Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Recenze (247)

Lima 

všechny recenze uživatele

"Miláčku a jaké je vlastně tvé křestní jméno?"__Romantika jak má bejt, stvořená ve filmařsky obtížných exteriérech, v lihovém oparu věčně ožralých Bogarta s Hustonem. Chemie mezi Hepburn a Bogartem je neuvěřitelná, jejich vtipné slovní půtky, plné půvabných hlášek, jsou skvostně napsány a celosvětový úspěch filmu je více než zasloužený. Filmová klasika, kterou je třeba vidět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Můžeme vést spory o tom, zda byl John Huston režisérem hodnotných filmů s velkou myšlenkovou hloubkou. Bezesporu byl režisérem filmů zábavných a nestárnoucích. Africká královna, rozehraná jako svižná dobrodružná komedie o dvou zdánlivě nekompatibilních outsiderech a pokračující jako romance s přesahem k válečnému dramatu, je toho nejpřesvědčivějším důkazem. Huston zde za přispění důvtipného scénáře filmového kritika Jamese Ageeho a technicolorové kamery Jacka Cardiffa až do dna vytěžuje autentické africké scenérie (vyjma závěr a scén ve vodě) a charismatu dvou hereckých hvězd. Přesvědčivá proměna Katharine Hepburnové z upjaté dámy v ženu-Amazonku je podobně fascinující jako její pološílený záškodnický plán. To ona, nikoliv stará hlučná bárka, je pravou Africkou královnou. 85% Zajímavé komentáře: tron, ripo, Svadbos ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Můj soukromý problém s dobdružnými snínmky je v tom, že se chci okamžitě ocitnout stůj co stůj na místě hlavního mužského hrdiny a poznávat, bojovat, bát se, rvát se, radovat se, objevovat, zachraňovat, ale především prožívat na vlastní kůži, nejkrásnější, nejromantičtější a nejintenzivnější chvíle života, které jsou skryté ve slově DOBRODRUŽSTVÍ . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

I tento film, byť je hodně dobrý, už přece jen ztratil část svého dřívějšího kouzla. Bogart a Hepburnová zde ztělesňují dvě skutečně protikladné povahy a opět potvrzují staré známé pořekadlo, že protiklady se přitahují. Jejich "bezchybné" soužití na palubě malé lodi je umocněno likvidací zásob whisky, kterou slečna Sawyerová vylije do vody, což kapitán dlouho nemůže vydýchat. Ani se mu nedivím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Takmer po celý čas sledujeme príbeh dvoch spriaznených duší splavujúcich rieku v Afrike aby mohli potopiť Nemeckú loď Luisu v priebehu 1.svetovej vojny. Príbeh je priamočiary bez odbočiek ale ústredná dvojica Humphrey Bogart a Katherine Hepburn ťahajú svojimi zápletkami pútavo dej do predu. Je to veru v celku moc nápaditý projekt, pri ktorom sa na tú jednoduchosť vďaka hereckým výkonom ani nudiť nedá. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na Africké královně je jednoznačně ústřední dvojce. Humphrey Bogart a Katharine Hepburn nemají žádnou chybu a jejich dialogy jsou skvěle napsané. Katharine má v sobě i po těch letech stále velké kouzlo jako žena i dáma zároveň. Bohužel prožitek z filmu nebyl nikterak silný. Příběh postavený na bláznivém nápadu, který se úplně náhodou stane skutečným je taková malá sci-fi, ale to by nevadilo. Film ale plyne jako proud vody v těch místech plných rákosu, kde se hlavní hrdinové ke konci filmu zaseknou. Je to velká škoda, ale opravdu příliš mě svrběl prst na ovladačce, abych zkusil, co dávají jinde... Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdičkami nakonec převážilo dolů. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Zdánlivě nesourodá dvojice, která se ocitnula uprostřed války a Afriky na kocábce se vzletným jménem African Queen „ Máme hromady jídla, 2000 cigaret, dva soudky ginu. Můžeme tu zůstat měsíce, jestli budeme chtít. Veškeré pohodlí domova včetně tekoucí vody.“ Pro mě je, ale Africká královna nezapomenutelná především díky roli Katharine Hepburn. „ Nikdy jsem nepomyslela, že by pouhá fyzická zkušenost mohla být tak stimulující! Zažila jsem takové vzrušení dříve jen několikrát, v kázáních mého bratra“. V každém případě jsem ráda, že někoho napadlo tuhle konverzační nádheru vydat na DVD. Tak snad abychom si dali čaj o páté pane Allnute nebo vlastně drahý. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika s příchutí exotiky. O kvalitě obsazení netřeba pochybovat, zato scénář je na tom prachbídně. Což mě mrzí, jelikož John Huston je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších filmařů a Bogart... Bogart je kapitola sama pro sebe. Za celý film se naprosto nic nestane a Africká královna tak pluje odnikud nikam. Nebýt výtečné chemie mezi ústřední dvojicí, tak nevím čím by tento snímek zaujal. A i to kouzlo mezi Bogartem a Hepburnovou je přítomno pouze v originálním znění, jelikož uječený tuzemský dabing je v případě tohoto filmu zcela k nesnesení. Za tři * je to v rámci společné tvorby Hustona a Bogarta, jinak s ohledem na ostatní filmovou tvorbu jasné čtyři hvězdy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Forester nenapsal pouze Hornblowera - i Arická královna je příběh hrdiny nehrdiny, plynulého děje a svižné zápletky. Huston tak měl k ruce materiál, podle nějž natočil nestárnoucí líbeznou podívanou, která spolehlivě zaujme i dnešního diváka. O hlavní dvojce netřeba mluvit - neoholený Bogart má také cosi do sebe. Docela povedené jsou i trikové záběry, např. roztomilé zpracování útoku nebezpečných komárů. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem nedokázala vydýchat zarostlého Humpreyho Bogarta a touhle korunovanou hlavou byla silně zklamána. Podruhé, zjevně s lepší kapacitou plic, jsem přišla na chuť rumové odyssee se staropanenskou Katharine Hepburn, jejíž vnitřní jiskra je od počátku patrná, a když se díky peřejím a lihu rozhoří naplno, stává se pošťuchování dvou protinožců potěchou pro oční i brániční svaly. Nicméně k tomu, abych Hustonův vyspělý režijní kousek nejen docenila, ale i zamilovala, to nepostřehnutelné "cosi" chybí. Či přebývá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešte ste to neskúsil.“ – „Streliť si do hlavy tiež nie.“ Komentár obsahuje spoilery. Viem. Mal by som cítiť úctu k filmu, ktorý je „obecne“ pokladaný za klasiku, v ktorom hrajú dve hviezdy (a ktorý bol nominovaný na štyroch Oscarov, z toho jedného získal). Viem. A veď aj cítim. Len ma nudí (napriek tomu, že sa ním svojho času do nemalej miery inšpirovali Lucas so Spielbergom, keď vymýšľali Indiana Jonesa). Po dobrom štarte prichádza zábava s nesúrodým párom (stará panna Katharine Hepburnová verzus americké prasa Humphrey Bogart), ale postupne začína nudiť, zbližovanie postáv mi nepripadalo zaujímavé, nenadchli ma dve brutálne zneužité náhody (zrazu naprší a loďka sa dostane na jazero, zrazu nemecká loď tesne pred obesením hrdinov vrazí do náhodou sa na sto míľ širokom a 50 dlhom jazere do torpéda). Krásna farebná výprava to už nezachránila. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Víc než samotné spojení hlavní dvojice mě překvapilo, že tou silnější a odvážnější je Katharine Hepburnová a Humphrey Bogart hraje spíš takovou choulostivou fialinku. :o) Milý film, ale časem překonaný vlastními epigony (Honba za diamantem a jiné). 60% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Milostně dobrodružná plavba na bárce po řece, posazená do německé koloniální Afriky hned zkraje Velké války, zůstává poutavou klasikou - čas nečas. Zásluhou především dvojice Hepburn-Bogart a jejich vtipné interakce, toho, jak on se holí a ona mění z misionářsky upjaté v odvázanou... plus lidsky milý 1950s ráz, konstantní dění, bere to za srdce, restaurovaný Technicolor moc líbivý. Zkrátka ideál feel-good pohoda ke krbu a čaji o páté :) "Nature, Mr. Allnut, is what we are put in this world to rise above." ()

movie 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn mi tu přišla děsně otravná a její postava, suchá pobožná britka s vlasteneckými sklony, jakbysmet. Naopak Humphrey Bogart mě bavil v každém záběru, ale se 100% jistotou bych řekl že Bogart s Hustonem už natočili větší perli než je (trochu přeceňovaná) AFRICKÁ KRÁLOVNA. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Celosvětově divácky úspěšný film. Věrohodná přeměna "bláznivé, žalmozpěvné, vyzáblé staré panny" Rosie v podání Katharine Hepburn z upjatého: "Pane Allnute? Pane Allnute!", na milé a obdivné: "Charlie." K tomu jako vždy "svůj" Humphrey Bogart, plus nádherné reálie dobrodružné plavby parní bárky African Queen po divoké východoafrické řece, skrývání se před nepřátelskými Němci, hmyzem a pijavicemi a nakonec výtečně vypointovaný finální střet s německou bitevní lodí „Louisa". "Nikdy bych si nepomyslela, že prostý fyzický zážitek může být tak povzbuzující!" A mně se chce říci: Zahrajte to znovu, Humprey a Katharine. Trailer zde: http://www.csfd.cz/film/4582-africka-kralovna-african-queen-the/videa/ a delší zde: http://www.sms.cz/film/africka_kralovna/ukazka ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám romantika! John Huston natočil tento snímek v hodně nezvyklém prostředí a to v mých očích dělá film ještě více poutavější. Výkony Humphreye Bogarta a Katharine Hepburn jsou jedním slovem famózní, kdyby oba získali Oscara, tak by se nikdo nemohl příliš divit. Získal ho jen Bogart, pro kterého to byl zároveň jeho jediný Oscar a po kterém pronesl onu legendární větu, že doufá, že už nikdy žádného Oscara nezíská! Tento film se stal klasikou, pod čímž se mohu jen a jen podepsat! I když dnes působí trochu zastarale, tak mě to vůbec nevadí. Exotické prostředí, brilantní dialogy, bombastické herecké výkony a skvělá Hustonova režie mi vše vynahrazují. Nezbývá než všem vřele doporučit, i když neříkám, že každému to úplně sedne....... ()

Reklama

Reklama