Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Víc psychologická studie než doopravdy vzrušující souboj. Poctivá práce na téma „jak zvládat vztek“, potažmo „jak zvládat strach“, která působí plastičtěji a realističtěji než Rivalové, ale zase není zdaleka tak cool a sexy. A navíc jednomu z borců silně nadržuje. 75 % ()

wege 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy inspirované skutečnými událostmi. Strašně jsem se na to těšil. Z počátku jsem byl nadšený, ale postupně to nadšení ze mě vyprchávalo a vyprchávalo, až jsem na konci byl naštvaný. Kupodivu to nebylo ani tím, jak byl natočený rozhodující zápas. Ten si zaslouží velkou pochvalu. Prostě ta celková atmosféra a děj filmu mě zklamával čím dám tím více. Podle mě, jak k tomu nepřizvali ty, o kterých to bylo, tak se to na tom projevilo. Hlavně Björn byl vykreslený tak nějak prostě divně, jako jedna velká depresemi sžírána hromada sraček. To nic ovšem nemění na tom, že oba hlavní hrdinové se docela povedli a odpovídali originálu, teda zejména v těch tenisových výměnách, kdy Shia zvládl dokonale i podání a celkově pohyby Johna. Obecně jsem vždycky měl Johna raději, ta živelnost ke sportu prostě patří, měli jste vidět mě, co jsem dělal během zápasu v badmintonu v ten den, než jsem se večer na to díval. Celá hala mě slyšela. Celkově to vyzní divně, ale z tenisového prostředí se mi daleko více prostě líbil Wimbledon, a to i přesto, že ten tenis tam vypadá jako bychom ho hráli my a ne profíci. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Osobně mě kromě té úžasné retro podívané (byl - a stále jsem - velký Borgův fanda a dotyčný mač jsem viděl live) potěšilo, že si zahrály kurty na Hanspaulce, kde jsem zrovna v té době hrál. Nostalgie jak prase. ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Pokud vám srdce bije o sto šest, i když dobře víte, jak to celé dopadne, něco se zatraceně povedlo. Režijně čistá práce, která maximálně čerpá ze dvou castingových tref do černýho. Oba borci mají svoje předobrazy v malíku ve všech jejich polohách (i na kurtech, za což má film velký plus). LaBeouf by měl konečně dostat nějaký to uznání. Nedovedu si představit, jaká ikonická role by ho vytrhla ze současnýho uvědomělýho přehlížení aneb když jedinečnej talent a neomezená oddanost řemeslu nestačí. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film ktory sa vydaril nad mieru a niekolko nasobne prekonal moje očakavania.Vyborny a velmi presvedčivy je v uloke Borga herec Sverrir Gudnarson.v ničom nezaostava ani Shia LaBeouf.Metzova režia je vyborna a dobre su aj časte flashbacky do Borgovho detstva.Velmi dobre je natočeny aj slavny finalovy zapas na Wimbledone.Je to seversky odtažite,filmu nechyba napetie a aj hudba sa vydarila.Je otazne či si film tak užiju aj ludia ktory tenis nemaju radi .Každopadne jeden z tych lepšich športovych filmov 8/10. ()

ervina 

všechny recenze uživatele

Musela jsem změnit hodnocení na plný počet. Viděla jsem včera a pořád to mám v hlavě. Nejsem žádný tenisový fanda, ale tohle bylo skvěle natočené. A ty herecké výkony... dokonalé. U finále jsem skoro uronila slzu. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který ukazuje co dává a bere profesionální kariéra ve sportu.Skvělé herecké výkony. Vřele doporučuji film : Tah Pěšcem , který je o profesionálních šachistech v době studené války, který svou kvalitou i obsazením ( Maguire, Sarsgaard, Schreiber ) je stejně vyjímečný... ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Je opravdu škoda, že Borg/McEnroe jen tak letmo proletěl světem aniž by si toho všimlo více lidí, protože minimálně jako sportovní snímek určitě stojí za zhlédnutí. Co mě trošičku zklamalo, ale zároveň kvůli tomu nebudu výrazně snižovat hodnocení, byla kapku větší absence představení Johna McEnroa, protože ačkoliv po většinu snímku hraje roli toho "špatného" z nich, tak jsme se o něm nemohli moc dozvědět a nevidím důvod, proč to neudělali stejně jako s Borgem. Tohle ale bylo jediné výraznější mínus, jinak film disponuje líbivou kamerou, která více umocňovala pocit, že se zrovna opravdu a živě koukám na tento až bych řekl legendární mač. A právě samotný zápas si samozřejmě strhnul celý snímek pro sebe (jak už to u sportovních filmů bývá). Na herecké výkony si zde snad ani stěžovat nejde, protože oba hlavní představitelé předvedli podle mě více než obstojné výkony. Takže za mě opravdu škoda, že se snímek nedočkal větší odezvy, protože určitě stojí za to ho vidět a mohu ho doporučit nejen sportovním fanouškům. 80% ()

mar11 

všechny recenze uživatele

Neskutečně charismatický výkon Sverrira Gudnasona pozvedá tento snímek mezi úplně to nejlepší, co v žánru sportovních filmů kdy vzniklo. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,9/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 84%, Audience Score - 74% | FDb.cz - 71,5% | Tenis (jak aktivní, tak ten pasivní) byl, je a vždy bude pro nás sport Number One a tudíž se velmi zajímáme o jeho historii..... Borg i McEnroe byli a stále jsou tenisoví velikáni a jejich legendární wimbledonské finále '80 zná snad každý fanoušek sportu, nejen kvůli snad nejnapínavějšímu tiebreaku v historii :) .... A co k filmu? Skvělá psychologická analýza dvou naprosto odlišných charakterů, výborně zasazené do tehdejší doby. A ultra skvělé záběry či zpomalovačky celý filmový/tenisový zážitek mnohonásobně umocní.... Škoda jen, že samotnému zápasu nedali tvůrci více prostoru, když je to celé hlavně o NĚM ... Každopádně díky bohu, že se tyto filmy ještě stále točí! 80% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tenisový zápas století je výjimečný nejen tím, jak vyl veden, ale hlavně tím, že podobných zápasů v tehdejším tenise těžko hledat víc. To dnes je to jiné. Nadal, Federer, Djokovič, svého času i Murray předváděli velikánské bitvy skoro na každém grandslamu. Byl to veliký zápas a tvůrci mu věnovali celý film. Ok, nedivím se. Ovšem stejnou porci věnovali též Borgovi, kterého jasně upřednostnili před McEnroem. Možná proto, že se jednalo o vítěze toho památného zápasu, možná proto, že šlo o severský film, těžko říct. Dalším problémem je, že ani jeden z fenomenálních tenistů nebyli přítomni natáčení a nepověděli co a jak. Nedivím se naštvanosti američanově, neboť točíte-li film v jehož názvu je vaše jméno, tak by měli říct, jak to bylo ve skutečnosti. Tím tedy sledujeme fiktivní příběhy dvou tenistů historie, u kterých je pravda jen to, že spolu hráli zápas ve finále. Oceňuji alespoň to, že film mohou sledovat i lidé, kteří o tenisu mnoho nevědí, neboť prostřednictvím komentátorů jim jsou pravidla vysvětleny. Také fakt, že vidíme skvělé tenisové akce v podání herců na hřišti se povedl. V závěru pak můžeme vidět originální skutečné fotografie. Milovníci tenisu - jako jsem já, si přijdou na své a film vcelku potěší. Ale druhou věcí je fakt, že je těžké v tom případě rozlišit, co je pravdou a co fikcí, vzhledem k tomu, jakým způsobem nám to tvůrci servírují. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný film, který se snaží uplést z hovna bič. Úplně chybí to, co naopak najdete v jiných podobných filmech (např. Rivalové). I když patřím do generace, pro kterou bylo sledování tenisu v tv jedním z mála kontaktů se západem a na obou chlapcích jsem ujížděl, tak tady se žádný sentiment nedostavil. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Skvělé sportovní drama o dvou naprosto jiných hvězdách, z nichž oba byli svým způsobem geniální. A dramatizace toho souboje je velmi dobrá. Další wimbledonské "drama", které mohu velmi doporučit je Sedm dní v pekle. 85% ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Ten film na mě působí ponurým, až smutným dojmem. Je to přece sport, má z něj čišet radost, pozitivita, energie. Já tu místo toho cítím jen stres, zlobu a vztek, jakoby pro ty dva hrát bylo utrpením. Moje dojmy jsou proto hodně rozporuplný, z filmařskýho pohledu se mi film líbil, z toho sportovně lidskýho ne. Nevěřím, že sport je takhle smutnej. Vím, že jeho temná strana jo, ale vždycky je třeba ukázat i tu druhou, tu, která dělá ze sportu to, čím je. A tady jsem jí bohužel neviděl. Ale i tak...75%. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Pútavo natočené, s napätím sme si pozreli so ženou na jeden dúšok, i keď tenis ide mimo nás. Skvelý výber hercov, nielen Shia, ale všetky vekové kategórie McEnroa a Borga. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Příběh je to určitě hezký, sportovní období jakbysmet. Slavnou dobu mezi těmito dvěma tenisovými velikány jsem nezažil, ale znám z vyprávění. Co mi ale trochu vadilo, tak jak tvůrci tlačili na pilu, snažili se ždímat emoce a až moc emotivně příběh popisovali. Na jeden z nejlepších tenisových zápasů se tak tolik nedbalo, což je škoda. Jinak slušné herecké výkony, reálné prostředí i kamera. Lepší tři hvězdy - 70%. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Pinkanie loptičky na tenisovom kurte môže byť zábavné(?) Áno, môže, ale potrebuješ k tomu kvalitnú réžiu, najznámejšiu dvojicu v histórii hry a takmer dve hodiny na vyrozprávanie ich príbehov. A že sa to severanom zase podarilo, o tom niet pochýb. Športová biografia nie jedného, ale rovno dvoch Federerov bola úplne skvelá. Tých, mimochodom, hlavní predstavitelia stvárnili dokonale a pri záverečných titulkoch som chvíľu premýšľal, prečo je skutočný McEnroe vedľa toho herca, čo hrá Borga? Nemala to zbesilé tempo, ako Rivalovia, ale to sa k tenisu ani príliš nehodí (nie, že by bol pomalá, ale predsa je to hra gentlemanov). Zato však to bola vynikajúca exkurzia do psychiky vrcholových športovcov, ktorých počas dospievania deptali rodičia, tréneri, okolie alebo keď nebol zrovna nikto po ruke, tak si vystačili masochisticky aj sami so sebou. Za mňa určite môže byť a s čistým svedomím tento film odporúčam. ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek o dvou možná největších tenistech všech dob, kteří se utkali dnes už v legendárním zápase o vítězství ve Winbledonském finále. Mnou zprvu přehlížen, avšak filmařsky i obsahově skvěle vypracovaný snímek, který vás zaujme hned na začátku, a je sice trochu škoda, že se filmaři zaměřovali spíše na Borga než na McEnroa, protože příběh o jeho minulosti by byl přinejmenším stejně zajímavý, néli více, ale i tak si oba dva tenisty oblíbíte (přispěli k tomu z velké části herci, kteří byli fakt výborní) a pokud to máte taky tak, že nevíte jak zápas dopadl tak asi ani nechcete, aby někdo z nich vyhrál, protože já jsem si oba vážně velmi oblíbil. Jinak režisérsky velmi skvěle zvládnuté a stejně tak i skvělý scénář i zajímavá dobová kamera, no a tak mě nezbývá než tento celosvětově přehlížený film doporučit. 85% ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

Být fandou tenisu (nebo pamětníkem onoho zápasu), tak si to určitě vychutnám mnohem více. Takto je to "pouze" kvalitně natočený film s výbornými hereckými výkony (ano, i Shia hrál dobře). ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli se Švédové nechali inspirovat úspěchem fenomenálních Rivalů, ale nejspíš ano, protože je to v podstatě úplně stejný příběh. Souboj dvou sportovních superstar s naprosto odlišnými povahami a přístupem k životu. Na jedné straně téměř asketický, chladný a strojově přesný Borg (Lauda), na straně druhé bouřlivák a nervák, živočišný McEnroe (Hunt). A protože to točili Švéďáci, tak bylo předem jasné, na jakou stranu budou tlačit emoce. Ale fungovalo to skvěle! Ten závěrečný zápas mohl být natočený více dramaticky, s větší gradací a bez těch (v tu chvíli) nesmyslných prostřihů do dětství, ale jinak výborný film. A dokonce i s českou stopou. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama