Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (283)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem si chtěl před hodnocením přečíst, jak moc vážně se může film brát. No a bohužel asi moc nemůže. Když samotní Borg a McEnroe k natáčení ani psaní scénáře nebyli pozváni a samotný Borg prohlásil, že jde o čirou fikci. To bohužel film v mých očích film hodně sráží. Jinak jde o skvělý psychologický pohled na tenisové hráče. Nikdy jsem si tolik neuvědomoval, jak je takový hráč pod tlakem a jak se s tlakem každý může vyrovnávat po svém. Jen prostě škoda, že film není asi moc podle skutečnosti. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Chápem, čo chcel autor povedať. Vyrozprávať príbeh dvoch tenisových legiend, dvoch rivalov, s celým pozadím, aby sa im divák dostal do hlavy a chápel myslenie a celkovo hru a všetky kekse okolo toho. Ale prečo to natočil, pre kristove rany, tak nudne a nezáživne? Subjektívne bol ten film dlhší jak Kližanové zápasy keď otáča z 0:2 na sety. Ten zápas vyhral 3:2, bol som tam. Trvalo to viac ako tri a pol hodiny, teda skoro tak dlho ako tento film subjektívne. Zahrané dobre, ale to oceníte, až keď v závere uvidíte dobové fotečky. Na jednej strane sa niečo naučíte z histórie tenisu, na druhej strane vyštrikujete peknú vlnitú čiapku a neujde vám ani jeden game. Lepšie dať silné ako rozpačité. Preto silné 2 z 5 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě nebavilo na sporty koukat v televizi a tohoto tvrzení se vyjmo mistrovství světa v hokeji stále držím. Jinak je tomu ovšem ve sféře sportovních filmů, na něž se naopak podívám s nemalou chutí. A pokud se další sportovní životopis vydá cestou tenisu, sportu mnou velmi oblíbeného, je už předem téměř vyhráno. U některých snímků z tohoto soudku je občas trnem v patě, že se tvůrci rozhodnou vše vykreslit podle zajeté šablony, tedy pomalejšího děje a grandiózního neutichajícího finále. A právě v tom Borg/McEnroe staví svojí slávu. Více než ten závěrečný souboj mi ale vykreslilo úsměv na tváři pouto, které si i přes onu rivalitu dokázali dvě tenisové hvězdy v průběhu života vytvořit. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem našláplou akci v čele se Shiovým McEnroem a dostal jsem ufňukanýho Borga zahranýho nijak výrazným hercem. Zřejmě si to myslím jen já, ale podle mě tvůrci vsadili na špatnou postavu této události. Dalo se z toho vytěžit mnohem víc. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(7/2018) / Poctivo poskladané a luxusne natočené športové bio. Švédsky herec úplna kópia Borga. Aj ostatné detaily filmu sú nebezpečne blízke realite takže zážitok. Rush bol ale filmovejší trochu. (8/10) ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je velice odvážné dát někomu jako jsem já do "Výzvy" sportovní film. To, co je pro většinu tenisových fanoušků asi vrcholem filmu, tedy samotný zápas dvou legendárních tenistů, tak to se pro mě stalo pomalým mučením: "Ať už to, proboha, někdo z nich zkazí!" ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Poctivý snímek o dvou legendárních tenistech. Vypíchnul bych několik věcí, které se mi líbily. Za prvé skvěle vybraní herci do hlavních rolí, zejména Björna Borga trefili exkluzivně, ale i McEnroe vypadá výborně, s pečlivým důrazem na výbuchy vzteku. Za druhé si film na nic nehraje, a to mu jedině prospívá. Za třetí jsem rád, že sportovní scény dopadly věrohodně, protože film o sportu nejvíc zničíte tím, že scény při hře vypadají uměle. Jedinou výtku bych viděl v rozložení času mezi oba "hrdiny", protože bych klidně přidal deset minut k celkové stopáži, pokud by se tím rozšířil čas pro McEnroea, jehož životu se film věnuje výrazně méně. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Zřejmě životní role Shia LaBeouf. Hrál tam totiž sám sebe. Vlastně si ani neumím představit, kdo by dokázal McEnroeho zahrát líp. Tento sportovní film není o zrození legendy nebo o outsiderovi, který ukáže celému světu, kdo je. Ne, tohle je psychologické drama, které se mimo jiné odehrává asi na nejznámějším a nejuznávanějším turnaji na světě (Američané a Francouzi odpustí). Jen to tempo je trochu vražedné a těch 107 minut se mi zdálo jako 170 minut. Jinak bych neměl co filmu vytknout. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Tenisu nijak neholduji, takže zápas finále Wimbledonu byl před sledováním pro mě velkou neznámou. Čekal bych, že se tvůrci více zaměří na samotný turnaj, ale tím tvůrci prolítnou vcelku rychle, a mnohem více se klade důraz na emoce dvou hlavních protagonistů, s tím, že Borg dostane přeci jen o něco více prostoru, a divák se tak vrací i do jeho dětských let. Což je podle mě právě kamenem úrazu filmu. Mnohem raději bych viděl atmosféru samotného turnaje, než psychologický film o dvou sportovcích. Samotné provedení finálového zápasu je udělané velmi dobře, ale celkový dojem již vytáhnout nezvládne. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem měl jiná očekávání, nicméně filmu značně chybí to nejpodstatnější - konflikt. Takto se Borg/McEnroe smrskává na portrét dvou naprosto odlišných osobností, které si to na konci rozdají ve finálním mači. A to je vše, bez jakékoliv vyhrocenosti. Ústřední herecké duo je výborné, ani to ale nestačí k tomu, aby si člověk pár minut po zhlédnutí z filmu něco výraznějšího pamatoval. Howard s Rivaly zabodoval násobně více. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film okrem záverečného zápasu ani nie je o tenise, ale o hĺbke mysle najlepších hráčov. Najmä zo strany Berga, u ktorého ukáže, čo sa môže skrývať pod navonok kľudným charakterom a čím je vykúpený. Celé dianie vo filme ani zápas pre mňa nebolo nadpriemerne zaujímavé. –––– Čo chceš od tenisu? – Byť najlepší. – Vo Švédsku? – Nie, na svete. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Příjemný tenisový retro, i když zrovna fanoušek tenisu nejsem. Bylo to slušně natočené, ale tak nějak konstantní, bez napětí. Velice mě ale překvapil LaBeouf, který je v roli McEnroea výborný a role mu evidentně dost sedla. Ve finále mi byl sympatičtější než Borg. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších tenisových soubojů historie se dočkal důstojného filmového zpracování, které si zasloužil. Ačkoliv snímek nenabízí informačně příliš navíc oproti četným dokumentům a diváka tak v tomto ohledu nijak neobohatí, má velkou výhodu v tom, že příběh prezentuje s filmařskou jistotou velice dynamicky a napínavě a naplno tak využívá možností, kterým se dokumentaristům nedostává. Je bezpochyby zajímavé sledovat také zákulusí velkého zápasu, ovšem je celkem škoda, že na samotném tenisovém kurtu nestrávíme více času. Herecky je film na špici a pokud by nabídl více tenisových záběrů, šlo by o skoro dokonalé dílo. Takhle jde "jen" o kvalitní adaptaci významné části sportovní historie. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Nemusíte byť tenisový fanúšik, aby vás tento film zaujal. Ja som len popri bratovi  vedela kto bol Borg aj McEnroe so svojimi výbuchmi hnevu, na ktorých sme sa bavili. Film splnil moje očakávania. Hlavne ma potešilo, že hlavnou témou nebol len ten naozaj legendárny zápas, ale aj útržky z ich životov, ktoré pomohli k pochopeniu toho, ako sa správali a ako prežívali svoje víťazstvá, či prehry. Obaja predstavitelia boli dobrí, no Shia LaBeouf bol presvedčivejší. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Promrdat ve finale Wimbledonu sedm mecbolu a stejne ho nakonec vyhrat? Kloboucek dolu, pane Borg! Skoda, ze jsem tenhle zapas nemohl sledovat live. Pro fanouska tenisu naprosta povinnost, perfektni filmove zpracovani! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak nejsem zrovna 100% příznivcem sportovních filmů, ale čas od času udělám vyjímku a skouknu nějakej ten sporťák :o). Tohle mi krapet svou kvalitou přípomínalo Rivaly, což je asi jeden z nej sportovních filmů, co sem viděl. Tohle bylo od začátku protkaný vzpomínkama, retrospektívou a střídáním dějových linek, což z tohodle jinak naprosto obyčejnýho příběhu dává pořádný grády. Ani o jednoho z tědlech dvou tenistů sem nikdy pořádně nezajímal, jen vím, že McNrou byl nervák a mlátil do země každou chvíli raketou :o) LaBeouf ho zahrál na jedničku a ten druhej týpek taky hodně slušný. CO bylo na jejich životě zajímavý, tak že v mládí byli oba uplně jiný než v dospělosti (totální zrcadlo.). No, jestli mi další novej film bude trvat zase 14 dní, tak těch filmů za tenhle rok tolik neuvidím. Na druhou stranu, sjíždím Infiniti War skoro ob den:o). ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Sice jinak zpracovaný, nicméně tématem film hodně podobný Tahu pěšcem Edwarda Zwicka. I zde se totiž tvůrci zaměřili na legendární sportovní duel dvou géniů svého odvětví, na jejich život, emoce, přístup, charakteristiku povah a především pak i na samotný souboj, který svou vygradovaností, významem a i dopadem patří mezi nejen sportovní milníky novodobých lidských dějin. A i stejně primárně je zde především poukazováno, a to bez ohledu na odlišnost obou sportů, na problematičnost, ojedinělost, psychickou labilnost a v podstatě až chorobnost obou ústředních soupeřů, kteří byli pod tak neuvěřitelným tlakem, že si to normální smrtelník snad neumí ani na mini procento představit. Především pak Borgova postava je zde vylíčena vážně nezávidění hodným způsobem, kdy si člověk, bez znalosti zákulisí, myslel, jaký nepřemožitelný stroj vstupuje na tenisový kurt, a přitom šlo jen o uzlíček nervů, který se mohl každým míčkem sesypat jako nic. A právě proto mám tyto filmy tolik rád, že divák zjistí, co vše se skrývá za legendárními a nezapomenutelnými zápasy, kdy ve výsledku pak na samotný zápas a hlavně jeho ústřední hrdiny, díky těm mnoha informacím, získá úplně odlišný pohled, a i zjistí, že sláva a peníze stojí tyto sportovní giganty víc, než kdo by chtěl obětovat. Z filmařského hlediska jinak též není příliš co kritizovat, Borg/McEnroe je natočen strhujícím, napínavým (naštěstí pro mě jsem netušil výsledek zápasu, což byla obrovská výhoda) a sakra vygradovaným způsobem, se silnými, velmi přesvědčivými emocemi, mnoha nervy drásajícími momenty a i skutečně působivou atmosférou, a to vše podpořeno zatraceně výbornými hereckými výkony ústředního dua, které lze označit za doslova bezchybné. Zkrátka, tato podívaná přináší vážně silný divácký zážitek, se spoustou zajímavých informací, takže určitě doporučuji neminout. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Strhujúci príbeh dvoch športovcov, kde ich vlstný príbeh je tu vlastne primárnym konfliktom a dejom než samotný šport. Herci super a hlavne parádny strih s konfrontáciou finálneho zápasu. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Místo tenisové bitvy a sportovního dramatu sledujeme ufňukanou psychologickou sondu...Casting ovšem výtečný... ()

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama