Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 910)

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Neexistuje film, který bych viděl vícekrát. A zároveň není moc filmů, na které se rád znovu a znovu podívám. Třeba i dvakrát za den, když na to přijde... Herecké obsazení naprostých legend, za které jmenuji alespoň pro mne nejoblíbenějšího Jirku Kodeta samo o sobě předurčuje kvalitní film. Ale zároveň se ve filmu objevují i herečtí nováčci, u nichž se dalo očekávat, že vedle svých starších kolegů filmově vyrostou. Avšak nestalo se tak ani v nejmenším a my můžeme Jindřišku či Uzlinku vídat ve Velmi křechkých ordinacích anebo v podprůměrné, stupidní a nudné komedii... Nic to ale nemění na tom, že v naší kinematografii není lepší komedie. Tolik filmových hlášek rozhodně nenajdete v žádném jiném snímku. A znají je všichni, mladí i staří... Vedle vtipu je zde navíc i špičkový příběh, který nás stáhne o pár desetiletí zpět. Do doby, kdy jsem ještě zdaleka nebyl na světě. Ale když se ponořím do děje filmu, mám dojem, že se za to téměř půlstoletí zas tak moc věcí nezměnilo... Vše jen doplňuje nádherná hudba od Václava Neckáře... Není lepšího českého filmu, za tím si stojím. A stát si za tím budu, i kdybyste mi za to chtěli chrstnout vařící olej do ksichtu! 13.1.2010 - 99% ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Nejlepší porevulční film, kvatrilión tun humoru a neskutečné hlášky... Víš co, Sašo... Kdo se ptal na tvůj názor?... A komu tím prospějete?... Maminko, ty nám úplně hoříš... nikdy, nebo navždy... V naší elektrický troubě?... já, válečný invalida a hekám snad?... by mě zajímalo, kde soudruzi z eNDéeR... Rozkaz zněl jasně... ()

fandalehy 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z nejlepších ne-li nejlepší film. Velice autentická atmosféra šedesátych let a následného vtrhnutí vojsk SSSR, kterou jsem bohudík nezažil. Kodetův brilantní výkon (,,Proletáři všech zemí, vyližte si prdel.") spojený s gagy Miroslava Donutila ("A to jsem ti chtěl tu nástěnku svěřit..") dává základ znameníté tragikomedii. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Výtečný film z dob komunismu. K tomuhle filmu už bylo napsáno tolik komentářů, že psát navíc cokoli je znaprosto bytečné. Za všechny stačí jen moje dvě oblíbené hlášky.: "úkol zněl jasně, nepustit muže s koženou brašnou"...."by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu"..... Životní role pro Jiřího Kodeta ! ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Obsazení Miroslava Donutila do role lampasáka Šebka byla opravdovou trefou do černého - jeho "výchovné" metody a sázky se strýcem (B. Polívka) jsou dokonalé. Jen těsně v závěsu exceluje Jiří Kodet. Hřebejkovu slavnému filmu nemám moc co vytknout, přesto mě pocitově aktuálně 21. místo v žebříčku nejlepších filmů nesedí a nemohu se s ním ztotožnit. A to i přes perfektně vybranou hudbu - Slunečný hrob od Blue Effect = nádhera. ()

jda23 

všechny recenze uživatele

Niektore ceske filmy z cias po pade rezimu a rozdelenia Cesloslovenska su dokazom toho, ze stroj casu vo filme existuje. Jiří Kodet na Oscara ! ()

Mathiue1994 

všechny recenze uživatele

K tomu se nedá napsat nic víc než výborné obsazení herců. Rozhodně nejlepší česká komedie a pro mě osobně ke konci zobrazení největší tragédie, která nás kdy postihla. Naposled jsem pelíšky až do konce dokoukal ai před čtyřmi lety, protože mě zajímala jenom ta komediální část a ten zbytek jem neřešil. Když jsem je, ale nedávno dokoukal pořádně celé, ke konci jsem hltal každou vteřinu a každá ta vteřina mě ubíjela. Závěr zobrazuje nejhorší období, které Čr kdy potkalo a je zpracován doopravdy duchaplně a skvěle. ()

closed.eye 

všechny recenze uživatele

"Proletáři všech zemí světa... Vyližte si prrrdel...!" je krásná hláška. Člověk se jednoduše musí nahlas řehtat, ale představa, že podobná upřímnost bývala trestná, už tolik veselá není. Film natočenej s velkým nadhledem, veselej a smutnej zároveň. ()

AntiasKing 

všechny recenze uživatele

„Nok", „knedlik!" „Nok" ..... „KNEDLIK!" No nevím jestli je to zrovna nejlepší český film, ale bylo tam hodně povedených vtipů. Všechny nejlepší hlášky navíc sebral Polívka a tím se taky stal moji nejoblíbenější postavou v Pelíšcích (nebo je to prostě tím, že tak dobře a vtipně hraje). Jinak Donutil, ačkoliv ho moc nemusím, byl taky slušnej. No a Kodet samozřejmě výbornej. Ale celkově nevim no, místy jsem se u toho dost nudil. 75% BTW: Nepřipomíná vám Simona Stašová v některých pohledech tak trochu jako ten tlumočník Jabby Hutta na začátku Návratu Jediho? :D ()

m_a_c_a 

všechny recenze uživatele

Nejoblíbenější český film. Donutil, Polívka, Kodet, Dušek... prostě komik vedle komika. Přeměřování medvěda kodiaka, nabídka kvalitního sexu, Vyděržaj pianěr, diverzant na motocyklu a Maršál Malinovsky... ***** jak vyšitých. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Nebojím se říct, že to je jeden z nejlepších českým filmů. Hlášky už tak trochu znárodněly. Komedie o životě dřív... všichni se při filmu smějeme, ale přitom si uvědomujeme tu situaci, kterou by už nikdo nechtěl. A tolik skvělých herců pohromadě, to by v tom byl čert, aby tenhle film nebyl mega pecka! ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Pelíšky se jako jedny z mála (možná jediné) dokázaly přiblížit klasikám, jako jsou například Světáci nebo Limonádový Joe. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, jen těch hlášek! "Rozkaz zněl jasně, zastavit muže s koženou brašnou!" "Proč za sebe posíláš spojku, ty Koněve!!!!" :D Opravdu nezapomenutelný film. ()

Design 

všechny recenze uživatele

Pokus o vykreslení doby před okupací Rusama, a myslím že více než zdařilý. Pan Hřebejk to prostě trefil pro mě bezesporu Nejdokonalejší český film. Kdo z Vás by neznal. Tati Zabruč, Národil se .... Drž hubu, maršal Malinowski, Sašo jdi do prdele anebo řekl sem pět a myslel sem deset :D:D ... prostě je to pecka. ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama