Reklama

Reklama

Je to prašivka, k ničemu není… Ivan Trojan v příběhu o usilovném pátrání po Zbyňkovi, jenž se nevědomky otrávil nebezpečnou muchomůrkou zelenou... Bratři Zbyněk (I. Trojan) a Čenda (J. Hrubeš) nasbírají houby a udělají si smaženici. Ten večer pozvala matka Slámová (G. Wilhelmová) na večeři svého nápadníka – Bedřicha Pokorného (J. Vala). Starší syn Zbyněk ale nového partnera matky odmítá, a tak rozhořčeně odchází z domu. Pokorný ale poté zjistí, že chlapci snědli jedovatou muchomůrku zelenou. Mladší syn Čenda skončil v nemocnici a z nejhoršího je zřejmě venku, Zbyněk se ale před matkou schovává. Hledá ho i u jeho přítelkyně Květy (E. Čížkovská), mladí ale neotvírají – když už je ale její naléhání k „nevydržení“, vyjde z domu Květa, které se matka svěří s tím, že Zbyněk snědl jedovatého houby a musí do nemocnice. Nakonec odjede Květa se Zbyňkem na chatu, aby měli klid. Zoufalá matka se zlobí na svého partnera a vyčítá mu, že je to jeho vina. Kvůli němu starší syn odešel z domu a schovává se před ní a jde mu o život. Když začne být Zbyňkovi špatně, tak mu Květa prozradí, že matka říkala něco o jedovatých houbách… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Drama jak řemen. Zpočátku se celý příběh jeví jako banální rodinný konflikt, který na vážnosti a naléhavosti nabývá teprve Zbyňkovým neuváženým útěkem z domova. Přestože se do pátrání zapojí všichni, šance na přežití je nulová... Vedle mladinkého Ivana Trojana stojí za pozornost i herecký výkon Gabriely Wilhelmové v roli zoufalé matky. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Silně předramatizováno ve stylu obdobných TV her tehdejší doby. Účelem byla nejspíš osvěta, takže racionálnost nelze moc čekat. Za pozornost stojí mladí herci Trojan a Boudová, ale také vždy skvělá paní Rosůlková. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dvojznačný název filmu skutečně odkazuje na houby. Z osvětového filmíku o konzumaci jedovatých muchomůrek se stalo varování před tím, jak se chovat v situaci, kdy jde o zdraví či o život. Ale celkem dramatické a napínavé. Herci v hlavních rolích zvládli příběh parádně. Kromě otráveného Trojana byli výborní chlapi s černou jízdou nebo hodní senioři, hádající se o čajík či likérek. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Naprosto luxusní záležitost. Ze začátku to vypadá nemastně neslaně, ale pak je to herecký koncert všech zúčastněných. Věrně napsané dialogy, uvěřitelné herectví pánů herců. Příběh o lidském sobectví, aroganci a bezohlednosti. Jak příznačné pro dnešní dobu. I když konec zůstává otevřený, vyčkejte do konce titulků, zaposlouchejte se do zvuku na pozadí a sledujte světélko výtahu. Ale hlavně ten tón. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

V podstatě napínavý příběh o tom jak blbej Trojan z města sežere mochomůrku zelenou. U nás na Vysočině kolorit, každé léto v nemocnici Nové Město nacpáno těmito pitomci. Jenže ten příběh je překombinovaný a málo reálný. Např. jednání Rozsůlkové a Sklenčky. První by mě napadlo volat záchranku a oni ho vláčej ulicemi. To je potom jasný, že zhebne. Takových přehmatů ve scénaři je tam víc. Jediný klad to má: Není to nudné. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Trochu natahované a zřejmě proti úmyslu autorů až parodické v zobrazení lidské ignorance - hysterická Wilhelmová, starší senilní pár (Sklenčka, Rosůlková), dva "inženýři" v Avii, krásná ale hloupá dívka v podání Čížkovské, nesmyslně se chovající Trojan...zkrátka snad jediná normální je tam postava nevlastního otce (Vala). Jinak základní příběh jako takový dobrý - i se samotným, dobře zpracovaným závěrem. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Prosim Vás, ten chlapec pořád zvrací. Ja se bojím, že už to nevydrží! Ale vydrží! Všichni jsou stejní! Opíjí se, řadí a pak takle skončí! Ne né, je mu moc špatně. Aby ne! Víte, kolik toho ti mladí dneska v sobě mají? A nejen alkohol, taky drogy!" ()

rivah 

všechny recenze uživatele

V příběhu o otravě houbami bohužel převážil osvětový účel...Dobře obsazeno a zahráno, ale přehnaně dramatický příběh na to doplatil.(max.50%) ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Napínavý příběh, v němž se fatální náhody řetězí s lidskou nesnášenlivostí, hloupostí i lhostejnosti, ale i obětavosti, láskou a strachem. Otevřený konec nechává prostor k diváckému zamyšlení a doznění. I přes určitou schematičnost a moralizující apel se dá snímek sledovat ještě i dnes. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Když odečtu šedesát procent za ten konec, tak snímečku nezůstane vůbec nic. Nebudu spoilerovat, takže bližší vysvětlení se tu nedočtete, ale kdo viděl tak asi pochopí. Pan Trojan to zahrál poměrně slušně, zbytek také. Dějově to ušlo, takže veskrze bych hodnotil nadprůměrně, ale jak psáno výše, rezultát je takový jaký je. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

no mne to nijak nadšením nenaplnilo, mladý Trojan se mi zdálo, že je nucen k jiné herecké rovině, než která je mu vlastní a zdál se mi nepřesvědčivý, jakkoli ho mám jinak velmi rád. Paní Wilhelmová má myslím větší roli než zvládá a místy v hystericky vypjatých scénách a la Slávka Budínová zní falešně. Ne mockrát, ale místy ano. Vala je solidní, ale zase nemá dost prostor. Zápletka je sice čitelná od okamžiku kdy si kluci dělají smaženici, ale není špatná, jen zbytečně natahovaná - ještě ho vysadá dva zlodějíčci a pak ho najdou dva staří a ještě není v nemocnici a ještě ne atd atd Hlavní problém je podle mne herecký a možná režijní vedení je trochu jinde než zmíněné dvě postavy. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Až budu někdy chcípat na otravu houbama, chtěl bych mít vedle sebe protivnou, výčitkama  a posměškama zahrnující Čížkovskou, hysterickou, na ostatní vinu svalující Vilhelmovou a samozřejmě senilního bleskabráchu Sklenčku s jeho ořechovkou. ()

Reklama

Reklama