Reklama

Reklama

VOD (1)

Mudbound je rodinnou ságou odehrávající se během čtyřicátých let na odlehlé farmě v Mississippi. V krajině rozlehlých polí, kde když zaprší, změní se celá oblast v jedno velké lepkavé bahniště. Farmu vlastní rodina McAllanů, která část svých pozemků pronajímá černošské rodině Hapa Jacksona (Rob Morgan). A jelikož se Evropou valí válka, z každé z rodin odjede nejmladší syn bojovat za oceán. Oba válku přežijí a vrací se jako skuteční hrdinové domů. Návrat však ani pro jednoho z nich není lehký. Jamieho McAllana (Garrett Hedlund) trápí noční můry a ve snech se často vrací do rozstříleného kokpitu svého bombardéru B-25, což řeší nadměrným pitím. Ronsel Jackson (Jason Mitchell), jenž byl za války tankistou, zase s hořkostí zjišťuje, že ačkoliv osvobozeným Evropanům barva jeho pleti nevadila, doma na rasistickém jihu je zase jenom špinavým negrem, který musí do obchodu chodit zadním vchodem a v autobuse jezdit jen v oddělení vyhrazeném "barevným''. Problém je v tom, že jako velitel Shermanu se za války odnaučil ustupovat a sklánět hlavu. To však nehodlají tolerovat místní bílí starousedlíci ani McAllanové... (Big Bear)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si samozřejmě o to koledoval, četl jsem v zámoří o filmech s potencionálem na Oscara a tohle je jeden z nich a abych řekl pravdu, zatímco černošské drama od Katryn Detroit mně chytilo, tohle už mně přišlo vysloveně jako oscarové žebráctví, podívejte akademici mám film o utisklých černoších, kolik mně dáte Oscarů ? Ten příběh byl hrozně rozveklý, některé dialogy a scény jsou opravdu čistě pro akademii nikoli pro diváka, děj ani neposouvaj ani nedramatizují, ano stodolní scéna mně chytla, koho ne, ale jinak nic, co už člověk neviděl se nekoná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Totálně vzorové drama z amerického venkova na konci druhé světové války, ve kterém je úplně všechno, za co by americká historie vůbec neměla být hrdá. Hloupí a arogantní vidláci, rasisti, černoši a s tím vším spojený ku-klux klan, který se tu projeví jen tak mimo řeč, aby se neřeklo. Tvůrci, podle mě, naprosto vzorově představili jeden výrazný rodinný příběh na zdejších plantážích, ve kterém se promítlo úplně všechno. A jelikož tvůrci nebyli zaujatí, tak tu hlavní postavy docela slušně drtí pod náporem okolí, kterého bych nikdy nechtěl být součástí. Lidskej humus, na který se hodně těžce kouká. Těžce proto, že na něm nic hezkýho není. Na druhou stranu jsem se nenudil a postavy, které tu ztvárnili Hedlund, Mulligan a Clarke měli něco do sebe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Drama, které nepřekvapí, ale emoce vyvolá bez problému. Akorát mi tam nesedělo úplné finále. Nalepit minutovej cukrkandl na film, kde se všichni celou dobu maj na hovno nepůsobí vůbec věrohodně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Naštětí žádný midcult, ale poctivá oscarovka nabitá emocemi. Interakce Garrett Hedlund - Jason Mitchell to ve druhé půli parádně nakopla až k srdceryvnému finále. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Parádní filmy o tom, jak život není (nebyl) fér snad nikdy úplně neomrzí. A taky jsem rád, že je MUDBOUND namísto vyčpělé éry otroctví posazen až daleko za období Rekonstrukce a zákonů Jim Crow, na segregovaný Jih okolo druhé světové a tak dobře ilustruje návrat mnohých barevných hrdinů zpět do "bahna" starých, hluboce zakořeněných poměrů a pravidel. Film je navíc skvěle vyprávěn, trpělivě a z různých perspektiv, má pár neokoukaných hereckých es (Mitchell, Banks, Clarke), ale co mě tu hlavně těší - nemám pocit z další prvoplánově plytké black lives matter fňuk-fňuk agitky. Tady v tom je silný příběh o Americe. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Rozjíždí se nesmírně pomalu, až by se mohlo zdát, že pojede po prověřené trase rasistických klišé. Mudbound, který má v distribuci streamovací gigant Netflix, však dokáže překvapit, když po polovině zhutní a nalezne originální drama v srdci prověřené látky z buranského amerického venkova 40. let minulého století. Brilantní herecké výkony všech zúčastněných se snoubí s vychytralou komparací americké a evropské společnosti své doby, ze které s přibývajícími minutami čím dál více mrazí. A to až do nesmlouvavého závěru o tom, že někdy je válka lidštější než samotná rodná hrouda, ze které je lepší prchnout, než utonout v jejím bahně. [TIFF17] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivé, zemité dramo ze čtyřicátých let USA, kde kromě válečného konfliktu stále doznívá syndrom rasové nesnášenlivosti a "nevolnictví". Je tam načrtnuto několik závažných témat a hlavní postavy podstupují několik zásadních interakcí a rozhodnutí z toho plynoucích. Je zajímavé, že přesto, že to má tématicky i režijně na první dojem celkem slušné oscarové ambice, nebuší to na dveře akademikům stylem "točímé naléhavé téma, dejte nám ceny", jak to maj někteří jiní tvůrci ve zvyku. Zřejmě ale první polovina a sladší finále rozhodlo o tom, že se senzace dít nebude. Je to pochopitelné, jelikož zkrátit na začátku 20-30 minut dialogů, bude to o hvězdu výš. Vazby hlavních postav by to nepřetrhalo a svižnější tempo by tomu prospělo. Postava otce (Jonathan Banks) se extrémně podobá svým totálně zlým a zákeřným naturelem postavě otce v Plesu Příšer. Tedy úpadek lidského ducha a zdravého rozumu. Na vyvolání negativních emocí senzačně účinný a spolehlivý prostředek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podobných příběhů jsme tady měli už nespočet. Dvě rodiny, mnoho osudů, žádný ovšem nejde úplně do hloubky. Některé postavy jsou odfláknuté, k jiným nás tvůrci prostě nepustí. Nikdy nejdeme úplně na dřeň, ani v závěru ve stodole režisérka (samozřejmě černošská) nevymáčkne pořádné emoce. Řešíme postavení žen ve společnosti, rasismus, hluboce zakořeněné poměry, démony z válečných bojů. 40. léta. Hitler dává všem jasně najevo, jak velká je jeho moc. Japonci nečekaně udeřují. A kdesi v Mississippi dvě rodiny farmaří. Jedna bílá, druhá barevná, jak je tehdy titulovali. Férově se k ní nechovají ani poté, co jejich syn pomůže osvobodit nejen Evropu od fašistické nadvlády, dál je tím špinavým negrem, který nemá co dělat na místě spolujezdce a nedej bože, aby měl poměr s bílou dívkou. Stopáž je přepálená, mnohé scény bych zhutnil, jiné vynechal. Herecky velmi slušné. Možná to může zapůsobit na nějaké akademiky, jsem ale přesvědčený, že bez přidané hodnoty tohle dílko brzy upadne v zapomnění. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se tady na někoho byť jen na moment usměje štěstí, či si snad na letmý okamžik užívá radosti života, nemohl jsem v těchto scénách ani na chvíli přestat myslet na to, čím zlým bude na konci všechno dobré nespravedlivě vyváženo... Silná káva, která spolehlivě zacvičí s emocemi! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie, aspoň ja to tak vidím, pretože o filme som nepočul ani zmienku, nevidel trailer a som prekvapený ako málo užívateľov film zatiaľ videlo. Milujem prepracované rodinné ságy, je tu viacero veľmi zaujímavých postáv a každá z nich dostáva slušný priestor. Najviac si cením reálnosť. Film je podaný bez príkras, bez nejakých umelých a ťažko uveriteľných situácií, jednoducho film zo života i keď s tragickým koncom, ale ten sa dal podľa miesta odhadnúť. Že sa objaví i Ku-klux klan som nepochyboval, v tom období boli ešte stále dosť silný. Postava mladšieho syna , ktorého výborne zahral Garrett Hedlund bola skvelá, celkovo veľmi sympatický herec, ktorý sa po mnohých malých vedľajších úlohách môže po tomto naozaj odpichnúť a posunúť k slávnejším kolegom. Jediné mínus je, že vo vojnových scénach bolo cítiť nedostatok financií, ale i tak sa s tým statočne popasovali a výsledok neurazí i keď aspoň jeden poriadny letecký súboj by ma fakt potešil. Napriek tomu skvelý film, ktorému okrem toho nemám čo vytknúť. Plný zásah. 100%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pevne verím tomu, že keby sa napísala lepšie prvá polhodina filmu, trochu pokrátila, tak by sme tu mali film z kategórie nezabudnuteľných. Nie je to prvýkrát, čo Američania natočili film o vojnových traumách, ale tentoraz sa k tomu pridáva ešte téma rasizmu, smilstva a nefunkčnej rodiny. Príbeh je postavený na klasickom pôdoryse antickej drámy a smeruje ku koncu, ktorý nečakáte, ale na druhú stranu, niečo podobné tušíte. Herecky je to úplná extraliga, O Jasonovi Mitchellovi určite ešte budeme počuť a Garrett Hedlund by si rozhodne zaslúžil viac pozornosti, než má teraz. Ďalší z filmov zaoberajúcom o probléme rasizmu v Amerike 30-tych a 40-tych rokov. Holt Mississippi. Ťažká doba, len pre tvrdých ľudí. Aj tak to bola pre nich skúška, ktorú ešte dlhú dobu potom nemohli vyhrať. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprosto luxusní záležitost. Věrné, uvěřitelné, bez příkras a patosu. NETFLIX se sakra vytáhnul! Tohle je za 5 lahví whisky - bez debaty. * * * * * ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Snímka režisérky a scenáristky Dee Rees nie je žiadnou dokonalou drámou, ktorú by ste museli odporučiť všetkým vašim známym, ale pokiaľ vám svojim typickým prerozprávaním príbehu a zaujímavou témou sadne hneď na začiatku, budete s ňou nadmieru spokojní. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

"Vyzerá to tak, že i také zlo akou vojna bezpochyby je, v sebe skrýva niečo pozitívne. Niektorým zabednencom dokáže otvoriť oči a zmeniť ich k lepšiemu, aby sa tak na svet mohli pozrieť novým, lepším pohľadom..." V Európe hrdina, v Amerike iba podradná bytosť - to stojí za zamyslenie... Asi takto nejako má vyzerať filmové spracovanie témy rasizmu - bez zbytočného pátosu a vyplakávania. Pritom úvod snímku ma moc nenadchol, chvíľu trvalo kým som si na tú mierne chaotickú skladbu príbehu na báze prítomnosti doplnenej o záblesky minulosti jednotlivých postáv zvykol, ale po pár minútach sledovania by som už nemenil. Z tohto pohľadu ide určite o netuctovú záležitosť. Navyše i v technickej rovine úroveň snímku príjemne prekvapila, hlavne kamera a zmysel pre farebnosť, radosť pozerať... To sa samozrejme prejavilo i na skvelej dobovej atmosfére zapadnutého amerického vidlákova kdesi v Mississippi, kde všadeprítomné bahno vyteká ešte aj z uší. Čo sa týka hercov, tak aj napriek tomu, že išlo predovšetkým o neopozerané, menej známe tváre, tak klobúk dole, všetci zahrali vynikajúco, vôbec by som sa nečudoval, keby dali niekomu z nich oscara. Tiež sa mi páčilo ako príbeh v emotívnej rovine postupne gradoval a naberal na sile, pričom koniec ma už pocitovo skoro prevalcoval. Hlavne keď si zoberieme tú peknú myšlienku, ktorá ma na záver napadla. Keby nebolo toho mierne ťažkopádneho úvodu, kde som istý čas ani len netušil na aký klenot sa to nakoniec zvrtne, tak dám plný počet. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý ma chytil od úvodnej scény na bahne poľa a pustil až pri záverečných titulkoch. Má síce pár zbytočných miest (ako napríklad nabúchanú chudobnú ženskú s kudlou v ruke, ktorá mi od prvej chvíle, čo sa objavila na scéne, pila iba krv), kôli ktorým ma to nepustí s hodnotením vyššie, ale za to vás to absolútne nemusí od plného počtu odradiť. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Na papíře se Mudbound může zdát jako suchý příběh z dnes již rutinně zobrazovaného rasistického jihu Ameriky. Opak je pravdou, protože lidskost tohohle příběhu z něj dělá silnou podívanou bez stereotypů nebo nějaké snahy vzdělávat. Dee Rees se podařilo natočit film o odvaze a přátelství ve tváři nenávisti a předsudků. Film se rozjíždí pomalu a občas jsem si říkala, co mají všechny tyhle postavy společného. Ovšem tenhle čas slouží k nastavení filmového pódia, abyste v poslední třetině dostali emocionální ránu, díky které do sebe celý příběh perfektně zapadne a vy se ať chcete nebo ne zamyslíte nad stavem dnešního světa. Garrett Hedlund je jako Jamie trpící PTSD vynikající. Jason Mitchell je mu skvělým parťákem bez jediného slova dokáže vyjádřit tisíc slov. Film, co bude mít ještě hodně co říct během oscarové sezóny a právem. /LFF 2017 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že už som chcel nejaký ten čas vidieť dobrý film z amerického prostredia, keď bol rasizmus ešte v plnom prúde. A "Mudbound" mi ho asi konečne priniesol. Nielen, že sa dočkáme veľmi dobrých postáv, ktoré budú mať zaujímavé životné momentky, no súčasne to dáva aj trošku iný uhol pohľadu, nakoľko som mal pocit, že Garrett Hedlund a Carey Mulligan nemali veľmi rasistické správanie voči ich čiernym susedom farmárom. Funguje to ešte aj v tom, že film nemá jedného rozprávača. Myslím si, že ich je minimálne 5 alebo 6. Každý povie určité aspekty príbehu a veľmi dobre to vytvára potom atmosféru. Lebo všetko dokážeme pochopiť z uhla pohľadu každého. A dobré je, že sa to k určitým momentkám nevracia a plynie dobre. Osobne asi poviem, že druhá polka filmu je zaujímavejšia ako prvá. Viac sa dostávame k zaujímavým momentkám, kde sa sústredíme na stretnutie Jamieho a Rosnela, ktorí boli obaja v druhej svetovej vojne. A Jamie sa absolútne nechce správať tak, ako by to od neho spoločnosť, a najmä jeho otec vyžadoval. A keď už sme pri ňom, tak otec našich bratov Jamieho a Henryho je neskutočne odporný človek, ktorého osud mi úprimne vôbec nevadil. Dokonca si myslím, že si to zaslúžil. Film občas pôsobí trošku natiahnuto a možno sme niektoré scénky nepotrebovali, ale na druhú stranu si myslím, že veľmi dobre rozpráva príbeh, dobre je natočený a má postavy, ktoré človeka udržia pri filme od začiatku až do konca. Rozhodne si myslím, že film je hodný vášho času. Hodnotenie: A- ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Krásný vhled do problematiky rasismu, trochu jsem zavzpomínal na American History X. Jižanská atmosféra a drsný život farmářů v poválečném období, kdy to neměl lehké vůbec nikdo, natož pak afroameričani. ()

Související novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama