Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Viděla jsem film jednou a stačilo. Pro mě to zase až taková bomba nebyla. Možná, kdybych ho viděla znovu, ale zatím mě až tak nevzal.

zlattucky

zlattucky (hodnocení, recenze)

Jeden z mojich najobľúbenejších filmov a podľa mňa aj jeden z najlepších českých filmov vôbec ! :-)) včera som pozeral, heh

jirka.jindra11

jirka.jindra11 (hodnocení, recenze)

Jasně nejlepší český film. Nechybí vtipné momenty, avšak považuji za dobrý ten anti-happy-end. Jasných 5 hvězd!

arizona_girl_01

arizona_girl_01 (hodnocení, recenze)

tenhle film se prostě neohraje ani po 150. opakování. vtipy typu "maminko, ty nám celá hoříš" zůstanou prostě nezapomenutelnými. pelíšky jsou prostě nadprůměrnou českou hořkou komedií, která dokáže pobavit jak mladé tak staré. Plně si zaslouží 95%...a nakonec pro mě nejsilnější moment z filmu: jednoznačně když jiří kodet hraje českou hymnu a pozadí je slyšel zvuk ruských letadel. tohle mě vždycky dostane...

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

V porovnání s dnešními rádoby komediemi je tohle skvost takže přecenovaný rozhodně né.

gemball

gemball (hodnocení, recenze)

Dnes už určitě legendární česká komedie odehrávající se v šedesátých letech. Pro mě jednoznačně nejlepší komedie a nejlepší Hřebejkův film.

DonGenero

DonGenero (hodnocení, recenze)

dalsi propagandisticky kousek. Bohuzel k takovym filmum az na vyjimky mam svuj nazor a je jedno zda se jedna o propagandu komunismu nebo kapitalismu vymyvajici lidem mozek . Kazda z tech stran se snazi tu druhou maximalne pospinit!

cuish

cuish (hodnocení, recenze)

Zajímavý, výstižný a vtipný, ale hlavně plný výborných hlášek na téma "jak to tenkrát bylo". Prostě klasika, na kterou se budu vždycky rád dívat.

Chloris

Chloris (hodnocení, recenze)

Velmi pěkný film se spoustou úsměvných a vyhrocených situací. Jako ve všech filmech podobného typu vždy politicky korektně odsouzeni sympatizanti doby minulé. Zde je však vystupňován i druhý extrém představovaný Jiřím Kodetem a prakticky nejrozumější postavy jsou děti nejvíce smířené se svým osudem... Výborný výkon jak Miroslava Donutila, tak Jiřího Kodeta.

Afarenziz

Afarenziz (hodnocení, recenze)

Aqualung. Komunismus jsem zažil jako malý chlapec, pravfa, ale moje rodina byla za komunismu silně persekuována a byla rozbita díky emigraci některých členů, takže komunismus se mne v tomto dotýká, jako téma je to nevyčerpatelné a děsivé skutečnosti které popisuje A. Solženicyn také formovaly m= představy, Jenže to nic nemění na faktu že je film podán jakožto snadné klouzavé sousto které do tématu nebodá tak jak by bylo třeba. Tedy slabota. Jinak Jethro tull je paráda to se musí nechat.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Afarenziz. Tak nevím, jestli by bylo lepší, než se znovu kouknout na film a snažit se uchopit to, co film sděluje nevyjadřovat se k němu.Čertví, který jsi ročník, a co jsi zažil, anebo, co jsi nezažil.Nicméně to, cos napsal-la nesedí a nepatří to ani do reality.

Afarenziz

Afarenziz (hodnocení, recenze)

Víte, je to slabota. jímá mne podezření že se větišna porevoluční filmové produkce spoléhá na jakýsi sociální apel a čerpá zvláště z tématu komunismu u nás. Je to opravdu smutný film, smutný tím, jak jak vystihuje malost našeho českého myšlení. Patos a laciný vtip mne neošálí. Vás ano?

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Jiří.K a krusty2 krásně poznali o co ve filmu jde. Na rozdíl od ostatních, kteří tak rádi nenávidí "komunismus", i když prd ví, co to vlastně komunismus je.

Podle mého názoru film je parodií na komunismus, ne jeho ztvárněním. Všechno co bylo před rokem 89 je prostě špatné a tak si z toho musíme utahovat.
Film je to pěkný. Ale jen pro starší generace. Těm mladším to akorát zkresluje představy o tom, co vlastně komunismus byl. A jak to tu za totality vlastně vypadalo.

U mnoha filmů dám zamyšlenku hvězdičku nahoru, u tohoto je film za 5, ale myšlenka filmu to sráží pro mne na 4. A ty 4 jsou ještě benevolentně za Donutila.

Idžick

Idžick (hodnocení, recenze)

Keby tu bola možnosť vybrať si jeden film, ktorému by som mohol pridať šiestu hviezdičku, s čistým svedomím by som volil Pelíšky :)

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Původně jsem nechtěl dát 5 *, ale za Kodeta (ač ho jinak moc nemusím) a jeho výstupy jsem nemohl jinak. Není nad to, když hraje sám sebe...

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

" To je tím ským se tahaáš, s niakým anarchistyckým bohémem rudým bolševickým nokem ! :D:D:D najnezabudnutelnejsia hlaska:D

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

ten film poznam naspamat...." Co je to tady za hnusnou máničku?, Myslíš Gagarinova bratra?" :D:D:D:D

Anardil

Anardil (hodnocení, recenze)

Rádoby přitažlivé, film imho těží jen díky zasazení doby. Nepříjemně se vnucuje a atmosféra "dramatu"o které by byla řeč je dle mého názoru příliš umělá. Většině komediálních scén jsem se rovněž nezasmál. Nicméně hodnotím dost s odstupem a celkově mě Hřebejkova tvorba příliš neoslovuje...

byfo

byfo (hodnocení, recenze)

No jkenom v jedný větě je tohle slovo použitý..............."Já si vlezu k tobě do pelíšku"fg

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama