Reklama

Reklama

Snídaňový klub

  • USA The Breakfast Club (více)
Trailer

Film Snídaňový klub režiséra a scénáristy Johna Hughese přináší symbolický obraz života na americké střední škole v 80. letech minulého století. Když se kvůli školním prohřeškům sejde na sobotním vyučování rebel, šprt, školní královna krásy, sportovec a podivínka, všichni jsou pouhými spolužáky. Odpoledne toho mají ale společného víc, než si kdy dokázali představit. V dobrosrdečné komedii o dospívání, která pomohla definovat celou generaci, se představuje hvězdná herecká sestava z 80. let.
(Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (69)

  • Po dokončení se film promítal producentům a vedení studia. Ti po skončení vstali a odešli bez jediného slova. Když se potom ptali producenta na jeho názor, nakonec řekl: „Je to kus hovna. Je to otřesný. Je to jen pár mladejch ve škole, co spolu kecají. (kriplozoik)
  • Nůž použitý ve filmu patřil skutečně Juddu Nelsonovi. Tvrdil, že ho má kvůli své ochraně. (Dreadd)
  • Alison poprvé promluví ve 33 minutě. (HellFire)
  • Věk všech pěti hlavních protagonistů byl ve skutečnosti: Judd Nelson (26), Molly Ringwald (17), Emilio Estevez (23), Anthony Michael Hall (17) a Ally Sheedy (23). (HellFire)
  • John Hughes plánoval natočit film s dvou a půl hodinovou stopáží, ale mnoho scén bylo vystřiženo a negativy zničeny. Režisér tak dle svých slov vlastní jedinou kopii celého filmu.
    Tohle jsou scény, které ve filmu neuvidíte (některé skončily jen na papíře):
    * Carl předpovídá, kde budou hlavní protagonisté za 30 let. Bender se zabije, Claire bude mít dvě práce a facelift, Brian se stane vskutku úspěšným, ale zemře na infarkt v důsledku stresu v práci. Allison se stane skvělou básnířkou, ale nikoho to nezajímá a Andrew se ožení s nádhernou letuškou, která hodně ztloustne po porodu. * Ve snové scéně se každému zdají podivné sny, ve kterých se objevují auta, nahé ženy, Godzilla, pivo, souboje letounů, atd. * Bender měl původně do školy přijet s otcem v rezavém náklaďáku a pohádat, přičemž upustí svůj sáček se svačinou a otec mu řekne, že je ho "škoda i pro to maso na oběd". * Bender zatřepe jednu plechovku s pitím a položí je mezi ostatní. Jak víme, pití dostala Allison. * Ředitel Vernon se zeptá, kdo potřebuje na záchod, načež se všichni přihlásí. Chlapcům dá 2 minuty a děvčata mají na vykonání potřeby 3 minuty. Claire nachytá Allison, jak místo toho jí brambůrky a Bender si dělá srandu z Briana, protože při konání potřeby na toaletě sedí. * (HellFire)
  • Během záběrů na skříňky na začátku filmu lze spatřit nápis "Nemám rád pondělky". Jedná se o odkaz na incident z roku 1979, při kterém 16ti letá Brenda Spencer zastřelila 8 dětí a 2 zaměstnance základní školy Cleveland v Kalifornii. Jako důvod uvedla to, že nemá ráda pondělky a její čin "prosvětlil" den. (HellFire)
  • Andy měl k obědu sáček brambůrek, čokoládové sušenky, tři sandviče, mléko, banán a jablko. Claire si pochutnala na sushi, Allison na sendviči s cukrem a lupínky. Brian dostal nabalenu polévku, sendvič s burákovým máslem a džemem a jablkovým džusem. John neměl nic. (HellFire)
  • Původní myšlenkou bylo natočit více pokračování filmu, a to každých deset let jedno, kdy by se banda dala dohromady. Režisér John Hughes však prohlásil, že nikdy nechce znovu pracovat s Juddem Nelsonem. (HellFire)
  • Scény byly nezvykle natočeny přesně v pořadí, v jakém je vidíte ve filmu. Běžou praxí je natáčení scén v různém pořadí a následném sestříhání do výsledné podoby. (HellFire)
  • Celý film režisér s herci nejdříve několikrát vyzkoušel. Po úspěchu, který se zákonitě dostavil, byl režisér osloven s nabídkou sepsání scénáře pro divadelní hru, kterou by mohli předvádět středoškoláci. (HellFire)
  • Název filmu vymysleli studenti střední školy New Trier, kterou navštěvoval i syn jednoho z Hughsových přátel. Členem "Snídaňového klubu" tak byli nazýváni všichni, kdo museli zůstávat po škole. (HellFire)
  • Postavou rebelského Johna Bendera, hranou Juddem Nelsonem, se nechal inspirovat Matt Groening a nazval tak podobnými rysy se projevujícího robota v kultovním animovaném seriálu Futurama (od r.1999). (Olík)
  • David Bowie prohlásil, že začátek filmu je převzatý z jeho písně Changes, kterou nahrál v roce 1971. (Othello)
  • Ústřední píseň k filmu „Don´t You“ (Forget about Me) odmítli nahrát Billy Idol, Bryan Ferry, Chrissie Hynde a The Pretenders. Nakonec ji tedy nahráli Simple Minds a Billy Idol ji později zcoveroval pro své album "Greatest Hits". (Othello)
  • John Hughes uvažoval o tom, že z natáčení vyhodí Judda Nelsona pro jeho chování k Molly Ringwald. Paul Gleason ho nakonec přemluvil s argumentem, že Judd je vhodným hercem pro tuto roli. (Othello)
  • Lupy, které Allison vydrbe z vlasů na svojí kresbu, jsou ve skutečnosti posypový parmazán. (Othello)
  • Scéna, ve které sedí postavy v kruhu na zemi a vyprávějí si, proč jsou po škole, je kompletní improvizací, kterou nakázal režisér. (Othello)
  • Režisér John Hughes si na konci zahraje malé cameo jako otec Briana. (Othello)

Reklama

Reklama