Reklama

Reklama

Ve venkovské lékárně dojde k mimořádné události. Vedoucí lékárny Sychra (J. Vinklář) zjistí, že někdo z pracovníků lékárny namíchal do masti namísto destilované vody peroxid. Během noční služby okamžitě svolá všechny zaměstnance na pracoviště. Vyjde najevo, že závadný lék byl již expedován čtyřem nemocným dětem, zdraví sice nemůže ohrozit, ale pro dítě je zátěží. Pátrání po vinících se zaměří na laborantku Lídu (J. Pokorná), poctivou pracovnici, která se k chybě hned přizná, použila neoznačenou láhev. Je ale zřejmé, že ve výměně destilované vody za peroxid má prsty ještě někdo jiný… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Některé bitvy jsou předem prohrané. Zvlášť, když je v nich člověk sám. Ale někdy také ne. Drama jedné (ne)obyčejné noci, která se stane prověrkou charakterů všech zúčastněných. Čas tu uplývá pomalu, s téměř vteřinovou přesností, díky tomu ale před divákem vyvstávají vzájemně kontrastní plastické studie lidí poznamenaných maloměstskou mentalitou, řevnivostí, dávnými křivdami. Před televizní kamerou je potom se všemi bolestmi, úzkostmi i pravdami přesvědčivě zhmotnili renomovaní herci v čele s Josefem Vinklářem, Věrou Kubánkovou, Jiřím Štěpničkou a Jaroslavou Pokornou. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevěrohodná výchozí situace. 1)  Možná jsem životem zkažený cynik, ale jen těžko si představuji lékárníky, kteří by v obdobné situaci vynakládali takové úsilí k nápravě (výměně léku), když nejde o život a konec konců ani o zdraví._____ 2)  Výstižně jsou zobrazeny detaily mezilidských vztahů._____ 3)  V příjemném hereckém obsazení jsem zaznamenal i 33letého velmi přitažlivého Vladislava Beneše, který hraje jako obvykle hajzla._____ 4)  Vidím to na slabé tři hvězdičky. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průřez různými charaktery lidí ve společnosti na sklonku minulého režimu. Lehká kritika prospěchářství, nezodpovědnosti, nezdravých vztahů, naproti tomu chvála rovného člověka. Se soudruhy to autoři nijak nepřeháněli, takže příběh by se mohl odehrávat téměř v jakékoli době. Nemyslím si ale, že by se viděné dělo ve skutečnosti, čekal bych "tutl". ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní inscenace z prostředí venkovské lékárny, kde došlo k chybě, neboť místo destilované vody byl do léku přimíchán slabý roztok peroxidu. Ačkoli tato kombinace nebyla životu nebezpečná, rozhodl se vedoucí lékárny Sychra (J. Vinklář) nalézt všechny zákazníky, kteří si přípravek zakoupili a vyměnit ho za správný. Během této noční akce se divák společně s Vinklářem seznamuje s charaktery jednotlivých zaměstnanců lékárny a způsobem, jakým si plní své povinnosti. Zkouška kvality z názvu snímku totiž nepopisuje jakost nějakého materiálu či chemické látky, nýbrž právě zkoušku odolnosti zaměstnanců proti stresu v mimořádných událostech a ochotu udělat pro kolektiv něco navíc. Nejvíce amorálnosti ve svém charakteru projevil J. Štěpnička, namyšlený a sobecký lékárník, který si dělal naděje na vedoucí pozici a který raději trávil noc v lékárně, zatímco jeho kolegové objížděli pacienty. Další výraznou osobou v této inscenaci byla V. Kubánková, starší lékárnice, jejíž syn začínal vztah se Štěpničkovou dcerou, což otec nelibě nesl. Dále se ve filmu M. Valové objevil povrchní V. Beneš, který onu chybu s peroxidem způsobil, své provinění se nejdříve snažil hodit na někoho jiného a přiznal se k němu, až když na něho poukázala jeho kolegyně. V menší roli se ukázal i V. Knop, který zahořel láskou ke své kolegyni J. Pokorné, jež opět nevybočila ze svého standartního a nezajímavého ztvárnění ublížené a zachmuřené ženy. Jedná se o jednu z mnoha zapomenutých televizních inscenací, které byly natočeny v 80. a 90. letech, nemám dojem, že by se v ní objevilo něco mimořádného, přesto mám podobné snímky dlouhodobě v oblibě a s klidným svědomím uděluji průměrné hodnocení. ()

Reklama

Reklama