Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

castor 

všechny recenze uživatele

„Díky autoritě svěřené mně císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!“ Ačkoliv je zápletka známá ze starších filmů, jiskřivě vtipnou atmosféru dotváří suverénní duo Hepburn – Bogart. Filmová klasika o tom, kterak se stará panna a sestra zesnulého misionáře spojí z nouze s milovníkem ginu a kapitánem bárky zvané The African Queen. Ze slovních šarvátek nakonec vyvstane nečekaně pevná láska. Neotesaný Humphrey Bogart mi přijde o krapet lepší a po právu si vysloužil svého (ano!) jediného Oscara. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešte ste to neskúsil.“ – „Streliť si do hlavy tiež nie.“ Komentár obsahuje spoilery. Viem. Mal by som cítiť úctu k filmu, ktorý je „obecne“ pokladaný za klasiku, v ktorom hrajú dve hviezdy (a ktorý bol nominovaný na štyroch Oscarov, z toho jedného získal). Viem. A veď aj cítim. Len ma nudí (napriek tomu, že sa ním svojho času do nemalej miery inšpirovali Lucas so Spielbergom, keď vymýšľali Indiana Jonesa). Po dobrom štarte prichádza zábava s nesúrodým párom (stará panna Katharine Hepburnová verzus americké prasa Humphrey Bogart), ale postupne začína nudiť, zbližovanie postáv mi nepripadalo zaujímavé, nenadchli ma dve brutálne zneužité náhody (zrazu naprší a loďka sa dostane na jazero, zrazu nemecká loď tesne pred obesením hrdinov vrazí do náhodou sa na sto míľ širokom a 50 dlhom jazere do torpéda). Krásna farebná výprava to už nezachránila. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vodný variant road movie je klasikou ani nie tak kvôli slávnemu Johnovi Hustonovi, ale najmä kvôli dvom vynikajúcim hercom, ktorí bezproblémovo ťahajú celý film. Majú k tomu pomerne chabý dej, ale dobre napísané dialógy a zaujímavý vývoj postáv, umožňuje zabudnúť na túto slabinu. Africká kráľovná by však nepatrila medzi klasiku, nebyť skvelých hereckých výkonov oboch predstaviteľov, pričom Humphrey Bogart ťahal za kratší koniec a Oscara získal asi preto, aby z toho nemal komplexy. Katharine Hepburn úloha staropanenskej misionárky padla ako uliata a to, s akou razanciou sa ujala kormidla (nielen lodného, ale aj dejového a vzťahového) si zaslúži obdiv aj po rokoch. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský příběh lásky mezi mužem (H. Bogart) a ženou (K. Hepburnová) na pozadí dobrodružství a romantiky africké přírody. Napínavý děj, který je sice již zpracován na barevný materiál, ale ve skutečnosti ještě ve stylu předválečného černobílého filmu s důrazem na konverzaci. Nedotknutelné hodnoty jsou tu jasně dané, tedy bez zbytečné záliby v detailech násilí, sprosťáren, klení a rouhání, a přitom s láskyplným humorem. Africkou královnu považuji za jeden z nejhezčích amerických romanticko - dobrodružných filmů o lásce. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů co sice stárne hlavně po technické stránce, ale i přesto neztrácí nic ze svého kouzla. Kde jsou ty časy, kdy filmaři uměli dělat klasické dobrodružné snímky, které nejsou blbé. Vždyť stačí celkem nenáročný příběh, který by všam měl být alepoň trochu uvěřitelný. Trumfem filmu je především Bogart, jež tento lehký film povyšuje na umění, protože jeho Allnutt je jeden z těch nadčasových hereckých výkonů, které bude vždy radost sledovat. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Scény v řečišti s rákosím se natáčely v Dalyanu v Turecku. (HellFire)
  • "Africká královna" se během natáčení filmu potopila a musela být dvakrát vyzdvižena. (HellFire)
  • Celý štáb během natáčení onemocněl, kromě Bogarta (Charlie Allnutt) a Hustona, kteří tvrdili, že se nemoci vyhnuli neustálým popíjením skotské. Bogart později řekl: „Jedl jsem pouze fazole, konzervovaný chřest a pil skotskou. Kdykoliv mě chtěl vysát komár, ihned odpadl.“ (HellFire)

Reklama

Reklama