Reklama

Reklama

1945: Krvavý mír

(TV film)
  • Velká Británie The Savage Peace (více)
Velká Británie, 2015, 58 min

Obsahy(1)

Po skončení druhé světové války docházelo ve středu Evropy k násilnostem na etnických Němcích. V Československu, Polsku a dalších dříve Němci okupovaných územích se v létě roku 1945 děla zvěrstva, o kterých se příliš nemluví. V dokumentu hovoří přímí svědci krvavých útoků, jejichž pachatele hnala silná touha po pomstě. Při vysídlování milionů Němců, často žen a dětí, většinou nevinných obětí rozhodnutí vítězných mocností, nejednali vítězové v rukavičkách. Tehdejší děti vzpomínají na krutosti, které se děly jim a jejich blízkým, a poskytují tak svědectví, při jehož poslechu tuhne krev v žilách ještě dnes, po více než sedmdesáti letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

tahit 

všechny recenze uživatele

Pohled na poválečné události optikou osobních výpovědí několika starých sudetských Němců, kteří označují viníky své bolesti. Z tohoto hlediska nemám pochyb o tom, že k těmto věcem došlo. Po zhlédnutí filmu by člověk mohl mít dojem, že po válce byli největší bestie Češi a nejvíce trpěli Němci. Ať už je chyba na straně zadavatele, nebo tvůrcích filmu, ale zcela účelově vybírají jen to, čemu se říká jednostranný pohled na věc. Zcela bylo pominuto, že především velká řada sudetských Němců se v třicátém osmém roce přiklonila k nastupujícímu fašismu, tím přispěla k rozbití a obsazení Československa. A to nemluvím o tom, co nám napáchali v Sudetech oddíly ordnerů a freikorpsu před válkou. Není bez zajímavosti, podíváme-li se na vyhnání Čechů ze Sudet (v letech 1938–1939), co by asi s námi, Čechy provedli, kdyby válka dopadla obráceně a Němci ji vyhráli? K tomu bych rád ještě zmínil, že na samém konci druhé světové války, Němci provedli hromadný masakr Čechů v Letovicích. A takových příkladů by se našlo mnoho. S odstupem více než sedmdesáti let je těžké hodnotit, co se stalo v těchto prvních dobách hned po osvobození. Buď jak buď, navzdory různorodosti rozličných názorů, je jisté, že dějiny píší vítězové. Základní nevýhodou principu kolektivní viny, že pod zorným uhlem spravedlnosti neobstojí, když bere do rukou osudy nevinných lidí. Nicméně důvody, které k odsunu vedly, lze hledat v nahromaděném potenciálu zla druhé světové války. Bez níž by k vysídlení německého obyvatelstva nikdy nedošlo. ()

Crocuta odpad!

všechny recenze uživatele

Ne - nechovali jsem se jako nacisté. To je prostě objektivní fakt, a jestli to někoho ze zdejších "uvědomělých" sebemrskačů "baví" nebo nebaví na věci nic nemění. A pokud někdo hodnotí a komentuje opačně, jeho znalost historie za mnoho nestojí. Podobným rozumbradům s neodbytnou potřebou udílet tomuto zoufale jednostrannému dokumentu 5* a sypat si popel na hlavu, vřele doporučuji publikace Jiřího Padevěta (který v pořadu mimochodem vystupuje) "Krvavé léto 1945" a naproti tomu knihu stejného autora "Krvavé finále"- srovnání zločinů obou stran konfliktu. Dále tituly Stanislava Motla "Válka před válkou" a "Svědek z cely smrti", Jana Tesaře "Mnichovský komplex" a (spolu s Josefem Serinkem) "Česká cikánská rapsodie" a celou řadu knih Radana Láška s tématikou krizových let 1938 a 1939, v neposlední řadě pak publikaci Ivo Pejčocha "Kolaboranti a váleční zločinci na pražském popravišti: Osoby popravené v průběhu retribučních procesů 1945-1948" (to aby se případný zájemce dozvěděl, jak se ve skutečnosti nacisté na našem území chovali) - po přečtení alespoň těchto několika výstupů SOUČASNÉHO, nikoliv komunistického výkladu moderních českých dějin se možná pár naivkům rozbřeskne a přestanou srovnávat nesrovnatelné. V "dokumentu" "1945..." jakoby ožíval duch Mnichova, britská nadřazenost, alibismus a snaha ukázat, že ti Čechoslováci přece jen nestáli za krev jediného britského vojáka a všechno je tak velice relativní... a že ten Hitler vlastně mohl mít i v lesčem pravdu :-(. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dosti krvavé detaily , ale pro mě pochopitelné. Také máme v rodině někoho v koncentráku. Třeba v takovém Bělorusku, kde válku nepřežil každý čtvrtý obyvatel po válce Němci vůbec nebyli. Asi měli důvod. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dokument, zabývající se poválečným odsunem etnických Němců z Československa a Polska. Předně je třeba říct, že film stojí jednoznačně na straně Němců, což je pro mě osobně docela problém. V žádném případě nepopírám, že se během odsunu děla zvěrstva. Nakonec unikátní dobové záběry to ukazují a své k tomu říkají i pamětníci z řad našich lidí včetně Medy Mládkové. Nicméně tvůrci se ani nesnaží pochopit, proč před řáděním Revolučních gard a jim podobných většinová veřejnost zavírala oči. Nikde ani zmínka o chování běžných Němců před záborem Sudet a v Protektorátu či na území okupovaného Polska. A takhle by se dalo pokračovat. Tudíž mě doslova nadzvedla poznámka, která odsun prohlašovala za největší etnickou čistku v dějinách lidstva. To mi přišlo jako neskutečná drzost. Stejně jako to, že samotné rozhodnutí o odsunu je tu označeno za zločin, byť ne přímo, ale použitou citací George Orwella. Těžké na hodnocení. Na jednu stranu mě to dost naštvalo, ale na tu druhou negativní emoce je v případě dokumentu lepší, než žádná. Proto volím zlatou střední cestu. 50% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

21.8.2017 som komentoval český dokument Božie mlyny, 2015 a vzhľadom k tomu, že tento dokument má úplne rovnaký scenár aj dej, využijem tie zásadné myšlienky z toho komentára nakoľko tu sa už nič nové vymyslieť nedá. Vždy keď sa objaví nový dokument mám určité obavy z jeho podania. A zvlášť keď sa jedná o tak citlivú otázku, ako je otázka odsunu Čechov z pohraničia, respektíve Nemcov z Čiech, Slovenska a Poľska. Nedávno som v jednom dokumente zachytil myšlienku, že Nemci si celú vojnu o svoj odsun koledovali. Len pár nezabudnuteľných dôvodov Lidice, Ležáky, Chatyň, Cimenná, Kalište, Kľak, Ploština, Javoričko, Prlov a mnoho ďalších. Dokument je vedený veľmi jednostranne a vôbec nie je snaha o korektnosť a vyrovnanosť v argumentácii. Takže ešte raz a poslednýkrát. Odsun Nemcov z Československa a Poľska vymyslelo skutočne Anglicko na Postupinskej konferencii ústami Churchilla (toho po prehratých voľbách v júli 1945 na konferencii vystriedal Clement Attlee) a ten presvedčil vlády ZSSR a USA aby to akceptovali ako výhodné riešenie. Píše sa tam aj o náhradách škôd.Výsledkom tohto riešenia bol pre všetkých záväzný protokol Postupimskej konferencie zo dňa 2.8.1945. Nútený odsun bol prevedený práve na jeho základe. Vtedajší prezident Beneš by nič nedosiahol keby tu nebola vôľa týchto svetových veľmoci.Takže je samozrejme, že Československo nemohlo Nemcov len tak vyhostiť. Samotný odsun logistický pripravila práve ich Medzispojenecká komisia v Nemecku. Nemci boli postupne a plánovite odsunutí do americkej a ruskej zóny, podľa presného plánu prevažne v priebehu roku 1946. Československo bolo vykonávateľom a teda nemá za tento odsun žiadnu právnu ani hmotnú zodpovednosť. Medzinárodná komisia dokonca vyslovila verejné uznanie Československu za humánne a kompletné prevedenie odsunu Nemcov (áno iste tam boli aj nejaké exscesy). Akékoľvek nároky ohľadom odsunu by mala nemecká vláda a skutočne poškodení Nemci uplatňovať u vtedajších víťazných mocnosti USA, Veľká Británia a Sovietsky zväz. Ale zmluvou zo dňa 26.5.1952, kapitoly 6, článku 3 a kapitoly 8, článku 1 a 3 Nemecko už nikdy si nemôže uplatňovať nároky vzhľadom k zabavenému nemeckému majetku.Z tejto zmluvy (respektíve z jej ratifikácii) je jasné, že všetok majetok jednotlivých Nemcov na území Československa prešiel do plného vlastníctva Československa a jeho občanov, ako povinná splátka na reparácie za všetky vojnové škody spôsobené Nemcami. Nemecko dokonca do dnes nezaplatilo Československu žiadnu náhradu za škody naviac a je teda dodnes obrovským dlžníkom Českej aj Slovenskej republike a nie naopak. Nie vždy to bolo tak pri rozhodovaní politikov v Čechách, či už to bol Havel, Nečas respektíve Schwarzenberg, môže byť z nevedomosti alebo, žeby nie? ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Mnohým se může dokument nelíbit kvůli postavení se na stranu němců, někomu se nemusí líbit díky jednostranosti pohledu. ... Nutno dodat, že dokonale objektivní tento snímek opravdu není, ale chtěl hlavně ukázat opačný úhel pohledu, než který většina lidí zná a vnímá, škoda jen, že se nezmíníli i o té stinější stránce němců, ale to už by zase zastínilo fakt, který chtěli ukázat. .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

otík 

všechny recenze uživatele

To nám zase britští historikové dali historickou facku! To jsou nám novinky, jak jsme se zachovali k Němcům žijícím na území ČSR a hlavně v Sudetech! Škoda, že nikdo nezmínil, jak se Němci zachovali před válkou k Čechům v Sudetech. Ale to nic, to jen výkřik do tmy. Tohle je hrozně zavádějící dokument, který vůbec nebere do úvahy poválečnou situaci, kdy VŽDYCKY akce vyvolává reakci. Nelze vůbec nic schvalovat na tom, co se po válce dělo, ale hodnotit to očima dnešního člověka a hlavně vzpomínkami sudetských Němců, je hrozně nefér. Vznikl tak hrozně tendenční dokument, což je velká škoda. Jinak dokument těží z mraky historických fotek a záběrů, které nejsou pro slabší povahy a i když je neférový vůči Čechoslovákům i Polákům, jako klad vidím to, že připomíná hrůzy, které se díky válce děly a připomíná všem žijícím v míru, aby si ho sakra vážili. ()

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

Někteří pamětníci si rádi vymýšlejí, na to je potřeba pamatovat. Takže by se na ně nemělo spoléhat jako na hlavní zdroj a je potřeba vycházet z faktů. Pro srovnání například Odsun z Brna... pečtěte si Německou verzi a pak oficiální verzi provedenou mezinarodním vyšetřovacím týmem po revoluci a zjistíte jak se věci mají :) ()

MaMitti

všechny recenze uživatele

Přidávám se k Morholtovi a Baldrickovi - přesně. Jedna z přeživších, křestním jménem Dorota, říká po všech těch desetiletí i nyní : nenávidím je, zabila bych je, zmlátila bych je a já nevím, co všechno....Jak to asi museli cítit a vnímat "vítězové" (kteří přišli o své bližní při stejných hrůzách, o jakých se vypráví v tomto dokumentu) bezprostředně po válce? Mluvit o prověřování morální stránky vítězů je možná zajímavé a snad i na místě, ale nepřijde mi to prostě fér. Co asi prožíval onen muž, kterého zmiňovaná Dorota uváděla, a o kterém jsme se dozvěděli, že mu nacisti zplynovali celou rodinu a zůstal jen on sám...? Ona by jednala i po těch desetiletí stejně jako on jednal hned po té, co dostal možnost (to samozřejmě neznamená, že to schvaluji, jen pro to asi dokážu snáz najít pochopení než pro tu "primární akci" ze strany Hitlera, která vyvolala bohužel tuto reakci). Nejde to hodnotit...jen se modlit, abychom nikdy nemuseli znova prožívat to, co naši předci... ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Těžko se vžít do myslí těch, kteří se zachovali jako nacisté, když celá léta byli svědky toho samého na vlastních spoluobčanech od nacistů, Němců, nebo řádné armády Wehrmachtu. Dnes už málokdo z nás má právo soudit odplatu, kterou Češi a jiné národy spáchali na obyvatelích Sudet a jiných míst obývaných etnickými Němci. Chtěli se pomstít za Auschwitz, Birkenau, Heydrichiádu a jiné násilnosti a jejich rádcem byla zlost, vztek a zášť. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se podíval spíše z doporučení. Moc tento druh dokumentů o odsunech Němců nemusím. Avšak jedná se o velmi povedený a hlavně, co je nejdůležitější, objektivní dokument, který poukazuje na to, že odsunuté Německé obyvatelstvo bylo více méně cílem nevzdělaných a závistivých Čechů přicházejících nebo pocházejících z pohraničí. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že lidské zhovadilosti je zcela jedno, jestli se nachází v mysli Němce, Japonce, Rusa či Čecha. Spousta lidí je schopna sklouznout k násilí a k páchání zvěrstev, pokud ví, že její činy zůstanou bez trestu. Jak to zazní na konci filmu - podoba míru je závislá na morálním kreditu vítězů. A je dobré nadzdvihnout i naši národní pokličku a podívat se pod ní, jakkoli to byl hořký a neradostný pohled. Ještěže máme i jiné hrnce, na jejichž obsah můžeme být naopak hrdí. Co lze dokumentu vytknout, je jeho příliš jednostranné zaměření - mělo tam být více srovnání s tím, jakých krutostí se dopouštěli Němci a Japonci na zajatcích a obyvatelích v zabraných územích. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Drazí čtyř a pěti hvězdičkoví uživatelé. Že se někteří Češi a Slováci chovali těsně po válce hrozně, to je samozřejmě fakt. Ale kritika míří na to, jak to tento dokument ukazuje. Bez pořádného kontextu (nelze to chápat bez toho, že Němci nejdřív vyhnali Čechy ze Sudet a pak je chtěli prostě vyhladit), leckde vyloženě účelově překroucené (ten masakr v Praze spáchali Sověti, ne Češi a odsun v Brně taky probíhal poněkud jinak), bez nějaké historické oponentury k pamětníkům, kterým je věřeno každé slovo, s prakticky výlučně německým pohledem na události atd. Ve výsledku jsme pak samozřejmě vypadali mnohem hůř než Sověti, což je naprostý úlet. O tom, jak si počínali při etnickém čištění východní části říše tam něco proniklo, ale většina sviňáren se ukazovala na Čechoslovácích a Polácích. Jenže ono se našlo i dost Čechů, kteří nevinné Němce bránili, což ten dokument taky neukázal, ale naopak tvrdil, že naprostá většina ostatních s tím nic nedělala. Jenže dokonce i moje rodina se snažila uchránit jednoho mladičkého Němce, který jim byl přidělen na práci. A např. při masakru na Švédských šancích se navzdory tomu, že většina lidí byla vyděšená, aby to od šíleného Slováka Karola Pazúra, který tam střílel i ženy a děti z vlastního národa, taky nechytli (místním, kteří s ním na tom nechtěli spolupracovat hrozil, že je postřílí), za ním vydala delegace, která žádala o ušetření alespoň žen a dětí. Poslal je do háje. Ale přes různé peripetie nakonec dostal od našeho soudu 20 let. Jen ho sovětský satrapa Kléma po dvou letech pustil... V Ústí se zase místní snažili zabránit masakru po výbuchu muničky (věřilo se, že to udělal Werwolf), 26 lidí z Rapšachu ve Vitorazsku zachránil kapitán Bartl před popravou, atd. Navíc byla řada událostí přímou a živelnou odvetou za nějakou německou (Podbořany, Leština), nebo šlo o likvidaci skutečných či domnělých esesáků (což se nijak nelišilo od toho, co dělali Britové a Američané po jejich zajetí). Často umírali dokonce i Češi (Tušť, Suchdol nad Lužnicí, jednotliví kolaboranti). U Postoloprt (odhadovaný počet obětí 763-2300) zase nevíme kolik z nich bylo Němců, protože mohlo jít o masové hroby židů a zajatců z místního koncentráku a pochodu smrti, po nichž se mrtví nenalezli. Samozřejmě násilí na civilistech vůbec nebylo morálně správné, ale takhle to téma prostě nejde zploštit, odtrhnout od tehdejší doby a postavit to na roveň nacismu. Zvlášť, když to samé probíhalo i v západní Evropě, např. ve Francii (v Alsasku obzvláště brutálně), což tu taky nezaznělo. Byl tehdy prostě strašný bordel a nenávist, což způsobili jednoznačně nacisté (a částečně Sověti) a právě pro to jsou takovéhle jednostranné relativizující dokumenty pěkný průšvih. PS: Ta německá paní, co by nejradši všechny Poláky předhodila psům ještě dnes, to byl zajímavý vhled do duše té doby.. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

"Baví" mě některé příspěvky, které tvrdí, že se Češi při vyhánění Němců nechovali jako nacisté. Sice jsem vyhnání nezažil, ale znám je z vyprávění z první ruky. Dalo by se říct, že můj život tyto události hodně ovlivnily. A mohu říct, že někteří Češi se opravdu chovali stejně, jako nacisté. ()

Neklan006 odpad!

všechny recenze uživatele

Celý velkoněmecký národ krvácel na bojištích za novou Evropu, vyčistil kontinent od neárijského póvlu a ty český bestie se takhle odvděčily... Nevděk světem vládne! ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná demagogie. Žádný historik, téměř žádný kontext, účelové vytrhávání z kontextu, drastické záběry využité ryze bulvárním způsobem (prostě jen účelově šokovat, opět bez kontextu, bez jasného faktického ukotvení), zkreslování i v českém dabingu (český komentář hovoří o deseti esesácích, přitom v německé výpovědi je jasně slyšet "zwanzig oder zwei und zwanzig"). Ahistorické bláboly jak vystřižené z historického prosemináře prvního nebo druhého semestru (odsun jako "největší etnická čistka"). Vše stylem teď byla podepsaná kapitulace, tak se budeme všichni chovat zas jako sluníčkoví lidé, bratři a sestry protkaní láskou a pochopením mezi jednotlivci i národy. Prostě neuvěřitelné. Neuvěřitelné, že by za takovýmto výtvorem bylo prosté idiotství jeho "tvůrců". Ale, jak praví klasik, nic není nemožné. Bohužel. PS: A ty "vlčí děti" na závěr, to už vážně připomínalo tévé nova v nejlepších letech. ()

Reklama

Reklama