Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 580)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keďže som už filmov s tematikou "návrat do minulosti pre zmenu k lepšej budúcnosti" zopár videl (za príklad jedna sladučká laskonka z cappuccinovej top10), moje záverečné "óó, úu a váu“ neboli až tak enormne veľké ako u väčšiny užívateľov. Tak či onak sa ale jedná o snímok, ktorý rozhodne stojí za zhliadnutie. Diery v logike prekrýva atmosférou plnou napätia a priemerné herecké výkony zabíja slušnou várkou spletitých situácií, ktoré vašej mysli dajú silný útok na šedú kôru mozgovú. Čo viac povedať? It’simple and also very complicated.. because everything is possible. Future can be changed. __ (Okrem hlavného zakončenia existujú dva ďalšie alternatívne konce. Nezabudnite sa pozrieť na každý jeden.. a skrátka.. vybrať si “ten svoj”.) ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Nebyla jsem ani schopna tuhle hloupost dokoukat. Trapní a nesympatiční herci (zejména A. Kutcher, to není herec ale biologická zbraň), vršení jedné nesmyslné scény na druhou, nelogické jednání plochých postav, průhledné a předvídatelné "zlomy"... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"Osudový dotek" je snad jediný film, který by se dal alespoň malinko srovnat s "Donnie Darkem", ale v žádném případě ho nepředčí.;-) Na první pohled se x-krát viděný příběh o klukovi, který se snaží získat svou životní lásku, ve skutečnosti však detailně propracovaný thriller o lásce, nenávisti a cestování časem. Co mě překvapilo nejvíc (kromě kvalitního a inteligentního scénáře), byl výkon Ashtona Kutchera - nikdy by mě nenapadlo, že by se mohl kluk z nablblých komedií ala "Hele vole, kde mám káru?" tak dobře poprat s podobně dramatickou rolí, ale světe div se, he did it. A po zhlédnutí alternativního konce (od originálního se liší jen trošku) musím říct, že originální sluší filmu víc.;-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Perfektní film. Začíná velmi nenápadně, ale s prvním "posunem" mě dokonale pohltil a pustil mě až dlouho po závěrečných titulcích. Není to sice naprosto geniální sci-fi jako 12 Opic, ale 9/10 si zcela zaslouží. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Z procent jsem trochu zmaten, ono to vážně zabralo? Mně osobně to naprosto jasně připomnělo jeden "strašidelný" díl ze seriálu Simpsonovi. Homer zde opravil toustovač a na základě toho cestoval do pravěku a tím měnil přítomnost, nebo vlastně budoucí přítomnost, takže budoucnost, která byla ovšem relativní, protože v animáku a v The Butterfly Effect je možné vše. Až pohádkově jednoduchý scénář, mi nedovolí jít nad tři. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Téma cestování časem není příliš inovativní. Originálním se ovšem stává ve chvíli, kdy si k němu režiséři a scénáristé naleznou poněkud netradiční cestičku, odprostí se od zažitých filmařských klišé a vnesou do tématu svěží neokoukaný vánek, který nehraje jen na strunu vizuální vytříbenosti, ale hlavně na pocitovou rovinu. A myslím, že to se tvůrcům tohoto filmu podařilo. Neboť Butterfly effect, není jen sci-fi filmem o cestování časem, prvoplánovitě je to film o citech a emocích, o ranách osudu, druhořadě o časovém paradoxu, kdy změním nějakou maličkost a ona má katastrofální dopad jinde. Rozhodně to není o logice, nějakém vyšším smyslu či moudru. Také je fajn, že tvůrci nezvolili jednu z těchto povážlivých lávek - rozuměj hlavně to vyšší moudro (které by se mohlo stát podobně směšným kýčem jako teorie predestinace v ústech Orfeových :)) A to, že hrdina nakonec obětuje svoji lásku, aby ušetřil milovanou osobu ... ve špatném scénáři by vás to rozladilo, v chytře civilním scénáři Osudového doteku to zdaleka nepůsobí křečovitě nebo neuvěřitelně pohádkově. Film neoslňuje triky, ani hereckými výkony, vše je lidsky přístupné, chvílemi temně mrazivé (strejda si koupil novou kameru), občas dojemné. Žádná odvážná filmařina, režisérská extravagance nebo hudební exprese. Nic takového. Vše stojí na cílené režii a dobrém nešokantním a dějově nenáročném avšak emotivně nabitém scénáři, který více než logiku preferuje konfrontaci, boj i rezignaci jedince vůči situacím, které zavinil, respektive zaviní. Poctivých 70%, to jednoznačně, takže hvězdičkový systém opět nedokáže jasně vyjádřit můj názor ***1/2. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Evan Treborn se vydává pomocí schopností zděděných po svém otci a díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z rukou, ale tvůrci naopak to mají pevně ve svých rukou a třímají otěže tak rázně, že divák je chvíli šokován, chvíli překvapen a chvíli doslova přikován v křesle, protože tohle je bomba film s vynikajícím Ashtonem Kutcherem a Amy Smart. Originální film, jenž má všechny atributy zajímavého filmu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Ano, je to tak, mám ráda mystery pohádky a hodně jim odpouštím. Bavila jsem a skutečně nehodlám řešit, zda pedofilní dospělý udělá lek, lek, když na něj zahartusí osmiletý kluk. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu mě příjemně nažhavila. Moje očekávání originálního thrilleru s nadpřirozenými jevy se bohužel nevyplnila. Paradoxem je, že den před Butterfly Effectem jsem viděl všechny tři Návraty do budoucnosti, které svými alternativními osudy jednotlivých postav BE chtě nechtě připomíná. Ještě o den dřív jsem shlédl Lovce dinosaurů (v originále Sound Of Thunder) podle stejnojmenné povídky (tedy Za zvuku hromů) Raye Bradburyho, ze které BE bezostyšně čerpá. Ovšem takový "stroj času", jaký se používá v BE, je prostě směšný. Je také škoda, že film, který si to přímo koleduje, je prost jakékoli zajímavé myšlenky. Hlavní hrdina je umanutý paličák, který chce jen za každou cenu dosáhnout všeobecné rovnováhy (tj. spokojenosti své a svých bližních). K negativům tomu všemu ještě připočítávám fakt, že si pamatuje i ty ostatní alternativní životy, jejichž existenci svým jednáním už vlastně "vymazal". Když se podíváte na Návrat do budoucnosti II, tam to v rámci sci-fi žánru funguje. Tady bohužel ne. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Trvní půlhodinu jsem byl hodně, ale hodně nas*anej. Vytáčí mě bezpráví a ten malej parchant mě okamžitě nastartoval. Naštestí přišla změna a došlo mi, o co kráčí. Momentálně je tenhle kousek pro mě vyloženě originální, patří ke snímkům, které mě dokonale vtáhnou do děje a navíc je to fakt síla, takže plné hodnocení. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem tenhle opěvovaný film viděla taky, ale upřímně, vzhledem k tomu, jak ho všichni hodnotí, jsem čekala větší pecku. Snad kdyby Ashton v hlavní roli aspoň podal o něco lepší výkon... na druhou stranu Amy Smart byla ve všech svých verzích výtečná. Líbila se mi ta myšlenka "motýlího efektu" - že někdy stačí malá změna k tomu, aby se v podstatě do budoucna úplně proměnil náš život (mimochodem, nechápu, kdo mohl takhle zprznit český název tohoto filmu - vůbec to nedává smysl).... ale jinak musím říct, že dějově mi to až tak originální a šokující nepřišlo. Návrat do minulosti za účelem změny osudu jsem konec konců viděla v případě filmu či seriálu už víckrát. Možná proto mě to až tak neohromilo. Každopádně, konec byl hezký a příměřený. Dobře že se tvůrci nerozhodli udělat hlavní konec z některého z třech alternativních konců, protože jinak by z toho byl buď zbytečně velký "happy end" nebo příšerný depresivní konec (alternativní konec z "director's cut", který prý měl být původně ten hlavní, mi opravdu přijde nejhorší a zbytečně smutný). ~(3,7)~ ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ale áno, nakoniec som tie 4 hviezdičky za nadšenie a snahu dal, prečo nie, jedná sa o solídny thriller, o celkom peknú variáciu na "cestovanie" v čase a možnosť ovplyvnenia vlastného života, pomerne zaujímavo a nápadito riešený "takmer poviedkový" film ktorý skúma možnosti vývoja jedného a toho istého príbehu na základe drobnej zmeny na začiatku onoho príbehu a na základe známej teórie chaosu, ktorá prepožičala filmu aj názov. Film diváka "grip-ne" už v prvých minútach, čo je šťastie, pretože niekoľko prvých obrazov filmu som, sústrediac sa na nepríjemný hlas Melory Watersovej a klasické americké klyšé hlášky, trošku krútil hlavou, potom však scenár nabral vďaka početným, slušne dávkovaným a častým zvratom na obrátkach, takže pozornosť diváka preniesol z detailných a formalistických nedostatkov práve na silné momenty, na tzv. "ťažisko", takže ak som sa nechcel stratiť, musel som sledovať šikovne vykonštruovanú "trackline" samotného príbehu a ostatné, ak už sa aj nejaký ten náznak schematizmus v dialógu či riešení výstavby scenára vyskytol, zanikol v silnom deji. Takže preto napokon tie 4 hviezdičky, myslím, že nemusím ľutovať, že som dal tomuto filmu šancu, pretože aj keď som čakal niečo iné, možno viac hĺbavejšie, dostavil sa napokon zážitok intelektuálne nenáročnejší, no v rámci mainstreamu potešiteľne prefíkane a zaujímavo riešený. A originalita akéhokoľvek druhu sa cení. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Je náš život závislý na malých detailech a s každým detailem měníme náš osud, nebo je všechno předem určeno a věci dopadnou tak, jak mají, ať se vydáme jakoukoliv cestou? Jak moc můžeme měnit náš životní příběh? Jak moc ho můžeme 'vytvářet' podle našich představ? Budeme někdy s našim osudem spokojeni? Nemůžou být vlastně věci ještě mnohem horší? Osobně mě tyhle otázky fascinují a tenhle film je prostě jedním z těch, které si užívám. Netvrdím, že zpracování myšlenek je nejoriginálnější, ale tohle je jednoduše můj šálek čaje:) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Osudový dotyk je napísaný ako niečo pre Nolana, zrežírovaný ale veľmi rutinne a akoby pre všetkých, vrátane tých menej náročných divákov. Napriek tomu látka na plátne výborne funguje, divák je celý čas v napätí a po skončení vie, že si tento logicky fungujúci mindfucking niekedy pre osvieženie pamäti rád zopakuje. Je škoda, že tento film nebežal v našich kinách a nestal sa takou klasikou, ako by si možno zaslúžil, ale zato môže aj ten zvolený kompromisný prístup, aby sa vlk najedol a ovca zostala celá. Nečakajte jeden z vrcholov žánru a budete veľmi príjemne prekvapení. Možno aj Kutcherom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zhlédnutí tohoto snímku jsem pořád odkládal, což byla sakra škoda, protože zážitek to byl působivý. Vracení se v čase a změny v minulosti je určitě bravurní nápad. Herecky uspokojivé. Velmi rozsáhlý děj, který ovšem apeloval pouze na efekt a nechtěl si zachovat alespoň zrnko logičnosti. Nicméně i přesto mě film přes svoji pofidérnost do sebe vtáhl a po celou stopáž nepustil. Obrovské tempo filmu vám vlastně nedává ani příležitost o filmu přemýšlet. Myšlenky se vám hromadí a celé vám to dojde až u závěrečných titulků. Není to dokonalé. Přesto * * * * dát prostě musím. Obrovské a zároveň příjemné překvapení. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

S Kutcherem mám všeobecně problém, pokud ho mám brát jako herce. Tady mu navíc hodně přitopili scenáristé, když jeho postavě předepsali při opakovaných návratech do minulosti nepoužívat mozek. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Můžete mě soudit, nenávidět a proklínat, ale to je tak všechno. Když jsem dílo viděl prvně v životě, bylo mi dvanáct , filmem jsem byl dotčený už sice poměrně dost na kluka toho věku, tímto filmem byl jsem ale vskutku zmaten. A tak, v dobách co jsem se registroval na csfd, jsem uvážil, že nebude na škodu pustit si to znovu. Teď lituju, že taky nemam takovej časotvornej deníček. Sakra lidi, vždyť je to tragédie. Povznášet do nebes výkon Ashtona Kutchera je naprosto zcestný. Vždyť to, co tam dělá neni žádný herectví. Režie je absolutně bez nápadu, bez dynamiky, zkrátka chybí nějakej drajv! Scénář se sice tváří strašně komplikovaně a zajímavě, ale v podání pánů režisérů to vážně vypadá přímočaře (chce nás to mást, ale vůbec to nejde), někdy až stupidně (nabízí se pořekadlo "Pro hlupáka každý hloupí." Otázkou zůstává, kdo je ten hlupák). Na začátku filmu se mě zmocnila nuda tak velká, že jsem jí na sobě měl ještě následující den (žádná atmosféra, žádná pamětihodná situace). Původně jsem chtěl dát jednu hvězdu (aby se neřeklo), ale pro zachování vlastního rozumu to neudělám. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Bohužel. Nemohu sloužit. Nemohu s ostatními pět ódy na tento snímek a hýřit hvězdičkami. Nechápu, co dělá v TOP 200 filmů všech dob. Dobrá, až tak mu nekřivděme, začátek filmu je vcelku vydařený. Dětství malého Evana, který má ve specifických okamžicích výpadky paměti, a jeho přátel je působivě zachyceno; to jsem si ještě říkal, že se z toho vyklube slušný mysteriózní thriller. Atmosféra je slibná a navnazuje diváka na zajímavou zápletku... Která se nekoná. Nevím, možná se někdy v budoucnu k Osudovému doteku vrátím a prozřu, ale opravdu mi přijde hloupý příběh typu "hmm, můj život se mi nelíbí, vrátím se do minulosti a změním budoucnost... Hmm, to se mi moc nepovedlo, je to ještě horší, než to bylo. Radši se vrátím do minulosti znovu a vše napravím..." A takhle asi čtyřikrát během filmu. Proti sci-fi jako takovému nic nemám, ale tohle mi vůbec nic neříká... 50% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohohle filmu jsem byl úplně mimo. Tohle se mi nikdy předtím nestalo. Opravdu to na mě zapůsobilo. Cestovaní mezi paralelními světy, no prostě pecka. Jeden okamžik vám může změnit celý život. Napodruhé už to bylo jiné. Perfektní Kutcherův výkon. "Vzpomeň si!" ()

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama