Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

anais 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím jestli to tak tehdy John Huston myslel, ale u Africké královny jsem se nasmál víc než dost. Ano, je to komedie, ale příběh je tak naivní (aspoň dnes tak působí, i když i v době svého vzniku se jistě jednalo o oddychovou záležitost), až se divák směje v momentech, které jsou míněny vážně. Tento nedostatek paradoxně přispívá k velmi příjemné nostalgičnosti, která z Africké královny čiší. Dále pak tam, kde zklamává příběh všechno vynahrazuje Bogard a Hepburnová, a jejich skvělé výkony. Na druhou stranu Hustonova režie mi přišla rutinérská, bez nějakých zajímavějších nápadů (snad jen ten úvodní černošský „zpěv“ v kostele působí velmi emotivně). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart jako smradlavý bezďák a Katharine Hepburn jako intenzivně nesympatická puritánka? Zajímavé výchozí pozice pro dobrodružnou romantiku na počátku druhé světové války v zapomenuté džungli. Právě postupný vývoj charakterů staví Africkou Královnu na vyšší úroveň, neb ten jinak primitivní a přímočarý příběh o nebezpečné cestě po řece za marným cílem krom toho moc manévrovacího prostoru nenabízí, a navíc i to ukrutně deus ex machina finále už dnes neprojde zdaleka tak hladce jako před sedmdesáti lety. 8/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chlastem nasáklý pobuda a „panbíčkářská kostnatá stará panna“ spojeni dobrodružnou říční výpravou. Vzrušením z peřejí to začne a Bogart, hladce oholen, ginu zproštěn a kapitánství zbaven, si začíná rychle uvědomovat, kdo je jeho Africká královna.. Do romance se vyvíjející vztah dvou rozdílných charakterů je vděčné žánrové téma, ale i když se ústřední dvojice hvězd snaží nikoho neotrávit (vyjma moskytů skotskou), čekal jsem o něco sofistikovanější dějovou linku a břitčí zábavu při konverzacích. Apropo, minimálně čtvrtinu z nich zabrala oslovení.. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Forester nenapsal pouze Hornblowera - i Arická královna je příběh hrdiny nehrdiny, plynulého děje a svižné zápletky. Huston tak měl k ruce materiál, podle nějž natočil nestárnoucí líbeznou podívanou, která spolehlivě zaujme i dnešního diváka. O hlavní dvojce netřeba mluvit - neoholený Bogart má také cosi do sebe. Docela povedené jsou i trikové záběry, např. roztomilé zpracování útoku nebezpečných komárů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná, romantická plavba po africkej rieke s dvojicou samotárov, ktorí k sebe postupne hľadajú cestu. Pri splavovaní divokých úsekov rieky K. Hepburnovej odvaha rozhodne nechýba. Po otázke na Bogarta či dokáže vyrobiť torpédo, mi nachvíľu prebehlo hlavou, že tá ženská vidí snáď do všetkého. Dnešným babám treba hodinu vysvetľovať čo to torpédo vôbec je...Film je farebný, zväčša konverzačný a takmer celý sa odohráva na lodi, ktorá nesie názov "African Queen".Hlavne romantická linka a dialógy sú dôvody prečo tento film nikdy nezostárne. Príjemne pozerateľné a nadčasové. 80%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • "Africká královna" se během natáčení filmu potopila a musela být dvakrát vyzdvižena. (HellFire)
  • Přibližně polovina filmu se natáčela v Anglii. Například scény, v nichž jsou Charlie (Humphrey Bogart) a Rose (Katharine Hepburn) ve vodě, se natáčely ve studiových nádržích v Isleworth Studios v Middlesexu. Natáčení takových scén v Africe by bylo příliš nebezpečné. (Rodriguez)
  • Scény na palubě lodi se natáčely na velkém voru, na kterém byla postavená maketa lodi. Části lodních kulis mohly být odmontovány, aby se uvolnilo místo pro kameru. Na Katharine Hepburnovou (Rose Sayer) tak jednou málem spadla těžká měděná replika lodního kotle, která nebyla přišroubována. Herečka naštěstí stačila včas uhnout. (Rodriguez)

Reklama

Reklama