tomu, že si to i natočili, tak i režisérům) dech i nápady a Kutcherovi talent. Celý snímek se začne potápět do vod průměrnosti plné klišé na klišé a jen díky včasnému ukončení se nepropadl ještě níže. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Začátek s dětstvím je jak od Kinga. Následné časové eskapády sice působí ze začátku trochu divně (přijdou docela pozdě do hodně solidně rozjetýho dramatu), ale pak si divák zvykne a ponoří se do toho znova. Ashton Kutcher a Amy Smart jsou super pár. ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama