Reklama

Reklama

Superbia

(festivalový název)
  • Maďarsko Superbia (více)
Trailer 1
Krátkometrážní / Animovaný / Dobrodružný
Maďarsko / Česko / Slovensko, 2016, 15 min

Režie:

Luca Tóth

Scénář:

Luca Tóth
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodci ze smyšlené země Superbia, kde muži a ženy tvoří oddělená společenství. (NFA)

Recenze (4)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

[Fest Anča 2018] Snímek trochu klame tělem - divák se musí bránit dojmu, že jde o přesymbolizovanou nabubřelost, jejíž význam se svou vahou postupně bortí. V mnoha rovinách jde ale o dílo inspirativní a příjemně znepokojujícím způsobem útočí na koncept dělení tradičních rolí a jejich dopad na jednotlivce i celou společnost. Smířím se tedy s tím, že jsem zkrátka ne vše dokázal rozklíčovat a jen proto jsem si nebyl jistý tím, zda snímek vlastně drží pohromadě. Z cyklu 25 rokov slovenského animácie. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Koprodukční krátký snímek Superbia (což v latině znamená pýcha) se představil v prestižní sekci Týdne kritiky na 69. ročníku festivalu v Cannes 2016 jako jediný animovaný film. Jeho maďarská autorka Luca Tóthová prozradila v jednom z rozhovorů, že ideou bylo zobrazit společnost, v níž je vžitá nerovnost. - V imaginární krajině žijí jako divošky nahé dominantní ženy, jejichž prsa symbolizují moc a sílu, která bývá tradičně spojována s muži. Ti jsou naopak v pozici slabších usedlých tvorů, působících jako snadná kořist. V harmonii přebývají v jeskyni. Bytosti budují oddělená společenství na březích životodárné Mléčné řeky, vyvěrající v horách z vemene posvátné krávy až do chvíle, než zavedené pořádky naruší přirozená přitažlivost a objeví se první smíšený pár… - Režisérka převrácením tradičních rolí vytváří zajímavý kontrast. Na běžně prezentovaný ideál krásy reaguje vykreslením ženských těl v nejrůznějších podobách a detailech. Velkoryse využívá mnoho motivů a symbolů, z nichž některé použila už ve svém absolventském filmu The Age of Curious (2013, Období zvědavosti). Oba snímky spojuje precizní práce s barvami, jež vyjadřují nálady a umocňují smyslovost. Atmosféru dokresluje hudební a zvuková (smích, sténání) stopa. - Superbia byla do české distribuce uvedena jako předfilm k dokumentu Nechte zpívat Mišíka (2017; r. Jitka Němcová) a rovněž se dostala mezi bonusy na stejnojmenném DVD. (http://www.filmovyprehled.cz/cs/film/401654/superbia) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výtvarné pojetí není špatné, ovšem podobným úchylárnám se příště raději vyhnu velkým obloukem. Chápu, že jde o alegorii, ale dokonce i v té animované podobě to místy působí dost nechutně. (35%) ()

Reklama

Reklama