Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že se mi podaří snímek dokoukat na jeden souvislý zátah, protože se mi několikrát chtělo ho přetočit na začátek a užívat si ho znovu a znovu. Zároveň má ještě větší výpovědní hodnotu nejen o své době, než je tomu v případě Amerického graffiti. A pro Američany musí být nemálo důležitý, protože se na něho odkazuje v nejednom pozdějším díle. Ale funguje to i obráceně, jelikož film o Ferrisy Buellerovi také dost referuje, tu nápadněji a nápaditěji, tu zas méně, ale přesto si ponechává dostatek vlastní osobitosti i elegance a klidně si může uprostřed děje dovolit i muzikálové číslo a dále třeba i předpovídající perličku ohledně Charlieho Sheena. A jsem zvědavý, jak budu snímek vnímat za deset, dvacet let... (Netflix) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Občas to tedy bylo trochu přitažené za vlasy, ale jako oddechová pohodička to slouží naprosto skvěle. Několik adolescentů. nasraný ředitel a celkem slušná řádka fórů dělají z tohohle nenápadného filmu velmi příjemný zážitek. John Hughes jako obvykle nezklamal. 70% ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Toto myslíte akože vážne?! 81 hodnotení?! 68%?! Veď Ferris Bueller je ultimátny nářez!!! Toľko vecí za 100% a predsa tu nie je jediný komentár s päthviezdičkovým hodnotením... Absolútne nechápem. Fakt nie. A pre zadubencov, ignorantov a suchárov, za účelom obhájenia svojho názoru, prikladám argumenty: nadhľad, old school, nostalgia (videné minimálne 5x, preto nechápem ten počet hodnotení), R-kový humor s ratingom PG-13, úprimnosť, nadhľad, pravdivosť, hudba, Mathew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, nadhľad, Jennifer Grey, Charlie Sheen(!), Star Wars scéna a k tomu ešte trocha nadhľadu a taktiež nadhľadu. P.S.: "Život se řítí kupředu. Kdyby se člověk občas nezastavil, aby si užil, mohl by ho promrhat." (Ferris Bueller) ...takže sa všetci pekne krásne zastavte a pustite si tento film. Premrhať možnosť vidieť takúto geniálnu komédiu by bolo nesmierne smutné. [97%] ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sympaticke postavy a dobre vychytavky zaskolaka Ferrise:-). Ac se jedna jen o repliku, tak myslim, ze kazdeho bez rozdilu pohlavi musi zaujmout to Ferrari 250GT... Jinak si ale nemyslim, ze se jedna o nejak zvlastni komedii a zarazeni mezi 500 nejvetsich filmu vsech dob podle casopisu Empire, se mi zda mirne receno, prehnane. John Hughes svuj skutecny smysl pro humor predvedl az o par let pozdeji... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Ferris Bueller má v hlavně v Americe v podstatě kultovní postavení a pořád na něj někdo odkazuje. Teď když jsem ho viděl, tak vlastně nechápu proč. Težko fandit Ferrisovi, když se chová je hajzlík a to hlavně vůči svému nejlepšímu kamarádovi a celej ten jeho plán na "volný den" nedává moc smysl. Uznávám, že tam je pár okamžiků, které pobavily, ale tak nějak jsem čekal víc. Takhle zbyde asi jen konstatování, že na svou dobu to bylo něco jiného a nového, což nejspíš k tomu postavení stačilo. Mimochodem, určitě ale překvapí vidět Baby v jiné roli nebo Charlieho Sheena na začátcích kariéry. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už je to taková standardka, ale v té době to byla bomba. Celkem příjemně zábavný film, předvším vynalézavostí Ferrise, která nebrala konců. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Film to nebyl špatnej, i když ze stejného údobí mám radši Ridgemontstkou střední...ale je fakt, že tu jsem viděl už jako středoškolák ;-). Ze začátku pomylý a nudný rozjezd a je fakt, že Broderick mi lezl strašně na nervy...takovej blbeček se štěstím...spravil si to až zpívaným čísle na té Pride parádě, či co to bylo ;-). Tahounem celého filmu byl spíš Alan Ruck, kterého jsem si oblíbil ve Spin city. Film byl spíš o něm. A Jeffrey Jones tu podává snad svůj nejlepší výkon (a to včetně Kačera Howarda), protože takhle psychopatické výrazy by nikdo jinej neuhrál. :-) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Broderick nemá žádné charisma, to prostě není Stifler a tahle role se mu prostě nedá věřit. I přes těch pár nápadů je to prostě a suše nuda. Pomalu se vlekoucí a prázdná. 45% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Až dekadentně bezproblémová happy-go-lucky záškolácká pohodovka, jejíž všeobjímající optimismus by mohl být veleprotivný, kdyby nebyl tak nakažlivý a kdyby to nebylo napsané, zahrané a natočené s vkusem a stylem, o jakém si 99 procent teenage komedií může nechat jenom zdát. Jít to tenkrát u nás… no, vlastně nevím, jestli bych tím byl morálně otřesen (byl jsem dost zaprděný osmdesátkový puberťák) nebo by mi to změnilo život; s odstupem tří dekád už mi to „jenom“ na pár dní značně vylepšilo náladu. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Matthew Broderick mě v životě ještě víc neiritoval ! Každý záběr, kdy se podívá do kamery je pro mne utrpením. Kultovka??? TOTO?!!? ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších kultov (aspoň za veľkou mlákou) v rámci osemdesiatkových tínedžerských komédií na mňa paradoxne zapôsobil skôr rozpačitým dojmom. Narozdiel od ďalších uznávaných filmov Johna Hughesa na čele s Raňajkovým klubom tu v kombinácii s humornými pasážami dramatická línia (premena Ferrisovho najlepšieho kamaráta) trochu škrípe a vyznieva ako klišé, ktorému sa dalo vyhnúť. Osobne ma nemilo prekvapila aj nekonzistentná nadväznosť jednotlivých scén na seba, čo môže človeka občas zbytočne miasť. Aj napriek neduhom však Voľný deň Ferrisa Buellera v sebe nesie nezameniteľný rukopis už spomínaného výnimočného scenáristu a režiséra, vďaka čomu aj po troch desaťročiach od svojho vzniku dokáže stále dobre pobaviť. (65%) ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Charlie Sheen bol vo svojej malej roličke omnoho viac cool, zaujímavý a v pohode než ten blbeček Bueller, ktorého z nejakého dôvodu všetci milovali. Takže: Túto hyper-otravnú a nudnú sračku s absolútne NEZNESITEĽNÝM hlavným hrdinom (tento druh postáv fakt nenávidím do morku kostí) že natočil autor geniálneho Breakfast Club? No, tak s týmto kultom kamoš nebudem. Utrpenie. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je ukecaná nuda, která má pár vtipných okamžiků kterou jdou seřadit podle zajímavosti: 1. Twist and shout na přehlídce 2. Zběsilý průlet zahradami, dvorky a domy 3. Charlie Sheen na policajtech 4. Číro ve sprše Ne, čtvrtá hvězda to nebude, protože Alan Ruck je mi tak protivnej a nejvíc jak leží "mimo" u bazénu a nezachránit to za něj ani "Baby" ()

TO 

všechny recenze uživatele

jeden den několika studentů na střední škole a hlavně za školou. Zábavná, pohodová, zdařilá teenagerská komedie, jakých se v 80.letech natočily mraky, připomíná například Řidičák. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak si to vyjasněme, nejsem fanouškem Johna Hughese, vlastně všechny jeho filmy, které jsem doposud viděl mě zklamaly. Reputace a kultovní aura obklopující všechny jeho snímky mi byla vždycky záhadou. S Ferrisem Buellerem jsme si sedli od první minuty. Seinfeldovský příběh, na první pohled, o ničem skvěle graduje a ve výborné finálové čtvrtině přesně umí zúročit dosavadní stopáž a cestu, kterou divák s postavami do té doby kráčel. Zrovna všechny zdejší postavy jsou krásně napsané a jejich královsky odsýpající dialogy doplňují jejich nejednoznačnost - však on Ferris Bueller je vlastně docela a-hole, který by si sympatie neměl, zdánlivě, zasloužit. Zkrátka výborná nostalgická komedie, která mi v mnohém připomněla některé pasáže z našich Pelíšků. Naštěstí si nemusíte pamatovat 80. léta v Illinois, stačí pamatovat své dětství. 85 % ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Potěšení z podvratné, čtvrtou stěnu bořící teenagerské komedie (která si ze vzdělávací instituce dělá nepokrytou prdel), mi brzy zkalilo zjištění, že titulní "vodvázaný" záškolák se ponejvíce chová jako egoistický nezodpovědný fracek a já spíše fandím smolařskému vynervovanému řediteli, jenž se ho snaží načapat. :-) Většina fórků mi také přišla vcelku předvídatelná, v současnosti již zprofanovaná. Jak snímek ke konci zabrnkal na vážnější notu, hodně toho dohnal, byť k Ferrisovu potrestání zbaběle nepřistoupil, když celou linku s veřejnou sbírkou zametl pod koberec. ()

Reklama

Reklama