Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 579)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1019. hodnocený film: Ačkoli Ashton Kutcher zdaleka nepatří k mým hereckým favoritům, jednoznačně se mu ale nedá upřít herecký majstrštyk ve filmu "Osudový dotek", který mě doslova dostal. Nedovedu si vybavil snímek, který by tak moc útočil na smysli diváka a nevěděl, co je skutečnost a co je jen odbočka ve filmu. Navíc zde hrála překrásná Amy Smart, ze které jsem naprosto paf a je jen škoda, že ještě s výjimkou "Dálnice 60" ji nemůžeme ještě vidět v nějakém dalším kvalitním snímku. Je nejen krásná, ale i vynikající mladá herečka, která by si zasloužila více prostoru. Snímek má skvělý příběh, který okmažitě chytne a vy jen zíráte s úžasem, jak jen mohl tohle někdo vymyslet... Navíc ten závěr, který mě skutečně dostal a doporučuji navíc i titulní píseň od Oasis. 5* je proto samozřejmých a pokud mohu jen doporučit, shlédněte též další 3 alternativní konce na youtube, které jsou též zajímavým zpestřením. 5* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Celou dobu to bylo velmi velmi dobré. Ke konci to začalo být kurva dobré. A samotný závěr s doprovodem Oasis to zlomil definitivně. Záhy po prvním shlédnutí jsem si to musel pustit znovu a to už jsem celou dobu jen s úsměvem (často smutným) hltal každou minutu tohohle skvostu. Jak už jsem psal u Svěrací kazajky, když se povede cestování v čase, tak to stojí za to. A Osudový dotek za to stojí, protože přidal navrch haldu emocí. Závěrečná myšlenka, že k dosažení štěstí druhých většinou musíme obětovat sami sebe, je tak nosná, že by vydala na několik filmů. 100% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Sice originální nápad, ale z celkového zpracování jsem nebyl odvařený. Dovedu si představit mnohem lepší zpracování. Nebo taky úplně jiný film. Jak tohle vůbec mohlo dostat tak vysoké hodnocení? ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobry playboy Kutcher v skvelom snimku, ktory je dokazom, ze originalny napad v dnesnej dobe moze este stale vzniknut...95%; po druhom zhliadnuti idem o kusok nizsie. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Film, po kterém jsem seděl a přemýšlel nad svou minulostí a drobnými okamžiky a tím, jak by dokázaly můj život změnit. Takovýhle typ filmů mám rád. Člověka přivede na myšlenky o sobě a jeho okolí. Skvělý nápad, skvělé zvládnutí podání tohoto nápadu divákovi. Jeden z nejoriginálnějších filmů posledních let. Když ten film dohrál tak jsme s kámošem na sebe dívali a skoro beze slov odešli. Film skvěle ukáže jak křehký je lidský život a jak na sebe vše navazuje a jak se vše ovlivňuje. Doporučuji všem, ti kterým jsem ho již doporučil mi po shlédnutí děkovali. A myslím že není zač:) Skvělý film na večer se spoustou lidí, dokáže nastartovat zajímavou diskusi. Doporučuju!!! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který jsem kdy vůbec viděl. Važně jsem byl nadšen tématikou. "Change one thing, change everything" Ashton Kutcher i Amy Smart se díky tomuhle filmu zařadili mezi mé nejoblíběnější herce. Podle mě hlavne Amy excelovala, při těch výměnách. Podle mě film skončil dobře, a ikdyž toho nejsem příznivcem, tak by me zajimal, ten alternativní happy end. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Předvídatelné až trapné, hlavní hrdina jako král školy byla snad jen parodie jinak bych nedal ani tu 1 * . Netuším proč tolik lidí tvrdí, že je to nejlepší film. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Všechno dobré je k něčemu špatné i sám Ashton už to ví. Velmi uhlazený děj, který vám nedá spát. Bestiálně dobrý Ashton Kutcher. Jistota, že na podobné téma se po úspěchu jedničky bude snažit někdo navázat něčím podobným, ale méně zdařilým. Fakt, že snímek nepůsobí na vás, ale skrze vás...možná i vy najdete své skryté schopnosti. Stačí jen hledat, každý je má!!! ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, ktorý mohol skončiť vo veľmi béčkových vodách, bol zachránený vynikajúcim scenárom. Niežeby boli ostatné zložky filmu slabé, ale spracovanie mi pripadalo celkom priemerne - réžia je dosť rutinná - aj keď u režisérov-nováčikov to nemôžem mať za zlé - hudba tiež nie je ničím výnimočná a herci sú fajn (dokonca aj Ashton Kutcher!), ale ani oni sa nijako nevymykajú z hereckého štandardu. A osobitne musím zmieniť koniec snímku, ktorý vo mne zanechal divné pocity - nechcel som aby sa to skončilo tak, ako to jeden čas vyzeralo, že to skončí, ale keď sa to tak neskončilo, bol som sklamaný. Ak nechápete, nevadí, kľudne si The Butterfly Effect pozrite a uvidíte sami... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Vynikající scénář, který se dočkal i výborného zpracování. Jen škoda že film víceméně nepodá vysvětlení zápletky, ale jinak jsem se skvěle bavil. I Ashton překvapil. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nejsem velky fanousek tohoto zanru, Osudovy dotek me ale hodne zaujal. Vyborny scenar, kamera, atmosfera a stylizace pribehu, ktera me drzela v pozornosti od zacatku do konce. Neni nad to pohravat si s detaily...:-). ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Zažil to asi každý - kdybych tohle udělal jinak, bylo by jinak všechno. Někdy jde o prkotinu, ale někdy třeba stihnete letadlo a tím životně důležitý krok v životě nebo ho naopak nestihnete a zůstanete naživu, protože to nestihnuté spadne. Vyberete si ze dvou silnic, vrazí do Vás auto, jsou následky a Váš život už nebude nikdy jako dřív. Osudový dotek velmi kvalitně zhmotňuje pochyby, co by kdyby, dovádí je do konce, který nikdy není pro všechny aktéry dobrý. Budu se muset podívat víckrát, pak možná hvězdu přidám, ale zatím souhlasím s názorem, že je trochu přeceněný, na to, kolik filmů se nedostalo ani do top 100 (např.Občan Kane - nechápu) ()

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o cestování časem a o následcích toho když změníte svou minulost. Situace kdy se probudil na psychiatrii a pod postelí neměl svůj deník by musela být velmi nepříjemná a už jsem nevěřil,že se z toho dostane. 88% :) ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Tomto filmu jsem se dlouho vyhýbal, protože mi každý říkal, že mě to rozseká. Bál jsem si ho pustit sám. Možná jsem se vyhýbal až příliš dlouho a nebo jsem si ho nakonec pustil s tou pravou. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Názov odkazuje na motýlí efekt, teóriu chaosu populárnej hypotetickej situácie, ktorá ilustruje, ako malé počiatočné rozdiely môžu viesť k veľkým nepredvídaným následkom v priebehu času. Dej predstavuje Kutchera ako Evana Treborna, ktorý trpí výpadkami pamäte počas kritických momentov vo svojom živote. Keď je starší, zisťuje, že čítaním denníkov, ktoré si písal od detstva, sa môže vrátiť v čase k významným udalostiam a zmeniť to, čo sa deje. Bohužiaľ, zakaždým, keď to urobí, tak ho to bude stáť veľa... 7/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo jen o poskakování po alternativních liniích, které by ukazovalo důsledky některých činů, tak bych se asi k tomu davu achachářů nepřidal. Tento efekt není pojmenován po motýlech, resp. mávnutí motýlých křídel náhodou. Má demonstrovat, že i drobná odchylka může způsobit sled velmi odlišných událostí a dát tak vzniknout nové realitě, nebo dokonce nekonečné sadě realit. Jenže to, co nechali tvůrci provádět Evana, by se mohlo jmenovat spíš efekt padajícího mrakodrapu. Ale nevadí, protože za prvé je to jen jedna z pravděpodobných teorií, za druhé je to jen film a za třetí...je to film primárně pro diváka, který se chce v kině pobavit. Takže musí stačit, že to "poblikávání v času a prostoru" dává aspoň v základu nějaký smysl. I proto je z tohoto filmu nadšený mainstream. Jenže ono to není jen o tom poskakování. Je to o uvědomělé bytosti, které bylo na základě jakési síly umožněno probliknout hned do několika možných budoucností. A na základě toho provedla velmi zvláštní věc. To je prvek, který je z mého pohledu nejzajímavější, protože má filozofický až náboženský přesah a dá se o něm dlouze diskutovat. A vlastně je to koncept, který jsem v žádném jiném filmu nezaznamenal. Navíc nic není náhoda. Dnes jsem kolegovi vysvětloval, jak na mě zapůsobil film/představení na motivy knihy Růže pro Algernon. I to je silné a emocionálně hutné téma. Když se z mlhy vynoří intelekt, díky kterému postava rozvine své já, nejlepší verzi sebe a pak bezmocně on i divák sleduje, jak se opět vytrácí. Velmi podobnou emoci mi zprostředkovali tvůrci Osudového doteku. Pro diváka, který pátrá po "nesmrtelnosti brouka", který nežije jen v té fyzické rovině...nepovažuje úvahy o smyslu života a různe metahrátky za zbytečnost, je Osudový dotek zajímavým materiálem s chytrým scénářem. Vadila mi jen surovost s jakou tvůrci nakládali s lidmi i zvířaty, ale uznávám, že to tam patřilo...pro ten mainstream určitě. PS: hodnotím Director's Cut: 120 min. ()

emo 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabá 80tka. Ale, za tú odvahu ju Kutcherovi dám Celkom v poho haluz, ktorá sa tvári inteligentne, ale keď nad tým trošku popremýšľate a nebodaj si to pozriete ešte raz tak vám ostanú dve možnosti:buď si autori mysleli, že diváci sú totálni blbci, alebo tak pylne zamotávali dej až sa zamotali sami... ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Rozdýchávám a leze mi mráz po zádech. Ta atmosféra vleze pod kůži. Tahle verze "cestování v čase" je ale jiná. Nejde o změnu světa, jde o změnu osudu jednoho člověka, do kterého se může snadno vžít každý, narozdíl od změny budoucnosti světa, který je mnohem méně osobní než osud jedince. ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama