Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jižní Německo, rok 1940. Třináctiletý sirotek Ernst Loss (Ivo Pietzcker) je vzpurný a těžko přizpůsobivý chlapec a všechny náhradní rodiny a nápravná zařízení, kterými doposud prošel, jej označily jako nenapravitelného. Kvůli tomu se ocitá v psychiatrickém sanatoriu. Ernst si brzy uvědomí, že v tomto sanatoriu nejsou děti léčeny, ale pod vedením Dr. Veithausena (Sebastian Koch) postupně a potají zabíjeny pod nacistickým programem s krycím názvem T4. Ernst se rozhodne bojovat s osudem a začne pomáhat ostatním pacientům a zároveň plánovat svůj vlastní útěk, čímž se ocitá ve smrtelném nebezpečí, protože rozhodnutí „kdo bude další" je jen na vedení sanatoria... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (100)

pushover 

všechny recenze uživatele

Silné téma, které si zasloužilo zfilmovat. Bohužel, řadou nelogičností, dějových zkratek a důrazem na patetické scény to působí trochu jako kdyby Hřebejk režíroval Přelet nad kukaččím hnízdem. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

40% - komentář 20ti slovy: Nehodnotím téma, ale zpracovaní a tohle se táhlo jak týden před výplatou. Během 2 hodin nebyl náznak nějakého posunu nebo vývoje v ději. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

To bylo krutý a to hodně krutý... ještě teď vidím jak ta usměvavá pohledná sestřička dává tomu nebohemu chlapci úplně chladně rádoby malinovou šťávu... brrr.... jako filmu nic nechybělo..ale nějak mě to úplně nechytlo za srdce jak je tomu zvykem.. 65% chudáci děti.. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film, ktorý ma pár silných scén a slušne vybrané obsadenie. Ivo Pietzcker na to koľko má rokov hrá excelentne. Príbeh je dobrý aj keď som mal silný pocit, že sa z toho dalo dostať oveľa viac. Každopádne je to ale super atmosférický film, ktorý stojí za to si ho pozrieť. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Snímků, hraných, dokumentárních, věnovaných reáliím a činům nacistického Německa je přehršel; povedených, nepovedených, silných, slabých, … . Komentářů, reagujících na tento konkrétní film je taktéž dostatek: vyzdvihla bych skvělou reflexi od uživatele Big Bear a tradičně fakty oplývající komentář od Volodimir2. Co můžu dodat. "Mlha v srpnu" patří mezi do mozku vpálící se díla. Spolu s dospívajícím chlapcem jsme se dostali do sanatoria, „pečujícího“ o své svěřence v intencích teorií negativní eugeniky, eutanazie, a blíže se seznámili s program T4, který měl vyčistit říši od „balastu lidské populace“, rozumějme od osob postižených nevyléčitelnými poruchami. Vedle rasově nevyhovujícího hlavního hrdiny se poznáme s dalšími dětmi a mladistvými, abychom viděli, kterak se řešení problému eliminace osob, které z hlediska rasové hygieny nepředstavovali pro stát, pro národ přínos (lidé fyzicky, psychicky handicapovaní, nevyléčitelně nemocní) – zavádělo do praxe. Seznáme, že šlo o řešení vědecké, řešení, které se opíralo o data (ušetříme tolik a tolik prostředků, pokud …), řešení naprosto pragmatické, bez-emoční, neosobní. Lidé, kteří jej plánují, kteří jej realizují, jsou naplněni pocitem povinnosti a odpovědnosti vůči budoucnosti svého národa a usilují odvést svoji teoretickou a praktickou část úkolu co nejlépe. Nevidí v zdravotně postižených, určených k likvidaci, lidské bytosti s právem na život, jen přítěž pro ostatní a přítěž pro ně samé. Zájem realizátorů likvidačního programu se koncentruje na otázky, jak s co nejmenším odporem podat „nežádoucím“ smrtící látku, jaký název přidělit nově vyvinuté metodě likvidace. Právě zobrazení tohoto naprosto odosobněného přístupu k usmrcování lidí činí ze sledování filmu krajně nepříjemnou, dusící záležitost – protože tady se nedíváme na nějaká smyšlená monstra, nesledujeme nějaké devianty, psychopaty, … kdepak - sledujeme zcela normální jedince, kteří dělají s čistým svědomím svoji práci. V polovině 20. století, v civilizované zemi – a můžeme se ptát po tom, co je to vlastně civilizace a jak se měří její vyspělost. Osobně mne napadne - hle kam dospělo Německo, rozvinutá země. Ovšem země s protestanskými kořeny, právě ony protestantské kořeny patrně napomohly vzniku čistě účelového přístupu ke všemu, včetně daru života, napomohly patrně i k přijetí původně ve Spojených státech (také zemi protestantů) vyvinuté teorii eugeniky, která je z likvidačních postupů silně cítit. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nesmirne narocne tema, u ktereho mate chvilema pocit, ze musite odbehnout a dat si pauzu, protoze tohle kafe je velmi silne a taky dost horke. Doslova obdivuju detske herce, kteri zahrali naprosto skvele. Krasne zobrazena priposranost cirkve a naprosty cynismus pracovniku zarizeni. Hraji si s detmi a behem par minut planuji jejich smrt. Kdo nema filmove zkusenosti takovehle problematiky, musi mu stat vlasy na hlave i po ostrihani. A Karl Markovics? Ten, kde se objevi, tam zasnete. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Cele mi to pripadalo ako TV film zbúchaný projekt. Slabá dramaturgia. Herecké obsadenie nebolo zle, ale postavy mentálne narušených mali byť pôsobivejšie, ako aj samotný riaditeľ a zdravotná sestra, ktorá podávala smrtiace dávky mi ani trochu nepripadali, ako krutí zločinci. Celý dej na mňa pôsobil pochmúrne, ale bez pôsobivých emočných momentov v prispanej atmosfére samotného prostredia. Pritom to bol ústav poväčšine ťažko postihnutých pacientov. Je veľká pravda, že takéto historické skutočnosti sa musia pripomínať a poukazovať na zverstvá, ktoré nacizmus napáchal, lež mi z pohľadu nemeckej kinematografie nepripadalo konanie personálu ústavu až tak odsúdenia hodné. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Děsivá drama a sebekritika Němců. Vážné téma si rozhodně vynucuje pozornost. Nicméně stále zůstává spíše v televizním měřítku, než jako film pro kina. Ale je zaručeno, že potom nebudete moci usnout a myšlenky vás budou stíhat. 3+ ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Třicet říškých marek příplatek, nacionálně-socialisticky uvědomělá zdravotní sestra, ochucená malinovka, to je vražedná kombinace. Akce T-4. Tajný projekt tzv. rasové hygieny ve vlastních řadách nacistického Německa. Po protestech církve, příbuzných obětí, obyvatel v okolí ústavů, ale i věrných nacistů, kterým se nějaký příbuzný stal adeptem, byl projekt vůdcem oficiálně zastaven. Pokračoval však dál ve větším utajení a vydržel i poměrně dlouhou dobu po pádu 3. říše. Počet obětí pouze odhadován. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Jedno se Němcům musí přiznat. Střílení do vlastních řad jim nedělá sebemenší problém a jako jeden z mála národů se dokázal vypořádat s vlastní historií. Mlha v srpnu přináší depresivní příběh z nacistického Německa, ve kterém bylo potřeba eliminovat všechny slabé a nemocné jedince, kteří by mohli geneticky znehodnotit dokonalou árijskou rasu. Hlavním hrdinou je 13 letý chlapec, který se dostal do jednoho senatoria, kde probíhá program jakési euthanasie, v rámci kterého jsou potají zabíjeni pacienti. Natočeno bezchybně. ()

topvideo 

všechny recenze uživatele

V barančom rúne a pod maskou mačičky nemeckí zdravotníci "liečia" svojich blížnych. Temná stránka nemeckej histórie... ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, pojednávajících o hrůzách a zvěrstvech, které se děly během 2. sv. války mimo bojiště - daleko za frontovou linií. Třináctiletý sirotek Ernst se v roce 1940 ocitá v psychiatrickém sanatoriu. Děti zde však nejsou léčeny, ale systematicky zabíjeny. Solidně vystavěná atmosféra, emočně vypjaté momenty, dobře vykreslené i herecky ztvárněné postavy. Čtyřhvězdičkový film asi ano, ale jen tak tak. 70%. ()

teckax 

všechny recenze uživatele

Zpracování nelze nic vytknout... nicméně se mě to vůbec nedotklo. Nevím jestli jsem tak vychladlá, že se nedokážu citově zapojit; nebo to byla moje sebeobrana to příliš neprožívat, aby mě to nesemlelo a nebo to bylo tak ledově natočené...Nevím. Prostě emoce nula. Bohužel. ()

Související novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (více)

Reklama

Reklama