Reklama

Reklama

VOD (1)

Mudbound je rodinnou ságou odehrávající se během čtyřicátých let na odlehlé farmě v Mississippi. V krajině rozlehlých polí, kde když zaprší, změní se celá oblast v jedno velké lepkavé bahniště. Farmu vlastní rodina McAllanů, která část svých pozemků pronajímá černošské rodině Hapa Jacksona (Rob Morgan). A jelikož se Evropou valí válka, z každé z rodin odjede nejmladší syn bojovat za oceán. Oba válku přežijí a vrací se jako skuteční hrdinové domů. Návrat však ani pro jednoho z nich není lehký. Jamieho McAllana (Garrett Hedlund) trápí noční můry a ve snech se často vrací do rozstříleného kokpitu svého bombardéru B-25, což řeší nadměrným pitím. Ronsel Jackson (Jason Mitchell), jenž byl za války tankistou, zase s hořkostí zjišťuje, že ačkoliv osvobozeným Evropanům barva jeho pleti nevadila, doma na rasistickém jihu je zase jenom špinavým negrem, který musí do obchodu chodit zadním vchodem a v autobuse jezdit jen v oddělení vyhrazeném "barevným''. Problém je v tom, že jako velitel Shermanu se za války odnaučil ustupovat a sklánět hlavu. To však nehodlají tolerovat místní bílí starousedlíci ani McAllanové... (Big Bear)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (89)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pevne verím tomu, že keby sa napísala lepšie prvá polhodina filmu, trochu pokrátila, tak by sme tu mali film z kategórie nezabudnuteľných. Nie je to prvýkrát, čo Američania natočili film o vojnových traumách, ale tentoraz sa k tomu pridáva ešte téma rasizmu, smilstva a nefunkčnej rodiny. Príbeh je postavený na klasickom pôdoryse antickej drámy a smeruje ku koncu, ktorý nečakáte, ale na druhú stranu, niečo podobné tušíte. Herecky je to úplná extraliga, O Jasonovi Mitchellovi určite ešte budeme počuť a Garrett Hedlund by si rozhodne zaslúžil viac pozornosti, než má teraz. Ďalší z filmov zaoberajúcom o probléme rasizmu v Amerike 30-tych a 40-tych rokov. Holt Mississippi. Ťažká doba, len pre tvrdých ľudí. Aj tak to bola pre nich skúška, ktorú ešte dlhú dobu potom nemohli vyhrať. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že už som chcel nejaký ten čas vidieť dobrý film z amerického prostredia, keď bol rasizmus ešte v plnom prúde. A "Mudbound" mi ho asi konečne priniesol. Nielen, že sa dočkáme veľmi dobrých postáv, ktoré budú mať zaujímavé životné momentky, no súčasne to dáva aj trošku iný uhol pohľadu, nakoľko som mal pocit, že Garrett Hedlund a Carey Mulligan nemali veľmi rasistické správanie voči ich čiernym susedom farmárom. Funguje to ešte aj v tom, že film nemá jedného rozprávača. Myslím si, že ich je minimálne 5 alebo 6. Každý povie určité aspekty príbehu a veľmi dobre to vytvára potom atmosféru. Lebo všetko dokážeme pochopiť z uhla pohľadu každého. A dobré je, že sa to k určitým momentkám nevracia a plynie dobre. Osobne asi poviem, že druhá polka filmu je zaujímavejšia ako prvá. Viac sa dostávame k zaujímavým momentkám, kde sa sústredíme na stretnutie Jamieho a Rosnela, ktorí boli obaja v druhej svetovej vojne. A Jamie sa absolútne nechce správať tak, ako by to od neho spoločnosť, a najmä jeho otec vyžadoval. A keď už sme pri ňom, tak otec našich bratov Jamieho a Henryho je neskutočne odporný človek, ktorého osud mi úprimne vôbec nevadil. Dokonca si myslím, že si to zaslúžil. Film občas pôsobí trošku natiahnuto a možno sme niektoré scénky nepotrebovali, ale na druhú stranu si myslím, že veľmi dobre rozpráva príbeh, dobre je natočený a má postavy, ktoré človeka udržia pri filme od začiatku až do konca. Rozhodne si myslím, že film je hodný vášho času. Hodnotenie: A- ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Výborné, chce se říci, že až Oscarově střižené drama, které svým syrovým a realistickým pojetím rasismu v jeho plné síle velmi věrohodně ilustruje mentalitu a pohnutky lidí, jak bílých, tak černých. Mudbound v sobě snoubí dvě "černobílé" životní linie, které jsou si vzájemně velmi podobné, ale přesto by nemohli být rozdílnější, což vyústí v postupně dávkovanou agresivní interakci s místními obyvateli a překvapivé a pevné přátelství mezi oběma válečnými veterány s mimikrami výborných herců Garretta Hedlunda a Jasona Mitchella. Snímek se rovněž může pochlubit skvělými hereckými výkony ve vedlejších rolích, což výborně vykresluje onu vcelku depresivní atmosféru poválečných let na americkém středozápadě. Snímek Mudbound bych tedy s klidným svědomím nominoval na Oscara minimálně v kategorii "Nejlepší Film", čímž rozhodně je i přes vcelku rozvláčný start. Avšak i přes tento drobný detail se jedná o výborné a komorní drama, které mohu s klidným svědomím jen doporučit. Skvělá práce! „Over there, I was a liberator. People lined up in the streets waiting for us. Throwing flowers and cheering. And here, I'm just another nigger pushing a plow.“ ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(19/2018) / Nekompromisne natočená dráma z amerického juhu. 134 minút neposkytne ani len jednu na oddych od depresívneho príbehu, ktorých sa isto podobných odohralo mnoho. Presný casting bol v tomto prípade nevyhnutný a musím povedať, že herci sú hlavným tromofom Mudbound. Uvidíme, či film zaujme v kategórii adaptovaný scenár, ale ja tu šancu vidím. (8/10) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Netflix vystrkuje drápky a za Mudbound dokonce shrábl i několik nominací na Oscary. Pro akademiky se jedná o atraktivní látku popisující nelehký život afroameričanů v cca polovině dvacátého století. Zároveň to, jak se vyrovnávají vojáci s návratem z Druhé světové války domů a tento pohled je také zpracován ze dvou stran. Té černošské a bělošské. Atmosfericky zajímavě zpracované, ale celkově mi nepřijde, že by šlo o něco výjimečného. Pouze kvalitně zpracované téma, které jsme kvalitně zpracované viděli už mnohokrát. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (4)

  • Když Ronsel Jackson (Jason Mitchell) nastupuje do auta Jamieho McAllana (Garrett Hedlund), je promočený na kost, protože venku leje jako z konve. V dalším záběru v kabině auta už však má košili naprosto suchou. (mkali)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana. Filmári však navštívili aj Budapešť. (MikaelSVK)

Související novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama