Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Námětem pro celovečerní filmový debut šestadvacetiletého režiséra Jana Hřebejka se stala stejnojmenná „pamětnická“ povídka Petra Šabacha z knihy "Jak potopit Austrálii". Originální muzikálová komedie je situována do Dejvic konce 50. let, žijících poklidně svým „maloměstským“ způsobem ve stínu rudé hvězdy na špici hotelu Internacional. Do světa rodičů, náruživě žijících všedními starostmi, aby zaplašili tíži doby, a jejich ratolestí, jejichž tušení „světa venku“ podporuje exotický obsah popelnic zmíněného hotelu, vtrhne jednoho dne mladík Bejby. Nevinný pra-chuligán svým výstředním oblečením a vášní pro nezvyklé rokenrolové rytmy způsobí pozdvižení – mládež je nadšena a rodiče si zoufají. I když svérázný prorok je nakonec zničen (podobně jako mnoho jiných, kteří ukázali cestu), pro generaci kluků znamená jeho zjevení klíčový obrat v jejich životě... Jan Hřebejk, inspirován Vlasy M. Formana, svou výpověď o 50. letech spojuje s výraznou videoklipovou stylizací. Základní dějová linie se zcela přirozeně rozvíjí i v písních a suverénně realizovaných tanečních číslech. Zásluhu na zdařilém výsledku má spolupráce kameramana Jana Malíře, choreografa Josefa Prouzy a autora písní Ivana Hlase. Vesměs přesně obsazeným hereckým představitelům dominují Jakub Špalek, Martin Dejdar a Josef Abrhám. Zdařilý muzikál příjemně překvapil a nadchl řady příznivců. Získal Českého lva za nejlepší film roku 1993. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me teda zrovna dvakrat nechytlo. Par scen je sice fajn, obcas padne nakej slusnej vtipek a az na vyjimky jsou pisnicky chytlavy, ale jako celek se o nic extra nejedna. Obcas to na sebe moc nenavazuje, chvilema je film zmatenej, takze sem obcas vubec nevedel, co se to zrovna deje a navic slyset skoro ode vsech zpivat Ivana Hlase taky neni idealni. Navic docela slusnej Dejdar ma dost malo prostoru. Ale potesil me Abrham, jeho postava ma fakt hodne velkej vtipnej potencial. Ne, ze by to bylo vylozene spatny, jen jsem cekal vic. Lepsi 3*. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Český Lev 4 : Nejlepší film, Režie, Herec HR - Josef Abrhám, Hudba + Diváci . . . . . . . . . . Pro mně osobně nejlepší Hřebejkův film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ničím výjimečný muzikál předskakující prvnímu "skutečnému" Hřebejkovu filmu - Pelíškům. 65% Zajímavé komentáře: berg.12, Andreiko, Romario ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nejpochmurnější Hřebejk s Jarchovským a stylovej pre-Dušek Ornest. Pár písniček výborných, některé trapné, Abrhám často překvapivě nevýrazný, Dejdar zbytečně excentrický. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ale jo člověk by si trsnul, hudba fakt dobrá, ale ten příběh by byl na srazu slabejch docela za hvězdu. Díky sympaticky hrajícím hercům má u mně nakonec film tři hvězdy. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela určitě jde o zajímavý počin, hlavně ovšem z důvodu, že od Starců na chmelu byl tohle snad první "regulérní" muzikál u nás natočený (a jednoznačně první porevoluční). Dá se říci, že se vlastně vyvedl nad očekávání, jelikož z mladých tvůrců s tímto žánrem neměl vlastní zkušenost asi nikdo, tudíž lze Jana Hřebejka pochválit. Samozřejmě se nevyvaroval některých chyb, ale základní atributy muzikálů (jednoduchý příběh, líbivé melodie a zajímavé taneční scény) se mu podařilo poměrně dobře dodržet. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpodařenějších muzikálu co kdy v Česku vznikly. Šakalí léta se rychle stali legendou a rozhodně jsou startovní čarou pro (na české poměry) hvězdnou kariérou Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Po letech už se z filmu dříve opěvovaného stal spíše průměrný film, který nevyniká ani nešokuje. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Muzikaly mam rad, ale ty cesky mi proste k srdci neprirostly - zplacany pribeh, hudba sice uchazejici, ale na filmovem platne jako celek pusobi film velmi slabe. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jan Hřebejk, Petr Jarchovský .. Když mi bylo deset a startoval po českých kinech tento hudební film, byly slyšet jeho muzikálové písně všude. A tehdy se mi dokonce líbili a ne málo. Dnes to takové „hitovky“ nejsou a tak zbyl jen příjemný retro příběh o vlně rock’n’rollu u nás, kde nechybí zajímavé postavy (pro Abrháma mám slabost) a humorné scény. Každopádně, Hřebejk se alespoň režisérsky zahřál.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Natočit muzikál je ošemetná věc...a Janu Hřebejkovi se to bezezbytku podařilo... Sice tomu mnohé chybí k dokonalosti, ale na svou dobu a poměry v naší kinematografii je to malý zázrak... (Od Starců na chmelu už uplynulo opravdu hodně času...) Navíc Josef Abrhám tu předvádí jednu ze svých nejlepších komických kreací... Velmi silný režisérský debut... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pojmout tento příběh jako muzikál byla chyba. Normálně mluvené scény jsou už velice slibné, ale nic naplat, ještě to není ONO. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedený muzikál se skvělým Dejdarem a Abrhámem a úžasnou hudbou Ivana Hlase, který už svůj úspěch nikdy nezopakoval. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Za Hlasovu muziku, za skvělé herce, za Abrháma, který znovu nalezl chuť jídel, za velmi slušně vytvořenou dobovou atmosféru 4*. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé a místy docela nuda. Ale talent (Hřebejkův) už probleskuje. Přesto docela přeceňovaná záležitost. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...Zavilí Šakali... Promarněná šance na postkomunistický muzikál o komunistické době ranně rokenrólové... Jó nakolenanakolena... Tři a půl hvězdičky by bylo poctivé hodnocení - ale s odřenejma kolenama... Tak tedy tři šakaly... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemam rád muzikály. Navíc podle některejch těch týpků to vypadalo spíš na buzikál. Nicméně několik světlejších momentů se ve filmu našlo a Dejdar byl překvapivě celkem sympaťák (jinak ho moc v oblibě nemam). Jako celek je to ovšem naprosto o hovně. A písničky Ivana Hlase jsou otřesný. Ten by měl na tu kytaru mít snad zbrojní průkaz, protože poslouchat skoro 2 hodiny ty jeho sračky je snad horší, než dostat kulku do hlavy. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ještě ne úplně dokonalý debut Jana Hřebejka. Největší problém filmu je v tom, že je to muzikál. A aby se mi líbil muzikál, musí se mi především líbit hudba, která tam hraje. Což v tomto případě, ehm..no.. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Hřebejk měl k dispozici hromadu mladých talentů a několik zkušených pardálů v čele s Abrhámem, takže výsledek je lehkým zklamáním. Hudební čísla pod taktovkou Ivana Hlase mají drive, ale příběh nemá pevné základy ve scénáři. Zmatlat do sebe rebela, estébáky a blábolící mladistvé nestačí. ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama