Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý a šokující debut v šesti kapitolách byl inspirován skutečným případem krutosti a násilí mezi prepubescentními dětmi. Odehrává se v jediném dni, kterým pro letošní rok končí škola a mají začít prázdniny. Gabrysia má poslední šanci říct spolužákovi, že se jí líbí, ale na tajnou schůzku ho dostane pouze pomocí vydírání. Nekompromisní, stylisticky silný obraz současné šikany a jedné z podob zla. (Febiofest)

(více)

Recenze (22)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nihilismus dobodaný Hanekem. Kowalski dokonale zachytává a nechává pomalu rozvíjet mikropřiběhy postav a následků z vnitřní osamělosti a hněvu. Závěr devastující. [Aff, 2017] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok inšpirovaný skutočnou udalosťou z roku 1993 z Liverpoolu, kedy dvaja “parchanti”, uniesli z nákupného centra malého chlapca, ktorého následne, bez akéhokoľvek dôvodu, brutálne zavraždili. “Plac zabaw” je sondou do duše “detí”, ktoré sú svojimi myšlienkami, no čoraz viac i samotným konaním, omnoho nebezpečnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Tempo pomalé, o to viac je záver bolestivejší. “Trest smrti je málo”. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Viac nez film s pribehom to pripomina nejake podobenstvo, ale to vobec nevadi. Je to super natocene, vynikajuco zahrane a v klucovych momentoch dokole mrazive. Uz sa mi davno nestalo, ze som odvracal oci od platna. 9/10 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru - nasilu kontroverzné. Úvodné predstavovanie postáv nebolo dostatočné pútavé na to, aby ma udržovalo v neustálej pozornosti. Taktiež mi na Detskom ihrisku chýba akési hlbšie odôvodnenie záverečnej tragédie, ku ktorej celý film smeroval. Následne mi prišlo konanie aktérov nedostatočne autentické na to, aby som danú scénu prežíval s predpokladanou hrôzou. Na druhej strane, oceňujem celkovú myšlienku a skvelých hereckých predstaviteľov. Plac zabaw predstavuje zaujímavý koncept, v podstate aj dobre natočený, len vo svojej kľúčovej snahe nedotiahnutý do konca. Celý čas som mal jednoducho pocit, že 3/4 filmu bola len úvodom k záverečnej tragédii, ktorá považujem za chabo odôvodnenú a samoúčelnú. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nie až tak šokujúce ako sa môže zdať. Nejde nespomenúť si na Hanekeho. Záver dokonale knokautoval celé kino. Myslím, že treba vidieť. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slibně se rozvíjející psychologické sociální drama o životě a chování současné západní mládeže v závěru (resp. poslední kapitole) jakoby "přeplo" do téměř zcela odlišného stylu a žánru. První hodina je velmi autentická a sugestivní, finální desetiminutovka sice nepochybně působivá (ve smyslu děsivá a odporná), ale v kontrastu s předchozím dějem jen velmi letmo související a hlavně extrémně přehrocená (skoro až exploatační). Je to asi jako když byste při jízdě autem z dvojky přeřadili rovnou na pětku - taky vám to bude pořádně drhnout... Možná je inspirována skutečným (šokujícím) případem, ale pro mě zkrátka nefunguje jako adekvátní závěr do té doby velmi dobře zrealizovaného snímku... 40 % ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Hanekeovský tíživý a "pozorovací" styl v polském podání, který mě průběžně týral celou stopáž, aby mě v závěru sundal nevídaným KO. Plný počet asi spíš jen za ten "pocit hrůzy", co po zhlédnutí stále mám. Herecké výkony dětských představitelů velmi uvěřitelné a nadstandartní. Vyobrazením zla dá film vzpomenout na Bennyho video. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Od začátku je film hodně zvláštní a trochu nepříjemný a i když celý film sice poukazuje na dva ďábelské kluky a až na konec je to už fakt síla tohle se mi fakt nelíbilo, konec je hodně nepříjemný a drsný ale nevím no nemám slov je to odporný zastřelit pověsit. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Natural born sociopats v polském provedení. Chlad, prázdnota, odtažitost, syrovost.. Metronomicky přesná studie která nikomu nic kloudného nepřinese, jen tu prostě je a trpělivě čeká na dalšího diváka kterého bude moci na konci vyplivnout zmateného jak lesní včelu.... Polákům evidentně tak trošku mrdá v makovicích (např. finále Poslední Rodiny bylo pro diváka ještě o několik levelů více do křesla zadupávající) a tak si to asi ventilují produkcí i takhle prázdných a prvoplánově zlých filmů... Zní to ode mě jako kritika (a asi i je), ale v zásadě musím přiznat, že když jsem nebojoval s pocitem, že tu na mě někdo zkouší dost staré triky, ve výsledku mě to bavilo..nebo spíše, udržovalo v napětí.. Možná je to nějaká má latentní šmírácká úchylka, nebo jsem podvědomě vycítil co tím chtěli filmaři říci..nevím. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Festivalový film, zo všetkými prednostami ale aj nedostatkami, pre ktoré túto snímku neviem úplne doceniť. Kamera, hudba, statické dlhé scénky, dej rozdelený do kapitol to je čistá fesťáková záležitosť. Pre mnohých to hneď znamená "vyššie" umenie, no pre mňa nie, musí tam byť niečo viac. Príbeh podľa skutočných udalostí zachytáva príbeh niekoľkých detských postáv a ich posledný deň v školskom roku. Podľa obsahu vraj zachytáva zrod psychopatie,no mne to tak neprišlo. Záverečná scénka je síce hrozné peklo, jedna z najstrašnejších scénok aké som kedy videl. No skončilo sa to bez akéhokoľvek rozuzlenia a divák si nedokázal domyslieť ani koniec, motiváciu detí či ich myšlienkové pochody. Proste ako keby som bol ukrátený o ďalších 10 minút. Nie zlé ale viacmenej celkom prázdne. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne silný príbeh, ktorý sa v skutočnosti odohral v Liverpoole v r. 1993. Neprekážalo mi, že nedostanete žiadne vysvetlenie a predošlý život chlapcov je ukázaný len krátko a okrajovo. Nevadilo mi, že zábery boli dlhé a statické a dialógy sú také krátke, že v podstate nepotrebujete titulky. Toto dielo však na mňa pôsobilo ako zle zostrihaný študentský film. Možno tento príbeh natočí niekto inak... Aj tak predpokladám, že diváci zostali po filme prikovaní k sedadlám alebo predčasne ušli. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy mi došlo, co bude následovat, se mi téměř zastavilo srdce. Asi nikdy nemůžu pochopit takovou citovou prázdnotu, lhostejnost a surovost. Noční můra pro všechny rodiče. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Prípad poľskej podpásovky, kultivovane zahranej a namotanej. Uštedrí nejednu ranu do duše, ale najväčšiu dá v závere, ktorý už nechcem v živote vidieť! Ťažko znesiteľná bodka, na ktorú sa nedá pozerať (K.O.) a ktorá sa údajne ťažko natáčala. Sám mám 2ročného synka, myslím že je to jasné. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Manýristický vyprázdněný film pracující s mnohokrát viděnou rádoby observační metodou. Celý film vznikl jen kvůli drastickému závěru. Autor však nedokáže vystavět cestu a dostatečně objasnit motivace hlavních postav. Od začátku budovaný vztah postav vyvrcholí ve 2/3 snímku naprosto do ztracena. Samoúčelové členění do kapitol. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak thriller jo? Mrazivé a šokující jo? Snad na konci, když stojí kamera dostatečně daleko od hlavních protagonistů. Těch pět minut je brutálně surových i syrových, ale kvůli tomu nenazvu film thrillerem. Totéž scéna na WC dlouho před tím. Jak říkají Cimrmani, opona je hezká, ale ohledí se. Zde zase čumíme na dveře. A to celých 45 sekund. Škoda, že tento záběr nebyl delší, tak na dvě, či tři hodiny, aby si to mohl divák užít. Takto má po tři čtvrtě minutě utrum. No, ono jde stejně o víceméně o dialogový film, ve kterém je total mrtvo. Děti to sice zahrály dobře, ale to je vše. Ano má to dobrou kameru, jenže i to je málo. ()

Puppy 

všechny recenze uživatele

Film který budete nenávidět. Dle slov režiséra je varováním pro rodiče. Závěrečná scéna je inspirována skutečnou událostí, která se odehrála v Británii v devadesátých letech. ()

futuregm 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl takto drsný a syrově naturalistický snímek, který se zabývá dětskou krutostí. Svým minimalismem mi už v prvních minutách připomněl Hanekeho filmy, nejvíce asi Bennyho video. Přestože děj je poměrně prostý a přímočarý, vše vyvažuje dokonalá atmosféra, výborní dětští (ne)herci a hlavně závěrečná dlouhá scéna bez střihu. ()

Reklama

Reklama