Reklama

Reklama

VOD (1)

Mudbound je rodinnou ságou odehrávající se během čtyřicátých let na odlehlé farmě v Mississippi. V krajině rozlehlých polí, kde když zaprší, změní se celá oblast v jedno velké lepkavé bahniště. Farmu vlastní rodina McAllanů, která část svých pozemků pronajímá černošské rodině Hapa Jacksona (Rob Morgan). A jelikož se Evropou valí válka, z každé z rodin odjede nejmladší syn bojovat za oceán. Oba válku přežijí a vrací se jako skuteční hrdinové domů. Návrat však ani pro jednoho z nich není lehký. Jamieho McAllana (Garrett Hedlund) trápí noční můry a ve snech se často vrací do rozstříleného kokpitu svého bombardéru B-25, což řeší nadměrným pitím. Ronsel Jackson (Jason Mitchell), jenž byl za války tankistou, zase s hořkostí zjišťuje, že ačkoliv osvobozeným Evropanům barva jeho pleti nevadila, doma na rasistickém jihu je zase jenom špinavým negrem, který musí do obchodu chodit zadním vchodem a v autobuse jezdit jen v oddělení vyhrazeném "barevným''. Problém je v tom, že jako velitel Shermanu se za války odnaučil ustupovat a sklánět hlavu. To však nehodlají tolerovat místní bílí starousedlíci ani McAllanové... (Big Bear)

(více)

Recenze (89)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Super herecká posila, ale ten film byl prostě sorry nudnej.. Táhlo se to, kecy uspávali a jedno malý "vyvrcholeníčko" pět minut před koncem mě nijak nevzruší. ()

classic 

všechny recenze uživatele

N-E-T-F-L-I-X ( americký poskytovateľ internetových streamovaných médií na požiadanie... ) je akurát vo veľkej MÓDE. Majú nízke rozpočty, a filmy nie sú distribuované do kín po celom svete, ako je tomu zvyčajným, hollywoodskym, komerčným snímkom, ktoré sú schopné k prvému, premiérovému víkendu zhltnúť len v Severnej Amerike, aj cez 4000 kinosál na jeden záťah. To sú astronomické cifry, ktoré sa napríklad týkajú najnovších STAR WARS. Ak môžem ešte dodať, z tejto „tvorivej, stolárskej dielne” ma asi najviac zaujal film : BEASTS OF NO NATION, kde herec IDRIS ELBA podal fenomenálny herecký výkon, na aký sa nezabúda. O taktiež pozoruhodné herecké výkony nie je núdze ani v tomto snímku s názvom MUDBOUND, ktorý by sa dal preložiť do slovenčiny rôznymi spôsobmi, ale pre istotu sa nebudem v tom vŕtať, lebo každý divák si to môže vyložiť inak. V rasisticky naladenom štáte na juhovýchode USA - Mississippi sa to dávno aj po zrušení OTROCTVA ( 1865 ), “v hádam že modernejších 40. rokoch, 20. storočia” , tesne pred útokom na PEARL HARBOR ( zatiaľ sú stále neutrálni ), neustále hemží abnormálnymi, nenávistnými pohľadmi a náladami zo strany BELOCHOV na už minulosťou bičovaných černochov, ktorých priviezli z AFRIKY, aby si tu z nich spravili novodobých otrokov. Síce doba už o niečo pokročila, ako takmer pred nejakými cca 80. rokmi, ale taktiež to má v sebe istý, určitý háčik. Dajte vedľa seba DVE farmárske RODINY ( bielu a čiernu ), keď jedna z nich je poddajná tej druhej, a KONFLIKT je už len otázkou času, kedy k nemu príde... ? Každý po jednom členovi z rodín bude povolaný do TANKU a na OBLOHU. Po vrátení sa do „vlasti ” , sa onedlho Ransol Jackson opätovne presvedčí, že zatiaľ, čo bol preč, a zachoval sa hrdinsky, tam ho uznávali, tu ho majú len za „čiernu hubu” , čiže nič sa NEZMENILO. Pomocnú ruku mu podáva Jamie McAllan, ktorý jednak patrí k spomínanej, nadradenej rodine, ale aj bol účastníkom bojov druhej svetovej vojny, keď mu podľa neho Pán Boh zachránil v KOKPITE život, a odteraz chce urobiť hocaký dobrý skutok. Bohužiaľ, kamarátiť sa s černochom, nebolo v tej dobe extra populárne, čiže jeho rasistický TATKO povolá kamošov "Bielych rytierov" ... Výborný film, ktorý má vo svojom OBSAHU - viacero rozprávačov ( postáv ), ktorí / é sa vyjadrujú k hlavnému dejstvu. Atmosféra je zvláštnym spôsobom obalená do nepríjemného pocitu. V samotnom úvode sledujem, ako bratia kopú „niekomu” hrob. V retrospektíve sa dozviem komu, a prečo, čo je za tým ? Celý herecký ansámbel podáva svedomité a ukážkové výkony, dominujú najmä : Garrett Hedlund, Mary J. Blige, Carey Mulligan a tatko Jonathan Banks. Perfektná réžia režisérky Dee Rees a kamera kameramanky Rachel Morrison. Možno sa javí, že sa pozerám na čosi strhujúce, čo aj z časti je pravdou - nefalšovanou. Pri spätnom pohľade ? Dobré... A ničím extra odlišujúce to nie je. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film natočený čisto pre Oscary. Rasová problematika, vyhrotené situácie, nekonečný smútok a niektoré silné herecké výkony. Jonathan Banks by konečne mohol byť nominovaný na nejaké ocenenie, úlohu debilného rednecka z Mississippi zvládol dokonale. Inak ale mnou film veľmi neotriasol, okrem scény mučenia černocha v nejakej stodole. Inak dosť negatívny film, nie je tam ani trochu radosti. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Typická past na akademiky, u které bych čekal větší úspěch v nominacích, ale prosím, Netflixu to přeju. Nemyslím si, že je to režijně úplně zvládnuté. Taková sága by se možná hodila více na seriál, protože je to roztahané a ještě k tomu je tam tolik postav, že málokterá z nich má takový prostor, aby nebyla načtrtnutá jen povrchově. Herecky se to daří, vizuál výborný. Jen se prostě neubráníte pocitu, kolikrát jste něco takového viděli, a to u filmu rád nemám. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Výborné, chce se říci, že až Oscarově střižené drama, které svým syrovým a realistickým pojetím rasismu v jeho plné síle velmi věrohodně ilustruje mentalitu a pohnutky lidí, jak bílých, tak černých. Mudbound v sobě snoubí dvě "černobílé" životní linie, které jsou si vzájemně velmi podobné, ale přesto by nemohli být rozdílnější, což vyústí v postupně dávkovanou agresivní interakci s místními obyvateli a překvapivé a pevné přátelství mezi oběma válečnými veterány s mimikrami výborných herců Garretta Hedlunda a Jasona Mitchella. Snímek se rovněž může pochlubit skvělými hereckými výkony ve vedlejších rolích, což výborně vykresluje onu vcelku depresivní atmosféru poválečných let na americkém středozápadě. Snímek Mudbound bych tedy s klidným svědomím nominoval na Oscara minimálně v kategorii "Nejlepší Film", čímž rozhodně je i přes vcelku rozvláčný start. Avšak i přes tento drobný detail se jedná o výborné a komorní drama, které mohu s klidným svědomím jen doporučit. Skvělá práce! „Over there, I was a liberator. People lined up in the streets waiting for us. Throwing flowers and cheering. And here, I'm just another nigger pushing a plow.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já ty příběhy z amerického Jihu prostě žeru a tenhle je navíc zatraktivněný válečnou vsuvkou a to mě ba ještě víc. Jasně, v zásadě se jedná o další z filmů o utlačovaných černoších, což je dneska strašně populární, ale tady to bylo přeci jen trochu jinak. Reesovým ztělesněním Jižana není ortodoxní rasista v Banksově podání, ale spíše Jason Clarke a jeho farmář, který sice cítí vůči černým nadřazenost, ale nedá se o něm říct, že by to byl zlý člověk. Prostě byl v podobném duchu vychován. To se mi líbilo. Černoši tu byli naopak vyobrazeni jako klasické oběti, ale nepůsobilo to tak protivně, v jako mnoha jiných případech. Bavila mě i ukázka těžkého života tehdejších farmářů a celkově se ta atmosféra jižanského zapadákova vydařila. Naopak mi přišel laciný moment, který zlomí Hedlundovo vnímání černých a celkově některé dialogy mezi ním a Mitchellem zaváněly kýčem. Ale nebylo to nic hrozného. Celkově velmi dobrý dojem zakončil emotivní závěr, který tak nějak pohladil po duši. 85% ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Všeho moc a zároveň všeho málo. Na ploše více než dvou hodin se autorům podařilo rozmělnit příběh dvou světů, který diváky sice bombarduje dramatickými situacemi, ale přesto zůstává naprosto umělý a povrchní. Totéž platí pro postavy, které (vedle toho, že jich je poměrně hodně) jsou šablonovité, nebo rovnou ploché a bez prostoru. Všudypřítomný patos navíc zabil všechny šance dostat z diváka alespoň náznak nějaké emoce, což je při daném tématu přinejmenším zvláštní. Mudbound je nakonec tedy učebnicovým příkladem toho, že i časem ověřené téma, byť řemeslně asi bezchybně zpracované, se po tisícím zrecyklování jednoduše přejí, pokud do něho autor nepřidá alespoň kapku své invence, kterým by jej odlišil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fajn drama z amerického jihu po druhé světové. Vím jednu věc, žít bych tam rozhodně nechtěl a farmařit už vůbec ne. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený na základe rovnomenného románu americkej spisovateľky Hillary Jordan. Podstatou filmu sú vzťahy medzi bielymi a čiernymi, medzi bielymi rodinami a čiernymi rodinami, medzi bielymi a čiernymi vo vojne a všetko o čiernobielom. Ale v podstate ide o všetko na čo, Američania, nemôžu byť hrdí. V roku 1619 boli do Ameriky dovezení prví černošskí otroci z Afriky. Zase v roku 1865 bolo zrušené otroctvo na celom území USA. Až v roku 1948 "vysoko teoretický" bola zrušená rasová segregácia v armáde. Ale v roku 1955 boli ešte v autobusoch oddelenia pre bielych a čiernych, ale ani v roku 1957 nemohli černošské deti navštevovať stredné školy. Osud černošského obyvateľstva tak bol ešte na dlhé roky veľmi neistý a veľa na tom nezmenila ani účasť Afroameričanov v americkej armáde počas 2. svetovej vojny. Dokonca boli po návrate domov zaznamenané časté prípady lynčovania černochov len preto, že si dovolili nosiť uniformu americkej armády. Cesta ku skutočnému zrovnoprávneniu tak ešte stále nebola na konci Film "Madbaundská farma" je príbeh o udalostiach, ktoré sa odohrávajú na malej farme na okraji mesta Memphis počas druhej svetovej vojny a tesne po nej. Odtiaľ odišli na front zástupcovia dvoch rodín. Obaja sa vrátia, ako hrdinovia Jamie McAllan pilot bombardéru B-25 a Ronsel Jackson veliteľ tanku Sherman, jediný rozdiel medzi nimi je, že Jamie je biely a Ronsel čierny. Obaja stratili vo vojne mnoho svojich priateľov a film ďalej beží v realite rasových predsudkov a povojnového syndrómu. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych se nudil - Mudbound je zručně napsané a natočené drama, a v tom je paradoxně jeho problém. Je to prostě dílo, které bylo formou i obsahem vykalkulováno na Oscary a tohle mazlíčci nemají rádi. Takových už bylo, takových ještě bude - za měsíc si z těch dvou hodin budu pamatovat tak akorát tu brutální scénu lynče. Trochu málo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Drama o tom, na co Amerika nemá být pyšná. I když se děj odehrává před více jak sedmdesáti lety, taky je zde pořád vidět problémy, které Amerika pořád má a které neřeší. Asi je jednodušší řešit vnější problémy, které sama vytváří, než ty svoje vlastní. Skvělé, silné drama s výborně vybranými herci. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

"Sedmihodinové" blátivé drama, ve kterém se většina osazenstva chová velehnusně, ale nakonec to dobře dopadne, protože toho bahínka už bylo moc. Nepříliš záživná exkurze do ne až tak vzdálených časů, kdy barva kůže rozdělovala společnost a pro lynč se nešlo daleko. Už to tu párkrát bylo v mnohem zručnějším podání. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jižanské drama vyseknuté a la William Faulkner, stejně jako on nám neodpovídá na otázky, které zrovna klademe, a odpovídá na ně jindy, později, často až tehdy, když nás už nezajímají. Film ale není kniha, případně literární dílo. "Spojeni/slepeni/svázáni bahnem", přetože trvá přes dvě hodiny, nemá dost času na rozběh, na který si Faulkner vždycky potrpí. Naopak, různé vsuvky, elipsy, paraboly, mezerníky a pomlčky, s jeho literárním stylem vcelku korespondují... Jižanský (odvozeno od podstatného jména jižan, southerner) diskurs, ke kterému tento film rozhodně patří, je třeba pojednávat stále znovu a znovu, nelze jej vymezit zákony ani předpisy, aní jinou literou, na to je stále příliš živý... stejně živý jako když první otrok utekl z bavlníkové plantáže.... I my o tom v naší historické paměti něco víme: slovo "otrok" (slave, Sklave, esclave, schiavo atd.) pochází z řeckého slova “sklabos”, a znamená “slovan”. Pozn. 1: Film, jehož příběh si jde zpočátku svou cestou, se v závěru tříští do zbytečně mnoha dílčích závěru (milostný trojúhelník, postválečná traumata, KKK, patricida, shledání se synem,...) Pozn. 2: William Faulkner měl k filmu zřejmě dost rozpačitý vztah. Dobu nadšení z nového média vystřídalo zklamání z poněkud neúspěšného pokusu o proniknutí do filmových ateliérů. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priserne pomaly sa to rozbieha, ale potom si film uz drzi tempo, namakane dialogy a hlavne skvelu Kery Chuligan /Velky gatsby, Pycha Predsudek 2005/. Jason Clarka /Usvit Planety Opic, Knight of Cups a Terminator 5/ som prezil, a zahral to dobre, cosi mi hovoril aj David Jensen /Traffic nadvlada Gangu, Mlha 2007/. Pacila sa mi rozbahnena poda na Juhu USA. Ked zaprsi, vsetko navokol je plne kaluzi a bahna. 77 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dosť dobré! Síce tých filmov s tématikou bieli vs. čierni zasadených na americký juh už bolo pomerne dosť, ale toto malo vďaka tej vojnovej vsuvke dosť kvalitnú zápletku. Až kým sa Jamie a Ronsel nevrátili z vojny, tak príbeh bol viacmenej slabý a nevýrazný. Avšak keď sa vrátili vojnoví hrdinovia ku svojim rodinám, až vtedy chytil film skutočne kvalitný spád. Bolo smutné sledovať ako sa Ronselova nádej na zmenu postavenia farebných v Mississippi razom rozplynula hneď po návrate, no o to viac ma upútalo to vznikajúce priateľské puto s Jamiem, ktorý bol mimochodom tou najsympatickejšou postavou celého filmu (až na ten alkoholizmus). Ten záver bol veru drsnejší ako som čakal, možno trošku prepálené, ale rozhodne silno emotívne. Inak, akosi nechápem to všeobecné nadšenie z hereckého výkonu Mary J. Blige. Mňa osobne skôr očarili vynikajúci Garrett Hedlund a Jason Mitchell. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem zda dát 3* nebo 4* hvězdy, nakonec jsem se rozhodla pro menší počet a důvod je jednoduchý. Film ve mě až na jednu výjimku nevyvolal naprosto žádné emoce. Navíc scény, kde se něco děje a ty emoce pomalu narůstají si režisérka nechala až na poslední půl hodinu filmu, ten zbytek je jen zbytečně informační a nezajímavý. Co se mi ale na filmu líbilo, bylo to, že se postavy střídali ve vypravování a v názorech na danou situaci, takže jsme mohli vidět jednu scénu z více pohledů a to se mi moc líbila. Za konec filmu jsem moc ráda. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Rozvleklé. To je přesně slovo, které tenhle film vystihuje nejlépe. Nicméně je to obrovská škoda, protože režijně a obsahově to stojí opravdu za to. Škoda, protože mít to tak o tři čtvrtě hodiny méně, mělo by to parádní tempo a náboj, což tady hodně chybělo. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Netflix vystrkuje drápky a za Mudbound dokonce shrábl i několik nominací na Oscary. Pro akademiky se jedná o atraktivní látku popisující nelehký život afroameričanů v cca polovině dvacátého století. Zároveň to, jak se vyrovnávají vojáci s návratem z Druhé světové války domů a tento pohled je také zpracován ze dvou stran. Té černošské a bělošské. Atmosfericky zajímavě zpracované, ale celkově mi nepřijde, že by šlo o něco výjimečného. Pouze kvalitně zpracované téma, které jsme kvalitně zpracované viděli už mnohokrát. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film presýtený takým ... až boľavým smútkom a zároveň ľudskou nevraživosťou, rasizmom , vlhkom a blatom amerického juhu. Jo a bol strašne dlhý. Ešte že mal poslednú tretinu ak takú gradáciu. ()

Související novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama