Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Bezesporu námět jako hrom. Dva tenisoví bohové, povahově totálně odlišní a jejich památné finále z Wimbledonu roku 1980, které překonalo až to další Rafaelova a Rogerovo o notkou řádku let později. Prostě reklama na špičkový tenis té nejvyšší kvality. Na jedné straně pečlivě uhlazený, solidně vystupující Borg, jehož největší devízou byla povětšinou trpělivá hra od základní čáry, na straně druhé, tehdy ještě nastupují princ, vzteklý a výbušný hráč John McEnroe, který si naopak zakládal na útočném stylu servis, síť, volej. Tihle dva, byli tou dobou snad nejlepší reklamou na tenis a plnili stránky, všech novin hodně dlouho před začátkem turnaje. Co se však týká samotného filmu, nemohu se ubránit pocitu mírného zklamání. I když jsem to tak trošku čekal. Výborných, sportovních filmů se moc nerodí a tenhle nebyl bohužel žádnou výjimkou. Vadilo mi tam víc věcí. Nejvíc asi obsazení McEnroea. Sia na to sice herecky má, ale tady nedostal moc prostoru a ať se na mě nikdo nezlobí, mohli mu dát aspoň rezavou paruku. Tahle jsem měl před očima pořád starého Johna a na toho filmového jsem si až do konce nezvykl. Sverrir je naopak naprosto věrnou a dokonalou Borgovou kopií a za jeho výběr zvedám všechny palce nahoru. Celkově je to tak nějak přesně mezi, finále celkem ok a hlavně za pár maličkostí ( třeba střídání jazyků, věrohodně vypadající Borgova tehdy budoucí a pak jen bývalá žena) to nakonec zvedám na čtyři. Pokud chcete vidět, jak vypadalo jejích finále i s kulervoucím tiebreakem, zkuste kanál Yuotube, určitě ho bez problémů najdete. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře rozehrané sportovní drama dvou rivalů, kteří na sebe poprvé narazili až ve finále nejprestižnějšího tenisového turnaje. Jako obvykle věk protagonistů značně převyšuje věk reálných postav. Sverrir Gudnason je výborný a dokonce je Borgovi i značně podobný, Shia LaBeouf to měl trochu snazší, ale tahle poloha mu evidentně sedí. Na poli sportovních dramat sice nic světoborného, ale kouká se na to dobře (70%). ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Strašně se ve mě pere to, jak mě souboj v cíli strhl s sebou s tím, jak to ze mě hned za pár minut všechno vyprchalo a teď vlastně nevím, co mi film dal, krom půl hodiny hodně solidně napjaté atmošky. Je to nejlepší LaBeoufova role a je to možná nejlepší zpracování, jaké z toho mohlo vylézt, ale i tak to mnou trošku proplulo. Prostřední pasáž to všechno trošku sráží dolů, ale možná je to jen tím, že tohle neutáhne celovečerní stopáž. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

I když jsem věděl jak turnaj dopadne, tak i přesto jsem byl napjatý jak letos u žádného jiného thrilleru. Mistrovsky zrežírovaný film s bezchybným střihem a hereckým obsazením. Shia LaBeouf se do téhle role hodil, protože vlastně hrál chováním téměř sám sebe. Sverrir Gudnason si svým výkonem, taky už pomalu otvírá dveře do Holywoodu. Možná je trošku škoda, že film spíše rozebíral dětství a mládí Borga a na McEnroa se trošku kašlalo, ale i tak bylo aspoň naznačeno proč v dospělosti byl bouřlivák, rebel a výbušné ho*ado. Vlastně žil jako rocková hvězda a zaslouží si respekt, že to i přesto dotáhl na světovou jedničku. Zpracování finalového zápasu silně připomínalo mistrovské dílo od Howarda Rivalové. Střihem, napětím a kvalitou režie. Klobouk dolů za zpracování vnitřním démonů a neuvěřitelného stresu u obou protagonistů. Hlavně stres před finalovým zápasem musel být pro normálního smrtelníka něco nepředstavitelného. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh zaujme především tenisty, protože srovnatelní Rivalové byli mnohem vzrušivější. Zde jsou přitom oba hrdinové také pohlední a výrazní. Na vině je mizerně napsaný scénář. O zákulisí světa tenisu se toho moc nedozvíme, protože se děj soustředí na obě postavy a jejich tenisovou duši. Poznáme i jejich rodiče , dětství, lásky. Vše směřuje k vrcholu filmu - slavnému turnaji. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přestože zpracování nijak nevyčnívá z průměru, mohlo by se jednat pro tenisové fandy o podobně kvalitní snímek, jako byly Rivalové pro fandy motorsportu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite si radšej pozriem športový film než politickú drámu, ja tým zlodejom hore nejak nerozumiem. Tento je zaujímavou sondou do zápolenia dvoch legiend, každá z nich tak veľmi povahovo odlišná. Poverčivý kľuďas Borg je zaiste sympatickejší než búrlivák McEnroe, na druhej strane herecky je McEnroe náročnejší a LaBeouf ho dáva ľavou zadnou. Inak neviem ako mohol kedy tomu McEnroevi vôbec niekto fandiť, bol to iný psychopat. Filmu chýba trochu tá šťava zápolenia, veľa času sa orientuje na Borgovu minulosť, chýba tomu drive. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V širších souvislostech: běháním za míčkem po dvorku= hra gentlemanů. Normální chlap, tzn. s testosteronem, může býti z takového sportu vykázán. Kdežto opravdový gentleman mnohdy, po vyhraném zápase, pláče několik desítek minut před celým světem, jako tříletý chlapeček. Nebo má desítky pověrčivých, stereotypních manýrů, které jsou na léčbu. No prostě tyhle princezničky jsou kapitola sama o sobě. Když vidím zasopleného vítěze grandslamu, nemilosrdně přepínám, ačkoli jsem mu pět hodin zapáleně fandila. Nemám na to nervy. Od dob McEnroea, vidím v tenise jediného chlapa, Serenu. Ale kecám, Novak je skvělý showman. Takže: krom toho, že nám tento krásný film nabízí mimořádně dobře natočené finálové utkání mužské dvouhry Wimbledonu 1980, věnuje se také psychickému rozpoložení sportovců v jejich soukromí. Retrospektivně nám nabízí pohled na jejich vývoj od dětství a na relativně malém prostoru docela výstižně ukazuje, čím vším si oba prošli. V kontextu s tímto mě rozesmívá hláška celosvětově proslulého ostravského lehkého autisty Ivana, který utrousil: "Je to jenom sport." Jasně, Wimbledon nikdy nevyhrál a je to VĚČNÁ škoda, počítám, že se nadřel možná víc než oni, ale za to, že pochopil o čem život je, jej budu uctívat navěky. :-) Ve filmu jsou k vidění parádní výkony ústřední dvojice i stále skvělého Stellana Skarsgårda, kamera, střih, scénář, dialogy, výprava, prostě výborné celé, doporučuji i divákům, kteří se o tenis nezajímají. Je to moc dobrý film. Tleskám. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film provází téměř výhradně kladné ohlasy, takže jsem chtě nechtě očekával nějaké ty lepší a psychologičtější Rivaly. Ve výsledku jsem trochu zklamán, ač bych rozhodně neřekl, že Borg/McEnroe je špatný film. S ohledem na můj zážitek to je film ale pouze lehce nadprůměrný. Herecky vše v pořádku, ta zmiňovaná psychologie tam je a její zjištění, že zdánlivě rozdílní soupeři jsou ve svém niterném základu vlastně stejní (tedy přesný opak Rivalů), je asi tím nejzajímavějším na celém filmu. Bohužel mě příliš nechytla ta dramaturgická konstrukce a ani její vyvrcholení (tedy samotný zápas). Narozdíl od ostatních mi technické zpracování přišlo trochu jalové. Měl jsem pocit, že střih víc zachraňoval samotný dojem, že se opravdu jedná o světový tenis (střih sem, střih tam, ať si divák nestačí uvědomit, že hra není na takové úrovni, na jaké by měla být), než že by primárně podporoval dynamiku vyprávění. I tak jde ale o film, který nijak neurazí a určitě patří k tomu lepšímu, co o tenise vzniklo. 6/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Asi to byl výborný zápas. Ve finále se ukázalo, že bouřlivák McEnrou a ledovec Borg si byli velice podobní. Jen ten druhý se naučil své emoce překrývat. Určitě to byl skvělý zápas. Ale, kluci, byla to jen hra! _____ V čemž bychom si asi nikdy nerozuměli, protože vaše povahy z toho dělaly válku a z vás vítěze. Má povaha ze mě dělá pozorovatele těchto filmů a nikdy by mě nenutila vyhrát ani okresní přebor. No, každý máme to své. Podle svého založení. ____ Ale film podaný více z pohledu podivínského Borga s asociálními sklony a krutostí mě v některých pasážích nudil. I když oceňují pojetí, asi dost reálné, že oni se vzájemně jako vrcholoví sportovci oceňovali a jen tisk - a lačná přání publika - z nich dělali nepřátele a vzájemně protichůdné charaktery. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně to připomíná Rivaly (The Rush), kde ve firmulích soupeří Niki Lauda s tím Anglánem. Akorát Rivalové mají mnohem lepší tempo a vykreslení postav a jejich pohnutek je takové celé míň, hmm, nudné. Možná bych řekl, že v mých očích filmu ublížilo, že tenis moc nesleduju, jenže to formule taky ne a přitom mě bavily o hodně víc. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Nudnější sportovní film jsem ještě neviděl. Je to zcela bez náboje a chybí tomu výraznější hudební podkres. Hodně mi vadil rychlý střih při zápasech, snad to bylo proto, že hlavní představitelé neuměli hrát tenis a na plátně by to bylo až moc okaté? ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tenis mám rád, hodně rád. A podívat se na takové zajímavé a v závěru hodně strhující sportovní drama, bylo pro mě potěšením i zážitkem. Dvě tak odlišné osobnosti, které se střetnou v epické bitvě. Výborně zahrané, u McEnroea můžeme konstatovat - "Magor hraje magora"... A Stellan Skarsgard nezůstává ve stínu jako důležitá postava ze zákulisí. Trochu kousavě mě napadá, že by nebylo od věci natočit třeba Connors vs. McEnroe... Tady jsme spatřili pouze náznak, to by mohla být ta pravá řežba. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sportovních filmů co jsem viděl. Úžasný střih, kamera a i dobové kolorování. Herecké výkony naprosto pergektní a já snad toho Shiu začnu zase brát! Místy sice pár hluchých míst, ale v konečném sečtení je to výborný snímek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší tenisový film. Metz se celkem logicky soustředí především na rozdílné charaktery obou velikánů, přičemž víc prostoru dostává Borg, což ale není ku neprospěchu věci, protože jeho životní cesta je jímavější. A tak tu máme na jedné straně introverta, kterého popularita dohání k úzkosti a extrovertní neřízenou střelu, která upouští emoce nad rámec mezí. Film nabízí i pohledy do zákulisí, kde vládnou sponzoři a samozřejmě dojde na tenisové zápasy, přičemž ten finálový diváka nutí nedýchat. Tiebrerak ve čtvrtém setu patří k nejlepším sportovním sekvencím v dějinách filmu. Herecky je vše ok, ačkoliv od Gudnasona bych čekal přeci jen výraznější záchvěvy mimických svalů. Něco tomu sice chybělo, ale spokojen jsem i tak. 80% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Strhující životopisný snímek, který svým originálním pojetím a atraktivním vyobrazením tenisových zápasů uchvátil i mne, člověka, jenž si celý život myslí, že tenis je absolutní nuda. Snímek Borg/McEnroe primárně těží z faktu, z něhož čerpal i Ron Howard ve filmu "Rush". Totiž z onoho divokého rivalství, které oba oponenty přivede až na pokraj vlastních sil, aby si později uvědomili své chyby a stali se nejlepšími přáteli. Rovněž musím ocenit i "severský" styl, do něhož je celý film zahalen, což ve výsledku působí mnohem uvěřitelnějším dojmem. Samozřejmě tento úspěch by nebyl takový bez skvělých hereckých výkonů Sverrira Gudnasona a Shiai LaBeoufa, jejichž výkon je v rámci mantinelů kurtu výborný a příjemně civilní zároveň. Borg/McEnroe je tedy výborným sportovním filmem, který se bez ostudy může zařadit k dalším filmům stejného či podobného žánru. Skvělá práce! ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zavzpomínal na dětství, když jsem pilně sledoval zápasy tenisového bouřliváka a magora Johna McEnroa, který byl ovšem talent od Boha a dodnes odborníci tvrdí, že měl nejlepší cit pro úder a patřil a patří mezi absolutně nejlepší tenisty historie. Björna Borga už jsem na kurtech nezažil, protože skončil příliš brzy (v 26 letech) a tudíž jsem ani neviděl finále Wimbledonu v roce 1980. Tímhle skvělým filmem jsem si obě ikony tohoto sportu připomněl a v závěru mi i slza ukápla, byť byl film důsledně natočen bez zbytečných nánosů patosu, což je jinak ve sportovních dramatech poměrně častým jevem (naštěstí to není hollywoodská produkce :) ). Spíše než o tenise je snímek věnován životu a charakterům obou géniů, který by se dal pejorativně nazvat "autista vs. neurotik". Debutant z Dánska Janus Metz natočil strhující, nepovrchní drama i pro ty diváky, kteří neví, co je to tie-break. Herci jsou skvěle vybraní i fyziognomicky, navíc šli oba až na dřeň. A jak vůbec nemusím Shiu LaBeoufa, tak z jeho převtělení se do "Big Maca" jsem nadšený. Bravo a dávám pět! :-) https://www.youtube.com/watch?v=nFeLpTjH2pk ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi lepšie sa už film o legendárnom tenisovom turnaji v ktorom súperia dve osobnosti natočiť nedá, ale mal som s filmom dva problémy. Keď sa film takto rovnomerne a férovo venuje obidvom stranám bez toho, aby jedného nejak démonizoval, tak nikdy neviem komu fandiť. Tým pádom som vždycky na konci rád, že jeden z ich vyhral a zároveň sklamaný, že druhý prehral. Ale aspoň som trochu spoznal dve osobnosti o ktorých som nikdy nepočul a práve náhľad do ich súkromia ma bavil na filme najviac. Hlavne ten prerod Borga od nerváka k človeku, ktorý drží emócie na uzde. Viem si veľmi dobre predstaviť aké odhodlanie to vyžaduje. Druhý problém som mal s tým, že tenis ma ako šport vôbec nezaujíma a finálny zápas tým pádom pre mňa príliš vzrušujúci nebol. Proste tam nejak pinkali loptičku až konečne jeden z nich vyhral. Ale fanúšikovia tenisu budú pravdepodobne nadšený. Ja som celkom spokojný vzhľadom na to, že tento šport mám na háku. 6/10. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama