Reklama

Reklama

VOD (1)

Mudbound je rodinnou ságou odehrávající se během čtyřicátých let na odlehlé farmě v Mississippi. V krajině rozlehlých polí, kde když zaprší, změní se celá oblast v jedno velké lepkavé bahniště. Farmu vlastní rodina McAllanů, která část svých pozemků pronajímá černošské rodině Hapa Jacksona (Rob Morgan). A jelikož se Evropou valí válka, z každé z rodin odjede nejmladší syn bojovat za oceán. Oba válku přežijí a vrací se jako skuteční hrdinové domů. Návrat však ani pro jednoho z nich není lehký. Jamieho McAllana (Garrett Hedlund) trápí noční můry a ve snech se často vrací do rozstříleného kokpitu svého bombardéru B-25, což řeší nadměrným pitím. Ronsel Jackson (Jason Mitchell), jenž byl za války tankistou, zase s hořkostí zjišťuje, že ačkoliv osvobozeným Evropanům barva jeho pleti nevadila, doma na rasistickém jihu je zase jenom špinavým negrem, který musí do obchodu chodit zadním vchodem a v autobuse jezdit jen v oddělení vyhrazeném "barevným''. Problém je v tom, že jako velitel Shermanu se za války odnaučil ustupovat a sklánět hlavu. To však nehodlají tolerovat místní bílí starousedlíci ani McAllanové... (Big Bear)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (89)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dosť dobré! Síce tých filmov s tématikou bieli vs. čierni zasadených na americký juh už bolo pomerne dosť, ale toto malo vďaka tej vojnovej vsuvke dosť kvalitnú zápletku. Až kým sa Jamie a Ronsel nevrátili z vojny, tak príbeh bol viacmenej slabý a nevýrazný. Avšak keď sa vrátili vojnoví hrdinovia ku svojim rodinám, až vtedy chytil film skutočne kvalitný spád. Bolo smutné sledovať ako sa Ronselova nádej na zmenu postavenia farebných v Mississippi razom rozplynula hneď po návrate, no o to viac ma upútalo to vznikajúce priateľské puto s Jamiem, ktorý bol mimochodom tou najsympatickejšou postavou celého filmu (až na ten alkoholizmus). Ten záver bol veru drsnejší ako som čakal, možno trošku prepálené, ale rozhodne silno emotívne. Inak, akosi nechápem to všeobecné nadšenie z hereckého výkonu Mary J. Blige. Mňa osobne skôr očarili vynikajúci Garrett Hedlund a Jason Mitchell. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Na papíře se Mudbound může zdát jako suchý příběh z dnes již rutinně zobrazovaného rasistického jihu Ameriky. Opak je pravdou, protože lidskost tohohle příběhu z něj dělá silnou podívanou bez stereotypů nebo nějaké snahy vzdělávat. Dee Rees se podařilo natočit film o odvaze a přátelství ve tváři nenávisti a předsudků. Film se rozjíždí pomalu a občas jsem si říkala, co mají všechny tyhle postavy společného. Ovšem tenhle čas slouží k nastavení filmového pódia, abyste v poslední třetině dostali emocionální ránu, díky které do sebe celý příběh perfektně zapadne a vy se ať chcete nebo ne zamyslíte nad stavem dnešního světa. Garrett Hedlund je jako Jamie trpící PTSD vynikající. Jason Mitchell je mu skvělým parťákem bez jediného slova dokáže vyjádřit tisíc slov. Film, co bude mít ještě hodně co říct během oscarové sezóny a právem. /LFF 2017 ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Parádní filmy o tom, jak život není (nebyl) fér snad nikdy úplně neomrzí. A taky jsem rád, že je MUDBOUND namísto vyčpělé éry otroctví posazen až daleko za období Rekonstrukce a zákonů Jim Crow, na segregovaný Jih okolo druhé světové a tak dobře ilustruje návrat mnohých barevných hrdinů zpět do "bahna" starých, hluboce zakořeněných poměrů a pravidel. Film je navíc skvěle vyprávěn, trpělivě a z různých perspektiv, má pár neokoukaných hereckých es (Mitchell, Banks, Clarke), ale co mě tu hlavně těší - nemám pocit z další prvoplánově plytké black lives matter fňuk-fňuk agitky. Tady v tom je silný příběh o Americe. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film natočený čisto pre Oscary. Rasová problematika, vyhrotené situácie, nekonečný smútok a niektoré silné herecké výkony. Jonathan Banks by konečne mohol byť nominovaný na nejaké ocenenie, úlohu debilného rednecka z Mississippi zvládol dokonale. Inak ale mnou film veľmi neotriasol, okrem scény mučenia černocha v nejakej stodole. Inak dosť negatívny film, nie je tam ani trochu radosti. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivé, zemité dramo ze čtyřicátých let USA, kde kromě válečného konfliktu stále doznívá syndrom rasové nesnášenlivosti a "nevolnictví". Je tam načrtnuto několik závažných témat a hlavní postavy podstupují několik zásadních interakcí a rozhodnutí z toho plynoucích. Je zajímavé, že přesto, že to má tématicky i režijně na první dojem celkem slušné oscarové ambice, nebuší to na dveře akademikům stylem "točímé naléhavé téma, dejte nám ceny", jak to maj někteří jiní tvůrci ve zvyku. Zřejmě ale první polovina a sladší finále rozhodlo o tom, že se senzace dít nebude. Je to pochopitelné, jelikož zkrátit na začátku 20-30 minut dialogů, bude to o hvězdu výš. Vazby hlavních postav by to nepřetrhalo a svižnější tempo by tomu prospělo. Postava otce (Jonathan Banks) se extrémně podobá svým totálně zlým a zákeřným naturelem postavě otce v Plesu Příšer. Tedy úpadek lidského ducha a zdravého rozumu. Na vyvolání negativních emocí senzačně účinný a spolehlivý prostředek. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana. Filmári však navštívili aj Budapešť. (MikaelSVK)
  • Když Ronsel Jackson (Jason Mitchell) nastupuje do auta Jamieho McAllana (Garrett Hedlund), je promočený na kost, protože venku leje jako z konve. V dalším záběru v kabině auta už však má košili naprosto suchou. (mkali)

Související novinky

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama