Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Čekal jsem od tohoto snímku víc. Po naprosto parádním snímku The Breakfast Club jsem chtěl vidět další filmy od Johna Hughese a proto jsem prvně sáhl po klasice všech klasik (alespoň co se týče Ameriky, schválně se podívejte na hodnocení tady a na IMDb) a těšil jsem se. Nemůžu říct, že by mě tenhle film zklamal, nebo nepobavil, ale bylo to takové jiné, hlavně když to porovnám s výše zmíněným The Breakfast Club, ve kterém nejenže bylo dost komických momentů, ale taky ty postavy působily reálně a uvěřitelně. Tady mi některé postavy přišly zbytečně moc ujeté a skečové. Tohle byl můj největší problém s tímto jinak vcelku povedeným filmem o jednom klukovi, který nechtěl promarnit jeden moc pěkný den. 70 %. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje film, ve kterém bude Broderick docela v pohodě. Volný den Ferrise Buellera je pro mě naprosto utajená komediální pecka, u které divák zamačkává slzičku, protože zaprvé dnes se takové pohodové filmy prostě netočí a zadruhé John Hughes nám toho evidentně dal v minulosti mnohem víc než Kevina samotného doma a Snídaňový klub. Twist and Shout v nejvíc sexy filmové verzi všech dob. 75% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moc milá kamarádská komedie o dvou mladících, kteří jednomu z otců seberou luxusní staré Ferrari, ulijou se dokonale ze školy a jedou si užít do města... :-)) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Správná oddechovka. Člověk si u sledování Volného dne Ferrise Buellera opravdu odpočine a občas se i pobaví. Hlavní hrdina je sice grázlík k pohledání, manipuluje s rodiči a ostatními lidmi ve svém okolí, avšak jeho "užívačka" místo školy je povedená. Matthew Broderick předvádí parádní výkon a výborným překvapením je malá rolička pro Charlieho Sheena. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film, který mě baví už jen způsobem, jakým k zábavě a vyprávění přistupuje. Výstižné zobrazení únavné školní rutiny, záměrně nafouknuté vyhrocení nevinné studentské rebelie ze strany smolařského ředitele, Broderickův satirický komentář do kamery, jednoduchá a současně uvěřitelná psychologie mladistvých a konečně nevídaně vybroušený scénář, kde hraje každý záběr, motiv i dialog důležitou roli pro budoucí zvrat či vtip - to vše dává dohromady společně se skvělými herci (vedle sympatické hlavní trojice především Jeffrey Jones, známý to císař z Formanova Amadea) jednu z nejkultovnějších a nejkreativnějších komedií v historii amerického filmu. S ohledem na parodovaný sociální podtón chápu některé výtky, že se jedná o čistě zámořskou záležitost, ale přesto si nedokáži (nebo spíše nechci) představit takového morouse, který dokáže zkritizovat tolik čiré zábavy a opojných audiovizuálních substancí - vraždit si zaslouží úplně jiné filmy, tenhle klenot nechte být.... 90% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hughesov pohľad do duše spratkov a flákačov. Oproti Breakfast Club, Sixteen Candles a Wierd Science to postráda nielen ten úžasný tmel medzi humorom a drámou, tak špecifický pre Hughesa, no postráda to aj samotnú drámu a humor a film je len mdlou jednodňovou jazdou Chicagom. Kult (a kultúrny dopad) Ferrisa Buellera je obrovský, no na rozdiel od ostatných klasík Johna Hughesa ide absolútne mimo mňa. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Tušila jsem, že další film z pera někoho, kdo vytvořil Sám doma nebo Snídaňový klub, bude fajn, ale nakonec jsem se bavila možná ještě víc, než jsem čekala. Jde zkrátka o takovou příjemnou středoškolskou hříčku. Mnoho z toho se musí brát s lehkou nadsázkou, ale proč ne - jde ostatně o rozvernou komedii. A na člověka z toho dýchnou příjemná osmdesátá léta, taková ta atmosféra jakou mají filmy jako Návrat do budoucnosti a jemu podobné z tohoto období. Navíc mě pobavily i vedlejší role Jennifer Grey a Charlieho Sheena. Za mě tedy velmi příjemný, zábavný a milý zážitek. ~(4,0)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Hughes vôbec nemoralizuje, čoho som sa asi najviac obával. Pri tom pointa, či posolstvo filmu, vyznie omnoho úprimnejšie a pravdivejšie než vtĺkanie otrepaných múdrostí typu "prijímanie zodpovednosti" do hláv teenagerov. Život je skrátka len jeden a každý deň treba žiť ako ten posledný. To neznamená, že musí nutne vyzerať ako konkrétne tento, ale proste chápate, čo chcem povedať a čo chcel hlavne povedať Hughes. Situácie sú samozrejme nereálne, často prispôsobované situačnej komike, ale čert to vezmi, šlape to, je to zábavné a niekde vnútri cítiť Hughesovo majstrovstvo v chápaní dobovej mládeže. Dnes sa blicuje skôr kvôli novej verzii FIFA na Playstation, než žeby chcel ísť niekto na basebal/futbal/hokej... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další film, který se odehrává během jednoho dne. Je ale mnohem zábavnější. Film hodně pracuje se čtvrtou zdí a dělá si sám z sebe srandu. Ferris Bueller je normální středoškolák, který se rád ulívá ze školy. Má na to spoustu vychytávek a ve škole je oblíbený. Spolu se svým kamarádem a přítelkyní zažijí šílený den v Chicagu. Celou dobu mu jde po krku i jeho ředitel, který ho moc dobře zná. Jedna šílenost střídá druhou a jim vše prochází. Dost jsem se u filmu nasmál. Určitě stojí za to vidět. "Co tu ještě děláte? Jděte domů!" ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Asi nejméně odvázaný Hughesův kousek z jeho série filmů o mladých. Člověk by čekal, že trio záškoláků bude podnikat zajímavější věci než je loudání se po galerii nebo vtírání se do nóbl restaurace. Jenže, kdo by odolal šílené Jennifer Grey, sjetému Sheenovi a hlavně tomu celému konci. "Oh yeah"... 3,5* ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Naopak, nůda zvaná Snídaňový klub, jejíž natočení a zbožňování některými jen těžko pochopit, by se tu mohla učit, jak vtipně a s grácií natočit teenage high school comedy. Některé scény jsou božsky promyšlené, a nebýt několika zbytečnějších a hluchých míst (patos v garáži na konci), jdu ve stupnici na plnou. My muži prostě máme rádi bijáky, ve kterých se to takovými vychytávkami jen hemží, a Ferris měl svoji simulaci přítomnosti v pokoji opravdu zmáknutou. Mimochodem, asi je to jiným vkusem, ale Mia Sara je v tomhle opravdu pěkná, nenechte se odradit (i když ještě větší kost je Kristy Swanson v malé roli spolužačky Simone). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborná "teen" komedie 80. let, kde nám permanentní ulejvák a hvězda školy, ukazuje co to znamená mít perfektní den za školou. Nechybí projížďky ve sporťáku, návštěvy luxusních restaurací, simulace nemocí a neústupný ředitel za zadkem. K tomu všemu ona nezaměnitelná "osmdesátková" atmosféra, hudba a mladičký Matthew Broderick. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Voľný deň Ferrisa Buellera” , snáď úplne toho najväčšieho blicéra pod šírym slnkom, a do toho si ešte primiešajte i extrémne chronického hypochondra, aký hádam nemá obdobu v dejinách varenia, keď po spojení práve týchto dvoch »receptov« dohromady, v podstate priamo ochutnáte naprosto úžasný pokrm, i napriek tomu, že veľmi dobre viete, ako chutí zakázané ovocie. Obľúbite si ho určite, pretože budete na ňom čoraz viac závislejší, než ho, povedzme vyvrátite, keďže je tak neuveriteľne naplnený samými ingredienciami, že rodičov ponúkne jedna radosť, tí mu ho totiž zhltnú i s navijakom, so sestrou Jeanie, je to už o čosi horšie, lebo jej až tak extra nechutí, kedy viac-menej len závidí, že nedokáže tak skvelo navariť, ako on, a tak ho tým pádom nenávidí, až to nie je normálne, ako nikdy nepovie na tohto (šéf)kuchára jedného, pekného slova ! Stredoškolák, ktorý je viac poza školu, ako v jej interiéri, chýbal v poslednom ročníku už 9 krát, na čo si čochvíľa posvieti sám dekan pre študentské otázky, Edward R. Rooney. Doslova sa ho snaží prichytiť pri čine, to jest, pôjde ho pozrieť domov, ako sa má... ? Má sa celkom fajn, lebo už dávno vyrazil s kamarátmi na záťah po Chicagu, išli spoznávať svet... Zamindrákovaný Cameron Frye, je prvý z dvojice, jedná sa o jeho najlepšieho kamoša, spolužiaka, ktorý zaobstará odvoz, čiže na «1961 Ferrari 250 GT California Spyder» , im bude vskutku priam vynikajúco fúkať vietor do plachiet, pokiaľ samozrejme "Came" (ne)bude súhlasiť s jeho vypožičaním, ale čo s týmto športiakom urobil neskôr, tak to je vážne na hlboké zamyslenie sa nad sebou... ?! Tretia do partie, je krásavica Sloane Peterson, ktorá je zároveň i priateľkou iniciátora akcie. Protagonista sa nám súčasne aj niekoľkokrát prihovorí priamo do objektívu kamery, čím nás nielenže vťahuje rovno do deja, ale ho to popritom robí aj nadčasovým, zaujímavým a nevšedným. / John Hughes, to je ten scenárista legendárnej, ustavične recyklovanej komédie, Alone Home, kde malo predsa to nepodarené chlapčisko nastražené pasce na myši všade po dome, a vedzte, že i naša hlavná postava je na tom skoro podobne, len používa trochu iné, dômyselnejšie, technické vychytávky. Matthew Broderick si strhol Ferrisa Buellera - geniálne, fantasticky a famózne, perfektný, herecký výkon, ktorý trochu zatienil hereckých kolegov - Alana Rucka a Miu Saru ! Naopak, celkom zručne mu sekunduje Jeffrey Jones, ktorý sa bude cítiť, ako zlodeji u Kevina McCallistera. Budúca "Baby" Houseman z Hriešneho tanca, alias Jennifer Grey, si zase zahrala neurotickú sestru M. Brodericka. Pôvodný scenár je naplnený všelijakými delikatesami, réžia je doplnená množstvom zákuskov, produkcia je už nachystaná na tanieri, a tak neostáva nič iné, než ochutnať, a buď sa budete následne oblizovať, ako aj ja, alebo vás jednoducho chytia žalúdočné kŕče, čo vám vonkoncom neprajem, záleží jedine na vašom citovom rozpoložení, ako sa s touto exkluzívnou pochúťkou sami vysporiadate ? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek má přerývané tempo a nedokázal si ani vybrat žánr. V rámci generační teen komedie není vůbec vtipný, tenhle žánr ve filmu zastupují karikované postavy – školní inspektor (či co to je), kterého poníží vším možným, včetně doslovného pádu do bahna a protivná starší sestra, která nakonec prozře díky lásce k feťákovi, kterého našla na policejní stanici. Sem tam se filmem mihnou lepší momenty, kterými se režisér John Hughes proslavil ve svých lepších kouscích – třeba nejistota dospívajících, kteří se zoufale snaží vypořádat s nadcházející dospělostí, jejich obavy z autorit, které se snaží nedat najevo. Všechno je ale jen nakousnuté a nedořečené. ___ Navíc ani není ukázané, proč je hlavní hrdina údajně tak všeobecně oblíben naprosto všemi, když on je jen normální kluk, co se snaží vyhnout škole. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

U nás dost neznámý a nedoceněný film s naprosto výborným soundtrackem. Tento film si pamatuju z dětsví, ještě z dob slávy VHS, a i teď po 12 letech mi připadá stejně výborný, akorát taky vám bylo tak líto když ubližovali té červené krásce? 80% ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Odpočinková, typická komedie z 80.let. Matthew Broderick tady hraje opravdu cool typa a to červené Ferrari, to je prostě nádhera! ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní komedie o životě středoškoláků, ve které exceluje Matthew Broderick a Jeffrey Jones v roli ředitele školy, který se marně snaží přistihnout Ferrise při jeho podvádění, které je pro něj největší zábavou. Strašně pohodový snímek. Skoro je na něm až něco poetického. Ne že byste se u něj za břicho popadali, ale rozhodně budete mít celou dobu takový ten mírný úsměv. Absolutně netypická komedie osmdesátých let. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na prve pozretie mi to neprislo nejak extra skvele. Asi som cakal prilis vela vdaka skvelej povesti aku ten film ma. Ale po druhom a tretom pozreti mi to pripada stale lepsie a lepsie. Zatial to u mna skoncilo na hodnoteni 7/10, ale je mozne, ze ho este zvysim. edit 2021: Neviem či je to tým, že som mal na to proste náladu alebo tým, že ma ten film fakt s každým ďalším zhliadnutím baví viac, ale som úplne nadšený a smial som sa prakticky nonstop. Dokonca aj na tých absolútne detinských vtipoch, keď Ferris úplne primitívne pred rodičmi predstiera, že je chorý alebo pri running gagu o tom, že všetci vrátane policajtov vedia, že je Ferris chorý a dávajú ho pozdravovať. Niektoré vtipy sú fakt absurdné, ale do neskutočne pohodovej atmosféry filmu dokonale pasujú. Kto by si nechcel dať deň pauzu od školy a zažiť neskutočne vzrušujúce dobrodružstvo s kamarátmi? Popri tom sledujeme skvelú zápletku so zákerným riaditeľom, ktorý chce Ferrisa dostať. Tie jeho eskapády vyzerajú ako taká generálka toho, čo si o pár rokov neskôr vytrpia Mokrí banditi s Kevinom. A ako bonbónik tu je večne nasratá Jennifer Greyová s ešte svojím pôvodným xichtom. Na konci Hughes už tradične aspoň na chvíľu zvážnie a teenager si musí vyriešiť svoje problémy s rodičmi. Celkovo tu všetko do seba dokonale zaklaplo a už chápem, že sa z toho stala taká klasika, že ju citujú v rôznych filmoch dodnes. Však Deadpool. 9/10. ()

Reklama

Reklama