Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 909)

Mystix 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako pro velkého fanouška české kinematografie zcela zásadní film. Velká vyjímka, která po roce 89 dosahuje kvality natočených filmů v 60. letech. Ba dokonce většinu z nich předčí. Výborný film, který je dokonale sladěný. Já říkám, že dobrý film se pozná podle toho jak silně dokáže u člověka vyvolat tu a tu emoci. Tento film nejen, že ji silně dokáže vyvolat, ale navíc jich dokáže vyvolat hned několik. Od velmi příjemného humoru, přes velmi sugestviní nostalgii až po krutou melancholii. Navíc je výborně sladěn s hudbou, kde každá píseň výborně zapadá do své chvíle ve filmu. Skvělá volba herců do jednotlivých rolí celý herecký koncert jen podtrhuje. Na závěr mohu říct jen bravo panu Hřebejkovi a Šabachovi a všem,kteří se na filmu podíleli. ()

MartCT 

všechny recenze uživatele

Už těch rádoby komedií z těhle dob mám po krk, nevím jestli se do toho nedokážu už vrátit, ale já se zasmál maximálně 2x a jinak se dost nudil, bohužel.. ()

Dexter666 

všechny recenze uživatele

Pri žiadnom filme sa mi nestalo, aby som sa zachádzal od smiechu (pri pamätnej lyžičkovej scéne) a pár minút na to plakal pri tom ako Jiří Kodet hral Kde domov můj. A stane sa mi to takmer vždy, keď ho pozerám. ()

Alex.89 

všechny recenze uživatele

"Víš co Sašo? Běž do prd*le". Tak tahle hláška mě provázela celou základní školou :) podle mě jeden z nejlepších českých filmů, který po revoluci vzniknul. Jinak část, kdy se v rádiu hlásí ruská okupace a Pan Kodet (R.I.P.) přitom hraje českou hymnu mi utkvěla v paměti na hoodně dlouho... ()

Honzad007 

všechny recenze uživatele

Už dlouhých dvanáct let tohle české veledílo hledá konkurenci. A výsledek je stále stejný, tedy nulový. Dosud nechápu, jak se mohlo Hřebejkovi (a nejen jemu) povést dát dohromady tak dokonalou hereckou skupinu, tak dokonalé a nezapomenutelné hlášky spojené s osudnou mrazivostí a úžasnými pointami. V žádném případě se nebojím prohlásit, že Pelíšky jsou dosud nejlepším českým snímkem, který jsem měl tu možnost zhlédnout. A mohu ho vidět pořád dokola! ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Dal bych čtyři už jenom kvůli tomu, jak to omílaj v televizi pořád dokola, ale za Kodeta tu pátou přidám, ten to snad ani nehrál... ()

Zeddi 

všechny recenze uživatele

Výborný film na danou dobu. Bohužel lidi, kteří se narodily už v době demokracie asi úplně nepochopí o co vlastně jde a humor podaný našimi předními herci jim asi prostě nedojde. ()

Mr.PeP's 

všechny recenze uživatele

V podstatě bych se mohl podepsat pod komentář KevSpy, jelikož s ním plně souhlasím. Je to bezpochyby česká klasika. ()

tubera 

všechny recenze uživatele

Pro mě bezkonkurenčně jeden z nejlepších českých filmů. Škoda,že takhle dobrých filmů se u nás točí tak málo.9/10 ()

M0rSalis 

všechny recenze uživatele

Vynikající česká dilmová klasika a i jeden z nejlepších českých filmů vůbec! Vynikající humor korespondující s tehdejším politickým stavem a událostmi. I po 150-tém shlédnutí dokáže stále rozesmát ... ()

yarghoul 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem tu dobu nezažila, pan Hřebejk dokázal to, že jsem si to dokázala představit, vžít se a vysloveně cítit tu atmosféru, jako kdybych ty léta zažila. Můj občanský průkaz mě jediný přesvědčuje, že jsem tu dobu opravdu zažít nemohla. scéna, kdy hraje polívka s kodetem hymnu na klavír mě pokaždý rozbrečí.. pro mě jeden z nejlepších českých filmů! ()

EnneX 

všechny recenze uživatele

Pro mě až moc přeceňovaný film, který mě moc neoslovil stejně jako ještě o dost slabší Pupendo. Mám rád Donutila a proto dávám 3 hvězdy, ale jinak je to asi tak slabých 50% ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama