Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 580)

Shredo 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí, možno zmením hodnotenie a aj komentár, momentálne som z toho tak troška zmätený. Každopádne film chcel poukázať aké drobnosti nám môžu úplne zmeniť život a našu budúcnosť- čo je fascinujúce, preto tie voľby sú vždy také ťažké a ak voľba nebola správna väčšinou sa to už nedá vrátiť späť. Holt život je len jeden a neopakovateľný :) ()

Quipido 

všechny recenze uživatele

Butterfly Effect je velmi zvláštní snímek, který mám rád, přestože nevěřím v jeho základní premisu, že se události odvíjejí a mohou diametrálně lišit v závislosti na malých rozhodnutích. Film se opírá o vysvětlování kauzálního pojetí času (čas jako přímka) a jako takový funguje velmi dobře. Další připomínky z mé strany na toto téma by nesouvisely se samotným filmem. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se nesetkal s tak originálně uchopenou myšlenkou nekonečného počtu paralelně existujících realit. Co se zpracování týká, je zcela odpovídající běžnému průměru. Retrospektivní časová skládačka, prolínání děje, dobré herecké výkony, ucházející kamera, prostě průměr, který neurazí ani nepohorší. Jedinou opravdovou "peckou" je tedy námět a jeho mistrné režijní a scénáristické zpracování. Originalita filmu Butterfly effect je na takové úrovni, že vyhnala moje hodnocení až na úctyhodných pět hvězdiček. Kdo neviděl, podívejte se a pochopíte proč. ()

Ladicz3k 

všechny recenze uživatele

Špičkový sci-fi thriller s dokonalým scénářem který mě zaryl do sedačky a nechal mě sledovat tu dokonalost která mě nepřestane nikdy bavit! Ashton Kutcher v jedné ze svých nejlepších rolí né-li v té nejlepší. Do toho soundtrack od Michaela Subyho, vyzdvihnout bych chtěl hlavně skladbu Kayleigh's Funeral u které mám husí kůži snad pokaždé. Určitě jeden z nejlepších filmů a právem je zde v Top 100. 90%! ()

Sorry 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, který mě svou atmosférou a promyšleností dostal. Není to klasické cestování časem, zde se ukáže, jak manipulace s minulostí může být dvousečná zbraň. Navíc je film o to sympatičtější, protože si vystačil s malým rozpočtem. Můj top 2 film. ()

Adelaide9 

všechny recenze uživatele

Zkrátka film, který mě přivedl na čsfd. Spojuje moje oblíbené sci-fi s parádní zápletkou, která má nejspíš jednu nebo dvě mouchy, které jsem ale schopná naprosto přehlédnout. ()

Folky 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl snímek, který by byl takhle poutavý. Některé časové paradoxy sice nedávají moc smysl, ale v tomhle případě to s klidem odpustím. ()

klar3 

všechny recenze uživatele

Film pohrávající si s myšlenkou, která je mi velmi blízká. Scénář je poutavý a napínavý. Ano, obsahuje samozřejmě spoustu "nevychytávek", ale lze vůbec vytvořit sci-fi film, který by dával dokonalý smysl? Myslím, že ne. Jediná věc, co mě mrzí, je trošku nešikovné herecké obsazení. Nebudu to ale dál rozvádět, jinak jsem totiž s filmem dokonale spokojená. Jo a doporučila bych podívat se na verzi director's cut, která vyzní trochu líp než ta, co šla do kin. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dodnes najlepší film, v ktorom účinkoval A. Kutcher. Zhodou okolností, prekvapivo, v tomto filme podal aj svoj životný výkon. No a ako by sa charakterizovať samotný film: originálny a nadpriemerný! Osobné hodnotenie: 88% (****) ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Musim povedat, ze sme to vypli asi po 10 minutach, sa nam to zdalo dost humusne. Ale mozno ze sa to casom rozbehlo, ibaze ked sa chce cloveku uz na uvod tyckovat, tak to proste strcim do ODPAD, sorry. ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Moje absolutně první zkušenost s cestováním v čase, která mě jednou pro vždy nadchla pro tento filmový "podžánr". ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Ashton Kutcher a jeho zatím nejlepší role i výkon, ovšem mě prostě neseděl a vím, že by do jeho role padnul lépe někdo jiný. Jestli něco stojí za kus řeči, tak scénář. Velice, ale velice originální nápad cestování do minulosti a měnění celého života mě nadchlo. Někdy je možná v ději díra, kterou nedokáži vysvětlit, například proč nenajít způsob, jaký by vyhovoval všem zúčastněným, ale to kritizovat nehodlám. Před scénáristy a režiséry v jedné osobě smekám. Snímek mě zabavil kvalitně, ale i tak musím uznat, že čistá záležitost bez sebemenších škrábanců, kterou bych ověnčil plným hodnocením to není. - 7/10 - ()

septic 

všechny recenze uživatele

je to vlastně celé supr, i když to má spoustu much. Soundtrack je povedený, Kutcher sice na facku, ale nemůžu upřít herecký talent. Ale hlavně mě krká, že se mi nelíbí ani jeden z natočených závěrů filmu. Snad má něco málo do sebe ten, kdy své milované na dětské oslavě řekne, ať táhne do prdele ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavě pojaté cestování v čase, příčilo se mi obsazení Kutchera a chybí nějaká trochu pamětihodnější scéna. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Zajímavá myšlenka i dobré zpracování, rovněž herecky tomu není moc co vytknout. Nicméně jednou asi stačilo, protože krom zajímavé myšlenky snímek nakonec neskýtá žádný vyloženě zapamatovatelný moment či herecký výkon, který by se vepsal do dějin. Nicméně originálnost se rozhodně cení. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Director's cut. Další příběh nabízející novou variantu na téma časového paradoxu. Ano, opět tu máme cestování v čase ve snaze měnit špatné období k lepšímu, které se však očekávaně poněkud vymkne kontrole. Složité dětství hlavní postavy Evana mu dalo do vínku psát si deník, jehož texty určitého období ho dokáží přenést do dob dávno minulých, aby se právě mohl pokusit špatné věci obrátit v ty dobré. Schopnost se neobvyklým způsobem pohybovat časem bez vědeckého vysvětlení a s rozporem se sebemenší logikou není v takovýchto příbězích nic neobvyklého. Evan dokáže měnit události pouze se týkající jeho a v podstatě kolikrát chce. Vliv na další události s tím spojených se však už nikdo nezabývá. Zajímavostí je, že se tvůrci zaměřili převážně na temné stránky lidstva, jako jsou sebevraždy, drogové závislosti, prostituce, znásilnění, pedofilie, mrzačení, sebevraždy, násilné vraždy, rakovina a mnoho dalšího, což v takovém množství spíše vede ke zmatku myšlenek zabývající se filozofickým aspektem lidských důsledků. Přesto celý příběh dává jasně najevo, že měnit určitá odvětví minulosti není zrovna žádná legrace a že to může mít až dalekosáhlé následky. Jako sci-fi drama však námět, který by se hodil i na obsáhlý seriál, není natočen špatně. Mohl být sice kladen o něco větší důraz na napětí, ale i tak diváckou pozornost dokáže upoutat. Takže proč měnit minulost, aby ovlivnila budoucnost? Aby se onen jedinec dostal do lepšího světa, který by ho učinil bohatým, slavným a hlavně šťastným? Ne, kvůli tomu, aby byla láska jeho života šťastná. Takže projde několikrát nepředvídatelným životním peklem, aby po několika pokusech nakonec uviděl pouze jednu alternativu, která je logická, stejně jako bolestivá. Původní myšlenka zakončení celého dějství prý byla tak děsivá, že nakonec do výsledného filmu nebyla použita, ale i tak to vypadá hrůzostrašně. Zahrávat si s časem holt není taková legrace, jak by si mnohý mohl představovat. ()

skleboun 

všechny recenze uživatele

vidim to tak na 4 a pul * - tu pulku strhavam za obcasne nelogicnosti deje a na me trochu moc optimisticky konec (cekala bych, ze to dopadne hur)...ale ma to atmosferu, spad i dobre propletenou linii pribehu, takze rozhodne doporucuju :) ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama