Reklama

Reklama

Temná píseň

(festivalový název)
Trailer 1
Irsko / Velká Británie, 2016, 100 min

Sophia (Catherine Walker) prežíva jednu z najhorších životných etáp. Prišla o dieťa, z ktorého smrti sa neustále obviňuje, opustil ju partner, ktorého neustále nadovšetko miluje. Vzhľadom k okolnostiam sa môže zdať, že jej situácia nemá východisko. Lenže Sophiino odhodlanie vrátiť všetko do starých koľají je natoľko veľké, že je ochotná urobiť čokoľvek. Risk v podobe starovekého rituálu však môže viesť k úplne opačnému efektu, ako sa mladá žena pôvodne domnievala... (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (40)

POMO 

všechny recenze uživatele

Irové se bez budgetu pokusili o okultní psychologii, stojící na dvou civilních postavách. Dlouhé čekání na duchařský adrenalin je o jejich interakci coby nesourodé dvojice, která se, zavřená několik měsíců v baráku na samotě, postupně poznává a propadá frustraci až šílenství. Tvůrčí záměr OK, chování postav je přirozené a nebere si servítky. Film nenudí a drží ve zvědavosti, co bude dál. Pozdější naložení s psychologickými motivy, kterými se tvůrci měli vytáhnout, ale pokulhává a jejich vyústění je neuspokojivé a naivní. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sophia ztratila syna, o jejím partnerovi tu ale není ani slovo. Jediný, koho miluje, je právě její syn. Rozhodne se provést prastarý rituál, který by ji umožnil svého syna slyšet, promluvit s ním, případně ho vidět. Samozřejmě není naivní, aby si myslela, že se jí vrátí ze záhrobí, jako by se nic nestalo. Aby ale vše zvládla, přemluví ke spolupráci Josepha Solomona, jenž má s podobnými věcmi (prý) zkušenosti - setkal se s bohy i démony. Jenže problém je, že Sophia chce ve skutečnosti něco zcela jiného a Joseph má také své přání. Pokud ovšem kontaktujete temné síly, nemůžete čekat, že to bude procházka růžovým sadem. Příjemný vizuál, mrazivá hudba, co udržuje v neustálém neklidu a napětí, a místy vražedně pomalé tempo. Původně jsem uvažoval o 3*, ale závěr mě potěšil. Pointa perfektní, byť jsem nevěřil, že to Sophii projde. Každopádně hlavní myšlenka - naděje, odpuštění, láska. Nechci psát artový film, ale pro běžného diváka to rozhodně není. Bavilo mě, jak jsem poměrně dlouho váhal, zda se rituál podaří, nebo jde jen o nesmysl, či bude vše jen v hlavě Sophie. Nakonec tedy za mě velmi dobré - 3,5*. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne pomalé bez akýchkoľvek výkyvov, ktoré by divákovi pripomenuli: toto je (aj) horor. Pustil som sa do toho len kvôli skóre z "MetaScore", ktoré ma na rozdiel od trápneho "IMDb", len zriedka kedy oklame. Nuž čo už. Aj takúto treba mať skúsenosť. Chcel som dať aspoň dve, no za ten záver naozaj nemôžem inak - 25% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

S filmem jsem absolvoval dlouhý, předlouhý, detailně obsáhlý, masochistický, místy oplzlý a občas i intenzivní magický rituál, který nikdy před ním, zřejmě ani nikdy po něm, žádný horor už nezopakuje. Bylo to ale vůbec k něčemu?! Sophii, prý mladá žena, jak tvrdí obsah, ve skutečnosti vyzobaná slunečnice, zabili nějací "puboši" malého syna, spáchali na něm obětní rituál, což je fakt pravděpodobná smrt, že, už je to tři roky. Žena ale nemůže strpět, že viníci zůstali za ohavný čin nepotrestáni, a chce na nich vykonat pomstu. Za tím účelem se spojí s vyhořelým okultistou, se kterým se odebere do venkovského stavení ve Walesu, kde se budou oddávat rejdům na přivolání synka z říše mrtvých. Sophia ale neřekla, že ve skutečnosti jí jde právě o tu pomstu. A mně nikdo neřekl, že se budu muset prokousat takovou rozvleklou a levnou hovadinou, kde nebyla ani minuta napětí a gradace, což je nahrazeno scénami, v nichž se nesourodý pár pořád o něčem dohaduje a křičí na sebe, pak se k sobě chovají děsně přátelsky, případně dojde i na nějakou tu erotiku, kdy není nutně nutné vidět Catherine Walker nahoře bez. Film to není vůbec krátký, velmi rychle upadne do jednotvárnosti. Velká část filmu je zasvěcena detailním přípravám k rituálu, z něhož se už nedá vycouvat. Hororově se to moc netvářilo, jen tak na okraj, více hozené do drama, hlavně mně film vůbec neubíhal. Když se to přehouplo do závěrečné třetiny, kdy už se mělo konečně něco dít, respektive děj měl gradovat, tak na scénu naběhl komparz z domova důchodců legračně pomalovaný temperami, což měl být následek invokace, jestli vám to nedošlo, měli to být démoni. Myslel jsem, že se poliji šalvějí přeslenitou, kterou inhaluji po pádu demokracie, když jsem uviděl ten groteskní nápad, myšlený zcela vážně. Na závěr se zjevilo cosi, ne neumím to dostatečně pojmenovat a identifikovat, pravděpodobně nějaký bůžek. Film nabral úplně jiný směr a směšně vygradoval do poetiky mexických telenovel. Herecká dvojka v irsko/britském složení Catherine Walker & Steve Oram sice nebyla na zatracení, ovšem do Irska už se dlouho na nějaký horor nevydám. Rozhodně ne, když jej bude režírovat vrchní patlal Liam Gavin. 2/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek „Temná píseň“ má hororový spíše jen nádech, než aby se skutečně jednalo o hororový film. Jeho finále už je spíše takové filosofické až metafyzické, což se přiznám, mně úplně nesedlo. Ale do té doby tu byl potenciál pro něco, co mohlo být dobré psychologické drama, které se ale v konečném důsledku nekonalo. Rozhodně to je ale film, který se dá sledovat bez újmy na zdraví. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Rituál vo filme trvá osem mesiacov a slúži na vyvolanie strážneho anjela. Inšpiráciou pre túto tému bol režisérovi Gavinovi známy okultista Aleister Crowley. (Marceloo)
  • Režisér Liam Gavin spomenul viacero zvláštnych udalostí, ktoré počas natáčania zažil. Pri písaní scenára vždy počul štekať psa, či už to bolo cez deň, alebo v noci, a preto tento efekt použil aj vo filme. Ďalej spomenul, že aj keď bola vonkajšia teplota uprostred júla vyššia ako 20 °C, v dome bolo chladno a štáb musel mať na sebe kabáty. (Marceloo)
  • Film sa odohráva vo Walese, v skutočnosti bol ale natáčaný v hlavnom meste Írska, Dubline. (Marceloo)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama