Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra (Lesley Manville), stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává. Tahle zdánlivě neškodná submisivní bytost totiž rychle pochopila pravidla hry a rozhodla se aktivně bojovat za to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí usnadňuje i to, že se do ní Reynolds zamiloval. Nápor citů se však velmi negativně začal odrážet na jeho tvorbě, a umělcova praktická sestra se proto rozhodne rázně zakročit. (CinemArt)

(více)

Recenze (307)

Sinusiridum 

všechny recenze uživatele

Asi jsem debil, ale mě to nějak nebavilo. Fakt jsem se nudila - psychopatickej vyschlouš a čubka, co mu podlejzá vzávorce ho hrozně miluje..ee ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Takhle zábavný a originálně pojatý film o vztahu mezi mužem a ženou/ženami, jsem už dlouho neviděl. Stejně tak se mi už dlouho nestalo, abych byl neustále napjatý, co přijde s další scénou, což vydrželo až do úplného konce. PTA opět potvrdil pověst jedinečného filmaře, který si točí po svém. A točí věci, které nikdo jiný nedělá.. Tentokrát se nechal docela netradičně inspirovat světem módy, ale ve výsledku z toho zase vylezla jeho tradičně nezařaditelná všehochuť, která dokonce v jednu chvíli připomene i letitou českou literární klasiku. Divím se, že v kolonce žánr není uvedena i komedie, protože zhruba od poloviny jsem se musel každých pět minut smát nebo alespoň uchechtnout. Film, který by mohl snadno sklouznout do cynismu, ale přitom zůstává hravý a vlastně i laskavý... 85% ()

elimS 

všechny recenze uživatele

25% - komentář 20ti slovy: Chlap s debilní náladou navrhuje šaty a ženská si chce taky dupnout, tak uvaří hřiby. 2 hodiny o hovně!!! Režie a herci ušli. ()

Asdas 

všechny recenze uživatele

Autorsky´film jedného z najlepších režisérov súčasnosti . Obrazovo , scenáristicky, herecky, zvukovo dokonale vťahujúce. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že filmařsky se tento snímek povedl. Bohužel ale příběhově a celkově obsahově jsem se spíše nudil. Nechce se mi taIdy moc rozepisovat a tak jen řeknu, že pokud vás baví komorní drama hozená do takového až gotického stylu a zároveň oceníte dobře odvedenou filmařinu, tak je Nit z přízraků či Phantom thread přesně pro vás. Můj šálek čaje to rozhodně nebyl. 45% ()

belasis 

všechny recenze uživatele

Parádní dobovka o jednom (nevšedním) vztahu a nejenom o něm. Svébytně uchopený, klasický příběh umělce a jeho múzy překlopený do své uhlazeně syrové a vtipně - patologické roviny. Nevím, co pochválit dřív, jestli Andersonovu geniální práci v režii i za kamerou, nádhernou Greenwoodovu hudbu nebo herecké výkony, kde obě herečky perfektně doplňují a vyvažují jako vždy precizního Day-Lewise. Přeju jim každou sošku. 9/10 ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

50% Padesát odstínů šedi jsem sice neviděl, ale takhle nějak si s trochou nadsázky představuju jeho uměleckou verzi. Není to špatný film, ale pro mě bezpocitový, s postavami pochopitelnými (se zavřenýma očima) jen rozumem. Takže nic pro mě. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s vynikajicím Daniel Day-Lewisem, jehož scénář pohled a názor na modní navrhářství je obecně známý a nemění se ani dobou,ve kterých se film odehrává.Spíše se měla vybrat osobnost, která do tohoto oboru přinesla inovace a zásadní proměny, než natočit film o tom , co návrháři jedí ke snídani, jak jednají se služebnictvem, nebo jak tráví volný čas. Každý vý, že svět navrhářství je o velkých osobostech s velkým temperamentem a nepřiměřenými nároky a ti si zaslouží mnohem víc, než tenhle film bez energie.Smutná rozlučka s hereckou kariérou. Děkujeme, dal si nám mnoho vyjímečných filmových zážitků... ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Starého psa novým kouskům nenaučíš, a starého morouse jen tak nepřipravíš o jeho zvyky a ego, i když se o to budou jejich ženy neustále snažit. Temný pohled na lásku obnažuje partnerské soužití mužského a ženského elementu, dominance a submisivity, a ty brilantní herecké výkony skvěle napsaných postav si zaslouží ještě další zhlédnutí. PTA s DDL ušil další mistrovské dílo, kterému by slušela i pátá hvězdička. Skvostná filmařina, kterou je třeba si v klidu vychunat u šálku Lapsangu a houbové omelety. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Ako mám ohodnotiť film, ktorý je vizuálne slasťou pre oči, herecky úchvatný a po všetkých stránkach DOKONALÝ, ale ktorému tak sprostá pointa kazí celý ten zmysel? Anderson je inovatívny tvorca, čo chcel, aby sa jeho romanca líšila od iných. To chápem. Ale prečo si, dočerta, zvolil jedovaté hríby a do toho zvrátenú lásku Reynoldsa a Almy, ktorých vzťah je od nich závislý? Strašne rozporuplná záležitosť, akú som naposledy zažil pri filme PARÍŽ, TEXAS, ale tam to bolo presne naopak - krásny záver, ale trpký zvyšok. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi přemýšlet, jak to PTA myslel. Ta změna mezi oběma polovinami je velice ostrá, příliš ostrá, aby to nebylo klíčem k pochopení. Ženský a mužský svět, vypravěč ten a ta, realita a sen, ... ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

O komplikovanom vzťahu hlavných hrdinov, v ktorom ona dokáže ním poriadne zamiest keď je treba a jemu sa to paci. Keď príbeh zabrusil do temných vôd,  potešil by ma aj temnejsi záver.  Väčšina filmu sa venuje krásnym šatám, má peknú hudbu a odohráva sa v neopozeranom prostredí módneho domu. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Dokonalá vzťahová pitva, kde aj najmenší zvuk môže u každého znamenať predzvesť apokalypsy. Neuveriteľne zrežírovaný, napísaný a nasmínaný príbeh pod taktovkou jedného z najprecíznejších režisérov v súčasnosti ( pričom sa mi samému ťažko určuje, ktorá jeho pozícia pri tomto filme bola najsilnejšia). Miestami som mal pocit, že už to až moc prechádza do povrchnosti a Danielova postava je iba obyčajný čurák, ktorý sa absolútne už vymanil zo zovretia ľudí a už iba vykonáva svoju prácu a prostredníctvom nej sa aj tak ku ostatným správa. To by síce nebolo vôbec zlé, lenže to by potom tento film nemohol byť 5* plnohodnotným zážitkom. V druhej polovici dokázal PAUL v tom malom priestore, ktorý si určil pre svoj film ešte viac pritlačiť na pílu a tým si vytvoril taký interériový chaos v ktorom sa všetky predošlé udalosti krásne zúročili a vyvrcholilo to v celkom 1. prekvapivý záver 2. na mňa moc jemný a menej drsný. Má to skvelé scény ( Danielove pohŕdanie nad ušitými šatami pre tlstú majiteľku domu , stretnutie v kaviarňi), má to svoj typický humor a hlavne si to koleduje o zopár Oscarov, dúfam že za hlavnú rolu a HUDBU určite. Už dlhú dobu sa mi nezdalo, aby mi rezonovala v hlave klavírna zvučka asi ešte 30 minút po odchode z kina. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Velice, opravdu VELICE náročný film. Dlouhá stopáž s velmi pomalým tempem nechá diváka si film užít jenom za situace, kdy je na podobný zážitek připravený. A jen pak jsem dokázal ocenit mrazivou atmosféru a skvělé herectví všech zúčastněných. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalu vypraveny pribeh, ktery stavi za DDLewisovi. Ovsem dej abyste hledali, je tam jen atmosfera. A to na dve hodiny proste nestaci. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Rozťahané zazobanecké nokturno s plochou réžiou, možnože precíznou dobovou módou, ale v plochom prevedení, bez módnej harmónii, len nadmerným leskom, akým sa prezentuje Anglická kráľovná Alžbeta II, 92 ročná krásavica. Tá si to premieta asi každý týždeň. Úbohý scenár, kamera. Zrejme mu nemal kto podotknúť, k tomu čo stvára. Táto príbehová gracióznosť nemala žiadny zmysel, myšlienku, len sa ospalo vliekla až do totálneho fiaska. ()

Související novinky

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama