Reklama

Reklama

Nejsem žádný tvůj negr

(festivalový název)
  • USA I Am Not Your Negro (více)
Trailer 3
USA / Francie / Belgie / Švýcarsko, 2016, 95 min

Režie:

Raoul Peck

Scénář:

Raoul Peck

Hudba:

Alexej Ajgi

Hrají:

Samuel L. Jackson (vypravěč), Martin Luther King (a.z.), Malcolm X (a.z.), Harry Belafonte (a.z.), Marlon Brando (a.z.), George W. Bush (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlasem Samuela L. Jacksona doprovázená audiovizuální ilustrace rukopisu, který význačný americký spisovatel a aktivista James Baldwin nikdy nedopsal. Strhující historie boje Afroameričanů proti bílé nadřazenosti podávaná z perspektivy nevěřícího údivu, že se něco takového vůbec dělo a stále ještě děje. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (12)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Nič moc. Rasizmus v USA je dostatočne pokrytá téma, čo samo o sebe nie je nevyhnutne problém, ale keď už sa do nej pustiť znova, chcelo by to nejakú pridanú hodnotu (viď. minuloročné Get out, comicsový a prepálený Django alebo naturalistické 12 years a slave). Kreatívne sa dokument vyčerpá v prvej dvadsaťminútovke a potom sa už len točíme v kruhu - suché predčítanie repetitívneho Baldwinovho textu Samuelom Jacksonom, dobové fotografie/zábery a až úmorne podčiarkované/opakované tie isté argumenty a pozície ("čierni sú bielymi neprávom utláčaní"). Do toho sú zamiešané zábery z filmových klasík o rasizme, ktoré poväčšinou pre výpovednú hodnotu dokumentu nemajú žiadny valný význam a sú vsunuté viac-menej len pre efekt. Bol by priestor rozobrať dobové vykresľovanie černochov v kultúre a pod., ale dokument používa všetky pôsobivé obrazy len ako pozadie Baldwinovho dookola sa opakujúceho moralizovania a filozofovania, Skrátka celok nikam nesmeruje, po chvíli nudí a tam kde začne, tam aj skončí. V takejto forme k otázke rasizmu žiadny prínos. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem žil v domnění (paradoxně zhruba do Obamova yes we can), že přes nějakou větší rasovou nenávist a nepokoje se už Amerika dávno dostala, pak postupně zjišťoval, jak je to ve skutečnosti horší a ještě horší, než jsem myslel. Povyk kolem Black Lives Matter, rostoucí násilí v částech velkoměst a s tím i "patriotistická" vidlácká zlost a nostalgická ubrečenost hnutí typu Tea Party, to všechno mi poslední léta vrtalo v hlavě a snažil jsem se lépe pochopit. A tohle je ze všeho zatím asi nejlepší, nejsilnější film/ dokument. Jsou to odvyprávěné staré spisy černošského spisovatele, aktivisty a myslitele Jamese Baldwina, jehož volba jazyka mi přišla nádherná a úvahy místy až uchvacující, intimní, smutné a nechybí v nich proroctví. K tomu volený mix fotek a záběrů nemá chybu, hlas Jacksona jako vypravěče a razance "The Blacker The Berry" na závěr taky ne. Podnětný, mnohé vysvětlující a (i vzhledem k aktuálnímu vývoji ve světě) celkem zlověstný snímek, přesto nadějný, zároveň odproštěný od zbytečných sentimentů, plochých naříkání obětních beránků a podobně. Přestávám se divit. "Someone once said to me that the people in general cannot bear very much reality..." ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zvláštne dokument, prevažne monológovo poňatý, prakticky bez emócie, ktorý formou prezentovania (nie len) tvorby pre pamätníkov (cháp ako filmy), v politických či TV diskusiách, poukazuje na problematiku okolo ľudí tmavej farby pleti, pričom akoby bolo jeho hlavným zámerom, využívanie slova NEGER v bežnej diskusii, bez akejkoľvek úvahy, že môže ísť o urážku rasy. Ja osobne som vždy delil ľudí na dobrých a zlých, normálnych a jebnutých. PS: Absolútne ma to nebavilo. Je to sterilné, nudné, až to bolí .. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som ani nechcel písať komentár, ja len, že užívateľ *CARNIFEX* by si mohol najbližšie asi kuknúť film, ku ktorému zoženie titulky, v jazyku, ktorému bude rozumieť. To neni možné toto. 😆 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já vím, že ten film mnohdy hraje až moc okatě na city a na pravdu, ale na druhou stranu, pokud se díváte na jednotlivé scény, pokud posloucháte lidi a slyšíte, jak uboze dovedou mluvit a jak ubozí tím jsou, zasáhne vás tenhle dokument, který je mimochodem zajímavě pojat. Ne, nechápu tuhle lidskou nenávist, která je odporná. Netvrdím, že máme každý každého milovat, ale jakákoli obecná nenávist k jedné skupině založená na předsudcích je jen ubohost lidstva. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Film je přínosný a poučný - zejména pro evropské publikum (shrnuje životy M.Luthera Kinga, Malcoma X, Medgara Everse a J Baldwina). Nicméně natahovaná stopáž je citelně znát. Nemám tedy problém s textem Jamese Baldwina, který čte Samuel L. Jackson, mám problém s opakující se montáží nevhodných filmů a reklam, kde je černoch znázorňován jako otrok či lokaj. Po chvíli už se tyto záběry omrzí a nenabízí nic nového. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

BAFTA 2018 za najlepší dokument, nominácia na Oscara, cena divákov a ekumenickej poroty v Berlíne, César Award vo Francúzsku, cena divákov v Toronte atď, atď. Dokument, ktorý nielen pojednáva o neustále živom rasizme v USA (ale aj inde), ale poskytuje obraz o obete hlavných bojovníkov za rovnoprávnosť, akými boli Martin Luther King, Malcolm X, či pre mňa doteraz neznámy James Baldwin. On je vlastne ústrednou postavou dokumentu, pretože väčšina obsahu sa točí okolo jeho zápiskov, myšlienok a úvah. Vidieť, že to bol dobrý človek a veľký mysliteľ. Dokument sa prevažne zameriava na 60. roky 20. storočia, no je zarážajúce, že niektoré problémy súvisiace s predsudkami sú rovnako aktuálne aj dnes. Dôležitý dokument, ktorého naratív pokryl Samuel L. Jackson. (Cinematik 2017) ()

Adigiotto 

všechny recenze uživatele

James Baldwin rozpráva príbeh o rasizme v USA. Jeho priatelia Medgar Evers, Malcolm X a Martin Luther King Jr. sa nedožili štyridsiatky. Pre Baldwina je to materiál na knihu, ktorú nikdy nedokončil. Dokument o manuskripte bavil viac, ako mnohé šablónovité černošské drámy. ()

Reklama

Reklama