Reklama

Reklama

Temná píseň

(festivalový název)
Trailer 1
Irsko / Velká Británie, 2016, 100 min

Sophia (Catherine Walker) prežíva jednu z najhorších životných etáp. Prišla o dieťa, z ktorého smrti sa neustále obviňuje, opustil ju partner, ktorého neustále nadovšetko miluje. Vzhľadom k okolnostiam sa môže zdať, že jej situácia nemá východisko. Lenže Sophiino odhodlanie vrátiť všetko do starých koľají je natoľko veľké, že je ochotná urobiť čokoľvek. Risk v podobe starovekého rituálu však môže viesť k úplne opačnému efektu, ako sa mladá žena pôvodne domnievala... (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (40)

POMO 

všechny recenze uživatele

Irové se bez budgetu pokusili o okultní psychologii, stojící na dvou civilních postavách. Dlouhé čekání na duchařský adrenalin je o jejich interakci coby nesourodé dvojice, která se, zavřená několik měsíců v baráku na samotě, postupně poznává a propadá frustraci až šílenství. Tvůrčí záměr OK, chování postav je přirozené a nebere si servítky. Film nenudí a drží ve zvědavosti, co bude dál. Pozdější naložení s psychologickými motivy, kterými se tvůrci měli vytáhnout, ale pokulhává a jejich vyústění je neuspokojivé a naivní. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Takto. Ak ste hororový fanúšik, mali by ste to vidieť. Rozbieha sa to pomaly (a v podstate to aj pomaly pokračuje a pomaly končí, česť výnimkám), ale je to tak mrazivé a atmosférické, že to určite stojí za videnie. Tušíte, viete, že sa na obe postavy chystá čosi pekelné (žeby doslova?), ale neviete, čo presne. A, ehm, možno to nebudete vedieť na sto percent ani na samom konci. Bol som zvedavý, ako to dopadne, pretože indícií, teórií a verzií bolo hneď viacero a jedna zaujímavejšia, než druhá, preto ma zaskočilo, že vlastne neviem, ako to dopadlo. Ale budete sa tak nejak cítiť žánrovo vnútorne naplnení. Trocha ma sklamalo, že som sa nechal nachytať na hláškach niektorých divákov, ktorí tvrdia, že je to folk horor. Tak neviem, či mi niečo ušlo, na tento podžáner si značným spôsobom potrpím, ale až na pár záberov (skvelého) anglického (írskeho?) vidieka som žiadny „folk“ teda fakt nezaznamenal. Ako rituálny (?) horor je to ale slušná jazda. Škoda, že sa predsa len viac neduplo na plyn, určite by som udelil aj štvrtú hviezdu. A Steve Oram vyzerá ako Seth Rogen. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Popkornový hororový divák bude u Dark Song pouze ztrácet čas, jelikož se jedná o horor pro ultranáročné publikum, od něhož mimo jiné režisér Liam Gavin vyžaduje obstojnou znalost hermetických věd a zejména Abramelinovy magie. Jakožto zdejší hororový expert (a znalec tajemna) tak pochopitelně musím tomuto ambicioznímu debutu zatleskat. Gavin disponuje obrovským talentem a svým perfekcionismem mi tak trochu připomíná mladého Kubricka. Ke snímku sepsal navýsost inteligentní scénář s propracovanou psychologií postav, díky čemuž Dark Song obstojí i jako přesvědčivá charakterová studie. Vhodně zvolené meditativní tempo umožňuje ztvárnit proces duchovní transformace hlavní postavy velice autenticky a to včetně závěrečné mystické zkušenosti v podobě setkání s andělem Strážným. V neposlední řadě oceňuji specifickou a pozvolna budovanou atmosféru snímku, která v sobě dokonale snoubí temnotu a melancholii. Dark Song se zároveň zařazuje mezi klíčové představitele hororového realismu a já mu tímto uděluji hned čtyři silnější hvězdy. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V ťažkej životnej situácii sa Sophia (Catherine Walker) obráti na Josepha (Steve Oram), od ktorého chce, aby jej pomohol s rituálom, ktorý by jej umožnil zblíženie s jej milovanou osobou. Kvôli rituálu toho musí Sophia mnoho obetovať, a ani Josephova pomoc nebude zdarma. Je však odhodlaná obetovať všetko čo má, ak má rituál jej želanie splniť. Ich odhodlanie prejde ťažkým testom, pretože proces je dlhý, plný depresií a úspešný výsledok nie je zaručený. - Pre mňa osobne je tento horor velkým sklamaním, ale už od prvých minút mi tam niečo nehralo. Extrémne nesympatické postavy zatvorené v jednom dome, z ktorého nemôžu kvôli rituálu vyjsť, by som ešte zniesol, ale to, že sa tam po celý čas takmer nič nedeje, pričom ani argument o budovaní atmosféry sa tu nedá použiť, sa ospravedlniť nijako nedá. Záver už je len nešikovným vyvrcholením toho, čo pôsobí ako absolútne nezáživný režijný debut. Zaujímavá je aspoň tá línia s rituálom, kedy sa počas prípravy postavy dostanú do takmer každej odbornej oblasti, ktorá existuje, a to, že by som v horore niekedy narazil na anglickú morfológiu, by som nikdy nečakal. Rôzne symboly, kresby a drobné rituály boli zaujímavé, ale v závere som mal pocit, že vlastne k ničomu neboli. Za zmienku stojí ešte aj hudba, prostredie a kamera, ale to desaťsekundové intro od IFC Midnight ma bavilo viac, ako celý film. + herec z Dark Touch + herec z The Canal, Altar a The Living and the Dead + herečka z Dark Touch ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne pomalé bez akýchkoľvek výkyvov, ktoré by divákovi pripomenuli: toto je (aj) horor. Pustil som sa do toho len kvôli skóre z "MetaScore", ktoré ma na rozdiel od trápneho "IMDb", len zriedka kedy oklame. Nuž čo už. Aj takúto treba mať skúsenosť. Chcel som dať aspoň dve, no za ten záver naozaj nemôžem inak - 25% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sophia ztratila syna, o jejím partnerovi tu ale není ani slovo. Jediný, koho miluje, je právě její syn. Rozhodne se provést prastarý rituál, který by ji umožnil svého syna slyšet, promluvit s ním, případně ho vidět. Samozřejmě není naivní, aby si myslela, že se jí vrátí ze záhrobí, jako by se nic nestalo. Aby ale vše zvládla, přemluví ke spolupráci Josepha Solomona, jenž má s podobnými věcmi (prý) zkušenosti - setkal se s bohy i démony. Jenže problém je, že Sophia chce ve skutečnosti něco zcela jiného a Joseph má také své přání. Pokud ovšem kontaktujete temné síly, nemůžete čekat, že to bude procházka růžovým sadem. Příjemný vizuál, mrazivá hudba, co udržuje v neustálém neklidu a napětí, a místy vražedně pomalé tempo. Původně jsem uvažoval o 3*, ale závěr mě potěšil. Pointa perfektní, byť jsem nevěřil, že to Sophii projde. Každopádně hlavní myšlenka - naděje, odpuštění, láska. Nechci psát artový film, ale pro běžného diváka to rozhodně není. Bavilo mě, jak jsem poměrně dlouho váhal, zda se rituál podaří, nebo jde jen o nesmysl, či bude vše jen v hlavě Sophie. Nakonec tedy za mě velmi dobré - 3,5*. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dráma s hororovými prvkami či horor s prvkami drámy? Neviem, no páčilo sa mi to. Bohužiaľ záverom sa mi potvrdili priebežné dojmy, ktoré mi napovedali, aby som nebol príliš nadšený, pretože všetko čo vidím, nie je žiadnou premyslenou hrou, ale len nesúrodým zlepencom pútavého, no plytkého diania. Dark Song pre hororových nadšencov stojí za zhliadnutie, ale bohužiaľ nie je žiadnou detailne vypiplanou okultistickou peckou, akou sa môže spočiatku zdať. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tvůrci použili zbastardizovanou variantu rituálu od Matherse (skutečný rituál trvá rok a půl a nevyžaduje odloučení) a legendu o Crowleym a Boleskinově domě spolu s faustovským motivem. Z okultního a lidského hlediska je ovšem kravina kvůli tak přízemním věcem jako pomsta či zmizení podstupovat takové martyrium. 70 procent za atmosféru + 10 procent za dech beroucí závěr. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

S filmem jsem absolvoval dlouhý, předlouhý, detailně obsáhlý, masochistický, místy oplzlý a občas i intenzivní magický rituál, který nikdy před ním, zřejmě ani nikdy po něm, žádný horor už nezopakuje. Bylo to ale vůbec k něčemu?! Sophii, prý mladá žena, jak tvrdí obsah, ve skutečnosti vyzobaná slunečnice, zabili nějací "puboši" malého syna, spáchali na něm obětní rituál, což je fakt pravděpodobná smrt, že, už je to tři roky. Žena ale nemůže strpět, že viníci zůstali za ohavný čin nepotrestáni, a chce na nich vykonat pomstu. Za tím účelem se spojí s vyhořelým okultistou, se kterým se odebere do venkovského stavení ve Walesu, kde se budou oddávat rejdům na přivolání synka z říše mrtvých. Sophia ale neřekla, že ve skutečnosti jí jde právě o tu pomstu. A mně nikdo neřekl, že se budu muset prokousat takovou rozvleklou a levnou hovadinou, kde nebyla ani minuta napětí a gradace, což je nahrazeno scénami, v nichž se nesourodý pár pořád o něčem dohaduje a křičí na sebe, pak se k sobě chovají děsně přátelsky, případně dojde i na nějakou tu erotiku, kdy není nutně nutné vidět Catherine Walker nahoře bez. Film to není vůbec krátký, velmi rychle upadne do jednotvárnosti. Velká část filmu je zasvěcena detailním přípravám k rituálu, z něhož se už nedá vycouvat. Hororově se to moc netvářilo, jen tak na okraj, více hozené do drama, hlavně mně film vůbec neubíhal. Když se to přehouplo do závěrečné třetiny, kdy už se mělo konečně něco dít, respektive děj měl gradovat, tak na scénu naběhl komparz z domova důchodců legračně pomalovaný temperami, což měl být následek invokace, jestli vám to nedošlo, měli to být démoni. Myslel jsem, že se poliji šalvějí přeslenitou, kterou inhaluji po pádu demokracie, když jsem uviděl ten groteskní nápad, myšlený zcela vážně. Na závěr se zjevilo cosi, ne neumím to dostatečně pojmenovat a identifikovat, pravděpodobně nějaký bůžek. Film nabral úplně jiný směr a směšně vygradoval do poetiky mexických telenovel. Herecká dvojka v irsko/britském složení Catherine Walker & Steve Oram sice nebyla na zatracení, ovšem do Irska už se dlouho na nějaký horor nevydám. Rozhodně ne, když jej bude režírovat vrchní patlal Liam Gavin. 2/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ktovie aký by bol nakoniec rating, keby nebolo posledných 15-tich minút? "A Dark Song" ma bohužiaľ v mnohých aspektoch nudilo a nie som si istý, či by som si to pozrel znovu. Atmosféru to má, hudba je vynikajúca a sem-tam sa objavia momentky, ktoré stoja za to vidieť. Plus je super, že tu máme atmosféru, kde sú dokopy len dve postavy a veľmi dobre spolu vedia fungovať. A áno, povedzme si pravdu, posledných 15 minút filmu je absolútne najlepších. Vizuálne perfektne spracovaných, máme tu skvelý moment, ktorý po tom, čo si človek odsedí všetky ostatné scénky dáva perfektný zmysel a výsledne to zanechá v človeku dobrý pocit po dopozeraní. No najväčší problém filmu je, že je na mnohých miestach nudný a hluchý. A máme pocit, že sa nič nejaké zvláštne moc nedeje. A chceme viac hororu. To tomuto filmu asi najviac chýba. Viac hororu. Na jedno pozretie vás to možno osloví, no neviem či by si to niekto pozrel viackrát. Ale som asi rád, že som to videl aspoň raz. Zvážte si pre a proti a rozhodnite sa sami. Hodnotenie: C+ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji si horor, který by se takto detailně zabýval magickým rituálem a málokdy se vidí, že by si filmoví tvůrci takřka do puntíku nastudovali příslušné podklady. Bez ohledu na žánr. Potíž je v tom, že dostat démona či anděla z pelechu je veskrze zdlouhavá a ne moc zábavná záležitost a to se tady až bolestně odráželo. Gavinovi se sice dařilo držet solidní atmosféru a Catherine Walker byla vynikající v každém záběru, ale to samo o sobě nestačilo. Výrazné zlepšení přišlo až v poslední třetině, kdy se bubáci začali trochu více projevovat. Tempo sice zůstalo pomalé, ale atmosféra zatraceně zhoustla a díky napětí mi začaly pochodovat oči na vrch hlavy. Mystický konec pak tuhle vynikající sekvenci zdařile korunoval. Bohužel tu až příliš často nudící předcházející hodinu zcela nevymazal. 65% ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Temná píseň a její rozjezd vypadá zpočátku velmi slibně. Popravdě mě nenapadá přirovnání pro tento temný horor, který by šel takto detailně k tématu rituálu, magie a okultismu. Už od začátku provází film jakýsi mystický nádech a tajemné objevování sfér, které jsou běžnému člověku skryty. Tímto se ale dostáváme k druhé stránce věci. S ubývajícími minutami jsem se ovšem nemohl ubránit dojmu, že je Temná píseň jakýmsi okultistickým nesourodým spletencem. Veškeré ingredience jakoby dohromady neštymovaly a tvořily guláš, který byl splácaný bez hlubšího smyslu. Do toho místy nechtěně komické momentky, jež na výsledném dojmu nepřidávají. Cením téma, ale Temnou píseň se nepodařilo tolik ukočírovat. Jelikož se jedná o debut, tak zůstanu s hodnocením přesně mezi, i když bych to viděl spíše na dvojhvězdí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Temná píseň“ má hororový spíše jen nádech, než aby se skutečně jednalo o hororový film. Jeho finále už je spíše takové filosofické až metafyzické, což se přiznám, mně úplně nesedlo. Ale do té doby tu byl potenciál pro něco, co mohlo být dobré psychologické drama, které se ale v konečném důsledku nekonalo. Rozhodně to je ale film, který se dá sledovat bez újmy na zdraví. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Dark Song má parádní zápletku podtrženou sympatickým pravidlem: Nikdo nesmí před koncem rituálu vyjít ze strašidelného domu, ať se děje co se děje. Venku, za okny, se navíc může dít cosi podivného, ale to jsou jen představy, které s realitou nemají mnoho společného, říká vymítač Neil svojí klientce Sophii, která by si ráda promluvila se svým mrtvým synem. Přestože zápletka je vskutku dobrá, jsou to ty nejvypjatější scény, které selhávají, nemají tu sílu diváka zahnat do kouta a tam na něj nepěkně zakřičet. Světové špičce (Conjuring, Insidious) se Dark Song nemůže rovnat, i tak ale myslím, že stojí za zkouknutí. Je to debutový film a potenciál tu rozhodně je a ne nijak malý. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Nejočekávanější projekce letošního KVIFF se zvrtla do docela velkých rozměrů. Podle traileru to vypadalo opravdu slibně, avšak trailer není všechno. Jedna věc, kterou tomuto snímku nedokážu odpustit je charakter, který byl napsán pro mého oblíbeného herce z britských filmů Steva Orama. Nevím, proč musel být pořád tak vulgární, uřvaný, afektovaný a zkrátka totální dement. Naprosto mi jeho role kazila celý film. Když pominu tohle, příběh měl dobrou atmosféru, ale něco převratného se začalo dít opravdu až těsně před koncem. Ta klíčová scéna (nechci spoilovat) moje hodnocení opravdu zvýšila, jinak by bylo těžké hodnotit. Párkrát mě u ní zamrazilo a asi dvakrát jsem měla opravdu pocit strachu. Co ale přišlo ve finále... Já ani nevím, jestli to bylo bráno vážně nebo ne. Přišlo mi to trochu jako výsměch po té velmi vážné látce, kterou se film celou dobu zaobíral. Nicméně A Dark Song si u mě vysloužil první místo o nejdivnější hororové finále za tento rok. KVIFF 2017 ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Filmom s touto a podobnou tématikou fandím. Je ich žalostne málo a ja si rád pozriem všetky ktoré sa aspoň trošku opierajú o jednu z tém mysticizmu, okultizmu, čarodejníctva, mágie, satanizmu a vecami s nimi súvisiacimi. Sám som bol isté obdobie čitateľom týchto náuk. Tento film sa z veľkej miery opiera o ich základy. Alister Crowley spísal 4 spôsoby nadobudnutia "vyššieho vedomia" (stavu nad vedomím). Rytmická hudba (Voodoo na Haity), halucinogénne drogy (čarodejníctvo, šamanizmus), rituálny sex (tantrické náuky), meditácia (resp. dychové cvičenia) (India, Tibet atď.). V Kabale som sa raz dočítal tuším aj o piatej - pôst, no môže a určite ich je viacero. To platí tak do polovice filmu. Druhá je už len čistou hororovou jazdou, ktorá ale funguje takže nemám výhrad. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nepsaným pravidlem se stalo to, že když celý film stojí za hov.. (houby), tak se v posledních dvaceti minutách snaží dohnat, co se dá, ale to už je většinou pozdě na to, aby se zachránil dojem. To je tento případ. Sledujeme sáhodlouhý rituál, jako budování atmosféry, ta se nedostavuje a tak přichází strhující finále, které však není až tak strhující. Ne, že by to nebylo zajímavé, úplná nuda hrozí jen málokdy, jenže na kvalitní horor je tady toho málo. Nápad na artový horor je dobrý, ale mě pobavil tak na 50%. ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama