Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na Borgovi jsou "překvapivě" nejlepší momenty ty se samotnou hrou na kurtu. Tenis mám hodně rád, obě finále Borga a McEnroea jsou na mě ale nepřekvapivě až příliš staré, takže jsem se předem snažil o filmu zjistit co nejméně. To se mi sice nakonec samozřejmě nepodařilo, ale i tak jsem se filmu docela dobře bavil, vyloženě si užíval těch několik velmi vyhrocených momentů a ačkoliv tempo občas povážlivě klesalo, není to tak dlouhé, aby to bylo ke konci na obtíž. A oba hlavní představitelé jsou v rolích naprosto perfektní, škoda, že je Shia poměrně upozaděn. PS : Kdo poznal Zuzanu Geislerovou? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přenášet krásy bílého sportu na plátna kin není nic častého, ba naopak. Tak proč se rovnou nevrátit k legendárnímu finále wimbledonského turnaje z roku 1980? Zásadní kapitola tenisového slabikáře na zeleném pažitu o téměř čtyři dekády později přichází. První míčky tahají z kapes chladný profesionál, mentálně odolný Björn Borg a nezkrotný vztekloun a bouřlivák John McEnroe. Švéd a Američan. Uvidíme spoustu detailů, hodně střihů, záběry z ptačí perspektivy, z tribun. Nechybí veleslavný tie-break, který trval přes 22 minut. Samozřejmě i mnohé před samotným finále. Debutující režisér Janus Metz divákům posílá solidní atmosféru i chápe tlak, kterému jsou profesionální tenisté vystaveni. Výsledek se samozřejmě „nemůže rovnat“ kupříkladu automobilovým závodům nebo americkému fotbalu, i tak jde o solidně zpracovaný sportovní film. I když místy monotónní. Casting velmi vydařený. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tenis nesledujem a nikdy ma nezaujímal, preto to mohol byť aj sakra nudný film a vôbec nie pre mňa. Ale nakoniec bol a bavil ma. Sranda je, že vo svojej nevedomosti som ani netušila, ako to skončí :-D Nie, nevygúglila som si to počas filmu a nechala sa prekvapiť. Väčšinu času som si myslela, že vyhrá McEnroe, že kvôli tomu to točili. Až na konci mi napadlo, že možno vyhrá Borg a McEnroe ho porazí inokedy. Mala som teda pridanú hodnotu v napätí :-D Páčilo sa mi to podobne ako film o súboji Laudu a Hunta, proste to bolo fakt dobré. Aj keď opakovane ho asi pozerať nebudem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Za 20 rokov si Ťa každý bude pamätať, iba ako hulákajúceho pošuka na kurte”. No a ja skutočne nemôžem nič iné, ako len súhlasiť. Ja som fakt nevedel, či McEnroe niečo niekedy v živote vyhral, no jeho správanie počas zápasov, bolo doslova legendárne. Ja milujem filmy so športovou tematikou! Snímok je schématicky veľmi podobný “Rivalom”, no bohužiaľ, napriek solídnej kvalite, po emocionálnej stránke, nedosiahol jeho úroveň. Každopádne, toto rozhodne stojí za pozornosť a ja dávam 👍 nahor. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Borga i McEnroea si pamätám ešte z čias, keď som hltal Pravdu od poslednej strany, čiže od športových výsledkov a aj tie zriedkavé prenosy z tenisových turnajov som vždy hltal plnými dúškami. Borga som vždy doteraz bral ako studený čumák, s obrovskou mierou sebaovládania, ktorého úplným opakom bol "búrlivák" John McEnroe. Videl som jeho časté extempore, váľanie sa po zemi, trieskanie raketou, hulákanie na rozhodcov a mnoho iného ... Vtedy som sa tomu smial. Smial som sa preto, lebo bol iný ako všetci ostatní, ktorí tak poslušne hrali v bielom tričku a v bielych šortkách biely šport s názvom tenis. Vo filme ich vidím trochu inak, že aj Borg bol neurotik a svoju ľadový pokoj skrýval za škrupinkou psychickej nestability. Vo filme boli obe hlavné postavy stvárnené výborne, Borg však vyzeral dokonale ....4**** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tenisovy Rush. Aj ked zdaleka nie tak silne, osudove a strhujuce. Je to vsak vynikajuco zahrane (hlavne Shia), sympaticky natocene ale ustredny konflikt je prilis nekonfliktny. Ako stret idei to funguje lepsie ako stret muzov. Ale inak som si to velmi uzil. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podstatně lepší než nereálně vyhlížející Wibledon s Bettanym. Škoda že si Shia svého času pustil hodně pusu na špacír, protože herec je to nesmírně talentovaný a jeho McEnroe je správně šťavnatý hajzlík. Stejně jako u Rivalů jsme se dostali oběma hlavním hrdinům pěkně pod kůži a sledujeme jejich souboj. 65% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Efektne dokonalo natočená dráma o jednej nezabudnuteľnej rivalite a o finálovom zápase, ktorý menil dejiny. Parádne zdokumentované, rozprávačsky a režisérsky brilantné. Neznalosť danej látky divákovi pomôže prehĺbiť zážitok a určite sa niekomu môže stať, že sa eventuálne ocitne v pozícii fanúšika. Vtedy môžeme Borg/McEnroe vnímať viac ako tenisový zápas s pôsobivým filmovým spracovaním než ako film samotný. Opomenúť takisto nemôžem ani kameru a perfektný výkon oboch hercov, kde osobne zaujal najmä Shia LaBeoufa. --- "Nobody will remember that I won Wimbledon four times in a row. Just that I lost the fifth time." ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Veskrze standardní sportovní drama, který je ale příliš poutavý a divácky atraktivní na to, aby jste mu mohli cokoliv vyčítat - onen konflikt vůle dvou odlišných osobností je sice podaný dost konvenčně, ale ona eskalace vzájemný rivality je primární devizou snímku. Navíc krom gaučingu a schovky je tenis snad jedinej sport kterej mám rád. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Chybí více sportovních filmů. V podstatě nejchudší žánr dostává poslední dobou méně a méně příležitosti. Je tedy příjemné, že se na plátna film dostává tenisový film a navíc tenisový film o skutečné události. A i když ten film není dokonalý dá se označit za dobrý. Příběh sleduje dva tenisové opaky:chladného profesionála Björna Borga a nezkrotného bouřliváka John McEnroa kteří se kdysi jednoho léta roku 1980 utkali o ten slavný titul nejlepšího tenisty. Naštěstí se k těmto dvou tenistům dokázali sehnat herci kteří jsou skutečným postavám nejen podobní ale navíc i dokážou hrát. Borga hraje také švéd Sverrir Gudnason kterého jsem ve filmu viděl poprvé a musím říct, že má talent. Dokáže správně chvilky kdy je Borg na dně. McEnroa hraje Shia LaBeouf který pořád vypadá, že s těmi drogami nepřestal ale také se do role dokáže ponořit. Dokonce mi přijde, že herecky vyspěl a časy kdy vesele skotačil s roboty v Transformerech nebo s opicemi v Indianu Jonesovi jsou definitivně pryč. A nemůžu skončit hereckou stránku bez Stellana Skarsgårda který hraje Borgova mentora. Skarsgård roli hraje perfektně, dokáže zahrát skvěle scény kdy má být ten rozumný i když se rozzuří a jediná vada na kráse je tedy maska kdy se ho filmaři snaží udělat staršího (A moc jim to nejde). Hlavní problém toho filmu ale podle mně je ten, že trvá 107 minut a v podstatě by se nedalo říct, že se vleče ale, že se trvá než se rozproudí akce. Tenisové zápasy jsou během půl minuty odbyty a místo toho se řeší vzpomínky minulosti, láska a spousta dalších věcí těchto dvou které většinou prostě nezaujmou tolik. Jakmile ale začne ta závěrečná osudová hra jakoby někdo zapnul páku na plnou rychlost. Jede to svižně, je tam spousta úžasných vizuálních nápadů (zpomalovačky s míčem jsou nádherné) a nenudí to ani chvilku. Závěrečná hra je prostě nejlepší část filmu která několikrát překvapí a způsobí napětí až do konce. A pak je tu ještě jeden takový problém: Ten film skončí aby následně následovaly vysvětlovací titulky.... které by ve filmové podobě vystačily na další hodinu materiálu. Ta osudová hra totiž nakonec nebyla jenom jedna ale dokonce dvě. A té druhé se vůbec nedočkáme. Což je škoda jelikož by mohla fungovat ještě lépe a ten film by nebyl jenom nadprůměrná tenisová pocta ale skutečně svižný sportovní film. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Známá historie dvou tenisových rivalů. Tenisoví pamětníci, anebo znalci, dopředu znají pointu, o to je těžší zachovat ve vyprávění napětí a překvapení. Přesto se to autorům podařilo. Také díky skvěle zvolenému castingu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Finálový zápas vo Wimbledone r. 1980 medzi týmito dvomi tenisovými velikánmi je mnohými považovaný za ten najlepší vôbec - zápas tenisových legiend a súboj titánov v jednom. Či je to pravda neviem posúdiť, no musím uznať, že ide o jeden z najlepších filmov, kde má hlavné slovo tenis. Dejová linka má síce svoje muchy a občas príbeh skĺzaval do situácií, ktoré ma až tak nebavili, pričom by som uvítal i viac emócií (hlavne v závere) a lepšie dramatické spracovanie, no na druhú stranu je snímok priam nabitý užitočnými informáciami o týchto postavách a ich legendárnom finále. Takže ten, kto pred filmom o Borgovi, McEnroeovi či tenise nič nevedel, po filme už bude podstatne múdrejší. Je to taká tenisová encyklopédia. Nadpriemer. 75/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Když by film byl ještě o 25 minut delší a rozpracovali by i McEnroea bylo by to dokonalé. Takhle je to "jen" vynikající. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Doposud nejlepší film o tenise. O tenisu moc kvalitních filmů nevzniklo. "Wimbledon" byl filmová tragédie, "Souboj pohlaví" také příliš nezabodoval. Svitlo na lepší tenisové časy? Ano, mírně rozkolísaný dojem vyvolá samotný Borg, má mu být totiž 24 let, píše se rok 1980, vyhlížel ale starší, tak na 35 let. Jeho představitel Sverrir Gudnarson je už totiž čtyřicátník. O moc lépe na tom nebyl ani McEnroe, ten už tak přestárle nevypadal, ale co ty kadeře?! Předpokládám, že Shia LaBeouf si půjčil kulmu od Victorie Silvstedt, když už jsme v tom Švédsku, a naonduloval se do směšných rozměrů. Nešlo se nesmát. Ovšem podobnost se svými slavnými předobrazy se vyskytla a studie pohybů také celkem věrná. Pokud od filmu očekáváte strhující průběh, máte šanci být přítomni proslulé úchvatné rivalitě mezi dvěma tenisovými veličinami minulých let, na projekci se tedy není nutné vybavit kalendářem s tenisovými kráskami Bouchard, Kerberovou a spol., abyste se s ním zabavili, neb film před závěrečným stěžejním duelem na Wimbledonu přichází se zajímavým materiálem a vyprávěcí složkou. Není zahlcen filosoficko/popisnou nudou. Je ale převážně cíleno na stoického, málomluvného Borga, zajímavější, prchlivý a výbušný McEnroe dostal o něco méně prostoru. Nepřipadalo mně, že by film byl až tak brutálně věrohodný. Závěrečný souboj je ovšem bombastický - je nebývale dramatický, dynamický, plný divokých střihů, napínavý, bez ohledu na to, že divák (znalý sportovní historie) ví, jak zápas skončil. Je to rozhodně vrcholná část filmu, v němž ostatní zápasy hrané s jinými soupeři působí až podřadně. Že se film bude spoléhat hlavně na závěrečný super match, to už se dalo čekat předem. Shia LaBeouf hodně příjemně herecky překvapil, pokud si odmyslíme ten účes, ten klidně mohl hrát prim v příběhu. Ale je to hlavně o Borgovi, který v pubertálním věku byl nečekaně vzteklý floutek a nervák, jak ho zobrazuje film, určitě to nebyl budoucí proslulý džentlmen kurtů, Schopná režie Januse Metze, která vtáhne do děje spolu s odpovídající retro výpravou a herecky oslnivé ztvárnění dvou tenisových legend , a v neposlední řadě určitě stojí za zmínku, že na lajnách asistovala i česká výprava, to všechno dělá z filmu příjemný sportovní a životopisný zážitek. A filmů o tenise nevzniká kvantum. 8/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je poněkud přehnané tomuto snímku připisovat žánr životopisný, ze života Borga se nedozvíme prakticky nic, jen to, že si pinkal o vrata garáže. O McEnroeovi se dozvíme ještě méně, neboť film se soustředí převážně na Borga. Jako sportovní film však funguje celkem dobře, je napínavý, vyhýbá se patosu, ale je možná až příliš zkratkovitý, nedozvíme se například vůbec, proč se z rivalů stali přátelé. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera robila s filmom neuveriteľné zázraky. Herci sa nemuseli ani len dotknúť loptičky raketou, aby to vypadalo ako reálny meč. Záver filmu, kedy sa dej prehupol do psychologickej drámy, ma totálne dostal a aby to nebolo všetko, scénka na letisku plus pasáž s titulkami ma rozsekali emočne už absolútne na tuti. Päť hviezd! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjde najmä o to, či vám tieto dve mená vôbec niečo hovoria. Ak áno, tak buď ste túto dobu zažili alebo tenis radi máte, ale o Borgovi a McEnroeovi ste veľa počuli a tak trochu ľutujete, že ste ich dobu nezažili. Ale zase tu boli potom divoch Agassi so slušňákom Samprasom a dnes je to tiež bohaté. Metz sa so scenáristom snažili nachádzať paralely v povahách týchto dvoch géniov tenisových dvorcov a ukázať, že až zase taký veľký rozdiel medzi nimi nebol. Vyzerá to viac založené na realite, ako napríklad Rivali, len tu trochu chýba skutočný konflikt. Osobne mi vypadlo z pamäte, ako tento zápas skončil a pokiaľ to neviete a film chcete vidieť, tak si to nezisťujte. Casting je typologicky veľmi presný. Ako tenisový fanúšik (pasívny aj aktívny) som si film skutočne užil. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Věřím, že mnohým fanynkám tenisu vlhnou u tohoto filmu kalhotky. Já tedy během sledování ani na pár sekund nezískal pocit, že bych sledoval něco výjimečného. Tvůrci zkrátka uchopili další z mnoha historicky významných a zajímavých sportovních momentů a převedli jej na filmové plátno. Nejvíce mi nesedlo právě zpracování. Flashbacky byly nesmírně rušivé a přicházely v nevhodné okamžiky a zbytečně rozmělňovali potenciální napětí. Mám takový pocit, že relativní úspěch tohoto filmu je postaven pouze na zajímavosti předlohy. Herecky velice slušně zvládnuté. Všichni tři ústřední pánové si splnili svoje. Za sebe (nejúžasnějšího uživatele této databáze i známého vesmíru) dávám 3 kousky. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

No to jsem si dneska zase dal! Filmovej den. Po jednom thrilleru a jednom horroru jsem chtěl zvolnit a vybral jsem naivně tuhle sportovní oddechovku. Depka od začátku do konce. Ale fajnový. Borg se povedl neuvěřitelně, nikdy víc se nepovedlo takhle zahrát živoucí předlohu, Gudnason prostě JE Borg, včetně vystupování, chůze a vizáže, ty dva by od sebe nerozeznali snad ani Björnovi příbuzní. McEnroe už byl o poznání horší, ale to je taky větší oříšek... Jinak je film prakticky jen o Wimbledonu v osmdesátým, občas nějakej ten průstřel do dětství a dospívání obou hrdinů, ale nic extra podstatnýho, o životopisným díle se moc nedá mluvit. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle je něco pro ženský. Dva krásní chlapi proti sobě. Jen škoda, že u toho nehekali tak, jak je zvykem. Ocenila bych to více, než komentátorské kecy. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama