Reklama

Reklama

Finále

  • Slovensko Finále
Trailer

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety se Československo stalo mistrem Evropy ve fotbale. Mistři z Bělehradu z roku 1976 byli a stále jsou hrdinové našich dětských snů, pro všechny to byla velká sláva. Fenomén. Co z něho zůstalo? Tehdy oslavovaní hrdinové, dnes obyčejní muži a jejich vzpomínky, blednoucí sláva ztrácející se v paměti těch, kteří to s nimi prožívali. Jedinečný zážitek fanouškům oživí zajímavý a divácky přitažlivý autentický film o fotbale a fotbalistech a hlavně o jejich osudech. Finále zároveň vypráví příběh o dnešních fotbalových hvězdách a jde o možná až nemilosrdnou konfrontaci způsobu života a myšlení tehdy a dnes. Finále je největším sportovním filmem o fotbale natočeným v dějinách Československa. Je plný emocí lidí, kteří žili 40 let jako nedocenění mistři Evropy. Finále je film o čtrnácti životních příbězích plných vrcholů i pádů. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Na Finále jde nádherně vidět, jak velký rozdíl může být mezi sportovními dokumenty. Tento sice nestaví na národem mnohem více vnímaném Naganu, ale parádní námět (téma) má také. Provedení je však veskrze průměrné. Jak píší mnozí další v komentářích kolem mě, atmosféra ze snímku prakticky nesálá žádná a přidaná hodnota není nijak velká. Potěší některé komentáře zúčastněných, ale jinak není důvod, proč se na tento počin kdykoliv podívat znovu. Pásky z Nagana jsou nasnímány s mnohem větší kvalitou. Přesto Finále není vyloženě špatné. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Střet dvou generací? Tak trochu jiný dokument? Snaha být za každou cenu originální? Oslava bělehradských mistrů? Opravdu nevím! Dobiáš nabízející štamgastům sázkových kanceláří staré knihy, aby si přilepšil k důchodu – Ondruš pouze s mobilem u ucha – Kucka počíta, kolik fanoušků požádá o společnou fotografii – Čapkovič jako lidový vypravěč – záběry ze současné šatny slovenského národního týmu – Hlošek spívající Dianu na „pouťové“ akcičce – Móderova jedna věta - Pivarník ukazuje na jakém gauči prosedí celý den – filmaři nahání po Neapoli Hamšíka – Panenkův nesmrtelný dloubáček ………. Tisíce kraťoučkých linek, některé úplně zbytečné (Hamšíkova Neapol), některé nic neříkající (Ondruš a jeho telefonáty), některé nedotažené (osud Bély Mastného), některé úsměvné (Dobiáš či Čapkovič), některé hodící se (Viktor trénující potěr), ale všechny téměř s nulovou informační hodnotou. Vážně, kdyby jste čistou náhodou právě spadl z Marsu a o historii tuzemského fotbalu jste věděl kulové, tak po zhlédnutí Finále na tom bude plus mínus stejně. Jo a Tonda mu to na konci stejnak zase kopne doprostřed. ()

Reklama

MessiM 

všechny recenze uživatele

Průměrný český dokument, tři hvězdy dávám kvůli zpracovanému tématu. Byl jsem přítomen na předpremiéře a nadchla mě především přítomnost legend našeho fotbalu, pana Panenky a pana Dobiáše. Snad jen doufám, že ta garáž plná vína, trofejí a harampádí, není vážně jeho. Protože určitě nebudu jediný, kdo teď ví přesně a zná jeho adresu bydliště ☺ ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Príjemný dokument, relatívne dobre zostrihaný. Mne osobne nevadilo to prepájanie s dneškom a pohľadom na dnešnú Slovenskú repre. Podľa mňa tu išlo o akési porovnanie a poukázanie na niečo, čo bolo vtedy celkom bežné a dnes je rarita. Tým myslím časté postupovanie na záverečné turnaje. Je pravda, že niektoré scény boli možno zbytočné a niektoré málo vysvetlené či rozvedené. Mne tu však išlo o tú emóciu, o ten krásny pocit, keď môžem povedať, že sme niekedy boli majstri Európy. Sumár sumárov, celkom slušné, s dobrou myšlienkou a emóciou. Nedostatky až tak neriešim. Iba by som podotkol, že český futbalisti neboli spomenutí asi kvôli tomu, že sa jednalo o slovenský dokument a nie československý, aj keď to nebránilo tvorcom zahrnúť aj Čechov, predsa len, naša minulosť opisovaná v tomto filme sa týka aj ich. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím co mi chtěl tenhle dokument říct. Je určitě zajímavý porovnat životy dnešních fotbalistů s těmi z památného finále, ale tím veškeré pozitiva končí. Nerozumím proč dostal Dobiáš tolik prostoru když je totálně nezajímavý. A nahlédnutí do života Škrtěla a Hamšíka v Turecku, respektive Itálii to opravdu nezachrání. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama