Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Nemastné a neslané uchopení nadějného materiálu. Ať jsem se snažil sebevíc, nevypracoval jsem si ani k Borgovi ani k McEroeovi výraznější sympatie. Postavy jsou vykresleny dost ploše a celý film tak nějak postrádá "šťávu". To platí bohužel i scénách přímo z kurtu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradně přijímám tohle sportovní životopisné drama o dvou nepřehlédnutelných velikánech bílého sportu, neb jsem z těch kluků měla při tom strhujícím utkání v roce 1980 husí kůži.. Nahlédnutí do jejich nitra, dětství a začátků je moc pěkně zpracované.. Poklona tvůrcům, povedlo se jim to po všech stránkách.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Až na závěrečný zápas pěkná nuda. Předtím se tam tenis vlastně vůbec nehraje, jenom během přípravy na ten zápas sledujeme ledabyle poskládané flashbacky ukazující minulost obou tenistů. Co jsem si z ní odnesla: akorát to, že to byli vzteklí magoři. Pokud mi ty flashbacky měly tenisty přiblížit, abych si je oblíbila, tak naprosto selhaly. Na rozdíl od Rivalů mě tihle dva vůbec nezaujali, dál se o ně zajímat nehodlám a na tenis se kvůli tomuhle filmu taky dívat nezačnu. Mimochodem to lomítko v názvu sedí mnohem víc než to "vs" - to proto, že se oba setkají až před zápasem, tedy skoro až na konci filmu. Do té doby je to takhle: kus přípravy Borga + flashbacky/ kus přípravy McEnroea + flashbacky. Díky závěrečnému zápasu ovšem lehce nadhodnotím, jelikož i přesto, že jsem si během sledování zjistila výsledek, pocítila jsem trochu toho napětí. 6/10 ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Jediné co zamrzí je to, že se na filmu nepodíleli oba hlavní aktéři. Jinak jde ale o poutavý snímek. Tenis mám rád a bitvy Federera s Nadalem jsem si svého času hodně užíval. Proto jsem se na film hodně těšil. A stálo to za to. Během filmu jsme provedeni tím jak oba začínali. Vzhledem k původu filmu je více brán zřetel na Borga což mě tolik nevadí, ale klidně bych si více McEnroa dal. Kór když je mi tak trochu bližší jeho emotivnější vyjadřování :-)) Oba příběhy ale mají něco do sebe a třeba kdyby Borg občas vypustil páru nesemlelo by ho to tenkrát tolik. Finálový zápas je pak o tom zda znáte výsledek či ne. Kdo nezná negooglujte a vychutnejte. 75 procent za životopisný snímek bez patosu. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Dost atypický sportovní film, který se soustředí víc na psychiku hráčů než na klasickou šablonu favorit vs. outsider, což by ani v případě takhle vyrovnaných protivníků nefungovalo. Přitom neselhává ani v oněch sportovních momentech. Jenom mi závěrečná bitva po parádním začátku připadala tak trochu zvláštně useklá. Velkým plusem je samozřejmě obsazení obou hlavních představitelů, kteří si to dávají po herecké stránce a zároveň jsou podobní svým reálným předobrazům. Až se nechce věřit, že Sverrir Gudnason není Borgův mladší brácha. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenis není sport, který bych vyloženě vyhledával, ale pokud se na něj mohu pasivně podívat, proč ne. Přece jen, doba Borga a McEnroa je trochu mimo mě, jsem ještě ani nebyl na světě, ale takhle podaný film o dvou osobnostech tenisu se mi hodně zamlouval a do poslední minuty jsem sledoval s napětím, jak to vlastně dopadne. Herecky výborné, ale i režijně. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Průměrné sportovní drama se zajímavým, byť již mírně přezrálým obsazením rolí obou ústředních rivalů. Mimo pár vlažnějších náhledů do rodinného zázemí tenistů a legendárního závěrečného duelu ve Wimbledonu toho však moc jiného nenabízí. Což je škoda, bo už to povedené herecké obsazení si vyloženě říkalo o víc. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hezky se na to kouká. 1) Pro režiséra převážně krátkých dokumentů 43letého Dána Januse Metze Pedersena byl film celovečerním debutem._____Režisér uplatnil emocionální odstup, tak příznačný pro severskou kinematografii. Těžko říci, zdali to nenápadnému snímku je ku prospěchu či ne. 2) Pražská Štvanice si s úspěchem zahrála wimbledonský dvorec roku 1980. Titulky prozrazují hojnou českou účast v komparsu a dalších pomocných službách. 3) 39letý Sverrir Gudnason (Borg) a 31letý Shia LaBeouf (McEnroe) hráli jako o život. 4) Dále mě zaujal welšský herec Scott Arthur (blonďatý Američan Peter Fleming), skutečný Borgův syn Leo Borg (nejmladší Borg) a Marcus Mossberg (Borg jako teenager). ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Nepodělali to. Což převážně znamená, že nic nepřehnali. --- Jinak ale, počínaje námětem, prostě o nic závažného nejde. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Rivali presedlali z áut na tenisový kurt. Borg/McEnroe má veľmi podobný, príťažlivý vizuál a pár paralel by sa našlo aj v samotnom príbehu. No rozhodne tým nechcem tento životopis posudzovať ako nejakú napodobeninu či klon filmu, ktorý bol v roku 2013 okato prehliadnutý oscarmi. Metzov debut má svoj svet dobre vystavaný. Je tu v podstate všetko: charizmatické postavy (len neviem posúdiť, aký podiel na tom mali skutočné osobnosti a aký herci...), spád, silné momenty, vyváženú dejovú líniu (dobre, zrejme sa režisérovi trošku viac zapáčil Borg) a hlavne vyvrcholenie, na ktoré sa film pripravuje v podstate celý čas; je naozaj vyvrcholením, žiadna nafúknutá bublina. Dostatočným dôkazom je snáď to, že som bola napätá aj keď som výsledok veľkého tenisového boja vedela. Nakoľko boli fakty komerčne prikrášlené, to netuším. Nech už je to akokoľvek, ja som to Metzovi uverila. ...o kvalitách LaBeoufa viem, ale Sverrir Gudnason - tak to je pre mňa veľký objav... dúfam, že ho nevidím naposledy! ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Ať už je to s reálným základem filmu, jak chce, Borg/McEnroe je velmi dobré tenisové drama o tom, že tenis je asi nejindividuálnější sport na světě a strašně moc v něm záleží na hlavě. Janus Metz v něm po vzoru slavnějších (a lepších) Rivalů staví do kontrastu dva zcela protichůdné soupeře - na jedné straně chladného, podivínského a silně pověrčivého Borga, na té druhé pak bouřliváka McEnroea, který neměl problém hádat se s rozhodčím, nadávat a plivat na kurt - a tahle sázka mu poměrně vychází, i když víc prostoru dostává Borg. Dobová atmosféra funguje od první do poslední minuty, všechny tenisové zápasy včetně finále jsou natočeny precizně a napínavě, a pokud navíc divák neví, jak skončí, je prožitek ještě intenzivnější. Tempo je velmi slušné, i když někde uprostřed se film nevyhne určitému stereotypu, což ale naštěstí tolik nevadí. Je to i proto, že v těchto momentech vyniká výborné obsazení, jemuž vládne dokonalý Gudnason, za nímž moc nezaostává Shia LaBeouf, pro něhož je role kontroverzního bouřliváka jako dělaná, vůbec se ale neztratí ani Stellan Skarsgard a Tuva Novotny, kteří jen dotvářejí celkově dobrý dojem. Ano, asi můžeme výsledku vytýkat nedostatek odvahy a to, že příběh nejde úplně na dřeň a před zásadními momenty trochu couvá, to ale zase tolik nevadí. Borg/McEnroe určitě není originální film, svůj účel ale splní a fanoušky sportovních dramat rozhodně potěší. 70 % ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda tenis a v minulosti se mi líbili Rivalové, proto byl film Borg/McEnroe pro mě takřka povinností. A musím říct, že mě rozhodně nezklamal. I když člověk ví, jak všechno dopadne, scénář je fajn, napětí se příjemně stupňuje a diváka to prostě baví. Výborné drama i životopisný snímek. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Shiu a taky se čas od času podívám na nějaké tenisové utkání, takže mi tenhle snímek, nenápadně skrytý v programu kin mezi "Star Wars" a dramaty s oscarovými ambicemi, nemohl uniknout. V jedné scéně si John McEnroe stěžuje otci, že během rozhovorů nikoho nezajímá on sám, ale jeho největší soupeř Borg. To je zároveň největší problém celého filmu, protože postavě Borga (jeho dětství, vztahu s trenérem atd.) je věnováno neúměrně větší množství času. Na stěžejní finále Wimbledonu 1980 je ale radost pohledět. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Určující tenisový zápas 20. století ano, Borg a McEnroe v hlavních rolích ne. Skončilo se někde na půl cesty mezi biografií Borga kombinované s Rivaly a výsledek drhne. Amerického bouřliváka je mimo kurty žalostně málo a jeho pár scén z pokoje či interview na vykreslení charakteru nestačí. Shia tak může nadávat sebevíc, je mu to však k ničemu. Celý film proto stojí na Sverriru Gudnasonovi, který je ledovým Borgem, jak se sluší a patří. Samotný legendární zápas má potom po tenisové stránce své rezervy, ale napětí by se v něm krájet dalo. Škoda, že tomuto finále jednoduše nepředchází vyrovnanější expozice postav, což zamrzí dvakrát tolik, když i samotný McEnroe po premiéře přiznal, že by byl na sebe schopný prásknout lepší historky než ty, které se ve filmu objevily. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Wimblendon / Go! Go! / Borg - McEnroe (parafráze na Nohavicu). Tenis není můj oblíbený sport (před dřinou dávám přednost lehkosti, před dupáním po trávě vznášení se nad palubovkou - badminton). Ani jeden z aktérů finále mi nepřišel příliš zajímavý, jak to u sportovců obyčejně bývá. Ani nedovedu ocenit tvrdou práci na sobě za účelem fyzického zdokonalování se. I když mi sport není cizí, a patří i do mého života, vrcholové sportovce snáším jen, když nemluví. Na youtube jsem si pustil tie break čtvrtého setu, ale dlouho jsem se dívat nevydžel. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

I když v reálu jsem asi fandila McEnroovi - moc už si to nepamatuju, nikdy jsem nebyla nějakým velkým fanouškem tenisu - tady měl Borg o hodně větší prostor a taky mu to sakra slušelo, takže jsem ze všech sil fandila jemu. Film nebyl nudný, ale zase velké napětí se taky nekonalo, ale zajímavý rozhodně byl. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Rivalové v krátkých trenclích, kteří nepočítají kola, ale tiebreaky. Celé je to zajímavě stavěné jako hra o vaše srdce, kdy se po každé scéně rozhodujete, komu vlastně fandíte a kdo si vítězství zaslouží víc. Ve střední části se to celé trochu zpomaluje flashbacky, které nenesou moc příběhové informace, a jen dokreslují, jací dickové byli hrdinové v dětství. Ale závěr opět nabere grády -- i když ve skutečnosti si režie musí vystačit asi se třemi typy akce (míč vrazí do sítě, přeletí síť dobře, přeletí síť špatně) a co se mění je jen tabule skóre -- a stejně okusujete nehty. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

švédský distribuční název Borg tenhle kousek vystihuje přeci jen lépe,protože film je primárně o Borgovi,což je nakonec celkem škoda.Ne snad že by nebyl zajímavou figurou,ale tou je i McEnroe a určitě by si tady zasloužil víc prostoru.Je těžké říct,který z pánů herců měl svojí roli těžší,ale oba odvádí maximum a divák tak díky tomu nemá jasného favorita (samozřejmě pokud už v minulosti nebyl fanouškem jednoho z nich).Osobně jsem věděl,že McEnroe byl nervák a Borg byl "zvláštní",ale tady bylo hodně zajímavé vidět,že ne všechno bylo černobílé a oba hráči si byli víc podobní než by člověk čekal.Po technické stránce je pak všechno jak má být.Osmdesátkový look je okouzlující a finální zápas je natočen opravdu velmi dobře a napětím rzhodně nešetří i přesto,že se ví jak zápas dopadl.Je i celkem pochopitelné,že se nabízí srovnání s Howardovými Rivaly,ale to není tak úplně na místě...80% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sportovních snímků, které jsem za poslední dobu viděl. Je zajímavé, že tenis vůbec nesleduji, ani jsem tyto dva velké hráče neznal, přesto mě film dostal. Dostal mě svou atmosférou, zpracováním a dojetím. Nesledujeme pouze tupé rány rakety do míčku, ale také nahlédneme do pozadí královského sportu, do životů dvou velikánů a do faktu, že být slavným a dobrým není jen tak. Jo, tam na severu vznikají dobré filmy. ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama