Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského se odehrává za druhé světové války a pomocí malých lidských osudů dává konkrétní obsah pojmům hrdinství i zbabělost. Bezdětní manželé Čížkovi (A. Šišková a B. Polívka) se rozhodnou v roce 1943 ukrývat v tajné spíži svého bytu židovského uprchlíka Davida Wienera, syna Čížkova bývalého zaměstnavatele. Čížek si uvědomuje nebezpečí, do něhož přivedl svou domácnost i sousedy, avšak pomoc bližnímu v nouzi považuje za samozřejmou věc. Zároveň ale jako značně nehrdinský hrdina umírá strachy. Jeho osobní situaci značně zkomplikuje blížící se konec války, kdy mu hrozí nebezpečí jak ze strany Němců, tak i „poctivých“ českých spoluobčanů… (Česká televize)

(více)

Recenze (549)

Marci 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jeden z nejlepších filmů nejen o 2. světové válce, který kdy byl natočen. Už jen animovaný týdeník v úvodu, scény vážné i komické, postavy, které vůbec nejsou černobílé, závěrečná scéna smíření... A v neposlední řadě perfektně vybraná hudba, o hereckém obsazení ani nemluvě. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Film člověka zaujme svou atmosférou a dobou 2. světové války. Celkově se mi film vcelku líbil, ale že bych ho musel vidět ještě jednou ? Možná někdy. Bolek Polívka tady hraje vcelku dobrou roli a já nevím, ale mě to tak nenadchlo jak sem si myslel, že nadchne. Nebylo to špatné,ale místy mi to přišlo moc utahané. Celkově je film hodně dobrý, člověk se občas i zasměje, ale hraje to spíš na tu vážnější notu. Herecké výkony byly hodně dobré, hlavně co se Polívky a Šiškové týče. Děj je taky hodně zajímavý, jak už sem psal, se zajímavým závěrem, který hodně hraje divákovi na city. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

,,Co to ...??? No tak jsem se posral, no". Ani se mu nedivím, já bych se v jeho situaci podělala taky. Opět zde zabodoval Polívka za výrazné podpory Duška a Šiškové. Výborný námět, skvělý, dojemný film. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ani omylem! Dusné drama s období Protektorátu, které vrcholí neskutečným finálem! Nejlepší film Jana Hřebejka. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Asi už byl nejvyšší čas se znovu podívat i na tento film. Ona přece jenom zkušenost s videokazetou z hodin základní školy není úplně ideální podklad pro hodnocení snímku, a kdoví, jestli jsem to tenkrát aspoň viděl celé. Tak zvedám na krásné tři hvězdičky. Všechno tu funguje, jak má, dokonce i ta Šišková tu nějakým záhadným způsobem není vůbec špatná, ale když jen pomyslím, co s podobným tématem dokázali vytvořit Kadár a Klos, tak Hřebejkovo Musíme si pomáhat nikdy nemohlo mířit výš než do lehkého nadprůměru. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od Hřebejka takový posun, ale velmi příjemně mě překvapil. Polívka a Dušek jsou klasa, nejlepší je ale ten nacistický animovaný úvodník :-) Ferdam Mravenec mě dostal :-) ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající film, se všemi komentáři nelze než souhlasit, Hřebejk je v současnosti špička českého filmu. Od naprosté dokonalosti jej u mě dělí několik sice drobných, ale přece jen nepříjemných chybek jako až absurdně přehnané používání efektu roztřesené či rozmázlé kamery (to mě fakt vyloženě štvalo), nepochopitelný přehmat s Heřmánkem dabovaným Tesaříkem, Csongor Kassai mi taky zrovna nesedl. Ale celkově si tenhle film nominaci na Oskara určitě zasloužil. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Moc často se nestává ,abych u českého filmu byla do poslední chvíle napjatá, jak to dopadne. Ty dvě hodiny ve společnosti B. Polívky, A. Šiskové a J. Duška rychle utekly. Zajímavě jsou v tomhle filmu ukázáni Němci a hlavně "dobří" sousedé, kteří jsou přece Češi, ale své pohoršení dají najevo až za zavřenými dveřmi. Z několika momentů ve filmu mě opravdu zamrazilo. Vážně to natočili Češi? ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Mám radši filmy o válce, které jsou odlehčené jako je tenhle. Schindlerův seznam a Pianista byly skvělé filmy, ale už si je znovu nepustím. V tomhle filmu je humor. A Polívka s Duškem byli naprosto úžasní. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Je to sice velký hřích, ale hodnotím na základě zážitku před mnoha lety. Kdovíjak se mi to nelíbilo, vytáčel mě prdící Dušek (to jsem ho ještě neměl zafixovaného jako mistra ezoterického kýče) a záběry se sníženou snímkovou frekvencí. Pokud se na to ještě někdy podívám, možná zvýším hodnocení, ale v dohledné době to asi nebude. (1 184.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí bych nejraději snížila hodnocení, něco mi v tom ale přece jen brání. Moc mne potěšily a překvapily výkony Boleslava Polívky a Jaroslava Duška, tito dva herci dokázali, že nejsou pouze komiky. Konec filmu je rovněž velmi silný (tady vynikne například i pan Pecha). Dodnes jsem ale nepochopila obsazení Richarda Tesaříka (nevhodně nadabovaného Karlem Heřmánkem) a dost mi vadily taky časté hrátky s kamerou. Slabé 4*. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Myslím trochu přeceněný film, a to hlavně pro to, že je český a že tam hrají Bolek Polívka a Jaroslav Dušek. Nic proti nim, mám je taky rád, ale tady jim ty humorné sekvence moc nevycházely. Hodinu a půl se tak film potácí mezi vážným příběhem židovského uprchlíka Davida a scénkami buď naprosto absurdního (např. početí) nebo poněkud skřípajícího humoru (např. všechny návštěvy Duška). Občas byla snaha navodit vtipnou situaci tak toporná a účelově připravená až to připomínalo některé české kameňáky. Na druhou stranu pár fórů mě opravdu rozesmálo a ocenil bych i originální hudební doprovod. V závěrečné čtvrtině se rozjede šílená groteska, kdy je všechno naruby, ti dobří jsou najednou zlí, ti zlí jsou najednou ti dobří, nakonec každý má toho svého žida a všichni si přece musíme pomáhat. Snímek v závěru nasazuje hodně líbivý kabát a svádí k vyššímu hodnocení, ale když mám film hodnotit jako celek, tak víc jak tři a půl dát nemůžu. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Polívka hraje překvapivě vážnou postavu. Film je to dobrý, smutný, poučný. Pěkné scény, které nás zavedou do hnusné doby války a různých intrik a podlézavosti... Moc hezké, realistické, poučné, k zamyšlení... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Češi jsou komedianti; vždy, všude, a za všech okolností. (I když Němci často tvrdí, že Češi jsou pouze falešní.) Dušek a Polívka nehráli špatně, to vůbec ne, ale hráli ne to, co je třeba, ale to, co je baví, a to co umí. Jakou roli tu hrál režisér? Těžko říct! Odmysleme si onu těžkou dobu a dostaneme lehkou komedii a la Vladimír Slavínský. Pozn. 1: Škoda, že tu není (chybí) komentář rarohův* (oblíbený uživatel), myslím, že k tomu má co říct, bohužel to dosud tají. Na druhé straně JitkaCardova ***** (oblíbená uživatelka) se příliš zabrala do etického problému "Musíme si pomáhat", že na film už mnoho invence nezbylo. Oba tyto názory, ten první implicitní i ten druhý explicitní jsou samozřejmě zajímavé. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z druhé světové války. Působivé, ale lepší než Pelíšky to není(byť má lepší scénář). Stojí za zhlédnutí. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Vynikající film...rozhodně patří k těm nejpovedenějším českým. Hřebejk dokazuje, že je našim nejlepším současným režisérem. Příběh je dramatický a přesto umí svým osobitým způsobem pobavit i přes dobu, ve které se odehrává. Škoda, že podobných děl u nás nemáme více. ()

Související novinky

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama