Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 580)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jistě velice zajímavý snímek, ale zdá se mi, že tvůrci to chtěli tak dobré, až to nakonec trochu překombinovali a na něco místy zapomněli. Mohlo to být lepší. U mě si to první dvoustovku nezaslouží, je to tak 75%. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý námět......dvě věci, ze kterých se může zbláznit i velký génius....nekonečnost vesmíru a schopnosti mozku. Ta druhá je ústředním motivem. Napadají mě hned dva filmy: Lola běží o život a Memento. V každém případě, pokud má film vracečky, působí neskonalé blaho na moje filmové chuťové pohárky. Opravdu lahůdka, barevné efekty a pokroucení obrazu, prostě žůžo. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý scenár, napínavá a skvelá atmosféra... neskutočne dobre som sa bavil až do konca, pri ktorom som dostal záchvat smiechu... ten záver by sa dal vymyslieť aj realistickejšie ;) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Takové vzpomínky, jaké měl Evan, bych chtěla změnit taky. Jenomže každá změna minulosti zákonitě přinese i nějakou tu negativní, nečekanou protireakci. A tak je to furt dokolečka dokola. Svým způsobem to je thriller jak vyšitý krvavou nitkou plný brutality, násilí a smutku. Přesto mi tam něco scházelo. Něco jako gradace napětí, hlubší psychologický profil jednotlivých postav apod. Film si sice udržel mou pozornost, ale jen kvůli zajímavému námětu. Celkový dojem vnímám takový rozpačitější. Každopádně bylo zajímavé vidět ty rozdíly minulosti, jak by vypadala tak nebo onak. Jednou vidíš sebe a své přátelé na vrcholu, podruhé na úplném dně. Na druhé zhlédnutí mě ale Motýlí efekt nenaláká. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Tenhle biják musí být remakem jedné z halloweenových epizod Simpsonů, ve které se Homer díky rozbitému toasteru ocitne v pravěku a navzdory varování dědy Simpsona změní tok dějin tím, že zapleští prahistorického komára. Což se vzápětí snaží mnohokrát, leč marně napravit, takže se jednou vrátí do orwellovského světa ovládaného Nedem Flandersem, podruhé ho chtějí rozmáčknout Bart a Líza v obří podobě (a tak dál), a nakonec vezme zavděk světem, který je skoro normální, až na to, že jeho rodinka hltá večeři žabími jazyky... Ve srovnání se Simpsonovými má THE BUTTERFLY EFFECT přibližně stejnou hloubku, totálně postráda nadhled a Ashton Kutcher je zjevně horší herec než Homer Simpson:) Čili zručně zkompilovaný, ale v efektu spíš sezónní sci-fi derivát. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

You can't change who people are without destroying who they were. You can't play God. Film, jehož příběh vychází z teorie chaosu, tedy stručně řečeno myšlenky, že něco tak malého jako je mávnutí motýlích křídel může vyvolat tajfun na druhé straně světa. Každé naše rozhodnutí má nějaký důsledek a ovlivňuje to, kým budeme nadále a jaký život povedeme.. Je to skutečně nervy drásající a emocionálně strhující příběh a divákovi dost možná zanechá spoustu myšlenek poletujících kolem efektu motýlích křídel a rozhodnutích, okousané nehty a mokrý kapesník. Při prvním shlédnutí jsem pochybovala o umění Amy Smart, ale po druhém mě přesvědčila, že jí role padla jako ulitá. Kutcher by se měl věnovat podobně laděným filmům a zanechat trapných komedií, protože ty vyvolávají mylný dojem, že neumí hrát. Celkové obsazení je úplně bezchybné a já musím vyzdvihnout i opomíjeného Supleeho. Ti, co v tom budou hledat "geniální" pseudointelektuální myšlenku, na své si nepřijdou, protože koncept je ve skutečnosti velice jednoduchý a neřekla bych, že si hraje na něco víc. Pro mě je to ale jeden z nejlepších filmů vůbec, navíc brilantně zakončený se skvělou třešinkou na dortu - Stop crying your heart out od Oasis. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nádherne gradované low-cost sci-fi, ktoré je punťičkárske tam kde treba. Napatie a tajomno. K tomu pre mňa srdcové téma a bum motyka vystrelila a teenage film s Kutcherom v hlavnej úlohe sa stáve srdcovkou, trvalkou, ku ktorej sa opatovne rád vrátim. Na prvý krát prekvapenie, na druhý poistka. 95% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Záleží hodně na tom, jestli scénáristovi zbaštíte jeho hru, protože ve své podstatě je trochu nelogická a samoúčelná. Já vám to vřele doporučuju, přišli byste jinak o pořádnou dávku napětí, které se zde navíc parádně stupňuje a o skvělou hru, kterou lze hrát s osudem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak dobré zpracování látky jako je "cestování v čase" jsem už velmi dlouho neviděl. A ještě navíc celý tento projekt srší originalitou a nápaditostí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skvěle zinscenovaný thriller, který srší nápady a daří se mu vyvolat ve vás buď pocit nechápání nebo naopak snahu všechno pobrat. Jde o to, jestli to u třetí variace na Evanův život vzdáte nebo si všechny souvislosti stačíte pečlivě promyslet, aby to vše zapadalo, nebo to jednoduše vzdáte a pouze se necháte unášet pečlivě vypiplaným scénářem. Kdo by byl tehdy asi čekal, že mnohými nenáviděný Ashton Kutcher zvládne celkem bravurně zahrát takovouhle roli, ale jo a podle mě to není jen skvělým režisérským dohledem, který měl vše pevně v rukou. To nabalování příběhu byl jednoduše výborný nápad a v některých scénách (hlavně v těch s mladým Evanem) jsem celkem zíral, co se může v podobných filmech objevit...90% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ne všechny události dávají v Osudovém doteku dokonalý smysl, ale za ten (na hollywoodské poměry) mrzký peníz jsem dostal opavdu hodně nápadité muziky. Asi by mi ale více zalichotil ten alternativní konec režisérské verze, který zde zmiňoval Anthony. To by bylo fatum! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Často sa v tunajších komentároch frfle na logické lapsusy a nezmysly - a netýka sa to len tohto filmu. Príde mi to zvláštne, pretože život samotný ponúka z času na čas aj nelogické, nepravdepodobné príbehy, zádrhele, drobné podškrtnutia v každodennom správaní i reči - aj osudového charakteru. Práve javy, ktoré sa svojou podstatou priečia logickému usporiadaniu vecí sú skutočnou šťavou roboticky logickej linearity javov, po akej podvedome túžia priaznivci algebraicky hierarchizovanej spoločnosti bez podozrivých kreatívnych odchýliek popierajúcich logiku. Okrem toho film má byť niečím, čo je osobitnejšie a zvláštnejšie ako skutočnosť sama. Veď hádam nechodím do kina preto, aby som na plátne prežíval temer do bodky zhodné to, čo v bežnej dennej rutine. Toľko poznámka k logike. Mne na filme vadilo niečo iné. Po úvodnej skvelej polhodine začína dej pripomínať skôr počítačovú hru. Jej cieľom je postupne vstúpiť do všetkých uzlových bodov úvodného príbehu z detstva, kde sa pamäť hrdinu stratila. A keď hrdina hry nájde v niektorom z bodov uzol, ktorý v úvodnom príbehu chýbal: bingo, vstúpme do neho nečakaným spôsobom a hra je zavŕšená! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Film, který začíná skutečně stylově temně a mrazivě a už po první třetině dost ztrácí dech. Samotný efekt motýlích křídel najdete v téměř každém sci-fi zabývající se cestováním časem, co mě ale opravdu naštvalo, byla drzost s jakým se tvůrci a producenti filmu nechali inspirovat dnes už kultovním Donniem Darkem. Paralely (např. velice rafinovaný žánrový mix, nebo co se distributora týče, podívejte se na plakáty) jsou tak do očí bijící, že musím shodit celou jednu hvězdu v hodnocení. V tomhle světle pro mě totiž tenhle jinak poměrně slušný snímek získává vykalkulovaný, v jistém smyslu plagiátorský nádech. 50% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem včera psal komentář k filmu Úhel pohledu a nazval jej zajímavým, tak přemýšlím, jak nazvat tento. No každopádně, řekl bych to tahle: Hodně mě překvapuje, na jak vysokém místě to je, ale na druhou stranu musím říct, že alespoň nám Kutcher konečně ukázal, že umí hrát. Škoda, že si film nedrží tempo jako na začátku, mohlo to být ještě o něco lepší. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborné, premyslené sci-fi. Evan Treborn dokáže pomocou prekombinovania záznamu svojich myšlienok formovať a meniť minulosť. Tým pádom môže na základe jednej nepatrnej zmeny konania, premeniť vývoj celého ďaľšieho života. No ani za využitia týchto schopností, nedokáže získať to po čom najviac túži; aby mohol pokojne žiť so svojou vysnívanou láskou, blonďavou kráskou Kayleigh. Osud tomu chce inak. Scénaristicky vymakané dielo. Z nepatrných zábleskov sa, v priebehu necelých dvoch hodín, zloží nádherný, mysteriózny príbeh. Kto je vlastne Evan Treborn? Čím nadpozemnským je to obdarený? A prečo nedokáže získať, to jediné na čom mu skutočne záleži? ***** ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Výborný sci-fi thriller, od kterého se nedalo odejít. Komu se líbila Frekvence, rozhodně by si tento film neměl nechat ujít. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

No... Hmmmm.... Čekal jsem o dost víc. Pokud mě takhle zklame i Donnie Darko, tak asi přestanu věřit úsudku některých svých přátel. Kutcher je moula a příběh stál za starou belu. ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama