Reklama

Reklama

Slepý Gulliver

  • angličtina Blind Gulliver (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden z nejvýraznějších současných českých filmařů, držitel ocenění Magnesia Litera, Martin Ryšavý je ústřední postavou svého nového filmu. Aby mohl svou profesi filmaře cestujícího po vzdálených cizích krajích vykonávat i nadále, nechává si v pražské optice korigovat zrak. Filozoficky laděný cestopisný film z Ukrajiny a Ruska je přerušován vstupy z vyšetření zraku a rozprava s optikem slouží jako rámcová situace filmového vyprávění. (Background Films)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vrstevnatost filmu nemá daleko ke k převrstvení a víc než esteticky působí spekulativně. O předmětu filmu říká spíše málo než víc. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nepozdávalo. Záběry z autorova vyšetření zraku, výklad karet, vtip o teorii relativity, spousta záběrů z Kijeva, Doněcka i odlehlých koutů ruské tajgy, zvuk dost často nepatřil ke sledovanému obrazu... Asi to mělo být o všem. Ovšem můj dojem je, že je to spíš o ničem. Asi by Martin Ryšavý příště měl na své téma zkusit zaostřit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočeno. Ve filmu se prolínají záběry z návštěv na Ukrajině a v Rusku a východ mám moc rád. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dovolenkáři se při promítání baví a vzpomínají a divák úpí. 1) Autor se očividně domnívá, že zmatečnou dobu a poměry nejlépe vyjádří co nejzmatenějším filmem. Pokud chtěl vyrobit zmatek, uspěl. Jinak ovšem tato mozaika připomíná amatérské záběry z dovolené. Vše zajímavé po cestě je pěkně zaznamenáno. Vzpomínáš, Marie, na toho týpka ve vlaku? No jasně, Františka, to byla pecka..._____ 2) Snímek působí, jako by byl poskládaný podle principů dada. Cituji: Vezměte noviny. Vezměte si nějaké nůžky. Vyberte si z novin článek libovolné délky, ze kterého chcete vytvořit svou báseň. Vystřihněte tento článek. Dále opatrně vystřihněte zvlášť každé slovo z článku a dejte je do klobouku. Pořádně zamíchejte. Pak postupně vytahujte slova z klobouku. Opište je přesně v tom pořadí, v jakém jste je vytáhli. Báseň je na světě. A tady vás máme - neskonale originálního autora s okouzlující vnímavostí, přestože neuznávaného širokými masami. (Z Dada manifestu svobodné a hořké lásky, 12.12. 1920)._____ 3) Film...svůj půvab má...jen ho najít. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nápad dost zajímavý, ale to finální provedení dost pokulhává. Hlavně je to moc dlouhé a to zpracování mě nakonec prostě nechytlo. Finále mi přišlo takové odbyté, ale nutno uznat, pár zajímavých myšlenek tu je. Ale jako celek to je nezajímavé a nudné, takže kromě několika myšlenek a nápadu s vyšetřováním zraku tu nic jiného není. Na mě to působí i tak trochu "godardovsky", jelikož mi to ten jeho styl připomnělo, aspoň co se Sbohem jazyku týče. Jo, ale když já ten jeho styl moc nemusím a to samé platí tady. 2* ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Tak mě se to moc líbilo, velmi zajímavé prolínání se skrytými významy... hodnotím velmi pozitivně. A příjemný hlas na pozadí neznámého optika, neznámé obsluhy výtahů... hodně dobrý v záplavě hovadin pro retardované. Palec nahoru! ()

Reklama

Reklama