Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít šaty od návrháře Reynoldse Woodcocka (Daniel Day-Lewis) znamenalo v dynamické éře obrozujícího se poválečného Londýna úplně nejvíc. Dáma musela mít dostatek peněz, patřičný rodokmen a odpovídající vychování, aby mohla vyrazit na večírek v jeho modelech, které byly vždy unikátní. Status génia si ale vybíral svou daň v podobě Woodcockovy totální emocionální vyprázdněnosti. Odtržen od reality všedního dne, neboť o vše praktické se starala jeho sestra (Lesley Manville), stavěl všechny ženy na roveň krejčovských panen. Měl sice vždy po ruce nějakou milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno při snídani trochu hlasitěji mazala topinku máslem a už se pakovala z jeho života. Když v kavárně v zapadlém přístavním městečku Reynolds objevil stydlivou servírku Almu (Vicky Krieps) a rozhodl se jí nabídnout momentálně uvolněné místo po svém boku, netušil, s čím si zahrává. Tahle zdánlivě neškodná submisivní bytost totiž rychle pochopila pravidla hry a rozhodla se aktivně bojovat za to, aby neskončila jako její předchůdkyně. Situaci jí usnadňuje i to, že se do ní Reynolds zamiloval. Nápor citů se však velmi negativně začal odrážet na jeho tvorbě, a umělcova praktická sestra se proto rozhodne rázně zakročit. (CinemArt)

(více)

Recenze (307)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Výborná hudobná stránka, skvelí herci a na ich vrchole dokonalý Daniel Day-Lewis, ktorému som veril každú jednu povahovú „chybičku krásy“. Spracovaním perfektné, no tematicky pre mnohých ťažko uchopiteľné (ja som sa nachádzal niekde na pol cesty k plnohodnotnému doceneniu). Záver navyše pôsobil nasilu odstrihnutým dojmom a jednoducho mi nesadol. I keď na druhej strane rozumiem, že niektorých divákov práve takéto ukončenie uspokojilo. V každom prípade stojí Phantom Thread za pozornosť. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi jednoduchý a nudný příběh, ale díky Andersonovi v lepší formě a excelentnímu DD-L tu máme opět filmovou událost. Téměř ... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Zprvu v celku nadějné drama, které cca. v polovině mutuje v cosi prapodivného a v tomto prapodivném duchu už bohužel l zůstane. Stopáž je těžce přepálená, postavy se po většinu filmu motají v nezáživném kruhu a dokonce i "zvraty", kterými je příběh prokládán, selhávají; jako bych sledovala něco, co už jsem jednou viděla (a co už znovu vidět nemusím). Filmy PTA mi zkrátka nesedí. 2* za sheldonovského DD-L a za krásné šaty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pozor na to, koho si pustíme do srdca. Láska môže byť povznášajúca no môže mať i opačný efekt. Aká irónia, že zo všetkých tých možností, ktoré mnohí z nás majú, si nakoniec vyberieme lásku pre nás tú najmenej vhodnú. Chudák Woodcock... PTA zabalil svoj snímok do uhrančivej atmosféry, ktorej veľmi pomáhalo aj pomalšie tempo príbehu, aj keď sa mi miestami zdalo, že to bolo až moc lenivé. To najhlavnejšie je tu však, odhliadnuc od skvelej výpravy a réžie, herecká stránka, ktorej k dokonalosti veľa nechýbalo, hlavne v podaní famózneho D. Day-Lewisa. Ani Vicky Krieps nebola zlá, no ja osobne by som si radšej na jej mieste vedel predstaviť Kelly Macdonald. To už by sa v mojom prípade zážitok z filmu dotýkal samotných nebies. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to nebavilo a uvažoval jsem, zda z kina odejít. Nakonec jsem vydržel, protože jsem si říkal, že Paul Thomas Anderson přece nemohl natočit špatný film. A ono mě to do sebe skutečně nakonec vtáhlo - mj. díky bezchybnému obsazení a dokonalým hereckým výkonům - Daniel Day-Lewis a Vicky Krieps v hlavních rolích jsou oba neuvěřitelně skvělí (každý z nich jiným způsobem) a mimořádně přesvědčiví. Ocenil jsem i úchvatnou kameru, super soundtrack, pomalé tempo i samotný námět. Film delikátních filmařských kvalit, který mě zasáhnul podobnou silou, jako režisérovy předchozí snímky - i Nit přízraků pro mě byla velmi silný divácký zážitek. Pouze mi moc nesedl závěr snímku, který mi tam subjektivně prostě neseděl a přišel mi odchýlený od logiky zbytku filmu. 130 minutová stopáž naopak za mě nebyla problém. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Krásně vypadající a skvěle zahrané partnerské melodrama, jehož příběh mě ale téměř ničím nezaujal. Po zaslouženě opěvovaných opusech typu Magnolia či Až na krev bych od PTA takto dějově řídký a nepříliš vtahující film vážně nečekal. Když Day-Lewis dostane (čtvrtého!) Oscara, zlobit se určitě nebudu, ale jinak mám svoje favority letos jinde. Btw po zkušenosti s tímto snímkem a Aronofskyho "matkou!" dlouho nechci vidět film o komplikovaném soužití umělce a jeho vyvolené... ;-) 60 % ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Nejfilmovější film v klasickém slova smyslu od...snad od Scorseseho Mlčení, což není zas tak dlouho, ale takových filmů je teď prostě už hrozně málo. Co se týče vizuálu, herců a Andersonovy akademické režie, tak není o čem, prostě fantazie, samotný závěr je nicméně jak z jiného světa. Romance jak kopanec do koulí (vagíny) s rozeběhem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

P.T.A. Anderson nikdy nebol vyznavačom klasickej romantickej, alebo iba len tak normálnej lásky a vzťahov a vo svojom najnovšom filme zašiel v tejto netradičnosti snáď asi najďalej. Ešteže si k tomu prizval Lewisa a nespomenul si, že to kedysi úspešne vyskúšal aj so Sandlerom. Ale možno by to aj s ním zafungovalo, bohvie. Reynolds musí mať doma a v práci presne všetko nalinkované, takže hádajte, čo sa stane, ak sa tento kľud zrazu, ale podotýkam že vďaka jeho vlastnej vôli, naruší novou príchodzou. Odpoeďou je, že to presne neuhádnete ani ako najväčší milovník filmovej romantiky. Americký film, ktorý je britskejší ako štadión vo Wembley. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. A nebo možná mám, ale je jich tolik, že musím ještě hodně popřemýšlet, než ze sebe něco kloudného vysoukám. Anderson zase velice překvapil, Daniel naprosto famózní a celý příběh je vyprávěn tak mistrovsky, až to chytá za srdce. Zatím film roku 2018. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Phantom Thread" je skutočne nádherný film. Myslím si, že je to vizuálne jeden z najlepších filmov, čo som mal zatiaľ možnosť vidieť. Úžasná atmosféra, skvelé kostýmy a najmä absolútne nádherná hudba, za ktorú by som filmu doprial víťazstvo na tohtoročných Oskaroch. Soundtrack si určite musím zadovážiť, lebo je skutočne úžasný. Daniel Day-Lewis je absolútne úžasný a myslím si, že rovnako je na tom aj Vicky Krieps, ktorá je jeho najnovšou múzou. A ich vzťah je spracovaný veľmi silno. Majú svoje momenty, kde sa Alma snaží Reynoldsovi vyhovieť, no reálne si uvedomuje, že to ani nie je žiadny život a v skutočnosti len v niečom tápajú. A nefunguje to. On je možno spokojný (v rámci svojich možností), no ona je reálne nešťastná, lebo v dome chýba akýkoľvek život. A tak sa veci začnú pomaly, ale isto otáčať. A funguje to skutočne skvele. Čo by som ešte na filme ale vyzdvihol je Lesley Manville. Obdivujem jej herecký výkon. Ani na moment neukáže reálne emócie a po celý čas má úplne kamennú tvár, no práve to z nej robí postavu, ktorú človek chce poznať, chce jej rozumieť a chce vedieť, či jej reakcie sú pozitívne alebo naopak negatívne. Lebo to človek nikdy na istotu nevie určiť. A pochopí to až keď realita vyplynie zo situácie. Som nadšený. Film mal absolútne nádhernú atmosféru, človek to neustále hltal, film má skvelé tempo a okrem toho, ako som už spomínal, počúvať by som to dokázal ešte aj ďalšie 2 hodiny. Ak to hrajú v kine blízko Vás, choďte sa na film pozrieť. Budete spokojní. Hodnotenie: A ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Romantické drama o vztazích, vzájemné manipulaci, jídle a šití šatů pro tři špičkové herce. Daniel Day-Lewis je dokonalý jako obvykle, o to větším zjevením pro mne byla prakticky neznámá Vicky Krieps, která nejenže se vedle něho neztrácela, ale dokázala mu být rovnocenným partnerem. A zapomenout nesmím ani na Lesley Manville, která ústřední trojici doplňovala. Výborné byly i kostýmy, kamera a hudba, snad jen konec mi přišel trochu slabší, takže nakonec „jen“ 90%. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Opět bravurní výkon Lewise, a to nejen formou herectví, ale zase si změnil hlas způsobem, že nasál celou duši postavy.  Narcistický návrhář si najde mladší model ženy, formuje si jí ke svému obrazu, nedokáže najít kompromis, což vyústí ve zvláštní způsob řešení jeho ženy. Nicméně nedává vůbec smysl to finále, kde se návrháři líbí způsob, jakým se vypořádává jeho žena s jeho zatvrdlostí srdce. Nicméně atmosféra a jednoduchý příběh - 80 %. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Spolupráca fenomenálneho britského herca Daniela Day-Lewisa a kalifornského režiséra, scenáristu a producenta Paula Thomasa Andersona, mi pripomína inú, podobnú, legendárnu dvojicu, t. j. Humphrey Bogart a John Huston, a s ich bravúrnym Pokladom na Sierra Madre, pričom podotýkam, že si títo dvaja borci sadli k spoločnému stolu viackrát, tým chcem naznačiť, že spred desiatich rokov sa nepodarilo s plnými dúškami naviazať na výnimočnú Čiernu krv, ktorú mnohí považujú za úplný majstrovský film, čo si zaslúži porovnávať sa so slávnym Občanom Kaneom... Démonický Daniel Plainview je chlapík, ktorého by som asi nikdy v živote nechcel stretnúť, a réžia P.T.A. mi jasne dáva dostatočne na zreteľ, že to intenzívnejšie a sugestívnejšie podtrhuje, a ak by som si mal vybrať medzi „fantómovým vláknom” , áno, tak sa dá voľne preložiť názov najnovšieho snímku Andersona a týmto spomínaným filmovým projektom z roku 2007, kde sa po prvýkrát stretli, neváham ani na mikro stotinu sekundy, a rýchlosťou svetla volím to, čo po celý čas naznačujem... Ale tým nechcem povedať, že módneho návrhára Reynoldsa Woodcocka z povojnového Londýna, by som načisto zavrhoval. Keď sa zakaždým objaví Dano v novom filme, tak to je UDALOSŤ danej sezóny. Ako trebárs Stanley Kubrick nakrútil nový film. Dá sa povedať, že obidvaja sú, boli zriedkaví tvorcovia, tak o to väčšia intenzita nadšenosti. Okolo tejto postavy sa väčšinou pohybujú samé ženy, kde dve z nich zohrávajú kľúčovú úlohu. Jedna je jeho sestra Cyril, ktorá potrebuje mať vo všetkom dokonalý prehľad, má určitú kontrolu nad svojim bratom, a druhou bude Alma, servírka z kaviarne, ktorú tam Reynolds zbalil. Chce ju na chvíľu využiť, pohrať sa s ňou, ako s dajakou hračkou, a potom ju odhodiť, ako špinavú handru, ale postupom času zisťuje, že to nebude také jednoduché. Alma je neodbytná, pomocou šikovnej metódy ho zmanipuluje, aby sa stal totálne poddajným... / Trojica hereckých výkonov, je na vysokej úrovni, okrem Daniela, sú excelentné i Lesley Manville, ako jeho pokrvná príbuzná, a taktiež „právoplatná manželka” Alma. Naprosto fascinujúce sú KOSTÝMY, ktoré nikdy nezlezú zo záberu, tak isto ako Day-Lewis, ktorý si v podstate ukradol film sám pre seba, ktorý je zároveň jeho posledným. Normálne som mal pocit, že sa pozerám na Odviate vetrom, kde boli herci oblečení v pestrofarebných kostýmoch, ktoré až bili do očí, a pritom to v oboch prípadoch nepovažujem za vadu. Všimol som si, že P.T.ANDERSON nezavolal svojho dvorného kameramana Boba Elswita, a všetko si nasnímal úplne sám, a zvládol to na jednotku s hviezdičkou ! Používa zvláštne uhly kamery, ktoré mne osobne sú určite po chuti ! V celom snímku sa nesie taká nepríjemná atmosféra, mal som až zimomriavky, keď som hltal jeden záber za druhým, dal si na nich extra záležať, ale REPETE sa opätovne nekoná, aj keď „pozoruhodný” , je vhodný prívlastok pre film ! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Psychologická vztahová studie. Krásný tichý a rafinovaný portrét narcisty, který se ukáže hned v první scéně kde vynadá mladé ženě, že ji říkal nechce k snídani sladké pečivo a ta odpoví, že to říkal jiné ze svých žen. Je malicherný, tajnůstkářsky něžný a nevypočitatelný.Vzrušující tváře doprovází podmanivý klavírní a houslový doprovod. Erotická romance, v níž nahotiny jen tušíme pod krásnou látkou asi neosloví mainstreamové publikum. Výborné svícení, kamera a výprava. Pracuje se s vypravěčskými prostředky a nemusí se přitom přiliš mluvit (výrazy herců, hudba, obrazy).O působí dojmem bezcitného sobce, ale uvnitř je jemný. Ona překrývá frustrace láskyplným obdivem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Druhé spojení Paula Thomase Andersona s Danielem Day-Lewisem, který se tímto filmem loučí a odchází do hereckého důchodu. Film je přesně takový, jaký můžete očekávat, pokud znáte Andersonovu předchozí tvorbu. Očekávejte tedy perfekcionismus po všech směrech od excelentních kostýmů po precizní režii. Zároveň se divák musí obrnit velkou trpělivostí, protože film plyne velice pomalu a prakticky nemá žádný pevný příběh, který by někam směřoval. Odsoudit film jako nudu, tak bude pro mnoho diváků velice snadné. Určitě se ale jedná o další film, který nikomu ze zúčastněných nedělá ostudu, ale přeci jen jsem od pánů po "Až na krev" čekal něco údernějšího. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečné dvě hodiny mého života. Jedna hvězda za záběry na ruční šití velkých rób. K filmu: odporní všichni, nesympatičtí všichni, děj nula, nechutné záběry na hnusné ksichty, Krieps škaredá jak noc, Day- Lewis smrděl z plátna, Manville byla na ránu vždy a všude.. Panoptikum zoufalství! Andersona za Magnolii nesmírně obdivuji, ale tohle se mu vážně nepovedlo. Jeden z nejpřeceňovanějších filmů letoška. Toto a The Florida Project. Dvě totální sračky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vo väčšine prípadov sa tu vysoké čísla objavujú pri Blockbusteroch, ktoré pozerá každý, hoci väčšinou nemajú v skutočnosti takú kvalitu, alebo pri drámach, ktoré nepozerá takmer nikto a ešte menej ľudí im chápe, ale ohodnotia to plnými číslami, nech sa cítia intelektuálmi. Toto je jeden z tých prípadov, hoci nejde o prepadák, ale nech mi povie jeden človek, ktorý sa dve hodiny neuveriteľne bavil pri tak pomalej rozvláčnej dráme o ničom. Super tu bol akurát maximálne dobrý rozlúčkový výkon Day-Lewisa, zaujímavá osobnosť návrhára Woodcocka a bizarný vzťah on a manželka. Ale pozerať to dve hodinky bez akcie, to dá zabrať. Nebolo to zlé, ale mnoho ľudí sa bude nudiť. Tak nech sa tu prosím nerozplývajú jak strhujúce to bolo. ()

Související novinky

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama