Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 580)

Chladek 

všechny recenze uživatele

I přes všechny detaily, že film není horor, jsem se neodvážil dívat se sám, protože dětské scény, kde mladý Evan neví, co dělal, Tommy se objevuje v nejhorších chvílích, jsou udělané skutečně efektivně a dobře. Také jsem od kamarádů slyšel: Hraje tam Asthon Kutcher. Tato informace odložila mou potřebu vidět film o nějaký rok. Zejména po Hele vole, kde mám káru jsem A. K. nedokázal přiřadit k filmu Drama/Sci-fi/Thriller. Filmu samotný ale opravdu stojí za podívání, je skvělou ukázkou bravurních hereckých výkonů (např. právě A.K.) a dobře odvedené režisérské práce. Film si zaslouží co nejvyšší hodnocení. Kdyby na mě nepůsobil tak děsivě, což nemám rád, dostal by *****. ()

safe 

všechny recenze uživatele

Top 200? No way! A já bych tenhle snímek nezařadil ani do Top 300. Butterfly Effect je film natočený pro nenáročné publikum, s logickými nesmysly, nedotáhnutým scénářem a průměrnými hereckými vykony. Prostě dobře manipujule s divákem tak, aby si po každém časovém skoku myslel, že je to fakt možný. S přihlédnutím k jeho pár kladům (jako je třeba nápad, ze kterého se ovšem dalo dostat mnohem víc) jsou slabší 3* tak akorat... ()

swell 

všechny recenze uživatele

Nenašel jsem na tomhle filmu mouchu. Trošku jsem se nemohl dočkat, kdy po delším začátku konečně začne film naplno, ale jak mi později došlo, je právě celý začátek pro děj velmi důležitý... Výborný nápad zpracovaný ve velmi dobrý film. 90% ()

Daves97 

všechny recenze uživatele

,,Třepotání motýlích křídel na jedné straně zeměkoule může způsobit tajfun na druhé straně planety....'' Teorie chaosu aneb tkz. Butterfly Effect ()

Mata84 

všechny recenze uživatele

Pri prvom pozeraní tohto skvelého filmu som sa tak pohrúžila do deja, že som úplne zabudla na okolie a priala som si, aby trval čo najdlhšie - tak som ten film "žrala" A preto ho bez váhania radím na druhé miesto v mojom top 10 rebríčku ()

Doudik.t 

všechny recenze uživatele

Tento Sci-Fi film má opravdu skvělý námět. Myšlenka, že by člověk dokázal změnit klíčové okamžiky své minulosti, aby tak změnil i svou budoucnost, se již objevila ve spoustě snímků. Zde si však může divák díky přesvědčivým výkonům herců, dobré kameře, a poutavému dějovému spádu, a to i přes nepříliš veliký rozpočet, opravdu vychutnat atmosféru, která se jen tak navodit nepovede. Jen tak dál, takhle propracovaných filmů jenom víc ;-) ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že důvod vidět tenhle film bylo kromě toho, že jde o sci-fi, i vysoké hodnocení. A udělal jsem dobře. Napínavé, originální, úžasné a perfektní s koncem, co ty citlivější dojme k slzám (konkrétně myslím verzi director's cut). Rozhodně doporučuji i těm, co sci-fi nemusí. Nedejte na hnidopichy, co říkají, že kamera v tom a tom záběru měla být o centimetr vlevo, že Kutcher je jen herec playboy, že cestování časem už je ohrané téma a podobně. Tenhle film mě dostal a dojal a věřím, že dostane i Vás. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

9/10... 5* musím dať už len za to neskutočné tempo, režijné vychytávky a fakt, že som od toho celé 2 hodiny nemohol odtrhnúť oči... ()

Klemi 

všechny recenze uživatele

Hodně pěkný film o cestování v čase, který své kouzlo získává díky rozplétání záhadných událostí z dětství hlavního hrdiny a jednak zamyšlením nad tím, jak různé události formují náš pozdější život. 80%. ()

Lucie27 

všechny recenze uživatele

Naprosto zdařilý, strhující, emotivní psychologický thriller, který neotřelým a zajímavým způsobem prezentuje téma cestování v čase, jenž je ve filmu Butterfly Effect spojeno s teorií chaosu: „Kdosi řekl, že něco tak nepatrného jako mávnutí motýlích křídel může vyvolat tajfun, který zasáhne celý svět“. Tento film již zaujme tím, že se zabývá touto častou diskutovanou myšlenkou, jenž se stala základem již mnoha filmů (např. Frekvence, Svěrací kazajka, Hranice života). Prostřednictvím efektu motýlích křídel je nám ve filmu sdělováno, že sebemenší změna v minulosti (v současnosti) vyvolá výraznou změnu budoucnosti. Po každém návratu se Evan vrací zpět do trochu jiného světa. Potkává sice stejné lidi, ale jejich životní role a postavení jsou odlišné a nikdy tak perfektní a harmonické, jak by si Evan přál. Nejspíš právě z tohoto důvodu hra na Boha se začíná vymykat Evanovi z rukou a neustále se vrací do různých částí své minulostí, aby napravil věci, jenž se udály jinak než by chtěl. Film má neskutečný děj, tajuplnou atmosféru, výbornou hudbu (legendární Oasis a jejich skladba „Stop crying your Heart out), skvělou vizuální podobu a režijní um J.M.Grubera a E. Bresse, kteří si s filmem velmi pohráli. Začátek filmu je zmatený, netušíte kdo, co, jak a proč. Možná to považuji za pouhé mínus filmu – lehké ztrácení v ději (navíc také považuji za slabinu filmu Butterfly Effect 2). Butterfly Effect mohu zařadit mezi filmy, které je potřeba shlédnout min. 2x či 3x, aby člověk pochopil většinu a film jim dával hlavu a patu. Ashtona Kutchera je milým překvapením a v roli Evana jsem si ho oblíbila a sledovala jsem každý jeho krok. Filmová role Evana poukázala na to, že Ashton Kutcher je ve skutečnosti herec a ne pouhý „maník“ s převaděčem spojitosti. Z počátku jsem považovala za vtip obsadit do role Evana právě takového výrostka jako je A. Kutcher – opak je ovšem pravdou, povedlo se mu ztvárnit roli Evana dobře a předvést to, čemu se říká herecký výkon. Během celého sledování filmu cítíte chvění, napětí a i kdyby vedle Vás trakaře padaly, neodtrhnete oči od plátna. Navíc, kdo by čekal, že právě takto film skončí (myslím tím filmový konec, ne „režijní konec“ uvedený v dvd jako bonus). Očekávala jsem happy-end typického amerického filmu aneb „Žili spolu až do konce života“, ale to se nestalo. Nejspíš je to dobře, takto film je napínavý a překvapivý do poslední minuty a konec filmu je lidnatější a realnější. ()

me3x® 

všechny recenze uživatele

Dostal by 5, nebyť tých logických chýb, ktoré už po istom čase akoby filmári ani nevnímali, ale robili film len pre zisk. Tak to pôsobí utlmujúco. Na margo k jednému komentáru sem: K schránke sa vrátil 2x. Inak vás ale dej vtiahne a chcete vidieť ako to skončí. ()

Vegavinc 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se nechtěl ani koukat, protože mi obsazení ani samotný název nic neříkal. Po pár minutách mě film pohltil a já čekal jak to všechno dopadne. Celkově mě tento film velice mile překvapil a velmi se mi líbila přeměna Evana (Ashton Kutcher) od začátku filmu po konec v blázinci. ()

Via 

všechny recenze uživatele

Hmm... co kdyby existovala možnost vrátit se ve svých vzpomínkách k nějaké události a dokázat ji změnit... co kdyby nám to mozek umožňoval... co vše tím můžeme ovlivnit?... Velmi zajímavě natočený, postupně odkrývající skutečnosti, které se vám postupně spojují v jeden příběh složený z různých paralelních rovin... aneb jak zachránit milovanou osobu od útrap reálného života? ()

Umpa-loomp 

všechny recenze uživatele

Originálny dej s obrovským potenciálom, ktorý zostal priam dokonale nenaplnený... Režiséri sa síce snažili popasovať s komplikovaným scenárom, ale výsledok je minimálne rozpačitý. Ak k tomu pridám ešte nevýrazné, ba priam zlé herecké výkony hlavných hrdinov (nie len Káčera :), zostáva mi len pocit sklamania. Nie je to vyslovene zlý počin, ale rozhodne nemá čo hľadať v prvej 200-vke ČSFD rebríčka (a už vôbec nie na 105. mieste ako teraz keď píšem koment). Trošku scestné mi príde porovnávať ho s 12. opicami, či Zvieracou kazajkou, pretože tieto snímky sú kvalitatívne v úplne inej dimenzii. P.S.: prečo som dal 4*? Takto som ho ohodnotil dávno pred komentárom keď som ho videl prvý krát a vtedy na mňa spravil väčší dojem ;-) ()

Merwin 

všechny recenze uživatele

Mno takhle když jsem na to koukal tak jsem měl snahu dát hlavnímu hrdinovi pěstí a ne jen jednou. Protože pokaždý když se vrátil tak to tak nehorázně Po**** že i Mr. Bean nebo pan účetní se od něho mohli leccos poučit. Jinak samozřejmě film skvělej. ()

atrapa 

všechny recenze uživatele

Co by bylo, kdyby...?! Radši to nechci vědět...při sledování tohoto dílka mi běhal mráz po zádech, neskutečný zážitek, skvělé zpracování, výborný herecký výkon Amy a po shlédnutí vám to nedá a přemýšlete "Co by bylo, kdyby...?!" ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama