Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jižní Německo, rok 1940. Třináctiletý sirotek Ernst Loss (Ivo Pietzcker) je vzpurný a těžko přizpůsobivý chlapec a všechny náhradní rodiny a nápravná zařízení, kterými doposud prošel, jej označily jako nenapravitelného. Kvůli tomu se ocitá v psychiatrickém sanatoriu. Ernst si brzy uvědomí, že v tomto sanatoriu nejsou děti léčeny, ale pod vedením Dr. Veithausena (Sebastian Koch) postupně a potají zabíjeny pod nacistickým programem s krycím názvem T4. Ernst se rozhodne bojovat s osudem a začne pomáhat ostatním pacientům a zároveň plánovat svůj vlastní útěk, čímž se ocitá ve smrtelném nebezpečí, protože rozhodnutí „kdo bude další" je jen na vedení sanatoria... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (100)

surprise 

všechny recenze uživatele

Komorní mrazivý příběh z nacistického Německa o otázkách, které se objevují i dnes. Zajímavý detail tvůrců: Sympatické tváře nosí zrůdy a naopak. ()

Thalin 

všechny recenze uživatele

O programu T4 jsem předtím četla jen malou zmínku a nevěděla jsem, jak fungoval v praxi. Tenhle film je chladná a krutá ukázka takového zacházení s lidmi. Pro ně to ale lidi nebyli. Celou tu znepokojivou atmosféru umocňuje fakt, že se to točí hlavně kolem třináctiletého kluka a že tehdy nijak nešetřili ani děti, aby začali už v zárodku. Oproti jiným filmům o zvěrstvech za druhé světové války se tady liší prostředí, psychiatrická léčebna bylo odkladištěm nemocných a postižených a tak se na nich mohlo experimentovat víceméně bez povšimnutí. Herecké výkony jsou rozhodně na dobré úrovni, hlavně u dětí je to vážně obdivuhodné. Tím spíš, když se tu mapuje příběh konkrétních lidí. Rozhodně je to skvěle natočené drama a od němců i jistá ukázka sebereflexe, že se k tomu tématu nestaví zády. ()

Irish Stout 

všechny recenze uživatele

Nehovorím, že myslienka filmu je zla, aj keď sa z nou úplne nestotožňujem. Prvá polovica filmu bez nejakého zmyslu, potom to prechádza pozvoľna k veci. Kvalitou mi to pripomína filmy z 60 rokov. ()

wal 

všechny recenze uživatele

Je známé, že se nacisti snažili "očistit" čistou rasu, ale je strašná představa, že zodpovědní za vraždění po směšné délce vězení pokračovali dál, jako lékaři a dožili se klidného stáří bez známek studu..... Silný příběh. ()

Flatron 

všechny recenze uživatele

Silne podaná dráma o tom ako Nemci počas 2. svetovej vojny "vyslobodzovali" psychicky a fyzicky postihnutých ľudí a koniec koncov aj ľudí, ktorým sa dané praktiky nepáčili. Silný záver filmu, len škoda, že to bolo akosi až moc urýchlené. 4*. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 85%, - /některé části se trochu vlečou/, + /podle skutečnosti - jak o čem pojednává, tak i na stran postav, atmosféra, trojka Seb + Ivo + Henriette byla dost dobrá/, hodnocení - špičkový nacistický psychothriller s dost dobrým Sebastianem, Henriettou a její malinovkou a špičkovou brutální atmosférou, jo tohleto byl fakt dost dobrej film, zatím pro mě nejlepší letos ()

Y3K_Alien 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající filmový kousek. Je v něm skutečně všechno, co od takového filmu divák očekává. A dostane to i s přídavkem. Skvělé herecké výkony hlavních představitelů jak zejména u dětí, tak i dospělých. Ano, šlo z toho možná vytěžit víc, ale vzhledem k tématu, jenž není tolik zprofanovaný jako jiné události tehdejší doby, to bylo více než dostačující! ()

pravda1 

všechny recenze uživatele

Strašné s akou ľahkosťou vraždili deti.Fandil som malému Ernstovi a dosť ma naštvalo keď ho tie svine dostali.To bola hrozná doba ľudský život nemal žiadnu cenu a už vôbec nie život postihnutého človeka.Čisto depresívny film bez očakávania dobrého konca ale veľmi dobre natočený.P.S. Podľa mňa najväčšia sviňa čo mi tam pila krv bola sestrička čo roznášala malinovú šťavu s radosťou by som jej ju natlačil do toho cynického ksichtu......Oplatí sa to pozrieť.............. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Další ze sebevědomých německých pohledů do zpětného zrcátka. Cílené vraždění vlastních obyvatel v rámci pročištění genetických základů. Zrůdnost na druhou vygradovaná závěrečným doslovem. ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Trochu spoiler: Ta mladá doktorka, která dávala dětem pít "malinovou šťávu" si dle dovětku filmu odseděla 3 roky a pak se vrátila k profesi dětské sestry. Dovede si představit, že by Vám takovýhle člověk legálně ošetřoval Vaše děti! ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Téma velmi zajímavé, ale nemohu se zbavit dojmu, že to šlo natočit mnohem syrověji, drsněji a s mnohem větší mírou útočící na divákovy emoce. Při sledování se mně vybavil film Chlapec v pruhovaném pyžamu, který mě oslovil o něco víc. ()

hanavo00 

všechny recenze uživatele

Velmi silné téma s velmi emotivním závěrem. Herecké obsazení skvělé. Bohužel první polovina filmu je poměrně utahaná a zdlouhavá. Ačkoliv to druhá polovina filmu vynahradí (řekl bych, že přelomem je příjezd chladnokrevné sestřičky s malinovou šťávou, průměrem mi vychází 4 hvězdičky ()

Korpy22 

všechny recenze uživatele

Nechutnost nápadů nacistického smýšlení neznala meze a jediné na čem záleželo byl výkon, co nejvíce ušetřit peníze a zbavit se zbytečných lidí. Scéna při které se důstojníci radují nad tím, že vymysleli jídlo bez kalorické hodnoty, které bude zabíjet je naprosto odporná. Film je dojemný, realistický a pravdivý. Vžil jsme se do jednotlivých postav a společně s chlapcem v pruhovaném pyžamu se řadí do skupiny skvělých filmu o nacismu. ()

Související novinky

Egon Schiele, Anne Franková

Egon Schiele, Anne Franková

19.10.2016

Bezmála čtyři desítky filmů od historických dramat, přes thrillery, žánrové a artové filmy až po komedie nabídne již příští týden festival DAS FILMFEST. Přehlídka německojazyčných filmů odstartuje ve… (více)

Reklama

Reklama