Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Kdo se těšil na obdobu Howardova Rush z tenisového prostředí (patřil jsem mezi ně), bude nebývale zklamán. Příběh se sice soustředí na zákulisní přípravy/rituály/relax obou ve všech směrech totálně rozdílných protagonistů, jenže bohužel prim zde hraje nudný Borg (hraný polomrtvým ghoulem) a záživný McEnroe (prezentovaný nechtěně vtipným Shiou) dostal jen minimum prostoru. Pro tenisem nepolíbeného diváka (nepatřím mezi ně) to nejspíš bude velká nuda. To už se ovšem nedá říci o závěrečném zápase, který, ač postrádá klasický tv-angle, je natočen na výbornou - rozuměj napínavě, svižně a je schopný zaujmout každého diváka. Je tedy evidentní, že se všichni spoléhali na dramatičnost tohoto památného zápasu, nicméně omáčka okolo se moc nepovedla. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kde je, kurva, nějaká nominace na Oscara? Zvlášť v konkurenci takových příšerných sraček v kategorii Cizí film? Tenis je pro mě synonymem nudy, a tak bych nikdy nevěřil, že film o něm mě tak nadchne a pohltí. Nejenom dokonalým zpracováním, ale především excelentním příběhem, který se jen tak nevidí. 95% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pokud vás odrazuje, že je to film o tenise, sportu, který vás až tak moc nebere, tak je na místě poznamenat, že budete ve velké výhodě, pokud nevíte jak zmiňovaný zápas dopadl. A navíc je vaše obava zbytečná, protože to není film až tak moc o tenise, ale spíš o tenistech. Sledujeme nejen samotný zápas, ale také co předcházelo tomu, aby právě takovou bitvu sehrál Borg s McEnroem. Ale jen o tom, Borg/McEnroe, zdaleka není. Náměty k různým úvahám, se to ve filmu jen hemží. Obrovský tlak na šampiona, porucha osobnosti a zadržované emoce, jaké to je být blízký někoho takového, co vlastně žene tyto šampiony dál... . Vše podané velmi věrohodně a lidsky. Tvůrci by mohli nadržovat Borgovi stejně tak, jako diváci, ale vydali se korektní cestou a ve výsledku jste mohli fandit dravému rebelovi, ale stejně tak preciznímu králi kurtů. Podobných megasoubojů, kde se střetli úřadující šampioni se svými budoucími nástupci, zase tak moc není. Dodnes si pamatuju zápas ve čtvrtém kole Wimbledonu, kde Roger Federer porazil Peta Samprase v pěti setech a vlastně ho tak popohnal do tenisovém důchodu. Bylo skvělé ten boj sledovat a to šlo jen o tenis. V Borg/McEnroe dostanete navíc příbeh. A to tak dobrý příběh, že nemám potřebu pátrat, jak moc se film opírá o skutečnost. Velkou měrou se na těch psychologických orgiích podíleli také velmi dobře zvolení a výborně hrající herci. V kombinaci s parádní režií, je to jeden z nejlepších severských filmů, které jsem viděl. A to i přes ten občas hollywoodský smrádek. Málokdy se mi stane, že v polovině filmu vím, že dám nejvyšší hodnocení. A to nemluvě o tom, že sportovní filmy moc nevyhledávám. Srovnání s Rivaly není úplně mimo mísu, ale Borg/McEnroe je mnohem víc psychologický a intimní. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Celovečerní prvotina Januse Metze, který skóroval v minulosti hlavně válečným dokumentem Armadillo a teď přibližuje osobnosti dvou tenisových legend, kteří patří mezi nejlepší tenisty historie. Vše se točí kolem finále Wimbledonu v roce 1980, které je nazýváno jako nejlepší wimbledonské finále všech dob a rozhodovalo o tom, zda bude mít Borg pátý titul v řadě nebo se McEnroe poprvé dostane k grandslamovému titulu. Naprosto odlišné osobnosti i styly tenisu. Oba herci své úlohy zvládli na výbornou. Shia LaBeouf je podle mého trošku pozapomenutý herec, který vyklidil pole po svém rychlém nástupu. Technicky přesná práce. Místy možná trošku nudná, ale pro sportovní fanoušky rozhodně povinnost a pro ty ostatní rozhodně kvalitní film ze sportovního prostředí. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Po kratke dobe opet vyborny film se sportovni tematikou, natocenou podle skutecnych udalosti. Ac, zde uz by se dalo polemizovat s McEnroem, jak sam uvedl. Skvele natoceno, vyborny zvuk a i pres fakt, ze vim, jak jejich první wimbledonske finale dopadlo, pri jeho sledovani jsem byl napnuty. Slusne herecke vykony, misty jsem ale v Gudnasonovi videl spise Poborskeho.-). Film, ktery oceni i divak, ktery se na tenis nikdy nedival. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Psychológicka športová dráma o veľkých súperov. Záver je skvelý a vynahradza slabší stred filmu. Vynikajúca réžia a strih, ktorý je dynamický a vyvoláva pocit napätia. 7/10 ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující ... dokonce i pro mě jakožto tenisového analfabeta, kterého svět bílého sportu nikdy nepřitahoval - a to je co říct. Nepodařilo se mi nalézt nic interesantního na nekonečném přelétávání malého míčku z jedné strany kurtu na druhou, nicméně JEJICH příběh ... to je něco docela jiného. Bože ... navenek byli jako oheň a voda - projevovali se TAK odlišně ... a ve skutečnosti si byli TAK podobní. Dva hráči, pro které byl tenis vášní a posedlostí ... a které formovaly různé okolnosti, aby je nakonec svedly dohromady - k jedné z největších bitev tenisové historie. P.S.: ----- "Jen klid - je to dobrý zápas. Hraj jako vždycky ..." ----- ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Sportovní filmy mě baví a musím přiznat, že o tenise jsem jich zatím moc neviděl, takže jsem byl zvědav hlavně na to, jak se poperou se sportovní částí filmu. A myslím, že se jim to povedlo dobře. Měl jsem i výhodu v tom, že nejsem velký tenisový fanoušek, a i když obě jména znám, tak jsem nevěděl, jak se Wimbledon 1980 vyvíjel. Možná je škoda, že tvůrci nepřizvali oba hráče ke konzultaci, obzvlášť, když je pak McEnroe nešetřil se svou kritikou. Škoda je to protože oba hlavní herci jsou na jedničku a film stojí za podívání. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

I když je pro mě tenis něco jako cizí neobydlená planeta, musím říci, že mě souboj dvou, pro mě naprosto neznámých velikánů zaujal. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tenis mne moc nezajímá, tady ho ale moc nebylo. Je takový psychologický film. Závěr se trochu vymkl kontrole, zpomalené záběry, obličeje, jakoby drama ale spíš nůďo. Takže nakonec průměr. 60% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Saša LaBlaf je v komparaci s Šerifem Gudnasonem jedna velká lemra, která fláká tenis a herecká vystoupení. Gutnason je naopak nestádní psychicky stabilní jedinec, který si své přítelkyně všimne maximálně při aktu pohlavním. Nakonec je z toho zajímavý souboj, který dává tenisu ve filmu Battle of Sexes pořádně na pozadí. 77% Celosvětový příjem k 31. 7. 2018: $231,346, což je 0,08 násobek rozpočtu ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dráma okolo tenisu z 80-tych rokov ma takmer minula - síce viem, že boli pred pár desiatkami rokov takíto tenisti a matne si pamätám, že o McEnroe bol hodnotený ako riadny búrlivák a nekontrolovateľne výbušný tenista. Ani herecké výkony ma nijako zvlášť nenadchli (hoci Björn Borg v podaní Sverrira Gudnasona sa mi páčil viac, akosi v tom bolo viac prežívania a vnútorných zápasov). Musím však podotknúť, že samotný zápas vo Wimbledone 1980 musel byť strhujúci a silný športový zážitok. Páčil sa mi výrok: "Dvaja rivali, ktorí sa stali najlepšími nepriateľmi". A ešte jeden postreh: ak raz budú natáčať film o Davovi Gahanovi z Depeche Mode, mám typ, že Shia LaBeouf by ho dokázal skvelo zahrať. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Jeden z těch hodně kvalitních, životopisných filmů, které ukazují osoby takové jaké byly. Žádné přikrášlování jako tomu je u většiny životopisných filmů. Tady všechno natvrdo. Mám hrozně rád tenis. Sice musím přiznat, že aktuální tenis mě baví sledovat daleko více, ale i tady u jeho starší verze to byla radost povědět. Hlavní dvojice hrál více než sebejistě a šli si každý za svým snem nebo vykoupením. Byla to skvělá, sportovní podívaná. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Buď jako papiňák a všechno ostatní ignoruj, jako by to nebylo….“ Ono se to lehce řekne, ale ztratit ve finále Wimbledonu 7 matchballů to už není žádná sranda. V onom legendárním souboji gentlemana s rebelem a paduchem však ta taktika "bod po bodu" nakonec přeci jen slaví úspěch. Samotný film je však mnohem víc než jen ten finálový souboj dvou gladiátorů, i když je to vskutku úchvatelný závěr. Osobně mě třeba velmi zaujalo, jak byl ztvárněn přerod mladého bouřliváka v onu "mašinu Borg". ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dva, co se důvěrně dvořili dvorcům, dómu přelétavých míčků. Rytíři otevřených sítí, pružných "mečů," kteří se zapletli smečí, i do jedné ptačí lekce. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Povahově je mi bližší Borg, ale jako divák bych šel raději na zápas nepředvídatelného McEnroa. Překvapilo mě, že obě legendy byly divákovi prezentovány sympaticky, tady bych očekával náklonost k Borgovi. Před tím, jak se povedlo trefit Borgovu podobu hluboce smekám, na Shiu jsem si přeci jen chvíli zvykal. Psychologie v zákulisí posouvala film na hodně soustředěné drama, které by se mohlo líbit i tenisem nepolíbenému diváku. Sám hraji tenis půl života, takže jsem si film uměl vychutnat. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Máš rád/a tesnis ? Máš rád/a filmy ? Pokud je tvá odpověď ne tak by mě zajímalo co děláš zrovínka na tomhle borg-mcenroe recenzi. Najdi si jiné lízáto a nás zaručené tenisové a filmové odborníky, který si všimnkou každé lajny nech na pokoji. Uctihodně zahraný tenisové opičky. Jako takhle ohnutého Švéda jsem ještě neviděl a to jeho předkové byli vikingové. Shia byl pěkný kudrnáč se slušně vyvynutým slovníkem jak se patří na náctiletého blbečka. Na druhé straně ono stát naproti Shaldona není prdel, tak proč by se z toho nevypíčil že ? ale ono ne, neposral se a hrál svou hru :) 5* ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama